Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Синдромът на Аспергер от първо лице

 • 37 349
 • 123
 •   1
Отговори
 • Мнения: 57
Здравейте! Crossing Arms им.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2014, 01:14 от Ranica

# 1
 • Мнения: 2 116
Здравей, Ranica!
Благодаря за споделеното от теб!  bouquet
Надявам се и други майки да прочетат поста ти в желание да помогнат на своите деца!
Смятам, че имаме много да научим. Flutter

# 2
 • Мнения: 57
 идея всички майки, чиито деца са взаповяда.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2014, 16:52 от Ranica

# 3
 • София, Борово
 • Мнения: 1 773
Ranica, благодаря ти, че пишеш!  Hug

# 4
 • София
 • Мнения: 2 346
Ranica, добре дошла  Hug

Много ми се иска да поговоря с човек с тази диагноза. Лично най вече, но и виртуално ще ми е от полза.
Искам да те попитам съвсем добронамерено - доколко е сигурно, че ти имаш Аспергер. Не ме разбирай погрешно   bouquet . Ако ти наистина имаш диагнозата си едно невероятно съкровище за нас и ще ни бъдеш много полезна, а сигурна съм и ние на теб.
Но, чела си достатъчно за да разбереш, че има аутистични симптоми, които наподобяват диагноза аутизъм или аспергер, но често са скрити симптоми от друга диагноза например Сензорно интегративна дисфункция или Семантико прагматично нарушение.

Ако не е сигурна диагнозата ти - то вникването във всеки твой съвет или всеки твой пост по скоро би ни подвел във възприемането на нашите деца. Разбираш ли ме? И респективно това, което ние ще те посъветваме, защото ние също можем да те посъветваме нещичко би навредило на теб.

Много ми се иска да сме си взаимно полезни и тук сред нас да намериш още приятели, както и ние ще те приемем като приятел  Peace

# 5
 • Мнения: 57
т за искам тях.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2014, 16:54 от Ranica

# 6
 • Мнения: 126
Очаквах този въпрос.

Нямам официална диагноза, нямам и намерение да получа такава скоро. Не съм сигурна какви могат да са последиците, ако официално се знае, че имам форма на аутизъм, която много хора могат да объркат с психично заболяване. След като не се знае в чии ръце може да попадне информацията и как може да ми попречи (например при кандидастване), не искам официален документ. Също така ми се иска хората да ме приемат като самата мен, а не като момичето с Аспенгер. А и дори да са добронамерени и да знаят достатъчно по темата, отново не ми се иска първото, което научават за мен, да е, че съм с този синдром. Дори да не го искат, ще си създадат някакъв образ за мен и ще имат определени очаквания, което не ми харесва. Освен това не желая да мислят, че го ползвам като оправдание. За хората, които ме обичат и ме познават добре, диагнозата е нещо, което ще им помогне да ме разберат и което може да ни сближи. Но на този етап не искам (и не съм готова) обществото да знае.

Важно е да се разбере, че хората с Аспергер са напълно в състояние да определят сами какво им има. Те имат логична мисъл, достатъчно интелект и ясно съзнание, както и склонност да се самоанализират. Също така не обичат и не могат да лъжат, затова може да им се вярва, когато го кажат. Психопатите например също много добре могат да определят, че са такива (те също не страдат от самозаблуди, всъщност май от нищо не страдат), но обикновено не искат да го разкрият и освен това не може да им се вярва. А и има (поради напълно непонятни за мен причини) хора, които се възхищават на психопатите и биха искали да са такива (но не са) и които искат да се представят като такива (особено в интернет). Но не съм чула някой да иска да е аутист и да се опитва да се изкара такъв. Всъщност единственият, който знае какво е в главата на аутиста, е самият аутист (това важи за всеки човек, разбира се).

