За правата на децата ни! седма тема!

• 111 347
  • 730
  •   1
Отговори
# 270
Да, има, 70%

# 271
Здравейте, никъде не можах да намеря информация за рехабилитацията при деца, за възрастни знам, че НОИ им плаща някаква сума на ден, но за деца нищо не пишеше. Коя служба се занимава с тях- Социално подпомагане ли? Дайте някакъв линк с информация ако имате. Благодаря ви предварително   bouquet
Щом детето има ТЕЛК гледаш сайта на НОИ за санаториумите по тяхната програма, избираш този, който е подходящ за детето , взимаш зелено направление от личния лекар, отиваш в санаториума плащаш цената, която е за дете,взимаш фактура и след завръщането ти я подаваш,заедно със зеленото направление,копие от ТЕЛК в соц. подпомагане и след одобрение от тяхна страна ще ти бъдат преведени 195 лв.,това е помощта за децата с ТЕЛК за балнеолечение и процедури , веднъж годишно.

# 272
  • София
Понеже нямам време за подробности - погледни последните 2-3 страници на старата тема. Там съм писала какво що. НОИ въобще не играят в случая, щом детето има ТЕЛК. Можеш и в СПА хотел да го заведеш, стига да предлага услуги, които да ви "пасват" Wink

# 273
Много ви благодаря за отговорите, ще направя всичко възможно детето да ползва това, което му се полага. Малко е недоизмислено това, че на малки деца не се полагат задължително пари и за придружителя, поне за спането, все пак те сами не могат да останат в хотел. Дъщеря ми е без ЧП по ТЕЛК, но едно 4 годишно няма как да е без придружител.

# 274
Ние бяхме в Спа-хотел, взехме фактура и за процедури, но от СП не ни платиха. Трябвало  да са само санаториумите от списъка на НОИ, и макар че се опитах да споря, нямаше значение...

# 275
  • София
Фея, кога са ви отказали. Поискай писмен отказ и обжалвай. На мен не искаха да ми платят фактура по банков път платена. Писах в АСП и МТСП и си ми я платиха като стои та гледай. Бяхме в Интерхотел Поморие

# 276
Още по-миналата година, ама оттогава не съм и помисляла за тази добавка. Успяха да ме откажат Mr. Green Mr. Green

# 277
И мен ме отказаха преди години... А сега за телка ми казаха, че няма да ми превеждат парите докато не пристигне оригинала по служебен път  Shocked Това на някой казали ли са му го? Вече втори месец чакам - и нищо- ходих на място - нама отговор на молбата ми, но да не се притеснявам щял да бъде положитилен! Казах им, че искам отговор - положителен отрицателен, какъвто и да е , за да мога да обжалвам или каквото е - но няма решение...  Shocked

# 278
И мен ме отказаха преди години... А сега за телка ми казаха, че няма да ми превеждат парите докато не пристигне оригинала по служебен път  Shocked Това на някой казали ли са му го? Вече втори месец чакам - и нищо- ходих на място - нама отговор на молбата ми, но да не се притеснявам щял да бъде положитилен! Казах им, че искам отговор - положителен отрицателен, какъвто и да е , за да мога да обжалвам или каквото е - но няма решение...  Shocked
Simple SmileДа така е! И на мен ми казаха същото и аз чаках около два месеца, но накрая всичко преведоха. Не знам защо се притесняваш-след като детето има 50 или повече процента всичко ще му преведат.Няма как да не дойде оригинала вЪв вашето АСП.Така, че споко Peace

# 279
Здравейте, тъкмо подадох документи в социалните с първото ТЕЛК решение на 4-годишния ми син.

Не е минала социална оценка, която, до колкото разбрах, смятат да напишат само по документи.

Мислех, че месечната помощ за дете с ТЕЛК зависи от процента и от социалната оценка. Също така ми се стори, че някъде четох, че помощта е обвързана с минималната работна заплата към момента.

Моля, поправяйте ме, където не съм права   bouquet

В този ред на мисли, ми се стори странно, че на няколко пъти, още когато взех документите за попълване, и след това при подаването, ми казаха "помощта Ви ще е 240 лв."

Как пък го решиха, че е толкова?

С 70 процента сме, без чужда помощ.

От какво зависи с колко ще ни "подпомагат"?

# 280
  • Бургас
Добавките НЕ ЗАВИСЯТ от %! На всички деца с ТЕЛК 50% и над 50% се дават 70% от мин. заплата /70% от 340 лв = 238 лв/, но отпускат 240 лв и двойни детски /2*50 лв = 100 лв/. Интеграционните добавки зависят от заболяването и дали не ползвате по др. линия някакви помощи/напр. дали ще се отпускат за лекарства или не, транспортни, обучение и др./. От чуждата помощ - дали и придружителя ще има право на безплатно пътуване с БДЖ или не. Peace

Последна редакция: ср, 14 май 2014, 08:32 от loopy

# 281
ЗАКОН ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
Чл.7, ал.8 (Предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г., в сила от 01.09.2013 г.) При условията на ал. 1, т. 1 и 4 месечната помощ за дете с трайно увреждане, установено от компетентните здравни органи, се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции независимо от дохода на семейството в двоен размер на помощта, определена по реда на ал. 4.
Чл. 8д. (Нов - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Право на месечна добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, имат:
1. родители (осиновители), когато отглеждат деца с трайни увреждания;
2. семейства на роднини или близки и приемни семейства, при които са настанени деца с трайни увреждания по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.
(2) (Нова - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Размерът на месечната добавка по ал. 1 се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България, но не може да бъде по-малък от предходната година.

ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2014 Г.
Чл. 61.(2) Размерът на месечните помощи за дете по чл. 7, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2014 г. е, както следва:
1. за първо дете - 35 лв.;
2. за второ дете - 50 лв.;
(5) Размерът на месечната помощ за дете по чл. 7, ал. 8 от Закона за семейни помощи за деца се определя и изплаща в двоен размер от размера по ал. 2, т. 2.
(12) Размерът на месечната добавка по чл. 8д, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2014 г. е 240 лв.

Последна редакция: ср, 14 май 2014, 09:06 от n_alex76

# 282
Пак промени във форума, докато свикна и пак наново.Кажете ми като вляза в БГ мама къде да отида, за да вляза в Интеграция на деца с увреждания.Сега влизам като го изписвам в Гугъл.

# 283
Много благодаря за информацията, както и за линковете.   bouquet
Търсих с Гугъл, но по ключова дума не успях да стигна до инфо по същество, защото нямах идея в кои наредби трябва да търся.
Добавките НЕ ЗАВИСЯТ от %! На всички деца с ТЕЛК 50% и над 50% се дават 70% от мин. заплата /70% от 340 лв = 238 лв/, но отпускат 240 лв и двойни детски /2*50 лв = 100 лв/. Интеграционните добавки зависят от заболяването и дали не ползвате по др. линия някакви помощи/напр. дали ще се отпускат за лекарства или не, транспортни, обучение и др./. От чуждата помощ - дали и придружителя ще има право на безплатно пътуване с БДЖ или не. Peace

# 284
Извинявам се за неграмотно оформения си пост, но компютърът ми се скапва.

А и в този вид на форума не знам как се редактира пост. Както и да е, пак благодаря

Общи условия

Активация на акаунт