За правата на децата ни! седма тема!

• 110 054
  • 730
  •   1
Отговори
# 435
Здравейт е момичета!  Имам един въпрос,на който не намирам отговор никъде. Дано вие успеете да ми помогнете. Става въпрос за следното: имам дете с телк 70%. Сега се водя по майчинство,но март месец прави 2 г. и ще си ползвам 6м. неплатената отпуска и след това натрупаната до момента платена. Та въпроса ми е полага ли ми се нещо допълнително като дни отпуска във връзка с неговия ТЕЛК?

# 436
По закон не. Но зависи как е сключен колективния трудов договор в компанията, за която работиш. Попитай човешки ресурси/личен състав.

# 437
Благодаря Надежда!

# 438
Здравейте мами!Имам и аз един въпрос:Дъщеря ми с ТЕЛК 95% с ч.п.Валиден е до 01.03.2016 год.На 21.01.2015,тя навърши 18 год.От социалните ме викнаха и ми казаха,че трябва да се подаде нова декларация,вече от нейно име + банкова сметка и т.н.Тя все още е ученичка.Учи в помощно училище.Тази година завършва.От социалните един път ми казаха,че ще ги взима добавките,до изтичане на ТЕЛК-а,защото по закон,тя се води дете до 20 год.Днес ми казаха,че парите,които й се полагат,ще ги получава докато завърши училище.Т.е до м.май,тази година.Кое от двете е вярно?Предварително Ви благодаря!:)

# 439
Здравейте мами!Имам и аз един въпрос:Дъщеря ми с ТЕЛК 95% с ч.п.Валиден е до 01.03.2016 год.На 21.01.2015,тя навърши 18 год.От социалните ме викнаха и ми казаха,че трябва да се подаде нова декларация,вече от нейно име + банкова сметка и т.н.Тя все още е ученичка.Учи в помощно училище.Тази година завършва.От социалните един път ми казаха,че ще ги взима добавките,до изтичане на ТЕЛК-а,защото по закон,тя се води дете до 20 год.Днес ми казаха,че парите,които й се полагат,ще ги получава докато завърши училище.Т.е до м.май,тази година.Кое от двете е вярно?Предварително Ви благодаря!:)

По закон е дете до 18г, но детските добавки и парите по чл.8д може да ги получава до 20г възраст само, ако е ученичка, което удостоверявате със служ.бележка от училище.

# 440
Много благодаря,за бързия отговор!Лек и успешен ден! Simple Smile

# 441
Да поразпитам пак за балнеолечението и рехабилитацията, на която децата ни уж имат право, а после срещаме трудности с използването на тази добавка. Миналата година си подадох документите от СПА центъра, където в продължение на три години водя децата на процедури и след тримесечно чакане ми ги изплатиха, като заявиха, че съм имала късмет да я ползвам преди да влезе в сила наредбата.Някой възползвал ли се е от балнеолечение и рехабилитация след влизането в сила на тази прословута наредба и изплатиха ли му добавката.А някой успя ли да се докопа до списъка с обектите одобрени за изплащането после на тази добавка? Някой беше споменал за такъв списък.

# 442
Нека всички подкрепим протеста на 03.04.2015 г. пред Народното събрание! Отнася се за всички деца/възрастни с някакъв вид увреждане- независимо от диагнозата- всички са поканени да учавстват:

http://sbhb.org/sites/default/files/protest_predlojeniya_2015%20g..docx

# 443
От тази година се предвижда данъчно облекчение за семействата на деца с увреждане от 2000 лв. Но някой по- запознат със счетоводство или данъци би ли споделил как точно ще стане и има ли срок . И без това държавата е забравила  за децата ни и реших, че трябва да знаем и да се възползваме.

# 444
Важи от тази година, т.е. ще трябва да мине годината и тогава видимо ще подаваме документи.
А къде и как - ще разберем по-късно.

# 445
Важи от тази година, т.е. ще трябва да мине годината и тогава видимо ще подаваме документи.
А къде и как - ще разберем по-късно.
Благодаря , пък ще видим до тогава какво ще стане!

# 446
  • Русе
Доколкото четох, разбрах че щом влиза в сила от тази година, можем да се възползваме от него следващата 2016 година, когато се подават данъчните декларации за доходите от 2015 година. До сега такива декларации не подавахме работещите на само един трудов договор, но ако ще искаме да ползваме това облекчение, ще трябва сами да си подаваме декларацията, където да отбележим, че искаме приспадане на данъка. Долу горе така беше разяснено за данъчното облекчение за имащите деца. Не мисля, че освен сумата на приспадане и член или раздел от ЗДДФЛ ще има друга разлика. До края на годината все ще трябва да излезе по-подробна информация, както и разяснения от страна на компетентни служби.

# 447
Слагам съобщението си в повече теми,за което моля да ми простите,но това е вопъл за помощ.За да може повече хора да го прочетат и да ми дадат съвет,защото не знам към кого да се обърна!!!

Моля да ми простите,но съм много объркана и не знам в коя тема да пиша.
Имам един въпрос,доста съществен , а той е:

Имам дете от аутистичния спектър,трябва да започне училище септември.
В училището позволяват да има човек да него в час. Не говоря за ресурсен учител.То е отделно.
Човек ,който да стои нон стоп и да му помага до 12 часа.

Кажете моля,къде да се обърна за да намеря такова момиче ли ще е, момче ли ще е,жена ли....която да го обгрижва,да го води до тоалетната,да го изведе в коридора ако се напрегне.Да му даде сандвич.
Ние нямаме роднини,сами с мъжа ми сме,но трябва да ходим на робота.

Благодаря ви.

# 448
До 9 април се приемат документи за лични асистенти в общините. Може да кандидатстваш за асистент за детето. Трябва да занесеш ТЕЛК, акт за раждане, мед. документи, а там дават заявление да попълниш. Като детето е аутист, най-добре е ти да му станеш асистент. Знаеш, че общуването с такива деца е специфично и чуждият човек може да не го разбира,както ти го разбираш. И дали ще го приеме самото дете...Както искаш, разбира се. Иди в съответната общинска администрация и питай, при нас приемат документи от понеделник

# 449
Аз си мисля, че можете да си пуснете обява и да си потърсите точния човек до началото на септември, като човека да е пенсионирана учителка /по възможност детска/, или студент/ка задочно обучение, по възможност изучаващ начална педагогика, психология или логопед. Имате достатъчно месеци да си намерите такъв човек, който предварително да се запознае с детето, и да прецени дали ще може да му помага, както и детето да свикне с този човек.
Иначе съм напълно съгласна, че най-добрия вариант е някой родител или роднина  Peace

Общи условия

Активация на акаунт