ЮЛСКИ БЕБЕТА - тема 2

• 33 171
  • 729
  •   1
Отговори
# 180
Неллва, билирубин може да се изследва във венозна и в периферна (от петичката) кръв. Зависи от начина на работа в конкретната лаборатория. Добре е да намериш такава, в която ще вземат кръв от петичката, че венозната кръв на толкова малко бебе се взема трудно, възможно е да се наложи да се боде няколко пъти, което е ужасно и за майката и за бебето. Не е задължително да ти го назначи ЛЛ, можеш да си го платиш, няма да излезе повече от 10 лв. с вземането на кръвта.
На Ева и го назначиха на контролния преглед в болницата където се роди и беше безплатно. Може и това да е вариант за вас, ако датата наближава. Не се тревожи, Ева жълтя много дълго време. Стига бебето да не е сънливо и да се храни, вс е ок. Явно при вас е така, като чета колко сте пораснали Simple Smile

# 181
Здравейте, не съм писала от раждането, малко ви изпуснах дирите и с четенето последните страници...надявам се всичко с мамите и бебковците да е наред. аз още свиквам с малкия човек. До петък таткото ни е в отпуска и до сега много ми помагаше, да не кажа, че той се занимаваше с всичко, освен с кърмене - готви, чисти, преповива, успокоява бебето... направо не знам какво ще правя като се върне на работа, но ще трябва да се справям някак... Simple Smile

Всъщност се включвам, защото имам въпрос и молба за помощ към ЛЛЛ:
От миналата седмица имам една бучка в лявата гърда горе високо в началото на гърдата. Питах педиатърката какво да взимам за нея, но тя ми каза да се цедя и да не пия нищо - като течало, не можело да е запушен канал, а аз си мисля че точно някое каналче е запушено. в началото беше твърда и болезнена. После на своя глава си изписах Лецитин 1200мгр тя омекна, но не изчезна. Гледах да не прекалявам с компресите и изцеждането, за да не предизвикам свръх лактация (между другото това ми беше по-голямата гърда и имаше повече мляко първоначално в нея, но после получих някакви стягания и болки в нея и млякото намаля - това може би седмица или повече преди бучката да се появи). Гледах да слагам бебето да суче винаги първо от тази гърда, а после го дохранвах на другата. Цедях само сутрин, тъй като през нощта гърдите ми се препълваха и сутрин ги усещах тежки и напрегнати, а малкия нямаше как да ги изпразни и двете. Надявах се той да успее да изсмуче млякото (нали уж бебето е най-добрата помпа) и да се разнесе бучката, но тя си стоеше. От два дена стана пак твърда и болезнена. Вчера цял ден си държах зеле на бучката, правих и комбинация топъл компрес,изцеждане,студен компрес и после зеле... сутринта след като малкия яде си сложих пак топъл компрес, цедих и после студено, като преди да почна с топлото, си капнах няколко капки окситоцин под езика. В началото бучката омекна, опитах и да масажирам, но след студения компрес стана пак твърда, видимо подута и мястото е зачервено. (Бучката е близо до повърхността и е ясно видима и се напипва). Моля дайте съвет какво друго мога да направя, за да я махна тази бучка и да отпуша каналчето - вече почвам да се плаша да не го докарам до мастит с тази бучка. Да уточня, че продължавам с Лецитина през цялото време - пия по 3-4 капсули на ден, но след първоначалното омекване, май вече не помага. Благодаря много за отговора предварително!!  bouquet

Добавка: имам и един втори въпрос - зърната ми са много големи (то и гърдите ми станаха огромни Cry) и малкия от самото начало не може да ги налапа, така че почнах да го храня със силиконови протектори. Един два пъти успях да го излъжа да яде на голо, но като цяло не иска - свикнал си е със силикона и това е, а и му е много по-лесно - той налапва само стърчащата част. Има ли някаква стратегия как да се отучи бебето от силиконовите протектори и да се приучи да яде директно от гърда?

Последна редакция: ср, 21 авг 2013, 18:56 от gemavar

# 182

Lucky, благодаря!
Gina..... Naughty не с лошо, моля!

