"Песен за огън и лед" - 5

• 52 935
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна

На Есос възможност имат Блекфирите и всички, които имат някаква връзка с Валирия, това дава опции за хора от Волантис или Лис.

Официално няма Блекфири на Есос. Последният претендент е убит във Войната на 9-те гроша. Дали чичо ще изкара някой от ръкава?

# 511
О като нищо ще изкара по женска линия...
всичко ще си изсмуче от пръстите, само и само да не съвпадне с някой фен-фик.

Но това, че сега в тази новела обръща внимание на Валерионите някак ми боде очите, Принцесата и Кралицата е била 80хил. думи, съкратил я е на 30хил. за да влезе в антологията.

# 512
  • Варна
О като нищо ще изкара по женска линия...
всичко ще си изсмуче от пръстите, само и само да не съвпадне с някой фен-фик.
Аз затова залагам на наследника на Ерион, за него нищо не се знае, няма проблем, че не е Блекфир. Mr. Green Залагам на Илирио и Егон..

Но това, че сега в тази новела обръща внимание на Валерионите някак ми боде очите, Принцесата и Кралицата е била 80хил. думи, съкратил я е на 30хил. за да влезе в антологията.

Дано да я издадат Бард, мразя да чета на чужди езици.

# 513
Ще я прегледам свалих си и аудиото и ще докладвам.
Точно мислех да почна Дънк и Ег, но те могат да изчакат 2-3 дни.

# 514
Станис беше готов да направи Ренли свой наследник, ако жена му не му роди синове.
Церсей трябва да се води Баратеон, нали? Защото нито веднъж в книгата не помня да се споменава като Баратеон.
Между другото, в Севера има случай, когато детето хем е извънбрачно, хем Старк, ако историята, която разказа Игрит на Джон е вярна. Нали дъщерята на последния Старк беше отвлечена и по-късно забременяла и родила от някакъв дивак. Но нейното дете си е било Старк. Освен ако не са се оженили, но и тогава то приема фамилията на майка си.

# 515
и Рамзи става Болтън

# 516
и Рамзи става Болтън
Той става Болтън, след като го узаконяват, тъй като няма други наследници. Което ме навежда на мисълта, че може и онзи Старк да са го узаконили по същата причина.

# 517
това имах предвид  Peace

# 518
Аха, ясно. Просто не разбрах  Peace

# 519
  • Русе
Церсей трябва да се води Баратеон, нали? Защото нито веднъж в книгата не помня да се споменава като Баратеон.

Стана ми интересно и се разрових. Оказа се, че е още по-объркано и че има няколко различни системи за имената от реалността, като не е ясно Мартин коя точно е гледал, понеже при него веднъж е така, веднъж инак.

Но като цяло излезе, че за кралските фамилии е по-друго. Когато човек се омъжва с представител на такава фамилия, той запазва името си, понеже няма право на това на партньора си. Иначе казано - той става член на фамилията, но въпреки това сам няма кралска кръв и няма право да се титулова с името й. Децата му вече ще имат тази кръв. Така де факто Церсей става Церсей Ланистър от дома Баратеон, като всичките й деца са Баратеон на бащата. По тази логика се оказа, че греша относно Санса - остава Старк, макар и от дома Ланистър, понеже съпругът й е от кралски произход.

Вече за по-низшите благороднически фамилии положението е различно според различните системи и кой знае Мартин откъде е приел своята. Струва ми се, че всичко казано по-горе от мен може и да се анулира, понеже може и за останалите да важи кралската система, макар че включените в края на книгите справочници си противоречат сами със себе си. Т.е. Кейтлин е посочена като Кейтлин Тъли, не Старк, но сестра й е посочена като Лиза Арин. Същевременно майка им е Миниса Уент, а не Тъли като съпруга си. В справочника на следващия том пък вече е Кейтлин Старк, а не Тъли...

Та в единия случай жените от „обикновена“ благородническа кръв запазват собственото си име, но се присъединяват към дома на съпруга си. В другия пък вземат и името му, освен ако не става дума за кралската фамилия. В момента вече считам, че е първото, има повече примери за него, но всъщност и за двата варианта има доказателства. Предполагам в крайна сметка Мартин просто не е задълбал в тази посока, а и няма нужда, само ще стане още по-голямо объркване за читателя.

# 520
Тъй като за първи път тази година пиша, започвам с поздрав:
За много години, да сте живи и здрави, много щастливи и богати и късмет през годината на висчки.
 Оказа се, че около мен(покрай празнуването н амногот опразници)  че имаше доста хора с които се зпаознах и които са по обсебени и от мен от песента.
Казаха ми нещо което бегло си го спомням,  в 5 книга  две от прислужничките на Денерис спорели за някакъв от кръвните ездачи и Данито ги скастрила, че тои бил нейн (това още не мога да го намеря , но мизвучеше познато) и теорията е , че именно една от тях е пробавала да отрови Данито, като по този начин щяла да изпълни измяната от любов.
Някакси ми звучи доста правдоподобно каот теория, ако имаме в предвид, че остават още 2 книги и нещатата/действията ще стават на тагъдък/много бързо.

Интересно ми е и друго, дали ще ползват от онзи хуавият огън от Кралски чертог някога на Вала срещу другите или не? И според вас как ще падне Вала(ще му се развали магията)?
Тук си имам теория , че онези горски чеда ще направят нещо много гадно и като нищо без да искат ще помогнат на бродниците.

Друго интеренсо има в първа книга, момента в които джон се върща на Вала след авантюрата с бягството.
Там Мормон казва няколко неща:
едното е че си няма никаква идея защо Нед е изпратил Джон на Вала, като момента е по специално натъртено.
А другото е ,че пита Джон ( с ирония) дали е по специален от другите на Вала, или мечът му е омагьосан от някое  същество.
Ще трябва да се  поровя и тук да намеря тези цитати.
ЛЕк и успешен ден на всички.
А малко офтопик знае ли се кога почват снимките на пети сезон на играта на тронове?
Имам гадното усещане, че може да почнат да се бавят със сериала зара ди Дядо Коледа опс  исках да кажа Мартин  Laughing

# 521
Освен въпросният спор м/у прислужничките на Денерис, може ли да добавим нещо друго в подкрепа на теорията? Някак си ми се струва недостатъчно. Пък и една от прислужничките вече и измени, доколкото си спомням (спомените ми са от филма, за книгата не се сещам), така останалите са видели какво се случи с нея и едва ли ще посмеят да направят каквото и да било.

А Вала според мен няма да падне скоро. Доводите ми са, че има още доста да се поразплитат историите около претендентите, защото падне ли Вала всички ще се обединят с/у Бродници, Други, Малки и зелени човечета и всички останали странни създания, отвъд Вала.

# 522
В книгите прислужничката и умря в пустинята, няма измяна.  Naughty

# 523
По тази логика се оказа, че греша относно Санса - остава Старк, макар и от дома Ланистър, понеже съпругът й е от кралски произход.
Защо Тирион да е от кралски произход. Действащият крал в момента е Баратеон, Ланистър е  само един от великите домове. Или аз нещо не съм разбрала правилно?  newsm78

Много ми е интресно да ви чета, навлизате в невероятни детайли от книгата, много от които даже ни си спомням.

# 524
  • Варна
И аз щях да питам защо слагаш Тирион за човек с кралски произход.
Относно това, че наричат Кат един път Старк, един път Тъли, предполагам че е случайност. Ако героите са я познавали преди да стане Старк или искат да наблегнат на произхода и е нормално да я наричат Тъли, а не Старк. Сещам се за съпругите на Уолдър Фрей, на които май той дори не си спомняше имената и ги наричаше според домовете от които са. Laughing Макар всички да са били лейди Фрей.

Казаха ми нещо което бегло си го спомням,  в 5 книга  две от прислужничките на Денерис спорели за някакъв от кръвните ездачи и Данито ги скастрила, че тои бил нейн (това още не мога да го намеря , но мизвучеше познато) и теорията е , че именно една от тях е пробавала да отрови Данито, като по този начин щяла да изпълни измяната от любов.
Някакси ми звучи доста правдоподобно каот теория, ако имаме в предвид, че остават още 2 книги и нещатата/действията ще стават на тагъдък/много бързо.

Чичо може да пише още 20 години и да раздели оставащите 2 книги на още 6 части, но никога няма да направи нещата на "тагадък" Naughty. Това го е повтарял многократно и всеки път когато го питат защо бави книгите, той отговаря, че не иска да влошава качеството и няма да прескача години (какъвто е бил първоначалния му замисъл)

Относно спора между слугините, прегледах го в книгите. Съвсем детинско заяждане и думите на Дани, че животът му и принадлежи няма никакъв подтекст, просто иска да ги накара да престанат.
Те от своя страна не биха и навредили заради това, дори и тя да има някакви отношения с Ракаро. Спомни си как Ирри дойде в леглото на Денерис и за нея беше съвсем нормално да удовлетвори сексуално господарката си. Т.е. по линия ревност не виждам как може да има проблем. Пък и отравяйки Дани, те сами биха отрязали клона върху , който седят.  Та тази теория отпада.

Общи условия

Активация на акаунт