За правата на децата ни! седма тема!

• 110 129
  • 730
  •   1
Отговори
# 360
ЗАКОН за защита, рехабилитация и социална интеграция на инвалидите
Цитат
Чл. 41.  (1) Зачита се за трудов стаж при пенсиониране времето, през което родител или осиновител на дете инвалид не е работил по трудово правоотношение и не е бил осигурен.
(2) Правото по ал. 1 се ползва от родител или осиновител на дете, чието увреждане, установено от органите на медико-социалната експертиза, налага постоянни грижи.

Ей, това може ли някой да ми го изтълкува? Ако за дете със 75% и за дете със 95% е налице необходимостта от Чужда Помощ, при кой вариант грижата е постоянна? Какво точно се има предвид тук?

Защото еднамайка каза, че на нейното детет ВСУ е 91% и НОЙ отказва да й плаща здравни осигуровки, защото това се прави при 92%!!!

Моля, някой да ми разясни?

# 361
В Закона за здравното осигуряване е написано:
http://lex.bg/laws/ldoc/2134412800
Цитат
Чл. 40. (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 24.11.2006 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Осигуряват се за сметка на държавния бюджет, освен ако не са осигурени по реда на ал. 1:
9. (предишна т. 8 - ДВ, бр. 18 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ;
НОИ може да откажат да изплащат ЗО на родители с деца с 90% загубена работоспособност.

# 362
Знаете ли кои пари се изплащат със задна дата, когато има разстояние във времето между двата телка? И респективно кои се губят? Тези по 8Д май се изплащат после наведнъж, но детските и интеграционните?  Как се процедира? Вярно ли, че може да се подадат документи за преосвидетелстване само месец преди да изтече телк решението? А после се чако по 3 месеца при нас. Сега са в отпуск и не мога и да ги питам. На 1 декември ни изтича, и се чудя дали да не започна с посещенията при лекари, докато е ваканцията. Колко време важат?

# 363
  • София
Аз подадох на 03. 02. ТЕЛК изтичаше на 31.04. Дадоха ми дата 13. 05 и на гърба на решението пише, че забавянето не е по наша вина. По 8Д си получавам всичко как си трябва. Обаче интеграционни вече за 3 месеца нямам - щели да ми ги платят на куп...

# 364
Цитат
Чл. 40. (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 24.11.2006 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Осигуряват се за сметка на държавния бюджет, освен ако не са осигурени по реда на ал. 1:
9. (предишна т. 8 - ДВ, бр. 18 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ;
НОИ може да откажат да изплащат ЗО на родители с деца с 90% загубена работоспособност.

Благодаря за отговора!
Но не ми стана ясно на какво основание НОИ може да откаже да изплаща ЗО.

# 365
Доника, а детските? Ние тук сме друга губерния...

# 366
  • София
И детските ми платиха, но както казах - пише в ТЕЛКа изрично - забавянето не е по наша вина.

# 367
А днес личната ми каза, че трябва да получа писмо от ТЕЛК-а с насрочена дата и тогава ще ми даде направление...Не се подавала молба и документи преди това, според нея. Нещо се съмнявам да е така

# 368
  • София и там където не се пуши
Там където се води на отчет в ТЕЛК-а преди поне се ходеше за София на Иларион Макреопалски и те правят справка и казват какво трябва да се направи и къде, може да се подсети ТЕЛК-а, но иначе да, изследвания се правят след насрочен час с описание на необходимите документи, които се представят пред комисията.

Аз за възрастен имам опит, но има случаи, когато забравят и месец преди това може да им се напомни, но в ТЕЛК-а. не личната.

# 369
  • София
Поне в София се получава...от умрял писмо Wink Никой нищо не праща

# 370
  • София и там където не се пуши
Абе като си го потърсиш, се намира.

# 371
Аз юни месец подадох молба, която ЛЛ ми даде и я изпратих по пощата до картотеката в В.Търново.Сега чакам отговор на коя дата да се явим с детето.Надявам се до 3 месеца да получа отговор.
Пускам линк, за необходимите документи:
http://www.riokoz-vt.com/au13.htm

И за контакти с ТЕЛК-овете в страната:
http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?categoryid=1747&pageid=423

Може да си разпечаташ Молба-декларация - Приложение №5 към чл. 56, ал.1  Peace
Приложих епикризата от "Св.Никола", стария ТЕЛК и акта за раждане.

# 372
  • в полите на Балкана
Цитат

Благодаря за отговора!
Но не ми стана ясно на какво основание НОИ може да откаже да изплаща ЗО.

ЗО се плаща от социалните не от НОИ. Подава се молба в социалните, когато се грижите за ХУ над 90% Не съм сигурна за %, но е този, които отговаря за 1гр. инвалидност.

Признава ли се за стаж гледането на инвалид – член на семейството?

Зачита се за осигурителен стаж времето след 01.01.1996 г., през което родител / осиновител на дете с трайно увреждане, е полагал постоянни грижи за него до навършване на 16-годишна възраст, поради което не е работил и не е бил осигурен (чл. 43) НП. Това право се ползва, ако състоянието на детето налага постоянни грижи (това се установява с решение на РЕЛКК), както и ако то не е настанено в лечебно или социално заведение.
Зачита се за осигурителен стаж времето след 01.01.2001 г., през което родител / осиновител  или съпруг / съпруга не са били осигурени или не са получавали пенсия, тъй като са полагали грижи за инвалид със загубена работоспособност над 90 на сто, който постоянно се нуждае от чужда помощ (чл. 43 НП)
Стажа не е трудов, а осигурителен.

Безплатно балнеолечение и храна (чл. 22 ПП на ЗСП)

Хората с трайно намалена работоспособност над 90 на сто с трайни увреждания имат право на целева помощ за балнеолечение и храна веднъж годишно до трикратния размер на гарантирания минимален доход (195 лв.). Същите права ползват и придружителите им. Помощта се изплаща от общинската служба за социално подпомагане след представяне на разходооправдателен документ за балнеолечение и храна.

Последна редакция: ср, 20 авг 2014, 18:52 от мамаРаче

# 373
Осигурителен доход
Цитат
Средномесечният осигурителен доход, от който се изчислява размера на пенсията се определя от възнаграждението или осигурителния доход, върху който са внесени или са дължими осигурителни вноски за лицата по чл. 4, ал. 1,2 и ал. 3, т. 5 и 6 от Кодекса за социално осигуряване /лицата са посочени в осигурителен стаж/.

Зачита се за осигурителен стаж, но не се взема предвид при определяне на осигурителния доход:
5. времето след 1 януари 1996 г., през което родител (осиновител) на дете-инвалид е полагал постоянни грижи за него до навършване на 16-годишна възраст, поради което не е работил по трудово или по служебно правоотношение и не е бил осигурен;
6. времето след 1 януари 2001 г., през което родител (осиновител) или съпруг (съпруга) са полагали грижи за инвалиди с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, поради което не са били осигурени или не са получавали пенсия;

Това, което споделих за трудовия стаж е старо и явно вече е отменено. newsm78

Последна редакция: чт, 21 авг 2014, 12:55 от n_alex76

# 374
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт