За правата на децата ни! седма тема!

• 110 356
  • 730
  •   1
Отговори
# 225
 darina_g  Благодаря за пожеланията! Ще потърся информация по въпроса и ще разбера как точно стоят нещата.Не съм очарована от начина по който се държат в социално подпомагане в нашият град и си мисля,че ако не съм запозната много добре с материята могат да ми спрат здр.осигуровки дори и да има вариант да не го правят!

# 226
  • Sofia
darina_g  Благодаря за пожеланията! Ще потърся информация по въпроса и ще разбера как точно стоят нещата.Не съм очарована от начина по който се държат в социално подпомагане в нашият град и си мисля,че ако не съм запозната много добре с материята могат да ми спрат здр.осигуровки дори и да има вариант да не го правят!
Така е почти навсякъде, но това, че се правят на всезнавщи,не значи че са такива. Дано нещата са в твоя полза!!! Успех!

# 227
  • Центъра на Вселената...
Момичета, моля за малко помощ. Детето има 100% Телк с ЧП, разбрах, че имам право на здравни осигуровки и на осигурителен стаж/безработна съм и регистрирана в БТ, не получавам обезщетение/. Въпросът ми е, къде и какво се подава? В НАП, или в НОИ???

# 228
В Социалната служба.

# 229
От социалните ми казаха, че не е при тях, ама и те не знаели в НАП или в НОИ

# 230
Дааа , аман от соц. служби.
Аз лично падавах документи  и беше в социалната служба - София - Младост. Преди 2 месеца.

# 231
Такааа, в Социалните се правят на луди за здравните осигуровки, прехвърлят ме от телефон на телефон, тъй като цитирам "не всички колеги са запознати и случаят е по-специфичен", представяте ли си??? Сега ми дадоха телефона на една г-жа, която уж щяла да ми обясни и която не си вдига телефона.

# 232
Отивай  лично. Носи си трудовата книжка и копие от нея, ТЕЛК-а и копие от него , акт а раждане и каквото се сетиш всичко вземи за да не те връщат. На мясот се подават документи, след това ти гледат молбата и ти дават огтовор дали си одобрена.
При нас не стана защото ТЕЛК-а е 90%, а то трябвало да е с НАД 90%.

# 233
Здравейте! Това което аз знам е,че при ТЕЛК на детето над 90%,майката ако е безработна има право на здравни осигуровки.Но това за трудов стаж не съм го чувала.Може ли да ми обясните по-подробно? Благодаря!

# 234
Извинявай, моя грешка. Аз през цялото време си мисля за Здравните осигуровки.
За стажа някой беше писал , че трябва да си спазиш копията от ТЕЛК-А  и като стигнеш до пенсия ще ти признаят годините за трудов стаж.

Последна редакция: пт, 04 апр 2014, 22:15 от ravi

# 235
Ясно.Благодаря за отговора!

# 236
Писах вече в темата за детските градини, но и тук да попитам:
Попълних си заявлението за прием в 1-ва група. Детето е с ТЕЛК 75%- вродена липса на предмишница и китка. Днес ми се обадиха от общината, че не съм квалифицирана да определя дали детето е със СОП или не. Това се правело от комисия, която заседава веднъж годишно и детето трябва да е навършило 3г. Да анулирам заявлението и да пиша, че е с хронично заболяване, иначе ще бъде дисквалифициран от класирането... И докато не минем комисия ще се води с хронично заболяване...
Е коригирах го и подадох ново, че е хронично болен. Чудя се дали д не звънна на директорите на избраните детски градини? Някой имал ли еподобен проблем?

# 237
Най-вероятно са имали в предвид ЕКПО.

Ето за Пловдив:
Как се кандидатства за ресурсно обучение?
Но не е правилно да те карат да пишеш, че е с хронично заболяване!
Специални образователни потребности? Какво е това?