# 183
  • София
Маги, по принцип на 2-ката пише 3+, ама аз от Стани помня, че имахме ден-два доста кошмарни преди да се усетя, че иска да яде горкото, ама реве щото не пуска и смених бибите с 2-ки и всичко си изяде и се успокои, преди 3-тия месец беше със сигурност, ама кога, може би 2-рия... newsm78

Пете, щом детето яде и си ака и си качва, всичко е ОК, те са само 2, да не са 200  Hug

# 184
И аз в момента давам шишета на Авент с биби 2-ри номер, затруднява се с 1-ви номер и не си изяжда цялото мляко. Купих и едни много сладурски шишета на Томи Типи - синички, но всички са с 1-ви номер биби и утре ще ходя да купя следващия размер  Simple Smile
Имам и няколко чисто нови шишета на МАМ, купих много изгодно голям комплект от Амазон, но нашия малчо категорично не ги одобри. Хареса само залъгалката. Ако има някой желаещ мога да му ги подаря.

# 185
  • София
Аз купих комплект шишета на Авент /от Продавалник, доста изгодно/, който съдържа четка, залъкалка, две малки (на бибите пише 1) и две големи шишета ( на бибите пише 2). Отделно купих и едно шишенце на Camera за колосалната сума от 2.50лв. Марина се храни еднакво от всичките- изяжда си всичко.
Иве, аз питах кога, в смисъл за колко време се амортизират?
Жал ми е да и чистя носа, не мога, много е малък.

# 186
  • София
Маги, ми аз бибите ги сменях на 1 месец, шишетата на 3 месеца. А за носа купих такава помпичка, с която ти смучеш, много е удобно, хем не е силно като прахосмукачка, хем върши супер работа за разлика от тези, които стискаш, бях купила електрическа, ама никакъв вакуум не правеше, мъжът ми мрънка, мрънка за такава, защото със Стани такава имахме и се оказа, че е бил прав, тя е най-добрата.

# 187
Зар до последно докато пиеше от шише съм му давала с биберон 1. Обаче той си беше смукачев и изобщо не го бъркаше. Въпреки, че беше на комбинирано хранене АМ+кърма, никога не се отказа да суче, а напротив - не отказваше и на чуждо  Mr. Green Отпушваше каналите на моя приятелка, засмука дори и сестра ми. Той се роди с много силен сукателен рефлекс. Сега Ого и той го гони, но не е чак толкова "сукачев". Въпреки всичко вече си имам две смучи на гърдите  Whistling Шише още не е засмукал качествено, просто цицата явно по го кефи. Адапте не съм му предлагала от родилното и се надявам да не му и предлагам в скоро време.

http://tv7.bg/news/society/8084282.html

Последна редакция: ср, 21 авг 2013, 23:30 от agnesana

# 188
Момичета моят син днес е по-добре,поне няма температура,но Елито още е в инкубационен период.Профилактично и давам по половин пакетче ентерол и се моля да не се разболее и тя.Вчера лекарката каза,че ако е на кърма няма никакъв шанс да се разболее,но ние от 2 седмици вече трета не се кърмим.Така,че кърмете колкото се може по-вече,защото страхът е голям.При такава стомашночревна инфекция лечението е болница,което изобщо не е желателно.
Нелва Елито цял месец жълтя,дори и забавиха хепатита,но след като и изследваха билюрубина излезе,че е в норма.Вземането на кръв от пръстчето е голяма мъка.
Мисти същия проблем го имах за две седмици,после самичка се отказа да се буди нощем.Успех!

# 189
Момичета,
днес написах един дълъг пост и се затри Close Отказах се, защото така или иначе съм поизнервена днес...сега нищо не помня
Просто пиша да ви кажа, че сме добре, имаме си бебефон. ММ снощи ме отмени в нощното хранене, защото разбрах, че когато не си доспя 7-8 нощи и започва да ми намалява кърмата. Та като се наспя една нощ и пак си имам. Но днес цял ден ми беше обяснявано, колко му е зле, защото дондуркал бебето цяла нощ. Гледам да не му се озъбвам, защото знам, че повече няма да видя такава отмяна Simple Smile
Иначе се караме, сдобряваме, цупим и всичко останало. Но ние не сме прекарвали толкова много време непрекъснато заедно досега, та е малко напечено вече положението. Реално с никой не съм прекарвала цял месец непрекъснато заедно почти само двамата. Виждам го, че няма търпение да се върне на работа Simple Smile
Бебето е добре, днес се дра много сериозно следобяда, бяха явно силни коликите. Три пъти ме опишка...тъкмо съм я измила и я нося към стаята и тя тааам и ме опикава цялата.....любимо й е Simple Smile

# 190
  • София
Ivy, Стефи суче по-дълбоко и по-силно, той е на по-трудната, но по-пълната гърда, Ники е на по-лесно течащата и по-празна гърда, но суче по-продължително време.

Много добре наддават децата, за 3 месеца без 10 дни са с по 3 кг отгоре. През 3 часа сменям памперс, почти винаги е напишкан, рядко ако са спали дълбоко е празен. От 1 месец ми акат 1 път на 24 или 48 часа. Доста са жизнени и енергични.

Децата ядат в 2, 6, 9, 13, 16, 19 като в 2 и в 13 ги кърмя, през останалито време са на шише. След кърменето в 2 доизцеждам. С помпата цедя към 3, 8, 17 и 21. Стимулирам гърдите по 5-6 пъти. Преди да почна да кърмя цедях след хранене по 7-8 пъти.

По-често вариантите са: 1. смяна на бебетата на гърдите (Ако Ники малко се опъва, но все пак е склонен да суче и по-нежеланата гърда). Не смяна за постоянно, а да се редуват през хранене; 2. изцеждане първо на гърдата с по-малко мляко при всяко цедене (под въздействието на рефлекса на потичане на млякото, който е най-силен в началото, може да се изцеди повече мляко. А рефлекса е по едно и също време и за двете гърди). 3. по-често изцеждане на гърдата с по-малко мляко.
 Ако тази голяма разлика в производителността е такава още от началото и вече почти три месеца, е възможно да не се получи бързо желания ефект или да не може гърдата напълно да покрие производителността на другата или пък да са нужни по-"ударни" мерки.

Успех  Hug

# 191
Здравейте по никое време и от мен.

Невла, както съм казвала не веднъж сина ми още от 3 месец имаше сериозни проблеми с носа и сополите. Ходихме в 5 месец при Улиевинов, той ни тегли сополите точно по начина който го п ави бейби вака само дето процедурата беше по ужасна и за бебето и за нас. П облема при нас беше задна хрема която веднага ни удря в ушите и много висока температура. Спасихме се от това само с аспиратора. И детето се чувства доб е и ние също. Вече порасна и последният път успяхме да преборим сополите само с физ разтвор. Без капки, без температура и болки в ушите. Разболявашя се горе долу през 3-4 месеца за 4 години. Ползвали сме я при необходимост и виждам само положителният ефект.
Бебето е още малко и чистя само с клечки за уши.

Джине, вземете на каката един гърллен секрет за стафилококи. При нас това се оказа след близо 1 и половина мъкии не можене да диша нощем.

Момичета всичките ни мъже са такива. Тези изключенията не ги броя. Моят с първото беше неадекватен докато не стана  на годинка и не му се наложи той да го гледа за постоянно. Сега с малката е по добре, но посмъртно не мога да го накарам да ме смени нощем.
И това ще мине

Направо се чудя на спокойствието ми. Намирам забавното и хубавото и в най лошата ситуация и минава по леко.
Онзи ден малката беше супер песпокойна, будеше ся през 10-15 мин и пак приспиване, носене рер. Преди това и през нощта не спа добре и аз гроги. Мъжа ми със зъбобол и той не спал. Баткото като никога стана супер рано и той. Вечерта към 8 и двамата едвам седящи си на краката, той люлее камелия за пореден път, а аз почивам за следващата смяна. Отивам да пишкам и се замислям, че седя докато пишкам и почивам и е хубаво. Из.изам и лу викам " мило аз поне мога да почина докато пишкам, а ти като пишкаш прав нямаш почивка" засмяхме се и забравихме поне за малко колко сме уморени.

