"Песен за огън и лед" - 5

• 52 988
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
В една от главите на Нед той си спомня как Лиана му е казала, че знае за Мая Стоун. След това му казва в прав текст, че не можеш да промениш характера на един мъж. По начина както бе описана сцената се разбира, че Лиана не не само не е питаела нежни чувства към Робърт, знаела е какъв е.  Лиана е подобна като характер на Ариа, а дори Санса има паралел с нея. Санса реши че е влюбена, след което баща и и брат и загубиха главите си. Лиана е избягала може би не само от внезапна любов към Регар, но и да избяга от Робърт.
И на мен ми прави силно впечатление липсата на омраза от страна на Нед. Той в крайна сметка отглежда детето им като свое.

Моята книжка The Hedge Knight свършва след турнира, и двамата решават да заминат за Дорн да търсят Тенсел. Сега си взех втората част Sworn Sword и тепърва ще я чета. Третата не мога да я намеря в Киндъл формат. Може би вашите издания са три в едно?
Вчера започнах поредицата отначало, след като прочетох всички глави на Санса.  Crazy Санса много го мисли този Сандор, дали Мартин ще ни поднесе някаква изненада там? Няма глава, в който тя да не си спомня за него и как я е целунал (а това въобще не се е случило) ДжРРМ твърди за себе си че е непоправим романтик, да видим какво ще стане. Символиката на наметалото е много силна за мен, кедровият сандък ми беше убягнал.

# 346
Може би вашите издания са три в едно?

да, 3 в 1 - очаквано добра комбинация  Mr. Green

# 347

Регар наистина се е родил същия ден, когато Летен замък е изгорял. Даже прочетох, че изгарянето на замъка е довел до неговото преждевременно раждане. Но никъде не мога да открия цитат от книгата, който да казва това. Всъщност, Ерион не е починал там. Там са загинали Ег, който вече е бил крал, най-големият му син, Дънкън, както и Дънк от "Рицарят". Ерион е изпил чаша с wildfire (не мога да се сетя как беше на български) и тогава е умрял.

Благодаря за уточнението. не знам защо съм останала с впечатление, че и Ерион е загинал там. Thinking
Може би защото пожарът е станал вероятно, когато са правили магии да събудят дракон.

В интерес на истината никъде не е писано изрично, че Регар е роден в Летен замък, макар времето на раждането му и пожарът съвпадат.

Ами и аз никъде не прочетох, че Регар е роден там, а само, че е роден по същото време, по което е бил пожарът.
А като говорим за Регар, докато търсех информация за Летен замък ми попадна едно изказване, мисля че беше на Баристан, че когато е бил малък Регър не е бил заинтересован от мечове и турнири и т.н., а от книги, докато не е прочел нещо, което го е накарало да се промени. Винаги ми е било много интересно какво ли може да е това нещо.

# 348
  • Варна
Aко не е роден там, едва ли причината за раждането му е бил стреса на майка му от събитията. Съвпадение.
В Летен замък са се опитали да събудят дракон и същата нощ се ражда Регар.
При условие, че все пак дракон не е бил събуден, защо се смятало, че Регар е Азор Ахаи.  Thinking

# 349
В една от главите на Нед той си спомня как Лиана му е казала, че знае за Мая Стоун. След това му казва в прав текст, че не можеш да промениш характера на един мъж. По начина както бе описана сцената се разбира, че Лиана не не само не е питаела нежни чувства към Робърт, знаела е какъв е.  Лиана е подобна като характер на Ариа, а дори Санса има паралел с нея. Санса реши че е влюбена, след което баща и и брат и загубиха главите си. Лиана е избягала може би не само от внезапна любов към Регар, но и да избяга от Робърт.
И на мен ми прави силно впечатление липсата на омраза от страна на Нед. Той в крайна сметка отглежда детето им като свое.

Благодаря  Hug
Бях пропуснала този момент

Цитат
Робърт няма да се задържи в една постеля — казала му бе Лиана в Зимен хребет в нощта, когато баща им обеща ръката й на младия лорд на Бурен край. — Разбрах, че някакво момиче в Долината му родило дете. — Нед беше държал Мия в ръцете си. Не можеше да отрече съществуването й, нито да лъже сестра си, но я беше уверил, че това, което е правил Робърт преди годежа, е без значение, че е добър и верен мъж, който ще я обича с цялото си сърце. Лиана само се усмихна: — Любовта е сила, скъпи ми Нед, но не може да промени мъжкия нрав.

# 350
Е точно поради тази промна в Регар смятам от Сър дядо, че му е влезнала фикс идеята за трите глави на дракона и след каво в 5 книга от главите на Грифона се разбира че Регар е почнал да търси жена която да му роди  3-тата глава на дракона (извинявам се че това използвам за деца но просто терминологията е такава в книгата) защото дорнската му съпруга не може да ражда повече.
Видението на Дани в Кулата на маговете( за Регар и дракона трябва да има 3 глави), Спомените на майстор Емон от 4-та книга (там е малко поумешено и трябва да се цитира точно), също говори за маниата на Регар за 3-то дете.
И пророчеството на вещицата в Летен замък за Азор Ахаи, че от тази линия на Лудия крал  ще се роди новият Азор Ахаил.
От там  вече идва и отвличането на Лиана - като Мартин все осава да се разбере от тук и от там че си е било отвличане - защо ще има стражи да я пазаят до последно, въпреки че всички вече са се предали и ще е заключена в кула, ако всичко е било доброволно?А и реакцията на Старк тогава(бащата и братя на Нед) е напълно красноречива!
А дали Лиана е знаела за тези пророчества и затова е казала на Нед Джонд а отде на Вала вече си е една моя фен теория , ако приемем че Джон не е от Нед Simple Smile
По запознатите да кажат, по принцип някой от Таргариените бил ли е омъжен/оженен за някой от севера, че от това коеот съм чел само с дорнци и баратеон от Големите домове и помежду си са се женили/омъжвали  ?
Цитата от 4 книга на майстор Емон:
"— Никой от нас така и не гледаше за момиче — каза. — Та нали принц беше обещан, не принцеса. Регар, мислех си… димът беше от пожара, който погълна Летния дворец в деня на раждането му, солта — сълзите, пролени за мъртвите. Като млад той споделяше вярата ми, но после се убеди, че пророчеството ще изпълни синът му, защото в нощта, в която бе заченат Егон, над Кралски чертог се видя комета, а Регар беше сигурен, че „кървавата звезда“ трябва да е комета. Какви глупци бяхме — да се мислим за толкова мъдри! Грешката се промъкна от превода. Драконите не са нито мъжки, нито женски. Барт прозря тази истина, че са ту едното, ту другото, променливи като пламъка. Езикът ни беше подвел всички от хиляда години. Денерис е избраницата, родена сред сол и дим. Драконите го доказват. — Само това, че говореше за нея, сякаш му вливаше сила. — Трябва да ида при нея. Трябва! С десет години поне да бях по-млад…"
Което говори, че и Регар си ги е наумил, като е казал че Егон е Азор Ахаи , а Дани в кулата на маговете видя Регар да нарича Егон "Песен за огън и лед".
Ама да видим де аз лично трепна в очакване на 6-та книга и дано се поразнищят нещата.
Накрая  може да се окаже, че не е Дани а  Джон е Азор Ахаи / " Песен за огън и лед"  въпреки, че ще се разочаровам от такава развръзка Sad и може би затова ми се иска найстина да е умрял Джон ( въпреки че ми е от любимите образи и начина му на развитие).
А прави ли Ви впечатление, че от всички Тирион най-много се е отървавал от смърта от началото на поредицата до сега и Тирион има малка намеса в съдбата на почти всички главни герои . Simple Smile
Лек ден на всички Simple Smile

# 351
В кула със стражи, но не, за да не избяга, а за да предпазват нея и детето.
По принцип тези бели плащове са бодигардове и е трябвало да пазят лично него, той ги оставя да пазят нея.

За браковете на Таргариен
Сега се загледах пак в генеалогията - освен 2-те Мартел, в родословието има и жена от Арин, също по пряка линия
http://1.bp.blogspot.com/-mnhXd9P4Z9E/UF5ElzYOeKI/AAAAAAAADXY/7n … n_Family_tree.jpg

# 352
  • Варна

От там  вече идва и отвличането на Лиана - като Мартин все осава да се разбере от тук и от там че си е било отвличане - защо ще има стражи да я пазаят до последно, въпреки че всички вече са се предали и ще е заключена в кула, ако всичко е било доброволно?А и реакцията на Старк тогава(бащата и братя на Нед) е напълно красноречива!

Стражите пазят бебето. Рицарите на кралската гвардия не са обикновени стражи, те пазят единствено членове на кралското семейство. Peace

# 353

Накрая  може да се окаже, че не е Дани а  Джон е Азор Ахаи / " Песен за огън и лед"  въпреки, че ще се разочаровам от такава развръзка Sad и може би затова ми се иска найстина да е умрял Джон ( въпреки че ми е от любимите образи и начина му на развитие).

Sob

Шегата настрана, Мел вижда Джон когато търси Азор Ахай в пламъците.

Чак сега забелязвам каква скица е Скърбящия Ед, стана ми любим герой с тези крилати реплики. Как са го превели на БГ? Скърбящият? Многострадалният? (Като Многострадална Геновева  Joy)

# 354
  • Варна

Чак сега забелязвам каква скица е Скърбящия Ед, стана ми любим герой с тези крилати реплики. Как са го превели на БГ? Скърбящият? Многострадалният? (Като Многострадална Геновева  Joy)

Ед Скръбния.  Mr. Green

# 355
Aко не е роден там, едва ли причината за раждането му е бил стреса на майка му от събитията. Съвпадение.
В Летен замък са се опитали да събудят дракон и същата нощ се ражда Регар.
При условие, че все пак дракон не е бил събуден, защо се смятало, че Регар е Азор Ахаи.  Thinking

Ами все пак там са починали много нейни близки. А и този замък е бил много важен за Таргериен. Някак странно ми е, че може майка му да ражда, докато замъкът си гори. Но така аз смятам, никъде в книгата не мисля, че пише къде точно е роден Регар.

