Самостоятелното хранене-как го постигнахте

• 4 548
  • 51
  •   1
Отговори
# 30
Моето също е захранвано по ЗВБ и на годинка и половина се хранеше абсолютно самостоятелно. Яде и супи и да, цапа, но на мен не ми пречи. След това чистя, преобличам, важното е, че детето се старае.

Обича да ме храни също, аз не се дърпам.

# 31
  • където мечтите се сбъдват
Тази тема ми е актуална в момента.От известно време се учим да се храним сами с купичка и лъжичка.Аз процедирам така-в началото я храня аз,а по някое време я оставям да продължи сама.Доста се маже,обаче няма как.Много и се радвам и я окуражавам,когато успее да лапне лъжичката.Все я обръща наобратно обаче.Надявам се скоро да се научи,за да може да се храни с нас на масата.
Чела съм,че когато детето прояви интерес да се храни само,трябва да му дадем тази възможност,защото в противен случай то загубва желание и после ще трябва до доста късна възраст ние да го храним като малко бебе.

# 32
  • в огледалото на живота
Тази тема ми е актуална в момента.От известно време се учим да се храним сами с купичка и лъжичка.Аз процедирам така-в началото я храня аз,а по някое време я оставям да продължи сама.Доста се маже,обаче няма как.Много и се радвам и я окуражавам,когато успее да лапне лъжичката.Все я обръща наобратно обаче.Надявам се скоро да се научи,за да може да се храни с нас на масата.
Чела съм,че когато детето прояви интерес да се храни само,трябва да му дадем тази възможност,защото в противен случай то загубва желание и после ще трябва до доста късна възраст ние да го храним като малко бебе.

И това ще стане,търпение  Hug
Детските лъжички от този тип са в голяма помощ при първите стъпки към самостоятелното хранене на мъниците:
Скрит текст:

# 33
Ние сме на почти година и половина. От един месец и нещо някъде се храни напълно самостоятелно. В началото само мажеше, да. Обличам гумен лигавник с ръкави и я оставям да се храни както може. Вече не ми позволява да я храня. Мога да кажа, че в момента се храни по-добре с нормалните чаени лъжички. По-добре загребва с тях, така че пластмасовите съм ги прибрала. Ако не се остави детето да опитва според мен няма как да се научи. Мама просто трябва  да има търпение и да чисти и преоблича по няколко пъти на ден  Simple Smile

# 34
  • София
И моите деца повече харесваха и се справяха по-добре с обикновените прибори, не бебешките пластмасови такива. По-голямата част от продуктите за бебета, които се предлагат са по-скоро за родителите, не толкова за децата Wink

# 35
Ние пък сме на тема вилици. Много му е интересно да яде с вилица и то нормална-дълга като за възрастен. Пробвах и с пластмасова, но той се сърдеше, че не боцка добре и пак си яде с нашите... Просто съм все до него за да мога да реагирам ако трябва, няма какво друго да направя. Не дава дори да му помагам Simple Smile Само се дразня, когато не е гладен и плюе храната след като я лапне.... Обаче явно просто иска да се упражнява детето Laughing

# 36
Здравейте, момчето ми е почти на 3 г. от около 6 месеца е на ясла и си ядеше сам всичко, но от 2 седмици отказва да яде сам, ако не го нахрани някои или не яде или яде само хляб. Някои може ли помогне, не знам какво да правя за да почне пак сам да яде. Преди и в къщи искаше сам, сега ако пак иска сам но на 2-рата хапка и спира да яде и почвам да го храня.

# 37
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
пак иска сам но на 2-рата хапка и спира да яде и почвам да го храня.

ми не го храниш.
аз питам дали иска да му помогна, ако каже "не" тогава питам дали се е наял и го свалям от масата, ако не иска да яде. ако каже, че не се е наял го подканям да яде, ако откаже - не му давам да си играе с храната. той решава дали ще стои на масата или ще слезе, но на масата или яде, или ни чака да се наядем.
на втория път схваща, че трябва да пъха нещо в устата, за да е сит. Wink

# 38
Аз пиша в тази тема , защото може би ще е от полза за някоя и друга майка - за да не допуска грешка като моята . Времето когато трябваше да се научи детето само да се храни отдавна отмина. Когато искаше само да държи лъжици и да се храни сам  , аз решавах че ще го храня  и му отнех тази възможност. Беше ми писнало от пилеене на храна , сменяне на дрехи и чистене на всичко заобикалящо. Сега сме да 4,3 годинки и не иска да яде сам и видимо не може сам да се справя със лъжицата. Пробвала съм всякакви варианти за да се научи , подкупи ,принуда , дори съм го оставяла гладен , но отказва да се храни сам. Дори на градината не копира от дечицата и ме е срам че не съм го научила и не намирам начин .  Мили майки - бъдете търпеливи и не допускайте моята грешка .

# 39
Запис.

Нашето дете е на 2 год и като тръгна на ясла, започна да борави по-добре с приборите, но все още не достатъчно добре.... Може би на градина/ясла ги научават.

# 40
  • Sofia
И аз съм на тази вълна. Дъщеря ми е на година и три месеца и от известно време има интерес да се храни сама. Аз я слагам на столчето и й слагам от лигавниците с ръкави, пода ни е паркет и е лесен за почистване, с две думи - нямам проблем да се маже. Понякога я оставям да се мъчи напълно сама, понякога аз я храня с една лъжичка, а тя се храни сама с друга. Това дали е правилно според вас?

Освен това аз съм единствената, която я оставя. През деня я гледат други хора, аз хващам вечерята, понякога и следобедната закуска. Когато е при свекърите, там няма столче, те я гушкат и така я хранят, не я оставят да се опитва сама. Това дали по някакъв начин би могло да я "забави".

И последно искам да попитам дали имате наблюдения за някакви удобни за хващане лъжички. Аз имам ето тези на Мам, но не са й удобни, защото дръжката е много къса и тя си забива цялата ръчичка в храната.

Нашите чаени лъжички са доста тежки и като й ги дам виждам, че й е по-трудно да манипулира с тях.

# 41
  • Пловдив
Аз отначало пробвах с различни пластмасови и силиконови лъжици ,но реших че е по-добре да свиква с обикновена ,че като тръгне на ясла ще са такива.От начало е по-трудно ,но после се свиква. И аз нямам столче  -момчето ни сяда в мен и се храни само .Кажи на свекърите да й позволяват да пробва сама ,за да не загуби интерес.

# 42
  • Mediterraneo
Изобщо не е била моя инициативата и при двете. Много рано сами поискаха да се хранят самостоятелно и им разреших. На около годинка.

# 43
Оставях го да се храни сам още преди да навърши годинка. Сега е на 1,6, все още се цапа, но не ми пречи. По-трудно се научават бабите да оставят детето да се храни само, отколкото самите деца. Трябва да се използва интереса на децата и да ядат сами, и да се обличат, и да помагат. Понякога е малко трудно, но изпуснем ли моментът, после няма връщане.

# 44
А когато няма интерес детето да яде само ,тогава какво ?

Общи условия

Активация на акаунт