Ние днес сме на хотел.марти и тати се къпаха, а Камелия спи от след обяд. Имамя ревлив коликов период от 7-10 днес премина в сън в мама. Доволна съм.

Исках още много да пиша но се измъчих от телефона. Поздрави и лека нощ на всички. Пожелавам ви посполиви бебчета.

Моргана, коя ваксина отложихте след 3 месец и как я нави личната, че и на мен ми се иска.

# 192
  • София
Здравей Simple Smile
Разбира се че мога да ти кажа кога съм звъняла има го в телефона ми, звъняла съм на 9ти няколко пъти, но никой не ми е клипвал обратно...като когато съм звъняла съм чакала докато не ме изключи оператора и никой не е вдигал, не съм клипвала.
Как да го дведем до толкова дохранването че да се събуди след 2-2,5ч? Единствения вариант е като даваме по-малко количество нали? Е да, ама като даваме по-малко количество нашето гардже започва да реве защото е още гладно Simple Smile И докато не й дам цялата дозичка не мирясва Simple Smile
Иначе се изцеждам след кърмене, както и в моментите в които въобще не иска да захапе и директно минаваме на шише, тогава отново се цедя. Но в тези моменти когато не е сукала не мога да изцедя много и от там съдя че въобще няма как да се нахрани само с кърма затова винаги след като се насуче и стигнем до момента в който вече не й пускат и тя започва да мрънка и да ги плюе (след като съм сменила и двете гърди), та тогава стигаме до шишето вече...Не знам как да я направя тази система с тръбичката за дохранване, като ползвам и силиконови зърна, ще стана хептен киборг....общо взето тотално неефективна майка  Rolling Eyes

Аз отговарям, защото Иви не може да пише скоро.
 Неефективна, майка ли?! Ако можеше бебето да говори, уверена съм, че нямаше да са това думите му  Wink И въобще едва ли щяха да са нещо по-различно от израз на любов.

Иви писа, че за съжаление в Бургас няма обучени консултанти за момента, но майка с опит може да дойде да види на място какво се случва, ако е вариант за теб.
  А за да бъде предизвикано бебето да суче гърдата без протектори, Айдин е дала подробно идеи как може да се случи това - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=732044.msg25880211#msg25880211 , като чудеса от първи опит рядко се случват. Нужно е постоянство и чести опити  Peace

Освен да склони да суче, важно също е и как ще суче, особено при проблема с болезнените зърна. И нещата, на които да обръщаш внимание:
 - сядаш/лягаш в удобна поза без напрежение в ръцете, краката или кръста.
 - гушкаш бебето плътно в теб, като то е долепило своето коремче в теб, а ухото, рамото и бедрото му са в една линия(а не само главата завъртяна към теб)
 - ако има нужда, под бебето се пъхват възглавници, за да го повдигнат до нивото на гърдите ти. Цялото му тяло да е повдигнато така, че да лежи една идея под гърдите ти, за да не се привеждаш ти към бебето.
 - притискаш гърдата така, че да я сплескаш като сандвич по дължината на устните на бебето, за да може до по-лесно да захване дълбоко. И внимаваш пръстите да не са твърде близо до зърното, за да не му пречат на бебето да засуче.
 - подаваш зърното към нослето на бебето. Когато отвори широко уста, притискаш плещите му към себе си, за да го закачиш, а не главата. Трябва подхождането на главата към гърдата да е с брадичка напред, а не с носле.

Ако е засукало добре, то ще е захванало и част от ареолата, а не само зърното. Устните му ще са широко разтворени и извити навън, като на рибка. Бузките ще стоят издути, няма да се всмукват при сучене. Няма да се чуват цъкащи и цвъркащи звуци, вакуума не се загубва. Доброто засукване изглежда по същия начин и при ползването на силиконовите зърна. Бебето не бива да суче, само накрайника, а да захване и част от гърдата.