На мен никак не ми беше приятно да приема, че съм от аутистичния спектър. Бях ужасена дори. Затова търсех трескаво информация, която да потвърди, че съм "нормална", но вместо това всичко намерено още повече потвърждаваше, че съм от "аспержите" (не знам защо всеки път думата Asperger's ми изглеждаше като Asparagus). Направих си всички възможни тестове, прочетох сума ти изследвания и да, твърдя, че съм сигурност имам този синдром, а не нещо друго. Прочетох и изгледах много материали, писани от хора с тази диагноза, и всеки един (особено тези, писани от жени) ме описва болезнено точно. Разбрах защо имам тези тикове, защо съм непохватна, защо се спъвам и удрям нон стоп, защо предпочитам написан текст пред същото нещо, казано устно, защо в главата ми хвърчат хиляди мисли, заради които не мога да заспя (от малка имам безсъние), защо не мога да контролирам гласа си правилно, защо не мога да запомням лица и да разпознавам емоциите по изражението (резултатите от тестовете за разпознаване на емоциите по очите или по лицето бяха трагични - не познах почти нищо и в повечето случаи нито един от възможните отговори не ми изглеждане верен или дори близко до верния) и т.н., и т.н. Буквално всяко нещо, което разбирах, беше частица от пъзела, който се борех с години да наредя и да разбера защо. Чела съм какво ли не (също много типично нещо за Аспергер - вманиачаване на дадена тема и ровене, ровене) през годините, за да разбера себе си, за да се подобря (много от нещата ми помогнаха, но оставаха въпроси, които ме объркваха, и ситуации, които не разбирах защо се получават така), но сега картината е пълна. Имам достатъчно капацитет, за да го разбера, все още не съм го приела напълно, но и това ще стане. Всеки човек с Аспергер е различен, но въпреки това толкова много си приличаме, че е трудно да не се разпознаем.

Семантично прагматично нарушение със сигурност нямам - проговорила съм напълно нормално и никога не съм имала проблеми с езика (освен че говоря прекалено много де, но това е отново типична черта на Аспергер и е повече от очевидна в тази тема). Сензорно интегративната дисфункция може да е част от Аспергер, аз определено имам проблеми с някои определени материи и миризми, но имам и другите симптоми на Аспергер, които не влизат към сензорно интегративната дисфункция (по-кратки имена не могат ли да измислят???).

И накрая, както може би вече сте установили от опит, "официалното" често не значи нищо особено пък в България. Аз официално имам шофьорска книжка, но това не значи, че мога да карам кола както трябва (отново типично за Аспергер) и дори не съм я взела по втория начин (вторият начин обикновено е силно неприемлив и дори немислим за хора с Аспергер). Предполагам на много от вас и на децата ви са ви поставяли грешни диагнози или пък не са били сигурни каква диагноза да сложат. Една от причините е, че няма как да знаят със сигурност какво става в главата на пациента, а възрастните с Аспергер са напълно наясно какво става в главата им и много добре си спомнят какво е ставало, като са били малки.

И между другото, high functioning autism (има ли консенсус по превода?) ми звучи по-добре от синдром на Аспергер, но е прекалено дълго, а и аз лично не виждам смисъл от постоянното преименуване.

След това дълго обяснение, вие преценете доколко информацията, която ви давам, е полезна. Аз лично нямам и грам съмнение в това, че имам Аспергер (а повярвайте ми, обикновено съм изпълнена със съмнения), макар че не съм особено щастлива от този факт, но се радвам, че поне знам причината. Всъщност съм сигурна, че и сред вас има хора с този синдром, щом сте в този форум (все пак преобладаващото мнение е, че се предава по наследство). Замислете се и за други ваши близки (майка, баща, свекър, свекърва и т.н.), които може да са ви изглеждали странни/досадни/ груби години наред и може да стигнете до извода, че и те имат Аспергер. Това ще ви помогне да ги разберете по-добре дори без да ги натоварвате с диагнозата.

Сега видях какво е писала свиня007. Ами след тази реакция мисля ви е ясно защо не искам официална диагноза. Такива хора винаги ще има (признавам, не ги очаквах тук). Все още не съм достатъчно уверена, че мога да се справя с тях.

Така, има един начин да потвърдиш диагнозата, която сама си успяла да си поставиш.
Ако имаш син един ден и го ваксинираш по пълната програма и той развие аутизъм,
значи си Аспергер или имаш далечни Аспергерови черти. Говоря за син - момчетата са
четири пъти повече засегнати от аутизъм от момичетата. Ако имаш момче и той е ваксиниран
изцяло по програмата, без никакви забавяния и отлагания на ваксини и детето се развива
напълно нормално, това означава, че не си никакъв Аспергер, а момиче с други проблеми Whistling
Ваксинационната програма е такава, че направо брои хора с определена био-химия,
така че ще бъдеш преброена, ако наистина си Аспергер, не се съмнявай в това!

