За правата на децата ни! седма тема!

• 110 131
  • 730
  •   1
Отговори
# 375
Благодаря ви, момичета. Ще отида на място да проверя, като свърши отпускарския месец. Не ми се вярва да ми пратят писмо.

# 376
Да споделя с вас , че казусът с изплащането на добавката за рехабилитация и балнеолечение е решен и е в наша полза.Обадиха ми се от соц. подпомагане да отида да си получа заповедите за отпускането и.Но децата са болни и сме по лекари и ще го направя утре или вдругиден.

# 377
Да споделя с вас , че казусът с изплащането на добавката за рехабилитация и балнеолечение е решен и е в наша полза.Обадиха ми се от соц. подпомагане да отида да си получа заповедите за отпускането и.Но децата са болни и сме по лекари и ще го направя утре или вдругиден.

Вие къде ходихте и жалба пуска ли? И въобще каква промяна има та ще ви отпуснат сумата

# 378
  • София
Поли, много се радвам за вас Hug. Мимира, те са заварен случай и не са били в санаториум.

# 379

Вие къде ходихте и жалба пуска ли? И въобще каква промяна има та ще ви отпуснат сумата

Децата ми са с ихтиоза, това е кожно заболяване,при което кожата се лющи, напуква и кърви, отделно астма и алергии, но поради това, че е рядко срещано заболяване имаме доста трудности с изплащането на добавката за балнеолечение. По препоръка на лекуващият ни кожен лекар вече три години посещаваме СПА комплекс Островче,тъй като е по близо до града ни. В него ползваме водните процедури, за да може кожата им да се хидратира.Първата година, когато отидох ми отказаха, а аз взех, че се заех с търсене на заповеди, наредби , за да оппровергая мотива им за отказ.Спечелих.Втората година пак на същото място, без проблем.А тази пак проблеми.На местно ниво регионалната  директорка отказала, но директорката на отдела все пак направила запитване за нашия случай до София, то и за това близо 4 месеца се забавиха нещата.А аз през това време отново се захванах да подготвя нещата си да съм готова за писането на жалба.Но нашите документи ги подадохме на 9 май, а после излезе тази наредба, която е абсолютна глупост.Санаториуми за деца няма, а  тези за възрастни отказват прием на деца, е тогава какво да правим.Според мен всеки случай е различен и когато става въпрос за деца, където сме доволни и можем да ползваме процедури, които облекчават състоянието им , да си ходим там и да не ни правят проблеми, а държавата да ни подкрепя, но кой ли ме пита?

# 380
В края на миналия месец като ходих до социалните да подам документи за обувките и поговорихме за балнеото - /аз моите документи така и не ги подадох, защото нямаше смисъл/ получили са писмо с хотели за които се изплаща добавката. Момичето ми показа списъка за Велинград - понеже ни е на 40 км, а и аз там бях ходила - не ги запомних, защото не ми е на дневен ред - ще го мисля другото лято, но имаше доста хотели във Велинград - със сигурност Витоша на Роботика /доста мизерен за мен/ хотел България, Вита, Трудещите се селяни и май Гранд Хотел Велинград. Та питайте вашите социални, явно вече не е само СБРНК

# 381
Това е много полезна информация, благодаря! Ще питам за списък.
С ортопедичните обувки как стои въпросът? Ходихме на ортопед и имаме направление за ЛКК за изписван на обувки. Какво е необходимо, как става...? Значи пак в Социални грижи се ходи?

