За правата на децата ни! седма тема!

• 111 034
  • 730
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Добавката за обучение вАжи само ако е от лицензиран частен логопед, иначе не  Wink За придружителя - зависи от градината. На нас ни искат придружител, но на никакво основание и аз не мога да осигуря платен такъв.

# 91
  • София
Дони, нашият логопед е точно такъв - лицензиран, но не знам договор ли ни трябва или друг документ. За ДГ ме притеснява да не използват ТЕЛК-а като формално основание. Аз пускам детето на градина, за да се социализира и да изгражда самостоятелност, иначе има кой да го гледа. Ако трябва да ходи с баба си или дядо си, по-добре да седи вкъщи и поне да не боледува Confused. Ние пробвахме с частна ДГ, не се получи и сега още се чудя има ли смисъл да пробваме държавната или не.

# 92
  • София
Щом е лицензиран, то той трябва да знае каква бележка да ти издаде, за да я уважат социалните - да съдържа адресат - Дирекцията която ви е, име на детето, ЕГН и че посещава от еди кога си до еди кога си ( аз написах 1 година, защото се подава всяка година за тях) и таксата се заплаща от родителя.
На мен лично ми искаха придружител, защото видиш ли телка бил с ЧП и трябвало задължително асистент. Нали съм била получавала пари за придружител?!? Та затова ти казвам, зависи как ще са настроени в градината към детето Wink

# 93
  • София
Точно от същото се опасявам. Аз честно казано все още търся някаква друга полудневна форма, хич не искам държавна ДГ и докато се ослушвам, ще си загубим мястото. Дони, а ти консултира ли се с някой дали имат право да изискват придружител?

# 94
  • София
Точно от същото се опасявам. Аз честно казано все още търся някаква друга полудневна форма, хич не искам държавна ДГ и докато се ослушвам, ще си загубим мястото. Дони, а ти консултира ли се с някой дали имат право да изискват придружител?
Да, нямат никакво законово основание  Wink

# 95
Полагат ли се здравни осигуровки на родител на дете с 90%ТЕЛК с ЧП?
И ако единият работи , полагат ли се на другият ?

# 96

Да, вчера ходих да питам, защото и аз ще подавам. Иска се ТЕЛК решението и акта за раждане. Но побързай да подадеш този месец, за да започнат да ти ги изплащат за оставащите месеци в годината, защото се подава година за година.

# 97

Да, вчера ходих да питам, защото и аз ще подавам. Иска се ТЕЛК решението и акта за раждане. Но побързай да подадеш този месец, за да започнат да ти ги изплащат за оставащите месеци в годината, защото се подава година за година.

Благодаря ти, ако сега подам , ще изплатат само за месец декември и тогава ще трябав да се ходи още 1 път за подаване за следващата, правилно ли съм разбрала?

# 98

Благодаря ти, ако сега подам , ще изплатат само за месец декември и тогава ще трябав да се ходи още 1 път за подаване за следващата, правилно ли съм разбрала?

Доколкото разбрах и за ноември би трябвало да изплатят, но за това не съм 100 % сигурна. Казаха ми, че януари трябва да подам за следващата година пак, от там изхождам, че щом подаваш януари и ще се изплащат от януари, значи и че ако подадеш ноември, че ще се изплащат от ноември. На мен ми казаха точно както написах - да побързам да подам този месец, може би влиза в сметките.
Аз ходих в отдел Социално подпомагане, в моя град се намира в пенсионното, т.е. не там, където подавам за детски.

# 99
  • в полите на Балкана
Здравните осигуровки преди ги плащаха на 10число от месеца. Ако подадеш преди тази дата ще ти платят веднага, ако е след нея, от следващия месец. Скоро не са ми плащали и не знам сега как е.

# 100
  • Sofia
Здравейте дами,
 моят случай е дълъг, но накратко - в наредбата е така написано, че след първата година ни отрязват тотално , както и направиха преди седмица на комисията ТЕЛК, мисля че е изключително неправомерно и подадох жалба в НЕЛК. Четох, че бавят страшно много решенията, някой има ли опит с жалбите до НЕЛК?
благодаря предварително

# 101
Здравейте дами,
 моят случай е дълъг, но накратко - в наредбата е така написано, че след първата година ни отрязват тотално , както и направиха преди седмица на комисията ТЕЛК, мисля че е изключително неправомерно и подадох жалба в НЕЛК. Четох, че бавят страшно много решенията, някой има ли опит с жалбите до НЕЛК?
благодаря предварително
Зависи от случая. Ако става въпрос за дете действат по-бързо, но за възрастните наистина се чака.

# 102
Здравейте!Да попитам с ТЕЛК решение от ноември месец на дъщеря ми е дадено 54% с дата на инвалидност 2012г. Тя сега е първи клас и септември не ни одобриха за еднократна помощ за първокласник-критерии доход. Дали сега мога да кандидатствам с ТЕЛК ако се има в предвид датата на инвалидност от 2012г. и времето по подаване на документи и решението, или срока е до края на септември без изключение?
Благодаря!

# 103
  • Велико Търново
Получихте ли си интеграционнити за този месец,аз все накрая ги вземам,но днес е 30,а ги няма!

# 104
Получихте ли си интеграционнити за този месец,аз все накрая ги вземам,но днес е 30,а ги няма!
Аз също не ги получих.

Общи условия

Активация на акаунт