ВМ-НВХ, част 63

• 49 702
  • 745
  •   1
Отговори
# 300
Освен еректилната дисфункция, друг често срещан ефект от статините е обща слабост или дори болки в мускулите и ограничаване на подвижността. Също могат да възникнат проблеми с паметта. Разбира се, повишава се и рискът за развитие на диабет и Алцхаймер Rolling Eyes

не само това наблюдавах при майка
имаше и сериозни психози и нервни пристъпи освен проблемите с паметта
докара си преддиабет също
кръвното скочи до небето
болките в мускули и стави бяха доста сериозни
имунната система почти замина
и за всеки ефект и беше предписан медикамент
докато се стигна до торба лекарства на ден
но не пожела да спре първопричината, колкото и да се опитвах да я убедя
твърдо вярваше, че е за добро

точно тогава разви и Хашимотото

# 301
Cioccolata , той има прекаран инсулт. Лек , но все пак го е имало това и именно мен това много ме плаши, защото има и семейна обремененост при него- високо холестеролче и т.н.
Вариантът с хапчетата и на мен никак не ми допада, но пък те подържат положението и ме е страх да ги спира колкото и да са кофти като вариант. Снощи четохме блога ти   bouquet и обсъждахме и тази сутрин вместо обичайните филийки за закуска му предложих авокадо, краставица, сирене бри и си ги изяде. Много се радвам.

Информацията в блога ти е истинско съкровище. Продължавай все така.  Hug

# 302
понеже е краят на лятото, малка идея за оправяне щетите по петите след дългото босо ходене
(аз поне имам голяма нужда от такава терапии)
та изстъргване на сухо преди душ, после масаж с мас (моята аз съм си я правила и после съм я промила с вода докато стане снежно бяла) и после чорапче за няколко часа и хоп бебешки пети отново
пробвала съм какви ли не кремове, само от маста има продължителен ефект

# 303
  • София
Говорите си за статини, а аз пък от вчера чета "The Great Cholesterol Con", на д-р Малкълм Кендрик. Освен, че е е поднесено много забавно, книгата е пълна с нови и любопитни факти и и биохимията в нея е напълно разбираема дори от лаик като мен.

Накратко:
- Категорично е отхвърлена връзката между холестерола в кръвта и този, приет с храната.
- Понижаващите холестерола (LDL) статини не само не намаляват риска от ССЗ (сърдечно-съдови заболявания), но и изследванията показват точно обратното - въпреки изкуствено занижения холестерол смъртните случаи от ССЗ са повече.
- Нивата на LDL не зависят по никакъв начин от начина на хранене и приема на наситени мастни киселини. Контролът на тези нива се осъществява от друг, рецепторен механизъм.
- Високите нива на HDL (добрия холестерол) нямат отношение към понижения риск от ССЗ. Всъщност в крайна сметка нито едно ниво на нито един от липопротеините (HDL, LDL, VLDL) няма отношение към риска от ССЗ смъртност.
- Въпреки множеството направените изследвания през последните 30 години не е доказана връзката между високия холестерол и ССЗ. Средното ниво на холестерола при хора в сряла възраст е 5.7 mmol/l, като половината от смъртните случаи в резултат на ССЗ се случват при хора с по високи, другата половина  - при хора с по-ниски нива, което напълно изключва холестерола като рисков фактор.
- Нещо повече - хората с по-висок холестерол обикновено страдат по-малко от други, не ССЗ. Като цяло високия холестерол е статистическа предпоставка за по-дълъг живот.
- Хората, които приемат повече наситени мастни киселини имат по-нисък риск от смъртност от ССЗ.
- И нещо толкова очевидно, че се чудя как е било пренебрегвано през годините: вените и артериите имат еднаква структура и са изложени на идентични нива на LDL, но единствено артериите развиват артеросклероза. Тоест е глупаво да се смята, че нивата на LDL могат да са причина за ССЗ.

От всички данни  (а книгата е пълна с тях) ще спомена само тези за Япония, според което за последните 40 години (1959 - 2000), четирикратното увеличение на количествата мазнини водят до увеличение на нивата на холестерола с 20%, което пък води до намаляване на смъртността от инсулти 6 пъти  - от 1334 на 226 на 100 000 души на година.
И въпреки, че се появяват много "ad-hoc" теории, които се опитват да реабилитират разклатените основи на холестеролната теория и да възстановят вярата в статините, досега всяка една от тях бива категорично опровергана.

Ух, съжалявам за фермана и знам, че повечето неща са ви известни, но на мен ми беше интересно да ги прочета в систематизиран вид, заедно с причинно-следствените връзки. Аз продължавам с четенето.

# 304
Assos, благодаря!   bouquet Не съм я прочела още тази книга.

По повод на холестерола, Гари Тобс пише, че още през 60-те и 70-те се появяват няколко проучвания, в които пониженият холестерол се свързва с повишен риск за развитие на рак. Важи и обратното - по-висок холестерол се асоциира с понижен риск за развитие на рак. Разбира се, тогава са можели да измерват само общия холестерол. Но за мен обяснението е, че ХДЛ е по-висок или пък консумацията на наситени мазнини е по-висока и това води до по-висок общ холестерол.

*Semora*, нека да се включи и kameloth, но според мен поне започнете с промяна в храненето - дори и да не иска рязко, поне да бъде постепенно. А лекарствата засега ги оставете, но постепенно може да опитате да ги спрете, ако има подобрение в изследванията. Какви са всъщност стойностите - триглицериди, HDL, LDL, а и кръвна захар, евентуално инсулин?

