За правата на децата ни! седма тема!

• 111 024
  • 730
  •   1
Отговори
# 75
  • Велико Търново
Искам да попитам,ние като имаме Телк,важи ли за нас,новото решение за детските надбавки-за градините,че може да отсъства само 10 дни в годината,всичко друго с мед.бележка.Тази сутрин си носихме бележка,защото ни нямаше и ме предупредиха,отбелязаха ни в дневника и т.н.Питах мед.сестра на градината ,дали се отнася и за нас,като имаме Телк,но тя не знае.Та въпросът ми е ,дали важи за децата с Телк,ние много често не ходим в петъците,оставям го да си почине 3 дни и какво ще ни спрат детските ли.....?

# 76
  • София
Мими, децата от 1 и 2 група имат право на отсъствие 30 дни годишно по семейни причини. За болест няма ограничение. Какви са тези 10 дни?

# 77
Mimi_32, в неделя имах среща с една майка, чието дете е със същата диагноза като моето.
Аз взех от ДГ бележка за детските, че детето ми е записано и посещава подготвителна група.От соц. подпомагане ми върнаха бележката, а на тази майка, чието дете е втора година в предучилищна в училище са й взели удостоверението.
Май всеки си прави каквото си иска.  33uu

# 78
И ние сме така в градината, често отсъства и е в подготвителна група. Казаха ми, че щом е с ТЕЛК и е освободена от такса в градината, за нас не важи това с детските, т.е. няма да ни ги спрат. Аз лично се разбрах с госпожите да ни водят винаги присъстващи, освен ако не сме в болница и така не се занимавам постоянно с бележки.

# 79
  • София
Аз лично се разбрах с госпожите да ни водят винаги присъстващи, освен ако не сме в болница и така не се занимавам постоянно с бележки.
и аз така Simple Smile

# 80
А пък аз искам всеки път по две бележки, когато е болна-за ДГ и за ДЦДУ. ooooh!

# 81
  • Велико Търново
Мими, децата от 1 и 2 група имат право на отсъствие 30 дни годишно по семейни причини. За болест няма ограничение. Какви са тези 10 дни?
Ами ние сме трета група и ми казаха по семейни причини-10 дни за цялата година,другото с бележки и вчера ми взеха белешката да отбележат,питах като имаме Телк,не може ли да отсъстваме без бележки да носим-не можаха да ми отговорят,май най-добре в социалните да питам.И все пак благодаря за мненията!

# 82
Не знам с каква диагноза е детенцето ти, моето е с дцп и обясних на учителките и директорката, че когато детето не е в кондиция няма да го водя на градина, но не мога постоянно да вися пред кабинета на личната за бележки. Излязоха разбрани и се съгласиха да не пишат отсъствия, когато ни няма. Поговори с директорката на градината.

# 83
  • в края на града
И при нас в ДГ искаха бележки за всяко отсъствие.. Но просто госпожата ме помоли, когато детето отсъства по една или друга причина и няма да нося мед.бележка, да и звънна да я предупредя по телефона да не пише отсъствие.. Ако случайно се получеше някакво разминаване, за някой ден, в края на месеца като си оформяше дневника, пускахме една бележка по дом. причини със задна дата и готово. Страхотни ни бяха госпожите, никога не са ме занимавали с глупости...
Най-добре със самите учителки се разберете, а по норматив нямам понятие има ли някакво облекчение за отсъствията за деца с ТЕЛК.

# 84
  • Велико Търново
Ами те нашите госпожи са много опаки и по принцип не можеш да се разбереш с тях,но и да се разбера,градината си има медицински сестри,всяка сутрен стоят на входа,гледат гърло и т.н.,та ако си отсъствал повече от три дни или както ние не ходим петък-със събота и неделя стават три и ни искат бележка,че е здрав,аз за петъците не давам бележка.Но както и да е-вчера говорих със социалните и питах-за децата с Телк,това не се отнася,колкото и кагато да отсъства и да му пишат отсъствия-не важи за нес,тоест няма да ми спрат детските,питах и дали се подават бележки,че детето посещава градина,нали искали някъде-пак ми казаха-не,не се отнася за децата с Телк.Дано съм била полезна и на други и се извинявам ако съм ви отегчила Simple Smile

# 85
  • София
Може ли някой да ме осветли по програмата Социален асистент, че ми е бръмнала главата  #Cussing out

# 86
  • Варна
Здравейте,

някой може ли да ми каже, дали има списък с хотелите, провеждащи балнеолечение? Искаме да ползваме тази социална помощ, но не сме наясно откъде можем да видим хотелите  Hug

# 87
  • София
Здравейте,

някой може ли да ми каже, дали има списък с хотелите, провеждащи балнеолечение? Искаме да ползваме тази социална помощ, но не сме наясно откъде можем да видим хотелите  Hug
Няма списък. Всеки един хотел, който предлага балнеолечение и издаде според изискванията на АСП фактура става  Rolling Eyes. Последните 2-3 страници на предишната тема съм сложила линкове с повече подробности  Wink

# 88
  • Варна
Благодаря  Hug

# 89
  • София
Здравейте, синът ми е с нов ТЕЛК с 81% с ЧП, диагнозата му е ДЦП диплегия. Това, което ме интересува - могат ли в ДГ задължително да изискат придружител? Детето ходи самостоятелно, няма интелектуален дефицит. Записан е, но досега реално не е ходил от септември.
Освен картата за градски транспорт за придружителя и безплатния транспорт, например с БДЖ има ли други специфични привилегии, които дава чуждата помощ? Той досега беше с 95% с ЧП, но нищо не сме ползвали. Спомням си, че имаше възможност за плащане на осигуровки и зачитане на трудов стаж, но това май беше само за над 90%. Аз работя, осигурена съм от работодателя и така или иначе не мога да се възползвам от тази привилегия.
Също за добавки при ходене на логопед (посещаваме на частно) какъв точно документ се изисква като доказателство от социалните? МИсля, че имаше минимална помощ от 13 лв. на месец, досега не съм се занимавала, но това на годишна база са около 150 лв. и сега мисля да не се лишаваме от тях.

Общи условия

Активация на акаунт