Запомни, че трябва да започнеш био-медицинско лечение на детето още на две години с
добавки на Kirkman Sunglasses

Ако имаш потенциал и си интелигентна, няма да е лошо да запомниш какво ти казвам Twisted Evil

Последна редакция: пн, 26 авг 2013, 20:12 от svinia007

# 7
 • Мнения: 99
Ranica  въобще писанията ти не ми звучат като на човек от спектъра  Thinking
Кой са твойте критерии по- които си сложи диагноза?!
Няма нужда да ни обясняваш да си обичаме децата и да ги приемаме такива каквито са, а най-добре ще помогнеш на хората от спектъра като отидеш официално да ти сложат диагноза и да докажеш на хората, че дори и с диагноза , не са хора по-лоша категория и могат успешно да се интегрират в обществото. Ще дадеш кураж на много родители сблъскали се с това...

имаш ли стереотипи, самостимулиращи  действия, ритуали... „синдром на малкия професор“.....в коя област...комуникационните проблеми при теб в какво се изразяват..имала ли си така характерното забавено моторно развитие...шум светлина дразнят ли те?!
Благодаря за отговора!

п.с Моля те разкажи за теб самата, а не "те хората  от спектъра еди си какво" нали си наясно, че всеки случай е индивидуален, но има допирни точки....

А като си правила всякакви тестове колко ти е АТЕС-а?

 

Последна редакция: пн, 26 авг 2013, 20:45 от Attempt

# 8
 • Мнения: 57
А
Хората от спектъра не са бавно развиващи се и се изразяват по-добре пи.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2014, 16:58 от Ranica

# 9
 • Мнения: 126
Така, погледни тука, и по-специално в първата колона, където пише, че повече от 50% са така -

http://www.nutritional-healing.com.au/content/condition.php?condition=Depression

 Simple Smile

Най-важното е да разбрем дали си over - methylated или under - methylated!

Мнозинството от спектъра са under - methylated


under - methylated! - High histamine and low serotonin, dopamine and norepinephrine    


 over - methylated - Low histamine and elevated serotonin, dopamine and
norepinephrine

Има още една разлика между тези, които са under - methylated и over - methylated, освен
тази между нивата на  хистамина и невротрансмитерите serotonin, dopamine и norepinephrine!

Тази разлика е как реагират на антидепресанти и SSRI*. Тези, които са  under - methylated
си оправяли настроението, а които са over - methylated си разваляли настроението.

Третата разлика я разбрах така: Пише следното:

Common nutritional imbalances:

under - methylated - Depressed calcium, methionine, B6 and excess folic acid    

over - methylated - Depressed folate, B3, B12 and excess copper


Тези, които имат високо ниво в кръвта на  folic acid и висок хистамин са
вероятно under - methylated.


Малко за хистамина: http://labtestsonline.org/understanding/analytes/histamine/tab/sample


Mast cell activation and autism. - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21193035


Друга разлика между over - methylated и under - methylated -
за тези, които са under - methylated, не се препоръчва  choline,
а за тези, които са over - methylated се препоръчва.

Още една разлика между over - methylated и under - methylated -
за тези, които са under - methylated се препоръчва  inositol,
а за тези, които са over - methylated, не се препоръчва - http://www.nutritional-healing.com.au/content/condition.php?condition=Depression


Inositol treatment of autism. - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9203092

Пише, че инозитолът помагал при депресия, обсесивно-компулсивно разстройство
и панически атаки, но при аутизъм нямало бенефит.

 Whistling


Ох, това е май за тези, които нямат особено развита емпатия:


Altered chemical metabolites in the amygdala-hippocampus region contribute to autistic symptoms of autism spectrum disorders. - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17631869

Endo T, Shioiri T, Kitamura H, Kimura T, Endo S, Masuzawa N, Someya T.
Source

Department of Psychiatry, Niigata University Graduate School of Medical and Dental Science, Niigata City, Niigata, Japan.
Abstract
BACKGROUND:

Although several previous studies have been conducted, the neural basis of autism spectrum disorder (ASD) is poorly understood. The objective of the present study was to determine whether individuals with ASD have altered brain chemical metabolites and whether such alterations are related to their autistic symptoms.
METHODS:

