За правата на децата ни! седма тема!

• 110 343
  • 730
  •   1
Отговори
# 240
Благодаря ви за отговорите. Съгласно НАРЕДБА № 1 от 23 януари 2009 г. за обучението на деца и ученици със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания са: „децата и учениците с:
1. различни видове увреждания – сензорни, физически, умствени (умствена изостаналост), множество увреждания;
2. езиково-говорни нарушения;
3. обучителни трудности. ”

Първия път като го регистрирах със СОП събрахме 29 точки, втория - с хронично заболяване (не ми е ясно как липсата на крайник е болест, ама много неща на тоя свят има да изуча още)- 22 точки. Каквото стане.

# 241
Благодаря ви за отговорите. Съгласно НАРЕДБА № 1 от 23 януари 2009 г. за обучението на деца и ученици със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания са: „децата и учениците с:
1. различни видове увреждания – сензорни, физически, умствени (умствена изостаналост), множество увреждания;
2. езиково-говорни нарушения;
3. обучителни трудности. ”

Първия път като го регистрирах със СОП събрахме 29 точки, втория - с хронично заболяване (не ми е ясно как липсата на крайник е болест, ама много неща на тоя свят има да изуча още)- 22 точки. Каквото стане.

След като детето ти е с вродено заболяване, това означава, че по МКБ кода на болестта е с Q? От което съм почти почти сигурна, без да съм наяснпо с конкретното забоялване, че % инвалиднсот би трябвало да е 100 от самото начало! Трябвало е в самото начало да се бориш за това!  Мисля, че и сега не е късно... Не, че по този начин правиш детето си повече или по-малко инвалид, а поради факта, че всичи диагнози с код Q по МКБ-10 са в раздел: "вродени аномалии, малформации и аберации на плода". Което означава, че човек раждайки се някакъв дефект - лекарската намеса може само малко да подобри състоянието, но не и да го излекува.

Аз не бих заявявала където и да било, че това състояние е хронично - то е вродено!!! 

# 242
Здравейте. И аз имам въпрос.  Явихме се на ТЕЛК 02.2014. Дадоха ни 91%. Обжалвах и НЕЛК намали процентите на 76 % с ЧП. Дата на инвалидизация е датата на раждане, а именно 2005 г. Това ни е първото явяване. Какво следва? Благодаря

# 243
В какъв смисъл какво следва? Питате къде и какви документи да подадете в социални грижи ли?

Аз не разбрах защо сте обжалвали - какво не ви удовлетвори в решението на ТЕЛК, че сте стигнали до НЕЛК?

# 244
Здравейте! Искам да питам какво мога да направя, за да приемат детето ми, което е с ТЕЛК 51% в конкретна градина избрана от мен, чиято директорка ми заяви, че "тази година няма да приемат нито едно дете с ТЕЛК"? #Crazy Tired

# 245
За съжаление ако разчитате точно на ТЕЛК-а да ви приемат детето в определена градина, няма как да стане. Директорите си имат много вратички, с които да не приемат определени деца  Confused

# 246
  • София
ТЕЛКа е последното нещо, с което бих парадирала за прием в ДГ. Директорите чуят ли ТЕЛК и бягат като дявол от тамян Wink

# 247
Моля?  Rolling Eyes  Аз не парадирам с нищо, детето ми има ТЕЛК-решение, според закона за нар. просвета Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г.) (1) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини по чл. 18.

(2) Задължение на детските градини по ал. 1 е да приемат деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания.
Отговорите ви ме учудват, но ми дават нов поглед, явно някъде бъркам като мисля, че законът трябва да се спазва. И да ми дадете идея с какво (колко) да парадирам, че да не ми бягат директорите?  Crazy

# 248
  • София
не съм го казала в този смисъл и въобще не си ме разбрала. Тази попара съм я сърбала и ти говоря от личен опит!!! Синът ми се класира на ДГ на общо основание. Проблемите се започнаха, когато се разбра, че детето е с ТЕЛК. Законът е ясен на всички, както и вратичките Wink
Все пак ако намериш директор, който ще вземе детето само на оснавание ТЕЛК - кажи за коя градина става дума, ще заслужи моите най-искрени уважения Wink

# 249
  • София и там където не се пуши
До две деца приемат деца с ТЕЛК, като в това влиза е деца с алергии, които са с комисия но не са с ТЕЛК.

Няма нищо лошо веднага да си покажете ТЕЛК-а, ама при 30 деца с една учителка и зависи от ТЕЛК-а може да минете на заден план.

Ако директорката е покрила бройките за тези деца, няма как да приеме дете над тази бройка.

# 250
Директорката ми заяви, че няма да приема нито едно дете с ТЕЛК, независимо че е обявила две свободни места за деца с прием по социални критерии.

# 251
В такъв случай защо не се обърнете към общината, към която се числи това детско заведение за съдействие. Подайте си сигнал, жалба.....

# 252
  • София
В такъв случай защо не се обърнете към общината, към която се числи това детско заведение за съдействие. Подайте си сигнал, жалба.....
Ще си намерят причина да го отпишат. Знам за безброй случаи - веднъж се напикало детето и до там Sad Не знам какъв е тЕЛКа, но щом директорката отказва трудно ще я склоните. На общо основание няма ли шанс детето?

# 253
Здравейте. И аз имам въпрос.  Явихме се на ТЕЛК 02.2014. Дадоха ни 91%. Обжалвах и НЕЛК намали процентите на 76 % с ЧП. Дата на инвалидизация е датата на раждане, а именно 2005 г. Това ни е първото явяване. Какво следва? Благодаря

Ima druga tema za objalvane na resheniqta na TELK! Tam ima podrobni obqsneniq!
Uspeh!

# 254
  • Велико Търново
Директорката ми заяви, че няма да приема нито едно дете с ТЕЛК, независимо че е обявила две свободни места за деца с прием по социални критерии.
Обърнете се към Районият инспекторат и към Закрила на детето към социалните-Директорката няма право да отказва да вземе дете с Телк.Поне в нашия град е така!

Общи условия

Активация на акаунт