За правата на децата ни! седма тема!

• 111 412
  • 730
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Ами той ТЕЛК-а му е за хипоспадия, която е "безобидна" диагноза, но аз не споменах, че е с ТЕЛК. Единствено съжалявам, че няма занимания с логопед, но това до колкото разбрах липсва в детските заведения в нашия град.
Извинявай, че съм малко груба, но с какво ще подобри логопеда точно хипоспадията ?!? Питам, защото синът ми е с лека степен хипоспадия, но тя ми е най-малкия проблем. До държавен логопед не мога и да се доредя, а повярвай ми има огронма нужда...И според ТЕЛК му се "полага".

# 151
В ресурсните центрове има учители, психолози и логопеди.Не зная дали вашите деца посещават такъв център.В началото се прави оценка на детето, разговор с логопед и психолог.

# 152
Ами той ТЕЛК-а му е за хипоспадия, която е "безобидна" диагноза, но аз не споменах, че е с ТЕЛК. Единствено съжалявам, че няма занимания с логопед, но това до колкото разбрах липсва в детските заведения в нашия град.
Извинявай, че съм малко груба, но с какво ще подобри логопеда точно хипоспадията ?!? Питам, защото синът ми е с лека степен хипоспадия, но тя ми е най-малкия проблем. До държавен логопед не мога и да се доредя, а повярвай ми има огронма нужда...И според ТЕЛК му се "полага".
Да, полага му се. Иначе хипоспадията му е от най- тежките, но според мен няма връзка с не говоренето му към днешна дата. Не знам кой и как определя социалната оценка. Може би заради епикризата, която ни дадоха от болницата. Та в нея какви ли неща не му лепнаха- деформитет на долни крайници, които били характерни за "някакъв генетичен синдром", който така и не разбрах кой е /педиатъра дори каза, че едва ли не няма или мноого трудно ще проходи, а той проходи нормална на 1 г. и 1 м. без никакви проблеми/, накараха ни и генетичен тест да му направим. Бил не съразмерен спрямо глава и тяло.  ooooh!

# 153
  • Sofia
Здравейте, мили дами! Моля за съвет, на тези които им се е случвало да се явяват пред комисия на НЕЛК след обжалване решението на ТЕЛК? Всичко, което споделите би било от полза, как се държи комисията, какво точно питат, гледат...знам, че за различните заболявания са различни, но все пак всичко ще ми е от полза - ако някой се е явявал пред такава за Ортопедия ще ми изключително полезно. Благодаря ви предварително!
при нас ситуацията е такава, че за нашия вид заболяване на сина ми, след първата годинка тотално го отрязват, въпреки че в наредбата изрично пише, че инвалидизиране се дава според степента и вида заболяване, а не според възрастта, и в друг раздел пише, че до годинка се дава 100%, след навършване на година максимум 20%, като лечението на сина ми е задължитлно до 4г. възраст, за да не получи рецидив на ходилото....Радвам, се че все пак на одобрили жалбата ми и ни канят на втора комисия, но се притеснявам, че тази вратичка и така написано в наредбата пак ще ни отрежат, а тази помощи са ми нужни, за да купувам специалните обувки, които той задължително трябва да носи до 4г. и ги има само в САЩ.....

Здравейте, записвам се да Ви следя. Но ще дам отговор и на това питане.
При нас проблема е вродена глаукома - тежко очно заболяване. Обжалвахме решението на ТЕЛК, но НЕЛК реши, че ще се произнесе по документи. (Забравих да кажа, че ТЕЛК подмени диагнозата, само и само за да не даде дата на инвалидизация датата на раждане.) НЕЛК от своя страна реши, че % вид и степен на увреждане е правилен - въпреки, че липсва мотив, но подмени диагнозата с вярната - въпреки, че няма право и на това!
Във връзка с всичко това, мой познат ми каза, че наскоро по ТВ е имало голям дебат. По-точно за това, че имало изрични указания към Комисиите да отрязват % вида и степен на увреждане, да не говорим за чуждата помощ! Мотива е, че в България инвалидите били не знам си колко %. В същото време, обаче се оказва, че в Европа % е 6 пъти повече!!
Така, че моят съвет е, да си прочетеш "Наредба за медицинската експертиза" много хубаво. Да си прегледаш и епикризите на детето, като ги съпоставиш с ОТПРАВНИТЕ ТОЧКИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ УВРЕЖДАНЕТО, % И ВРЕМЕНА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ НА ЛИЦАТА, която се намира в края на същата тази НМЕ! Намери за какво да се хванеш и отстоявай правата си! Не разчитай на добрината на лекарите. Има си закони и те трябва да се спазват!