N-acetylaspartate (NAA)/creatine (Cr) and choline/Cr ratios in the right medial temporal lobe (MTL), medial prefrontal cortex, and cerebellar vermis were measured in 38 individuals with ASD (mean age = 12.9 years), including 12 with autism, 15 with Asperger's Disorder, and 11 with pervasive developmental disorder not otherwise specified (PDD-NOS), and 16 matched healthy control subjects (mean age = 11.5 years) with proton magnetic resonance spectroscopy. Autistic symptoms were assessed by the Childhood Autistic Rating Scale-Tokyo Version.
RESULTS:

There was a significant group difference for NAA/Cr ratio in the right MTL between the autism, Asperger's Disorder, PDD-NOS, and control groups (p < .001), and the autism group had a significantly lower NAA/Cr ratio compared with the PDD-NOS (p < .001) and control (p < .001) groups. In the ASD group, there was a significant negative correlation between NAA/Cr ratio in the right MTL and their Childhood Autistic Rating Scale-Tokyo Version total scores (r = -.44, p = .01) and subscales of emotional response (r = -.38, p = .02) and listening response (r = -.54, p = .001).
CONCLUSIONS:

The results of the present study suggest that subjects with ASD have abnormalities of neural integrity in the amygdala-hippocampus region that are related to their severity and social impairments.Още един абстракт, който повтаря същото за амигдала:


Brief report: biochemical correlates of clinical impairment in high functioning autism and Asperger's disorder. - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19234776


Amygdala dysfunction has been proposed as a critical contributor to social impairment in autism spectrum disorders (ASD). The current study investigated biochemical abnormalities in the amygdala in 20 high functioning adults with autistic disorder or Asperger's disorder and 19 typically developing adults matched on age and IQ. Magnetic resonance spectroscopy was used to measure N-acetyl aspartate (NAA), creatine/phosphocreatine (Cre), choline/choline containing compounds (Cho), and Myoinositol (mI) in the right and left amygdala. There were no significant between-group differences in any of the metabolites. However, NAA and Cre levels were significantly correlated to clinical ratings on the Autism Diagnostic Interview-Revised. This suggests that altered metabolite levels in the amygdala may be associated with a more severe early developmental course in ASD.

 ooooh!

Хм, нисък аспартат. NAA се получава от него.

Мда, нашия Aspartic Acid в урината през април 2010 г.  беше 112 при норма 112 - 186.

N-Acetylaspartic acid - http://en.wikipedia.org/wiki/N-Acetylaspartic_acid

Aspartic acid - http://en.wikipedia.org/wiki/Aspartic_acid


 Hug Хайде да видим сега какво прави ваксинационната програма с маймунската амигдала!


Influence of pediatric vaccines on amygdala growth and opioid ligand binding in rhesus macaque infants: A pilot study.

Abstract

This longitudinal, case-control pilot study examined amygdala growth in rhesus macaque infants receiving the complete US childhood vaccine schedule (1994-1999). Longitudinal structural and functional neuroimaging was undertaken to examine central effects of the vaccine regimen on the developing brain. Vaccine-exposed and saline-injected control infants underwent MRI and PET imaging at approximately 4 and 6 months of age, representing two specific timeframes within the vaccination schedule. Volumetric analyses showed that exposed animals did not undergo the maturational changes over time in amygdala volume that was observed in unexposed animals. After controlling for left amygdala volume, the binding of the opioid antagonist [(11)C]diprenorphine (DPN) in exposed animals remained relatively constant over time, compared with unexposed animals, in which a significant decrease in [(11)C]DPN binding occurred. These results suggest that maturational changes in amygdala volume and the binding capacity of [(11)C]DPN in the amygdala was significantly altered in infant macaques receiving the vaccine schedule. The macaque infant is a relevant animal model in which to investigate specific environmental exposures and structural/functional neuroimaging during neurodevelopment.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20628439

 Laughing

Патологии - http://ru.wikipedia.org/wiki/Миндалевидное_тело

До недавнего времени считалось, что у пациентов, миндалевидное тело которых оказалось разрушено вследствие болезни Урбаха-Вите, наблюдается полное отсутствие страха.[1][2][3][4] Однако новейшие исследования показали, что испугать таких людей все-таки можно, используя для этого ингаляцию воздуха с высоким содержанием углекислого газа — около 35 процентов.[5]

