За правата на децата ни! седма тема!

• 110 083
  • 730
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте момичета, ще ви моля ако можете и на мен да ми помогнете със съвет, дали имаме право на връщане със задна дата на някакви пари. Случаят е следният: синът ми е с бронхопулмонална дисплазия и неалергична астма, вследствие тежко раждане. Подадохме документи за Телк през февруари месец 2013 година. Дадоха ни 30 % като ни казаха, че ще ни изпратят и на очен Телк, за да ни дадат още проценти, за да достигнем до 50 %. Телка се забави безумно много във времети и накрая получих писмо за явяване на нов Телк за преосвидетелстване за астмата и бронхуполмуналната дисплазия. Новият ни процент е 58 %. Датата на преосвидетелстването е 01.12.2014 година. Датата на инвалидизацията е от 08.02.2013година. Първото решение с 30% процента аз никога не съм виждала и получавала, просто по служебен път нещата се бавиха във времето, докато ни извикаха за ново преосвидетелстване. На самото Телк решение пише, че лицето е преосвидетелствано и процентът е променен от 30 - на 58 %, пише също, че забавянето не е по вина на лицето. Та въпросът ми е ако някой може да ми обясни имаме ли право на праи със задна дата или не. И ако имаме право, моля да ми напишете къде да търся и кой законов текст да цитирам на социалните, за да мога да се аргументирам с факти. Благодаря предварително.

# 406
Според мен ви се полагат пари от датата на новото решение. За старото решение от 30% нямате право на парично обезщетение.

# 407
Сещам се , че някъде разисквахме новата наредба(която всъщност е стара ), за балнеолечението. Някой беше споменал, че в соц. подпомагане ще има списък с одобрените по наредбата хотели. Някой знае ли нещо по този въпрос?

# 408
Прочетох нещо, от което ми заседна буца на гърлото .... и някак си напоследък се улавям, че често го усещам това чувство  Confused
Абитуриенти изритаха съученик с увреждания от бала

Кое в случая сега е по-доброто - да се чувства отритнат, или да бъде допуснат "по милост" на място, където е нежелан  Rolling Eyes?

# 409
Вчера в предаването на Сашо Диков гледах филм на Миролюба Бенатова за семействата на деца с увреждания. Много ми стана мъчно на констатацията - "да се чувстваш заложник на децата си". Тази сутрин го повтаряха в сутрешния блок по Нова ТВ. Дано някой в тази държава се трогне и се замисли поне за миг за това как живеят тези семейства - сами, отритнати и неразбрани...

http://novanews.bg/news/view/2015/02/01/100430/%D0%BC%D0%B8%D1%8 … %B0-%D1%81%D0%B8/

Последна редакция: пн, 02 фев 2015, 09:41 от Надежда :)

# 410
Кураж момичета! Вие сте най-достойните Човеци!!!

# 411
За мен най-големият пропуск в нормативната уредба е, че това време на родителите не се признава за осигурителен стаж за пенсия. Просто е нечовешко!
Другото е за инвалидна пенсия за хора и интелектуални затруднения под 70%.Хем без пенсия, хем без шанс за работа. Абсолютен геноцид! #2gunfire

# 412
Дори и да се признава за трудов стаж отглеждането на дете с увреждане, каква ще е пенсията на тая майка? Минималната? Или социалната? Сто и няколко лева...
Останах безмълвна като гледах репортажа, когато едната майка разказваше, че не може да стане личен асистент на детето си, защото имали семеен камион. Кошмар е това, да си болен или да гледаш болен в България...

# 413
За мен най-големият пропуск в нормативната уредба е, че това време на родителите не се признава за осигурителен стаж за пенсия. Просто е нечовешко!
Другото е за инвалидна пенсия за хора и интелектуални затруднения под 70%.Хем без пенсия, хем без шанс за работа. Абсолютен геноцид! #2gunfire
Алекс, признава се за осигурителен стаж, но не за трудов(освен, ако не си била асистент на трудов договор), и то след 2001г мисля(не съм сигурна точно от коя година го въведоха), та ако случайно си жив още  да вземеш социална пенсия по старост и бедност, но и тук има уловка- не знам си колко години все пак някакъв трудов стаж, навършени 65(или 70г- не помня точно) и пак има изискване за доход на член от семейството. Гаврата е тотална. Sick