Сега видях сайта на Система за електронно централизирано класиране за прием на децата в общинските детски ясли, целодневни детски градини и обединени детски заведения на територията на ОБЩИНА ПЛОВДИВ:
http://dz-priem.plovdiv.bg/schools
В Ръководство за родителя на стр. 42 има точки за деца със СОП 10 т., а за хронично болни- 3 т. #2gunfire

Виж и стр. 63.  Peace

Цитат
2 СОЦИАЛНИ КРИТЕРИИ(под квота)
2.1Деца със СОП (специални образователни
потребности) - до две деца в група /само
за децата над 3-годишна възраст от ЦДГ
или ОДЗ/ 10т.
документ от екипа за
комплексно педагогическо
оценяване към РИО Пловдив

2.2 Деца с хронични заболявания 3т.
протокол на ЛКК (копие) или
експертно решение на ТЕЛК,
ДЕЛК или НЕЛК за детето
(копие)

Няма да коментирам доколко е адекватно кога е дете със СОП и кога с хронично заболяване.Ама такава им е системата. Sad

Последна редакция: пт, 11 апр 2014, 09:21 от n_alex76

# 238
  • Sofia
Писах вече в темата за детските градини, но и тук да попитам:
Попълних си заявлението за прием в 1-ва група. Детето е с ТЕЛК 75%- вродена липса на предмишница и китка. Днес ми се обадиха от общината, че не съм квалифицирана да определя дали детето е със СОП или не. Това се правело от комисия, която заседава веднъж годишно и детето трябва да е навършило 3г. Да анулирам заявлението и да пиша, че е с хронично заболяване, иначе ще бъде дисквалифициран от класирането... И докато не минем комисия ще се води с хронично заболяване...
Е коригирах го и подадох ново, че е хронично болен. Чудя се дали д не звънна на директорите на избраните детски градини? Някой имал ли еподобен проблем?

Здравей, моят случай е може би подобен - не знам каква е точно разликата между СОП и пронично, но накратко. Моят син беше освидетелстван от ТЕЛК за първата си годинка със 100% - тогава се регистрирах в системата за детски ясли и градини и вписах, че има ТЕЛК, като автоматично ми добавиха и точки. За всеки случай питах (има поле задаване въпроси) дали, ако няма места имаме шанс да ни приемат, тъй като сме с ТЕЛК - отговориха ми с НЕ естествено, но ми казаха, че такива деца подават на място в детските зведения документи и там както са ти казали и на теб заседава веднъж годишно комисия - обикновено септември преди приема, която определя от всички деца с ТЕЛКи хронични заболявания, колко бройки и кои деца да приемат. Та,  след разговори с директорката и обяснението за нашия случай, тя ме увери, че след втората година комисията ще ни приеме. Сега чакам септември да видим дали ще си изпълни обещанието и все още в електронните списъци си стоим на първо място по точки и си мисля, че и директно от там би трябвало да го приемат - никой не ми се е обаждал и не и е правил забележка, че съм въвела невярни данни.
Моят съвет е да говориш на мястото/местата, което си избрала за детето си и да подадеш там документи. Отделно проявяват разбиране според мен като видят специфичен случай, щото много хора вадят на децата си фалшиви документи за алергии или астми, за да ги уредят с място. Sad
 Успех!  bouquet

Последна редакция: пт, 11 апр 2014, 09:39 от darina_g

# 239
Моето дете беше прието в детска градина преди две години с нейния набор 2009, но ни отписаха неправомерно от градината/защото то все още беше с памперс/ без да са ни уведомили и да сме подписали документи за това.От тогава вече две години се опитваме да се класираме за градина, но без успех, именно защото приемат някое друго дете с повече точки, естествено нереални, я с променен адрес, я с фалшиви документи за хронично заболяване, я с баби и родители работещи в детски градини.Сега в Пловдив има нови критерии, ще видим доколко са прозрачни след като отпаднаха няколко привилегии на родителите при прием.Ядосвам се за това, че детето е с доказано хронично заболяване, но заради некадърността на две директорки не можахме да си ползваме трите точки през това време.Тъй че не разчитайте на директорките като подавате документи на място, те също не са в час.

Общи условия

Активация на акаунт