# 356
Лиана доброволно е тръгнала с Регар. Не ми се търсят цитати затова ще карам по спомени- тя е поласкана и усмихната,когато Регар я дарява с черна роза. Регар е бил мечта за всяка жена- обичал е поезия,свирил е някакъв инструмент, бил е много красив и мелодраматичен, а по това време жените са си падали по такива. Ако беше отвлякъл Лиана, Нед нямаше да е благосклонен към него. Тя е тръгнала подтикната от чувствата си и Нед е знаел това, точно заради това тук историята е толкова мъглива. А Робърт е тръгнал с/у Регар, за да защитава мъжкото си его, Нед е тръгнал с него срещу Лудия крал, а не срещу Регар. Рицарите на кралската гвардия са пазили евентуално втората законна съпруга на Регар (според моите предположение) и неговото новородено дете от армията, която покорява замъка.
Другото, което е, не мисля, че заглавието на поредицата се отнася до един човек. Мисля, че се отнася до Севера и Юга.
Днес и вчера си мисля по следните две теми:
1. Старите богове или 7-те и приликите им с християнската религия. Почти приключвам Рицаря ми направи впечатление, че по времето, когато се развива действието, всички са почитали старите богове, септони са минавали през малките населени места в неделя, за да опростят греховете им и да направят няколко молитви. Кога се правят литургии в днешно време? Тези 7-те Богове можем да ги оприличим към някои от най- известните ни Светии- Майката ясно, че е Дева Мария, Война може да е Свети Георги, който е по набожен може да продължи мисълта ми, че моите компетенции за религията се изчерпват дотук.
2. Пак си мисля за косите на Таргерианите. Запомних следните отличителни белези- сребристо-златни, сребристо-златни с тъмен кичур, тъмни със светъл кичур и само тъмни. Ако биологичните закони действаха докрай при чичо Мартин, то тогава когато са се женили брат за сестра Таргериан би следвали наследникът да е с тъмна коса, защото се комбинират два рецисивни гена и резултатът е един доминантен. При тях не е ставало така- отрочето и то е било със светла коса. Едва след като се намесват дорнците в гените на Таргерианите отличителните белези започват да се променят. Та мислейки си за гени днес си зададох въпросът- защо е вероятно Тирион да е син на Ерис, а близнаците не? Ерис е съжалявал, че правото за първата брачна нощ е отменено, но знаем ли със сигурност, че нищо не се е случило в тази първа брачна нощ? Все пак е бил хахо. Ерис е бил светлокос, а знаем ли описанието на Джоана? Била е Ланистър би следвало да е светлокоса. И тъй като доказахме, че при Мартин биологията не важи, то е съвсем в реда на нещата ако Ерис е изнасилил Джоана, близнаците да са руси и красиви. Плюс това лудостта на Церсей се доближава до тази на Ерис, обсебена е от брат си, както и той от нея, което е било приемано за нормално само за Таргерианите. От друга страна Тирион не ми се връзва по характер с нито един Таргериан, с чиито описание съм се запознала до този момент. И много важен въпрос следва: всички ли Таргериани са с виолетови очи или след като са започнали да се женят с дорницте нещата да се размили? Това ми убягва като детайл, а знаем ли със сигурност за очите ще можем да знаем със сигурност за Джон, но не и за Тирион Simple Smile.

# 357
Точно заради очите Джайм и Серсей не отговарят на Таргариен, Тирион също.

Родовете произхождащи от древна Валирия са с индигови, виолетови или сини очи.
Таргариени, Блекфири, Валириони, както и жители на Волантис и Лис.
От Баратеоните - Станис и Ренли също са със сини очи.
За Робърт не помня  newsm78

Таргариените се женят помежду си не заради генетика, а за да пазят магията си,
но както виждаме не у всички я има.  Wink

От Вестероските Домове се сещам за  Ашара Дейн, която е с тъмновиолетови очи, но тя е с тъмна коса.

Последна редакция: пн, 23 дек 2013, 21:02 от Бумър

# 358
Шийра е със две различни очи- синьо и зелено. Очите на Ег са тъмнолилави и изглеждат черни при определено осветление.

# 359
Мартелите са с черни очи, поне Оберин и Елия.
Ариана е с тъмни, неуточнен цвят.

пп От пясъчните змии  
- Нимерия също с тъмни (нея най- си я харесвам за ездач, майка и е от Волантис все пак)
- Тиена със сини

ппп Шайрийн, докато се сетя  Blush

Последна редакция: пн, 23 дек 2013, 21:12 от Бумър

Общи условия

Активация на акаунт