# 414
  • в полите на Балкана
ПРизнава се осигурителен стаж и се отпуска персонална пенсия.
лица, навършили възрастта по чл. 68, ал. 3 от КСО, които са полагали грижи в продължение на повече от 10 години за инвалиди - членове на техните семейства, постоянно нуждаещи се от чужда помощ; за членове на семейството се считат съпругът, съпругата, както и техните възходящи и низходящи по права линия.
За отпускането на тези пенсии е въведено едно допълнително изискване – годишният доход на член от семейството на лицата да е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца преди искането на пенсия. От 01.01.2009 г. гарантирания минимален доход е определен в размер на 65 лв. месечно.
за лицата, полагали грижи в продължение на повече от 10 години за инвалиди (членове на техните семейства) – и решение на ТЕЛК (НЕЛК), удостоверяващо, че болният за целия 10-годишен период е бил инвалид с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто, който постоянно се е нуждаел от чужда помощ;
http://www.nssi.bg/pensions/grantpensions/424-pntd ето повече

# 415
Здравейте момичета, ще ви моля ако можете и на мен да ми помогнете със съвет, дали имаме право на връщане със задна дата на някакви пари. Случаят е следният: синът ми е с бронхопулмонална дисплазия и неалергична астма, вследствие тежко раждане. Подадохме документи за Телк през февруари месец 2013 година. Дадоха ни 30 % като ни казаха, че ще ни изпратят и на очен Телк, за да ни дадат още проценти, за да достигнем до 50 %. Телка се забави безумно много във времети и накрая получих писмо за явяване на нов Телк за преосвидетелстване за астмата и бронхуполмуналната дисплазия. Новият ни процент е 58 %. Датата на преосвидетелстването е 01.12.2014 година. Датата на инвалидизацията е от 08.02.2013година. Първото решение с 30% процента аз никога не съм виждала и получавала, просто по служебен път нещата се бавиха във времето, докато ни извикаха за ново преосвидетелстване. На самото Телк решение пише, че лицето е преосвидетелствано и процентът е променен от 30 - на 58 %, пише също, че забавянето не е по вина на лицето. Та въпросът ми е ако някой може да ми обясни имаме ли право на праи със задна дата или не. И ако имаме право, моля да ми напишете къде да търся и кой законов текст да цитирам на социалните, за да мога да се аргументирам с факти. Благодаря предварително.

Отдавна не съм влизала тук. Но този пост няма как да го подмина! За да Ви отговоря конкретно, трябва да знам някои подробности: Говорите за дата на "преосвидетелстване" от 01.12.2014 г. - това означава ли, че това е повторно явяване пред ТЕЛК? Ще поясна т.е. когато едно лице се явява за първи път се казва "освидетелстване", и след като изтече това ЕР на ТЕЛК и се явиш отново се казва "преосвидетелстване". Ако през м. февруари сте се явили за 1-ви път и са Ви дали дата на инвалидизация февруари 2013 г., и поради данните които пишете, че забавянето не е по вина на лицето - то във всички случаи социалните помощи ще Ви бъдат изплатени от февруари 2013 г. НО! Изрично искайте в соц. служба да подадете молба за това! Това са т.нар. молба-декларация по чл. 8д от ЗСПД. Във вашият случай трябва да подадете 2 молби - едната за отпускане на тази помощ от тук натам. И другата за миналия период! НО! Ако вече сте получавали такава, няма да Ви върнат времето назад. Т.е. това винаги се прави само при първоначалното подаване!!
Има и още нещо! Тъй като дата на връчване на ЕР е 01.12.2014 г. срока Ви за подаване на тази молба в социалните изтича на 28-ми февруари т.г., защото е 3-месечен. За това не се бавете, подпечатайте си ТЕЛК-а в РКМЕ, че не се обжалва и побързайте!
Успех!

# 416
  • Русе
Може ли някой да ми каже дали едно дете с увреждане може да посещава масова градина? Кой и как решава дали може? Имам близначета, едното е здраво, но едното има генетичен проблем. Според мен състоянието му позволя до някаква степен да посещава масова градина и би дръпнало доста в развитието си, ако е сред други дечица и заедно с братчето си. Но не съм сигурна дали няма да ни откажат прием?

# 417
  • в полите на Балкана
Синът ми е с генетично увреждане. Посещавал е масова детска градина. Не сме имали проблеми, но беше отдавна, преди петнадесетина години.

# 418
  • Бургас
Може ли някой да каже какви данъци трябва да ни върне държавата и за какъв период?В НОИ казаха че още не приспадат 2000лв от доходите за болно дете.

# 419

Общи условия

Активация на акаунт