За правата на децата ни! седма тема!

• 110 068
  • 730
  •   1
Отговори
# 420

Благодаря, но може ли някой ( ако има желание и възможност) да разтълкува това на земен език, защото имам чувството, че на хора с не-икономическо образование, тези неща нищо не им говорят  CrazyАз имам желание да се възползвам от такова облекчение, но как да стане? по принцип не попълвам дан. декларация - работя в частна фирма и всичко си го движи счетоводителката, никога не съм подавала такава декларация  newsm78
Благодаря предварително, ако някой се отзове   bouquet

# 421
От сумата на годишната ти данъчна основа, ще бъде приспадната сумата 2 000лв. при дете с 50% и над 50% увреждане. Т.е ще ти върнат 200лв. от данъка, който си плащала през годината, което ще стане след подаване на годишна данъчна декларация през 2016г. до месец април.

# 422
Това се отнася като подаваме данъчна декларация за имоти ли? Или сами за фирми?
С две думи ако имам имот и ще ми върнат данъка за него ли?

# 423
От сумата на годишната ти данъчна основа, ще бъде приспадната сумата 2 000лв. при дете с 50% и над 50% увреждане. Т.е ще ти върнат 200лв. от данъка, който си плащала през годината, което ще стане след подаване на годишна данъчна декларация през 2016г. до месец април.
Благодаря  Hug В смисъл - тази година не става, така ли? Ами ако другата година детето няма вече ТЕЛК  newsm78 Ох, пак е направено за бъдеще време....

# 424
Става въпрос за връщане на данък върху доходите, които сте получавали през 2015г. Т.е могат да се върнат чак през 2016г.

# 425
Благодаря  Hug Обърках се може би, защото беше написано, че облекчението за данъци в случай, че се получава МРЗ вече не може да се използва, т.е. не може да се получи облекчение за доходите от мин. година, което ме навя на мисълта, че и това ще е за същите тези доходи от 2014.

# 426
  • Бургас
Бащите на болни деца могат ли да получат част от данъците си?

# 427
Бащите на болни деца могат ли да получат част от данъците си?
Облекчението е за РОДИТЕЛ на дете с 50 и над 50% степен на увреждане - не се упоменава майка или баща

# 428
Единия от двамата родители, като другия родител подава декларация, че няма да се възползва от облекчението. Ако единия родител няма доходи, не се изисква подаване на декларация.

За мен не става ясно обаче, в семейства с две деца с увреждания 50 и над 50%, тогава пак ли 200 лева е облекчението или и за двете деца може да се ползва по 200лв? newsm78

# 429
  • Бургас
По кой член е декларацията за връщане на данъци?Има значение дали бащата иска ,защото неговите доходи са по-големи.

# 430
За лицата по трудови правоотношения облекчението ще може да се ползва и чрез работодателя при годишното уравняване на доходите.

От чл.22 г от ЗДДФЛ излиза, че облекчението е за дете. Но обърнете внимание на ал.4.
ЗАКОН ЗА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА
Цитат
Чл. 22г. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2014 г., в сила от 01.01.2015 г.) (1) Сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 на местни физически лица и на чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава - членка на Европейския съюз, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, се намалява с 2000 лв. за отглеждане на дете с 50 и с над 50 на сто вид и степен на увреждане, определени с влязло в сила решение на компетентен орган.
(2) Данъчното облекчение се ползва, включително за годината, през която са установени видът и степента на увреждане, и за годината на изтичане срока на валидност на решението, когато едновременно са налице следните условия:
...
(4) Данъчното облекчение се ползва до размера на сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 и при условие че лицето по ал. 3 представи писмена декларация от другия родител, съответно от другия приемен родител, близък или роднина, че няма да ползва намалението за съответната данъчна година.

Само мое предположение:
Когато са две деца с увреждания, е възможно всеки родител да ползва облекчение за по едно дете. Като в декларацията изрично се посочва за кое дете другия родител няма да ползва облекчение.

# 431
По кой член е декларацията за връщане на данъци?Има значение дали бащата иска ,защото неговите доходи са по-големи.

То дали ще взимаш минималната или 2000 на месец - облекчението все е намаляване с 2000 лв. на данъчната основа  - при плосък данък няма значение размера на дохода /е освен ако единия родител не е работил през цялата година - или пък заплата му е била под 200 лв на месец - примерно/
Облекчението е по чл 22 г
А декларацията е по чл. 50

# 432
Според мен в годишната декларация за следващата година ще има разяснения относно това облекчение. Сега наистина не става ясна - за всяко дете ли е облекчението.

# 433
  • Бургас
Моля ви някой,който знае да обясни-какви точно документи се подават, в НАП ли, за какъв период трябва да ни върнат данъци?В Дарик една жена каза,че ще им върнат около 500 лв годишно за периода на телка.Не си знаем правата. Rolling Eyes

# 434
Моля ви някой,който знае да обясни-какви точно документи се подават, в НАП ли, за какъв период трябва да ни върнат данъци?В Дарик една жена каза,че ще им върнат около 500 лв годишно за периода на телка.Не си знаем правата. Rolling Eyes

То не, че има гаранция, че жената по Дарик си знае правата newsm78
На чл. 22 г пише влиза в сила от 01.01.2015 г.
Освен това си пише ясно данъчната основа се намалява с 2000 лв - т.е връщат данък 200 лв и ще се върнат в 2016 г. поне засега мисля, че е рано за коментари както и писа и Надежда

Общи условия

Активация на акаунт