За правата на децата ни! седма тема!

• 110 171
  • 730
  •   1
Отговори
# 510

1, Годината, за която искаме облекчението, е 2014, нали така?

не - за 2015 г. е
За данъчна 2014 г. декларациите се подаваха до 30,04,2015
Облекчението е в сила от 2015 г., така че се ползва  чрез работодател до 30,12,2015, в НАП от 01,01,2016 до 30,04,2016 г

# 511
Попълвам декларацията за данъчното облекчение и имам няколко въпроса, дано някой от вас вече да го е направил и да съдейства  Grinning
1, Годината, за която искаме облекчението, е 2014, нали така? не за 2015 е
2, Таблица 2 кога се попълва - евентуално за 2-ро дете ли  newsm78 - да попълва се за второ дете с увреждане
3, в част 1-ва, т.2 - "Код по т. 1" - нищо не разбирам, какво ли трябва да  е това? - ако в т.1 сте си написали ЕГН, то в т. 2 пишете цифрата 1. Ако сте написали в т. 1 ЛН /това предполагам е личен номер от личната ви карта/ пишете цифра 2 в т.2. и т.н. Аз си написах ЕГН и в т. 2 написах цифра 1
4, Относно декларацията от другия родител, че няма да ползва облекчение - нали втората страница на декларацията е напълно достатъчна, не е нужно нещо да се пише собственоръчно? - нищо не се пише допълнително като свободен текст  Peace
И последно - никъде не искат документ за банкова сметка, но трябва да има, нали? На мен заплатата ми я дават на ръка, предполагам, че тази сума по облекчението ще си е директно от НАП и по сметка  newsm78 - декларацията я подавате пред работодателя. На него ще бъде преведено данъчното облекчение, а той съответно на вас по начина, по който ви се разплаща
Моля за малко помощ  Praynig
Така мисля аз. Но може и да греша в нещо. Моля някой да ме поправи ако е така, да не бъркаме жената  Simple Smile

# 512
Багодаря ви много! То в крайна сметка и да е объркано, от счетоводството ще ми го върнат или оправят, не е голям проблем. Само не съм убедена за документа за банковата ми сметка, но сега ще се разровя да видя.
Вие ще подавате ли?

# 513
Аз не  Peace или поне засега не са ми поискали такъв. На мен заплатата ми я превеждат по банков път.

# 514
По последният въпрос: Данъчното облекчение се изплаща директно от работодателя, който със заплатите за м.12.2015 г. прави годишно уравняване на дохода, съгласно разпоредбите на ЗДДФЛ.
Вместо дължимият данък да се удържа и внася на държавата, той ще преведе по-малко на държавата и повече на работника, който има право на това облекчение.Затова не се изисква банкова сметка.Облекчението ще е описано във ведомостта, на която ще се подпишете, че сте си получили заплатата заедно с дължимото облекчение.

# 515
Еее, Алекс, много благодаря за подробното обяснение  Hug Тук човек може да получи повече и по-адекватна информация от където и да е  bouquet

# 516
  • Русе
Точно така е, както е писала pepi_r.

# 517
# 518
За годишната винетка трябва ли отново да се подава молба ?

# 519
  • в полите на Балкана
За годишната винетка трябва ли отново да се подава молба ?
Да.

# 520
Искаме да прехвърлим кола, която ползваме, на името на детето или на мен и на баща му, как е по-добре с оглед ползване на безплатна винетка? Казусът ми е малко сложен, защото колата е на името на дядо, който почина, наследи я татко, който също почина. Сега наследници сме аз и майка ми, при това положение дали може да ползваме винетка? Като е наполовина моя, така да се каже, ако не я прехвърлим? И още един въпрос имам, ако е на името на детето с ТЕЛК, дали има някакво данъчно облекчение за кола?
Благодаря предварително на отзовалите се!

# 521
Искаме да прехвърлим кола, която ползваме, на името на детето или на мен и на баща му, как е по-добре с оглед ползване на безплатна винетка? Казусът ми е малко сложен, защото колата е на името на дядо, който почина, наследи я татко, който също почина. Сега наследници сме аз и майка ми, при това положение дали може да ползваме винетка? Като е наполовина моя, така да се каже, ако не я прехвърлим? И още един въпрос имам, ако е на името на детето с ТЕЛК, дали има някакво данъчно облекчение за кола?
Благодаря предварително на отзовалите се!
Доколкото знам , ако е на името на детето с ТЕЛК, тогава се освобождаваме от годишен данък за МПС.

Последна редакция: пн, 07 дек 2015, 21:14 от BiGbenD

# 522
Мисля, че трябва да прехвърлите колата на Ваше име, тъй като в социалните се носи и копие на големия талон - а там трябва да фигурира или Вашето име, или името на таткото. Ако колата е на името на детето, то да и винетка ползвате безплатно и се освобождавате от годишен данък, но ..... ако решите да я продавате тази кола после, то ще трябва да минете първо процедура през съда, за да докажете, че продажбата на колата не е в ущърб на детето Ви. Лично на мен не би ми се занимавало, а и да плащам съдебни такси  Rolling Eyes

# 523
  • Русе
Много точно и ясно го е написала pepi_r.
За да се ползва безплатна винетка, трябва колата да е на името на майката или бащата. За да не се плаща год.данък МПС трябва да е на името на детето, но после много трудно можете да я продадете  и трябва през съд да се мине.

# 524
Някой има ли проблем с отварянето на сайта на нап? Не ми се зарежда, а искам са изтегля декларациите.

Общи условия

Активация на акаунт