Успех!

Благодаря ти, July_morning!
само че ние се явихме на 6ти на комисията....аз бях почти единствената българка от неромски произход, която чакаше да отворят приема за НЕЛК...Лекарката, която ни прие беше враждебно настроена, аз почти нищо не можах да кажа, тя само повтаряше ....знам, виждам, много обстойно ви прочетох жалбата, изобщо не ме остави да говоря, по едно време като че ли стана по-дружелюбна, но май само закратко....Не знам, много съм обезверена, каза, че щяла да направи каквото може, но ....май го каза ей така да има...постоянно повтаряше колко е добре детето...е да де, добре е, но ако не се продължи лечението може да стане много зле...та сега чакаме решението им, което тя каза, че не може да се обжалва, но аз добре прочетох и знам, че вече е възможно да се обжалва пред градски съд, та не знам....така написано в наредбата, едва ли ще ни уважат...много ми е болно, защото се правят на принципни и коректни, а всички тези, които чакаха с мен минават по друг начин и за тях това не важи....

# 154
  • София
В ресурсните центрове има учители, психолози и логопеди.Не зная дали вашите деца посещават такъв център.В началото се прави оценка на детето, разговор с логопед и психолог.

И като му е отпуснат ресурсен психолог да не мислите, че посещава детето #Cussing out Колко жалби написах - кучето си лае, керванът си върви. Последно беше обещал от този месец, е все още не е.
Цялото ни социално законодателство куца и е недомислено!!!
 MuJIuHka, и какво излезе на генетичния тест? Чисто любопитство. И двамата ми сина са с наследствена хипоспадия. Опериран е само големия.Дори и представа нямах, че и затова се дава телк...

# 155
ето резултата:

Анализирани 11 метафазии пластинки оцветени по GTG метод. Не се установиха системни бройни и структурни аберации.

Заключение: Мъжки кариотип 46, ХУ

опитаха и микроцефалия, краниостеноза да му предпишат, кат му правиха заради големите му уши. за щастие отново всичко е нормално. все още повечето лекари го гледат странно. не бил приличал на другите деца.

# 156
  • София
Да, дай им на докторите диагнози. Като детето на братовчед ми - има му нещо, но никой не знае какво...

# 157
В момента единствените неща, които ме притесняват са това, че още не говори и поредната операция /вече 3та/.

# 158
  • София
Е то третата не е толкова страшна май. Моите са за по 1. Големия мина, малкия покрай другите проблеми не съм го водила от 3г на уролог Sad На 5 е и не говори  Cry

# 159
Дано е последна тази операция. Иначе колко разкази съм чувала за късно проговорили деца. Последно позната ми каза за дете на нейни познати, момче което до 5тата си година нищо не казвало и майка му дори го мислила за нямо. Но един ден докато му мажела филийка с масло, момчето взело, че й казало "мамо сложи повече масло". Дано ии нашите деца по-скоро проговорят  Praynig

# 160

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 09:10 от July_morning

# 161

Благодаря ти, July_morning!
само че ние се явихме на 6ти на комисията....аз бях почти единствената българка от неромски произход, която чакаше да отворят приема за НЕЛК...Лекарката, която ни прие беше враждебно настроена, аз почти нищо не можах да кажа, тя само повтаряше ....знам, виждам, много обстойно ви прочетох жалбата, изобщо не ме остави да говоря, по едно време като че ли стана по-дружелюбна, но май само закратко....Не знам, много съм обезверена, каза, че щяла да направи каквото може, но ....май го каза ей така да има...постоянно повтаряше колко е добре детето...е да де, добре е, но ако не се продължи лечението може да стане много зле...та сега чакаме решението им, което тя каза, че не може да се обжалва, но аз добре прочетох и знам, че вече е възможно да се обжалва пред градски съд, та не знам....така написано в наредбата, едва ли ще ни уважат...много ми е болно, защото се правят на принципни и коректни, а всички тези, които чакаха с мен минават по друг начин и за тях това не важи....