лат. corpus amygdaloideum - миндалевидное тело


Амигдала (на английски: corpus amygdaloideum) представлява набор от ядра в мозъка, разположени в тясно сътрудничество помежду си. Амигдалата е част от лимбичната система, която е отговорна за регулиране на емоциите. Амигдалата най-често се свърза с емоциите като страх и тревожност. Свързва се и с чувството на удоволствие, в отрицателен смисъл т.е. на агресия. Амигдалата реагира в отговор на неприятни гледки, усещания,миризми. Състояния като гняв, отбягване и определени защити, се активират, благодарение на амигдала.Тя също така е отговорна и за задействането на наследствените признаци на стреса. Лошото функциониране на амигдалата е свързано с тревожността, аутизма, депресията, нарколепсията, посттравматичния стрес, фобиите и шизофренията. Правени са изследвания с маймуни, ненавършили шест месеца с повредена амигдала. В последващото си развитие те са показали лоша социална адаптация. И причината тук не е само в емоционалната проява на страх, но и във възможността да предугаждаш, и да разпознаваш тази емоция у другите. Тази увреда се свързва с развитието на аутизма и социалната слепота. Както става ясно, амигдала играе огромна роля в изява на такива важни емоции като страх, гняв, агресия, но и като център, който помага за бързо разпознаване на тези емоции у другите. По този начин, тя е отговорна за реализацията на социалната активност у хората. - http://bg.wikipedia.org/wiki/Амигдала

 Peace

Емпатията зависи от състоянието на амигдалата!

Човекът/хората, които са писали българския текст за амигдала в Wikipedia и са споменали маймунките,
които са на по-малко от шест месеца и са с увредена амигдала са "забравили"
съвсем удобно да уточнят,
че амигдалата на маймунките е била увредена като са ваксинирали маймунките по някаква
схема подобна на ваксинационната програма за деца!
От абстракта за макаците (rhesus macaque infants), който е по-горе можете да го прочетете Laughing


Amygdala - http://en.wikipedia.org/wiki/Emotional_contagion

The amygdala is one part of the brain mechanism that underlies empathy and allows for emotional attunement and creates the pathway for emotional contagion. The basal areas including the brain stem form a tight loop of biological connectedness, re-creating in one person the physiological state of the other. Howard Friedman, a psychologist at the University of California at Irvine thinks this is why some people can move and inspire others. The use of facial expressions, voices, gestures and body movements transmit emotions to an audience from a speaker.


Wikipedia!!!

Последна редакция: вт, 27 авг 2013, 05:29 от svinia007

# 10
 • Мнения: 57
http://help4aspergers.com/pb/wp_a58d4f6a/wp_a58d4f6a.html

Последна редакция: вт, 09 сеп 2014, 16:55 от Ranica

# 11
 • Мнения: 1 738
 svinia007,
Виждаш, че не си банната. Наистина ще съжалявам, ако стане така, защото си ми интересна, нестандартна, интелигентна и любознателна, но понякога се чудя, дали не си биполярна. За психопатиите да не говорим. Май няма човек, който да няма нещо. Някои повече, но иначе не е интерсно. И все пак, не можеш ли да се въздържиш да не употребяваш епитети?! Почти съм сигурна, че нямаш Турет синдром.  Peace

Аз засега се въздържам от коментар на споделеното от Ranica. Ще ми е интересно, когато, надявам се, се включат повече майки - мисля, че поне три са заявявали, че са Аспита.  Майтап бе, Уили! Party

В тази връзка ви пускам линк към тест на Симон Барон Коен за Аспергер. Аз си го направих току що. И както си знам, вероятно съм в т.нар. по-широк спектър.

http://aspergerstest.net/interpreting-aq-test-results/

# 12
 • Мнения: 57
Довече.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2014, 16:56 от Ranica

# 13
 • Мнения: 1 738
Споко, моите са 28! Спектърът се губи в океана от нар. невротипични и сигурно стотици милиони носят мутации, които ако се проявят, човекът има някакви аутистични черти. Но това става
"Ако някой срещне някой
в цъфналата ръж
и целуне този някой
някого веднъж.
то дали ще знае всякой,
кой, кога, веднъж,
някой си целунал някой
в цъфналата ръж."

Е, в някои случаи всички разбират "кой, кога, веднъж" #Crazy

Последна редакция: пн, 26 авг 2013, 23:42 от констанца

# 14
 • Мнения: 57
Йг

Последна редакция: вт, 09 сеп 2014, 16:57 от Ranica

Общи условия

Активация на акаунт