При плоски зърна често удобни се оказват позите "кръстосана люлка" и "футболна топка", защото бебето по-лесно се "закачва" на гърдата. Тук ги има обяснени. Смяната на позата на кърмене също може да донесе облекчение при болки в зърната, тъй като травмираното място попада под друг ъгъл в устичката на бебето: http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=403

За по-бързо възстановяване назърната - въздух, слабо слънце, намазване с кърма след кърмене/изцеждане и изчакване да изсъхне преди да сложиш бельото(ако носиш). Носене на бельо от естествени материи.

За намаляването на добавката, казваш, че всъщност няма как да стане, защото бебето е неспокойно, докато не си получи цялата доза мляко. А дали би склонило след кърмене и след като е изпило малко количество от добавката, пак да се върне на гърда, за да се успокои? Ако склони, така хем ще се успокои, хем ще огладнее по-скоро.

Системата за дохранване успешно се ползва и от майки, които хранят с протектори. Но има и други варианти. Например хранене с пръст (отново с тази система, но се прикрепва към пръста) или чашка, спринцовка.

Желая бързо достигане до момента, в който кърменето ще бъде вече облекчение, а не борба  Hug

# 193
  • София
Скреч, много благодаря за отговора, ще изпробвам съветите. Май е блистер това наистина. Тази ми гърда е по- твърда цял ден днес, даже и след сукане. Напипвам и редичка от бучици, които започват малко след подмишницата и стигат почти до ареолата. Нямам зачервяване и дискомфорт. Ще пробвам да слагам бебо на тази страна, та дано спаси положението. Благодаря отново.
Тази редица бучици също често съпътства блистерите. Освен другите мерки за блистера също може да пробваш по-често кърмене от тази гърда, като, ако е възможно, брадичката на бебето да сочи към канала с бучкие. Както и мерки, като при запушване - топли влажни компреси и масажи преди кърмене (може и по време на кърменето, ако има как).
 Ако тези мерки се окажат недостатъчни, може тези поредни бучици по дължината на канала да се изкарат с масажи и изцеждане (след кърмене), като се започне от зърното към основата - масажира се нежно с кръгови движения още от ареолата, после се изцежда на ръка каквото има. След това се масажира на 1-2см по-назад - пак се цеди - още 1-2см назад - цедене... и така докато минеш цялата дължина на канала (ако започнеш да масажираш от основата към зърното, тогава задното мляко тръгва към бучките, които са по-напред и може да се получи по-голямо "задръстване")
 А ако прецениш, може да започнеш прием и на лецитин след консултация с лекар. Той възпрепятства слепването на мазнините и затруднява следващи натрупвания.
 Ако случайно се повтори този проблем, може да помислиш също и за евентуална диета - ограничаване на транс мазнините (маргарини и всякакви хидрогенирани мазнини).

Bebooooo, чудесна новина Simple Smile Ти добре се беше ориентирала още щом се появиха симптоми. Дано бързо свикне с новия размер на езика си Мишо  Laughing

Последна редакция: чт, 22 авг 2013, 03:06 от skrech

# 194
Добро утро,
аз имам да се похвалвам - тази нощ пропусна нощното хранене Simple Smile Събуди се в 4, помрънка, но аз упорито не станах и тя си заспа Simple Smile Сега се нахрани в 5.30, а аз успях да изцедя колосалните 125мл само от едната гърда...значи си е хапнало детето, защото другата е съвсем празна Simple Smile

Днес искам да взема подарък за бебето за първият месец, та се чудех какво - активна гимнастика или шезлонг ? newsm78 За мамитата, които имат и двете - кое влиза повече в употреба на този етап Simple Smile Имайте предвид, че след два месеца летя към Германия и няма да мога да помъкна тия неща, затова ми е за сега да си имам Simple Smile Само се чудя дали има смисъл за толкова малко време да си купувам, но ще видя....

Общи условия

Активация на акаунт