"Песен за огън и лед" - 5

• 52 268
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Аз сега като съм на трета книга има логика Тирион да е с кралска кръв, доколкото Ланистърите управляват в момента.
Реално и Робърт е бил лорд, но е "узурпирал" трона. Като чуя кралска кръв си представям само Таргариен.
Той Тирион може и да е всъщност, нали редовно обсъждате това, но аз все си мисля, че всъщност си е на Тивин.
Аз много не помня имена, но на Денерис и останаха Ирии и Джикуи, сега момичето с М, на което все му забравям името.
Имаше една друга, която умря в пустинята, както каза Бумър.

# 526
  • Варна
Аз сега като съм на трета книга има логика Тирион да е с кралска кръв, доколкото Ланистърите управляват в момента.
Реално и Робърт е бил лорд, но е "узурпирал" трона. Като чуя кралска кръв си представям само Таргариен.

Не, в момента управлява Баратеон. Това е фамилията на Томен и Джофри. Баратеон имат Таргариенска кръв, затова и Робърт е бил май единствения претендент по време на бунта.

# 527
Той Тирион може и да е всъщност, нали редовно обсъждате това, но аз все си мисля, че всъщност си е на Тивин.
Аз много не помня имена, но на Денерис и останаха Ирии и Джикуи, сега момичето с М, на което все му забравям името.
Имаше една друга, която умря в пустинята, както каза Бумър.

Двете първите са дотраки (останало ми е, че ги ползва като нещо като бодигардове), момичето с М е Мисандей преводачката, а тази, която умря в книгата, но в сериала участва в заговор срещу Дани, беше Дорея.

# 528
  • София
Ланистърите не се напъват особено да прикрият факта, че те си управляват, децата уж са Баратеон, но всички си знаят коя фамилия всъщност управлява за момента(в 3-та книга, не знам нататък).
Аз знам, че са дотраки, не помнех името на преводачката Laughing  Сериала не го гледам, поне не подробно.Като ми дойде музата преглеждам някоя сцена, но до там.Не знам защо не ми е интересен  newsm78

# 529
  • Варна
Ланистърите не се напъват особено да прикрият факта, че те си управляват, децата уж са Баратеон, но всички си знаят коя фамилия всъщност управлява за момента(в 3-та книга, не знам нататък).

Не го оспорвам, но това не прави Тирион човек с кралска кръв.

# 530
първият сезон на сериала ми беше уау! но последния го гледах до средата  Blush - просто не ми харесва  Crazy

Баратеон имат Таргариенска кръв, затова и Робърт е бил май единствения претендент по време на бунта.

този момент ми беше много тънък - бях останала с впечатлението, че Нед не е искал да управлява и е предпочел да даде трона на Робърт /който повежда бунта заради Лияна/, а не на Тивин; но вярно, че Робърт имаше и таргариенска кръв

# 531
Вярно, че Дорея умираше по пътя, което отпада като вариант предателството да е свързано с това и ония дебелия подмазвач, който искаше Денерис за жена.
Какви бяха трите измени, които щеше да преживее Денерис според предсказанията- кръв, любов и какво друго? Възможно ли е Дарио през цялото време да е играл някаква роля?

А относно кралската кръв- какво точно значи това, как го тълкуваме? По вашите разсъждения стигам до извода, че Ланистър имат кралска кръв, точно колкото и Баратеон и Таргериан. Таргерианите също са вид узурпатори, идват от Валирия (нали така?) и обединяват 7-те кралства като ги управляват еднолично. Ама как ги обединяват- с драконите си- демек със сила. Така че кралска кръв е доста обширно понятие, и според мен кралска е кръвта на този, който управлява 7-те кралства в момента. Т.е. Баратеон (под покровителството на Ланистър, разбира се).

# 532
  • Варна

А относно кралската кръв- какво точно значи това, как го тълкуваме? По вашите разсъждения стигам до извода, че Ланистър имат кралска кръв, точно колкото и Баратеон и Таргериан. Таргерианите също са вид узурпатори, идват от Валирия (нали така?) и обединяват 7-те кралства като ги управляват еднолично. Ама как ги обединяват- с драконите си- демек със сила. Така че кралска кръв е доста обширно понятие, и според мен кралска е кръвта на този, който управлява 7-те кралства в момента. Т.е. Баратеон (под покровителството на Ланистър, разбира се).

Кралска кръв - да си кръвен роднина по възходяща линия (или май низходяща Embarassed) на някого от управляващата династия.

Даарио е твърде елементарен за да играе някаква роля. Naughty

# 533
Относно наследникът на Станис, си права, но ако той загине, остава една свободна армия, която трябва да подкрепи някого. Може той да се подсигури приживе, посочвайки свой наследник. Пък и някой трябва да наследи Драконов камък.. Thinking
Смятам, че Мел вероятно би  въздействала върху избора кой да се подкрепи.
В излязлата глава на Теон от "Ветровете на зимата", Станис ясно казва, че ако умре, борбата да продължи в полза на Шайрийн.

# 534
  • Русе
Защо Тирион да е от кралски произход. Действащият крал в момента е Баратеон, Ланистър е  само един от великите домове. Или аз нещо не съм разбрала правилно?  newsm78

А, офф... моя грешка. Двете с Хексе сте си съвсем прави. Като го писах това, бях скапан от работа и незнайно защо изхождах от позицията за сватбата й с Джофри, която така и не се състоя.