Казах ти да им нямаш доверие на тези! Прочети си Наредбата за медицинска експертиза МНОГО ДОБРЕ! Убедена съм, че има пропуски, УБЕДЕНА СЪМ! Разчитат на грижите ти по детето, и си мислят, че никой не чете!!!
И аз съм разочарована, първо защото ни решиха казуса по документи - ДОРИ НЕ НИ ИЗВИКАХА НА КОМИСИЯ - говоря за НЕЛК!
Решение на НЕЛК се обжалва в 14 дневен срок от получаването му - на ръка или по пощата (важи пощенското клеймо). Виждам, че си от София, решението се обжалва пред Административен съд София-град, а не пред градски. Но жалбата се подава чрез НЕЛК - хубаво е да ти помогне юрист за това! Аз също съм на това ниво в момента - обжалвам пред АССГ!
Наскоро мой познат ми каза, че по някоя ТВ е гледал предаване, за това, че имало изрични указания да се намалява % инвалидност, защото в Бг имало не знам си колко инвалиди!! За сведение в Европа, която е доста по-напред в медицината (казвам го от личен опит), има 6 пъти повече инвалиди в съотношение  с населението на дадена страна!!!
На следващо място, искам да кажа, че ромското малцинство по незнайни причини взима 100% инвалидност, а хората в реална нужда биват отрязвани от този %, изхвърляни през вратата и унижавани. И още едно сведение, в НМЕ изрично е записано, че при следваща Комисия, ако % бъде завишен, трябва да има обосновка, или на фактическа грешка или на влошаване на здравословното състояние!   newsm78
Е, я ми кажете тогава, ако сега не се впише обективното състояние, а се занижи, кой член на комисията ще си признае фактическа грешка, или влошено състояние? Кой???
При положение, че трябва да бъдат дадени ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и насоки за по-нататъшно лечение и рехабилитация! Убедена съм, че в твоето решение липсват такива!!!

ТЕЛК/НЕЛК плачат за колективен иск, че да започнат да работят обективно и законосъобразно!!

# 162
  • София
Здравейте, искам да ви питам, че четох и по-назад но нещо съвсем се обърках,
Излезе ни днес решение за сина ми( 5 год) 50%. за 2 години,
Това му е 2ро ЕР, 1вото беше с 51%, за 2 години след това не го поднових и сега след 1 година се явихме, т.е. има прекъсване.
Сега след като не е над 50%, а е точно 50%, това следва ли да значи, че няма да мога да подам в социалните за интеграционната добавка и сие? Наистина се обърках,

2рия ми въпрос е за ДГ, в напата казват, че трябва да е НАД 50%, и щом е намален %та от първия, няма да мога да го освободя от такса. Освен това, абсолщтно винаги са ни изисквали мед,бележка. Независимо от факта.

И трето последно, по отнопение на винетките, бихме ли могли за автомобил, собственик баща, с ЕР на дете 50% да се подаде молба?

Извинявам се, ако въпросите са обсъждани, четох по-назад и се известявах,за темата, но съм по-наясно като че ли, ако е над 50%. Благодаря ви и много ви се извинявам пак!

# 163
Сега след като не е над 50%, а е точно 50%, това следва ли да значи, че няма да мога да подам в социалните за интеграционната добавка и сие? Наистина се обърках, - Подавай си документите в Социалните - всички молби си подавай. %-та важи когато ТЕЛК-а е 50 и над 50%

2рия ми въпрос е за ДГ, в напата казват, че трябва да е НАД 50%, и щом е намален %та от първия, няма да мога да го освободя от такса. Освен това, абсолщтно винаги са ни изисквали мед,бележка. Независимо от факта. -  попитай в общината как стои въпроса за децата с ТЕЛК - местните наредби са едни и същи за детските заведения в съответната община. Тези въпроси не се решават в ДГ. Бележка не разбрах за какво ви искат - ако е за след по-дълго отсъствие на детето от ДГ поради болест или ваканция, то тогава бележка се изисква от всички за паразити ...

И трето последно, по отнопение на винетките, бихме ли могли за автомобил, собственик баща, с ЕР на дете 50% да се подаде молба? - ако бащата фигурира в акта за раждане, да може с тези %-ти

Извинявам се, ако въпросите са обсъждани, четох по-назад и се известявах,за темата, но съм по-наясно като че ли, ако е над 50%. Благодаря ви и много ви се извинявам пак!

# 164
  • София
БЛАГОДАРЯ!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт