За правата на децата ни! седма тема!

• 110 121
  • 730
  •   1
Отговори
# 390
Много ми е спешно, който може да помага:
Когато се подават документи в Соц. служба за 8д., нали се иска на Решението на ТЕЛК задължително да има печат, че то не се обжалва? Моля Ви, кажете някой ако знае, в кой закон е посочено точно това правило?
Важно е, а и не търпи отлагане!

Благодаря

И защо да е задължително? На нас ни изискват само да са минали 14 дни.Без печат подаваме документите.Основанието е, че хората от Свищов са отдалечени от РКМЕ-В.Търново и не е разходооправдателно да се изисква, в предвид, че повечето са с ниски доходи.Аз така разкарах мъжа си за печат напразно с първия ТЕЛК и му отказаха!!!
Надявам се с това да съм по-полезна:

ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА НА ОРГАНИТЕ  … НСКИТЕ ЕКСПЕРТИЗИ
Цитат
Чл. 59. (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2014 г.) Регионалната картотека по постоянния адрес на лицето изпраща на ТП на НОИ първия екземпляр от експертното решение на ТЕЛК, след като е проверила, че всички страни са уведомени и срокът за обжалване по чл. 63, ал. 1 е изтекъл.
Чл. 63. (1) Обжалванията и възраженията от страна на заинтересуваните лица и органи се правят:
3. (изм. - ДВ, бр. 55 от 2014 г.) срещу решенията на ТЕЛК - в 14-дневен срок от получаването им, пред НЕЛК;

Чл. 71. (1) Експертите на РКМЕ:
1. изпращат с обратна разписка екземпляр от експертното решение на заинтересуваните страни;
2. проверяват наличието на постъпила жалба в законоустановения 14-дневен срок за всяка от заинтересуваните страни;
3. поставят гриф "влязло в сила" на необжалваните експертни решения след изтичане на 14-дневния срок за всяка от заинтересуваните страни;
4. поставят гриф "за НЕЛК" и изпращат в НЕЛК обжалваните от заинтересуваните страни експертни решения заедно с медицинската документация и жалбата;
5. проверяват за допуснати технически грешки в постановените решения на органите на медицинската експертиза;
6. проверяват за наличие на подписи и дата на постановените решения на органите на медицинската експертиза;
7. в случаите по т. 5 и 6 изпращат експертните решения с медицинската документация на съответния орган, издал акта, за отстраняване на нередностите.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2014 г.) Експертите на РКМЕ изпращат в НЕЛК и експертните решения на ТЕЛК, в които не е отразен мотив за оценката, заедно с медицинската документация.
(3) В придружителното писмо, с което се изпращат експертното решение и медицинската документация, се описват мотивите за изпращането на НЕЛК или на органа, издал акта.
НОИ може да обжалва решения на ТЕЛК, когато си иска Shocked

Последна редакция: пт, 12 сеп 2014, 16:08 от n_alex76

# 391
  • София
А какъв е този червен печат? Два телка имам със син...

# 392
Много ми е спешно, който може да помага:
Когато се подават документи в Соц. служба за 8д., нали се иска на Решението на ТЕЛК задължително да има печат, че то не се обжалва? Моля Ви, кажете някой ако знае, в кой закон е посочено точно това правило?
Важно е, а и не търпи отлагане!

Благодаря

И защо да е задължително? На нас ни изискват само да са минали 14 дни.Без печат подаваме документите.Основанието е, че хората от Свищов са отдалечени от РКМЕ-В.Търново и не е разходооправдателно да се изисква, в предвид, че повечето са с ниски доходи.Аз така разкарах мъжа си за печат напразно с първия ТЕЛК и му отказаха!!!
Надявам се с това да съм по-полезна:

ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА НА ОРГАНИТЕ  … НСКИТЕ ЕКСПЕРТИЗИ
Цитат
Чл. 59. (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2014 г.) Регионалната картотека по постоянния адрес на лицето изпраща на ТП на НОИ първия екземпляр от експертното решение на ТЕЛК, след като е проверила, че всички страни са уведомени и срокът за обжалване по чл. 63, ал. 1 е изтекъл.
Чл. 63. (1) Обжалванията и възраженията от страна на заинтересуваните лица и органи се правят:
3. (изм. - ДВ, бр. 55 от 2014 г.) срещу решенията на ТЕЛК - в 14-дневен срок от получаването им, пред НЕЛК;

Чл. 71. (1) Експертите на РКМЕ:
1. изпращат с обратна разписка екземпляр от експертното решение на заинтересуваните страни;
2. проверяват наличието на постъпила жалба в законоустановения 14-дневен срок за всяка от заинтересуваните страни;
3. поставят гриф "влязло в сила" на необжалваните експертни решения след изтичане на 14-дневния срок за всяка от заинтересуваните страни;
4. поставят гриф "за НЕЛК" и изпращат в НЕЛК обжалваните от заинтересуваните страни експертни решения заедно с медицинската документация и жалбата;
5. проверяват за допуснати технически грешки в постановените решения на органите на медицинската експертиза;
6. проверяват за наличие на подписи и дата на постановените решения на органите на медицинската експертиза;
7. в случаите по т. 5 и 6 изпращат експертните решения с медицинската документация на съответния орган, издал акта, за отстраняване на нередностите.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2014 г.) Експертите на РКМЕ изпращат в НЕЛК и експертните решения на ТЕЛК, в които не е отразен мотив за оценката, заедно с медицинската документация.
(3) В придружителното писмо, с което се изпращат експертното решение и медицинската документация, се описват мотивите за изпращането на НЕЛК или на органа, издал акта.
НОИ може да обжалва решения на ТЕЛК, когато си иска Shocked

Мдаа, доста изчерпателно! Благодаря. Въпреки, че имах нужда от инфо, само и единствено в кой член от закона е заложено това правило! Достатъчно наясно съм с останалата процедура - осъдих НЕЛК в съдебна зала! Така, че това правило ми е нужно, за да мога да се аргументирам за нещо!

Благодаря!

# 393
Дами, виждам, че не е активна темата, но да попитам все пак. Става дума за здравно осигуряване на неработещ родител на дете с ТЕЛК. Досега беше с 80% с ч.п., но от декември сме с над 90 % с ч.п. и вече би трябвало да имам право на ЗО от държавния бюджет. Въпросът е, считано откога? От декември или от януари, когато ще подам молба? А не съм подала, защото още не са получили подпечатан екземпляр от ТЕЛК-а и за всички неща се подава след това. Благодаря

# 394
  • в полите на Балкана
 Мисля, че от датата на подаване на молбата. Питай на място за по сигурно.

# 395
Така ми казаха, но ми с щеше да може да е от датата на ТЕЛК-а, много се бавят нещо с подпечатаното решение, нали уж срокът беше двуседмичен...Нали при по-малко от 90% няма здравни осигуровки?

# 396
Няма и за 90% няма.
Пише с над 90%, че се плащат.

# 397
  • в полите на Балкана
Над 90% трябва да е ЕР на ТЕЛК.
Срока за обжалване е 14дни това значи, че като мине 14 дневния период трябва да  занесете решението в картотеката за печат и е готово за социалните.

# 398
И аз мислех, че трябва да е над 90%, но днес реших да попитам и казаха, че няма значение процентът, трябвало за е само с ч.п. Досега бяхме с по-малък процент и не съм подавала молба, тъй като бях прочела за 90 и нагоре. Много ме е яд. Изглежда, са го променили, а не съм разбрала.
Относно 14-дневният срок, минахме на 15 декември и още няма подпечатан екземпляр-отиват по служебен път в СП. И още не съм подала заявления съответно, за здр. осигуровки също.
Благодаря ти

# 399
АЗ получих отказ миналата година на 90%.

# 400
  • в полите на Балкана
При нас ти дават ЕР на ръка и сам ходиш да си го подпечаташ. Май е по- добре така, отколкото да чакаим служебно да се случи.

Моя син е с ЕР 100% с ЧП от много години, но от познати, майки чиито деца са с по-малък % знам, че е трябва да е над 90%. Една дори един път ми каза, как щяла да си плати на доктора и на нейния син да дадат 100%, че да ползва привилегиите не само аз. Но това е друга тема, която не искам да обсъждам. Ако мога бих преобърнала света да не е това, което е. Поне да имаше надежда за лечение.

Усмихнат ден момичета.

# 401
Мама Раче Hug С каква диагноза сте?

# 402
  • в полите на Балкана
Отговорих на ЛС  Peace

# 403
 Hug и кураж на всички майки на специални деца. Ние сме майки героини, нали знаете...

# 404
Здравейте мами, много моля за малко помощ! Явихме се с малката за преосвидетелстване от ТЕЛК тя е на 4 годинки с ДЦПдо сега беше с 60% сега ги намалиха на 30 и ни отнеха всичко, вие знаете какво е това всичко за едно дете с увреждане.наистина дъщеря ми е доста по -добре , но това се дължи на постоянно ходене по рехабилитации , плуване , водя я и на локо хелп , а сега няма да имаме право на нищо, всичко ще трябва да плащаме извън направлението за физиотерапия.решихме да обжалваме, жалбата се изпраща в София за разглеждане и трябва да ни извикат там за преглед.Жалбата се пишела в свободен текст, наистина нямам представа какво да пиша.Някой минал ли е през това, може ли някой да ми подскаже поне малко, какъв е реда, какво да пиша? Утре няма да мога , но в сряда ще отида да подам молба за преразглеждане, там са много груби и арогантни не вярвам някои да ми обясни искам да съм подготвена,.Моля ви помогнете ми!

Общи условия

Активация на акаунт