Инак днес прегледах онлайн и мисля, че по този въпрос наистина важи вариантът със запазване на старото име и добавянето на „от дома“, както при кралете. Т.е. Кат не е Старк, макар да е член на дома им. Инак би било още по-интересен казусът - какво става, когато някой се обяви за крал. До момента кръвта му не е била кралска, вече е... или в другия случай - родовете като Арин, които навремето са били крале, а вече са само лордове. Или в комбинацията между двете като при Старк и Грейджой.

Мартин добре е направил, че не е задълбал в тази посока, че инак ще стане съвсем ужас за читателите да помнят кой кой е и от кои е, че и за кои е. Но наистина е смесил доста установените практики между Англия и континентална Европа.

А за кралската кръв - трябва да е по низходяща линия. Джофри е крал, което прави роднините му Ланистъри членове на кралската фамилия, но не и участници в кръвната линия. Само неговите деца ще я имат, предадена му от баща му. Дори майка му е кралица, която е „омъжена в кралската кръв, вместо родена с нея“. Благороднически му неща. При простолюдието е било... просто - едно лично име и толкова Laughing

# 535
Поводът за бунта е отвличането на Лиана, но всъщност причината е екзекуцията от Лудия Ерис на на лорд Рикард и Брандън Старк, също и на наследникът на Дома Арин, имаше и още няколко други младежи в компанията им от благороден произход, които също са екзекутирани.

Малко хора са обърнали внимание, че бунтът всъщност го вдига Джон Арин, а не Робърт, когато след горните екзекуции, Ерис е поискал от него и главите на Нед и Робърт.

Просто на хората им е писнало от своеволията на Ерис и бездействието на Регар.

Робърт е щастливото овчарче, което става крал,единствено защото има роднинска връзка с Таргариените.

# 536
права си, четох го тези дни и съвсем ми изхвърча от главата  doh
и джайм убива ерис вместо да му даде главата на баща си и да спаси краля си - точно джайм казва, че не е знаел кой реално ще седне на трона и че му е било все едно

# 537

Малко хора са обърнали внимание, че бунтът всъщност го вдига Джон Арин, а не Робърт, когато след горните екзекуции, Ерис е поискал от него и главите на Нед и Робърт.

Просто на хората им е писнало от своеволията на Ерис и бездействието на Регар.

Робърт е щастливото овчарче, което става крал,единствено защото има роднинска връзка с Таргариените.

newsm74
Много ме зарадва този пост. Точно така е, не става дума за любовни драми изобщо. Т. е. почти. Mr. Green

Започнах Малазанските хроники. Засега върви добре, но съм съвсем в началото.

# 538
 Съвета за там(мазанаската книга на мъртвите)
Имай търпение, защото автора е доста суров като стил на писане и на моменти може да ти се види скучно по пирнцип (а не като скучно действие).
 Автора (Ериксън) започва действието от никъде грубо казано.Ако трябва да я сравня с  действието на Песента,  представи си че почавш да четеш Песента от вихър за мечове , просто там оставаш с впечатлението че има поне две книги преди първата книга и едва ли не трябва да знаеш кой , какво и как става.(разбирай, че като прочетох цялата поредица се върнах на нея и тогава разбрах защо някои неяа са станали така)
Изключително глобалност на нещата и света като цяло(най-големият свят който съм чел до сега), много персонажи, много странна ще ти се стори системата за магията(наречен лабиринт-цяли светове в светова)но в последствие като свикнеш се окзава уникална, много раси всяка със собствени магии(лабиринт) и тайни т.н.
И един минус( поне в началото ми се стори така, а след това се свиква) е, че всяка книга е от ъгъла на събитията на всеки континент. -> лудницата е пълна с две думи, и се изка да имаш доста голямо въображение, автора ти го разбулва в един момент с многото действие де, но все пак....
Ако стигнеш до 8 книга, ще трябва да четеш към 1000 страници за да почне действието и за има няма 100 страници стават всевъзможни действия(просто ако танца  почнеш да я четеш пак ще ти се стори много добра и ще се чудиш как въобще танца ти се е сторила скучна книга)
Трябва да му дадеш шасн до средата на трета за да можеш да решиш че не ти допада и да я спреш.(много налудничаво звучи ама си е самата истина)
И накрая въпреки че завършва с край, трябва  да се подготвиш за още две "трилогийки"
,като първата книга от едната трилогия вече чакам година и половина  да я преведят от Бард, че английския на автора е изключително висок и богат на термини/думи за който в дебелите речниците ги няма (и гугле преводача не се спрявя с превода им) и не мога да разбера почти нищо, когато се пробвах да я чета на английски.
Някой чувал ли е нещо за това кога Бард ще преведе първа книга от Тилогията за Карканас?
Иначе ако има тема за малазанската поредица, казвайте за да се преместим там да драскаме Simple Smile
За да се покоментират събитията, че  някои от расите вече им позабравих  имената(само като описание и действие са ми останали в главата) Simple Smile

# 539
Малазанците по принцип ги обсъждаме в темата за фентастика и фентъзи книги  Wink

Общи условия

Активация на акаунт