# 382
За ортопедичните обувки - след като вземеш протокола от ЛКК отиваш във фирмата в която ще правиш обувките с протокола, те ти взимат мерки и ти дават проформа фактура. С проформата отиваш в социалните подаваш молба, носиш и оригинала на протокола от ЛКК /протокол се прави еднократно - това аз не го знаех и втория път пак правих нов  Rolling Eyes-  оставаш оригинала в социалните и след това на всеки 6 месеца носиш само копие на протокола/, носи за всеки случаи и акта за раждане - не си спомням искаха ли го. ТЕЛК-а не  е задължително да носиш, защото обувки се отпускат и на хора без ТЕЛК. До 10-тина дни социалните ти издават заповед. Като станат обувките носиш заповедтта във фирмата, от там ти попълват един протокол и ти издават фактура с касов бон. С копие на фактурата и касовия бон и оригинала на приемо предавателния протокол пак отиваш в социалните и това е. За плащането вариантите са два - или ти правят обувките веднага и си ги плащаш от джоба, а ти чакаш да ти преведат от социалните парите в рамките на месец, два или чакаш да преведат парите тогава плащаш обувките и се отчиташ пред социалните. Важното е датата на фактурата да е след датата на заповедтта.
Ние предпочитаме да си платим обувките от джоба, защото новия 6-месечен срок започва да тече от датата на оригиналната /не проформата/ фактура.
Първите обувки като ги правихме цялата процедура ни отне 3 месеца и половина  Twisted Evil - изгубихме много време и половин период за нови обувки. Тогава бях помолила да си платя обувките нищо, че не бяха готови само и само да има 6 месеца между заповедите, но от фирмата ми отказаха, докато не станат обувките. Сега тези бяха много коректни - от вземането на мерките до готовите обувки точно две седмици, но пък от социалните нещо се замотаха и ще станат два месеца да преведат парите.
Само да отбележа, че един чифт струва около 130-140 лв. просто за информация и ако решите да не чакате предварително да ви преведат парите.

Основното за следващ чифт обувки е - молба за нови се подава след 6 м. от дата на оригиналната фактура и реално за една година не можеш да направиш 2 чифта обувки, а в най добрия случай на 13 месеца - 2 чифта

Малко дълго стана, но миналата година, когато правихме първите обувки мисля, че питах в тази тема и никой не ми отговори - дано сега съм била полезна на някого. Ако имаш въпроси питай

# 383
Олеле! Много сложно! Това направо надмина очакванията ми...Още на ЛКК не съм минала, като тръгна по етапите, ще те питам конкретно. Благодаря ти. Как само 2 чифта, аз смятах, че за всеки сезон трябват, или поне 3- зимни, пролетно-есенни и летни...Ужас. А и са скъпи, ако реша просто да си ги плащам аз...

# 384
Ние сега края на юли като правихме нашите обувки и мислех някакви затворени за есента да поръчам, но от фирмата ме посъветваха да направя сандали с дупки и да ги носи в градината вместо пантофи, защото тя реално основно ходи по цял ден в градинта. От къщи до градината с кола и вечер колко да ходи ... Та поръчахме сандали

# 385
Много ми е спешно, който може да помага:
Когато се подават документи в Соц. служба за 8д., нали се иска на Решението на ТЕЛК задължително да има печат, че то не се обжалва? Моля Ви, кажете някой ако знае, в кой закон е посочено точно това правило?
Важно е, а и не търпи отлагане!

Благодаря

# 386
Чл.112, ал.1 т.3 от Закона за здравето
ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО
Цитат
Чл. 112. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) Обжалванията и възраженията от страна на заинтересованите лица и органи (освидетелстваните, осигурителите, НОИ, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и органите на медицинската експертиза на работоспособността) се правят:
3. (изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2012 г.) срещу решенията на ТЕЛК - в 14-дневен срок от получаването им пред НЕЛК;

# 387
Някъде бях чела, че учениците с ТЕЛК  имат право на стипендия. Но от кой клас важи това, със сигурност ще е за по горните класове, но моля миналите по тоя път да ме осведомят.Предварително благодаря!

# 388
  • в полите на Балкана
Важи за средното образование. Трябва да има задължително завършено основно образование.

# 389
Чл.112, ал.1 т.3 от Закона за здравето
ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО
Цитат
Чл. 112. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) Обжалванията и възраженията от страна на заинтересованите лица и органи (освидетелстваните, осигурителите, НОИ, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и органите на медицинската експертиза на работоспособността) се правят:
3. (изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2012 г.) срещу решенията на ТЕЛК - в 14-дневен срок от получаването им пред НЕЛК;

Това не отговаря на въпроса ми: Защо когато подавам заявление за соц. помощ с ТЕЛК се изисква червен печат??

Общи условия

Активация на акаунт