Точно към блога щях да те насоча Wink А и тази статия, която съм започнала да превеждам (на Роуздейл), също съдържа много ценна информация.

W'A'S'P', аз тази година се предадох и започнах да се мажа с крем "Здраве" (понеже хич не ми е приятно редовното мазане с каквото и да било) - само петите, но още от пролетта някъде и продължих почти всеки ден през лятото. Петите ми си останаха меки, доволна съм Wink

Последна редакция: вт, 03 сеп 2013, 10:56 от Cioccolata

# 305
  • София
Как сте момичета?  Hug
Върнах се от дългото море, както очаквах с 2 кг отгоре. Не им се впрягам толкова. Сега си влизам в релси и всичко ще си дойде по местата.
Имам някои нови мераци за спорта, защото съм леко потресена от себе си по бански.  Whistling
Имам нужда от стягане, определено.

Сега се връщам да ви чета, защото имам огромно количество непрочетени страници  Hug

# 306
  • SA
Ами, вие знаете, че и аз сьм противник на статините, поне на масовото им използване при почти всички хора с метаболитен синдром. Бях писала преди време, че и на мьжа ми ги бяха изписали и той беше твьрдо решен да ги взема. На втората седмица обаче получи такива силни мускулни болки и се скова целия, че сам се отказа от тях.
*Semora*, за твоя приятел минаването на този режим вероятно ще е от полза. Всьщност, не мога да се сетя за някой, на когото това хранене наистина би навредило. По отношение на холестерола му - добре е да се знае дали не страда от фамилна хиперхолестеролемия, при които хора има генетичен дефект в обмяната на холестерола и за някои от тях мисля, че употребата на статини може би не е излишна.
Assos, благодаря за препорьките за книгата! Отдавна сьм я сейфнала в компютьра за четене, но все не й идваше ред. Но сьс сигурност ще се придвижи кьм по-челни позиции в списька на чакащите.  Simple Smile Хубаво е, че все повече хора се усещат, че теорията за холестерола, особено този, който приемаме с храната, като главен виновник за всички злини е тотално погрешна.

# 307
Не знам доколко е адекватно, но четох преди време блога на една мацка с Хашимото и с фамилна хиперхолестеролемия, която спазва палео хранене. Отказала статините, макар и с известен страх. Но поискала да направи някакво изследване, което показва директно кръвоносните съдове - май беше някакъв вид скенер Embarassed То било най-показателно за липса или наличие на плака - по-показателно от липидния профил. И се оказало, че всичко е абсолютно чисто, макар че си поддържа висок холестерол.

Д-р Дейвис (Wheat Belly) и д-р Бърнстайн пък много пъти са споменавали, че препоръчват друго изследване, май нещо като ехография (Доплер? newsm78), с което се отчита натрупания в артериите калций (т.е. калциране), ако съм запомнила правилно - на англ. го наричат calcium score. Било съвсем бързо и елементарно, за разлика от скенера, и показвало също с голяма точност дали има повишен риск. Колкото по-нисък е резултатът, толкова по-малко калциране. Д-р Бърнстайн имал резултат 1 при положение, че скалата започва от 0 и може да стигне примерно до 100 или до неизвестно число - и това при цялата му консумация на наситени мазнини Wink

Това е по повод на холестерола и фамилната холестеролемия - липидният профил може би все пак не е най-показателното изследване в такива случаи.

# 308
Най-после ви догоних, много интересни дискусии както винаги  Hug Аз за пореден път се убедих, че не мога да ям печен пипер, а много обичам. SadЗадържам вода и на другата сутрин се събуждам с подут корем и страшна тежест и болка в бъбреците и въобще в целия пояс.Продължава цял ден, явно докато не го изхвърля напълно .Има ли друг с моя проблем с печените чушки?

# 309
да Шоки, тези изследвания са си направо "пирон в кофчега" на холестеролната псевдотеория
 Mr. Green
дано скоро на повече кардиолози им светне лампата

# 310
  • Бургас
Рейн,Yoya,тъй като знаете и аз съм от "отбора на емоционалното хранене",не знам дали е съвпадение,но аз най-голям ефект съм видяла от малки количества банани,големи и нормални кокосово масло  и консумация на яйца поне по 3 на ден.И като се има предвид кое какво съдържа като витамини,предполагам е свързано с вит.Д.,вит.К и магнезий
Това с яйцата смятам най-скоро да го установя дали е истина или съвпадение,защото от както се храня по този режим,най-големи успехи с храната или по-точно с това да не прекалявам с нея имам от както хапвам яйца,но сега докато пиша се замислям и за домашно приготвеното цедено кисело мляко ,с което редувам сутрешните закуски

# 311
Влад@, явно нещо не ти понася в чушките. Учудва ме, че точно печени, защото тогава са обелени. На мен, когато имах проблеми с колита, не ми понасяха сурови и необелени зеленчуци, т.е. чушките с люспите, а и по принцип храни с повече целулоза - зеле, лозов лист. Ако не се лъжа, печените чушки бяха ОК. Но сигурно имаш някаква непоносимост конкретно към чушките, а не само към люспите.

# 312
  • SA
Ами , Шоки, то финният механизьм, по който става натрупването на тази плака в крьвоносните сьдове, не е напьлно ясен все още. Очевидно е, че нещата не се свеждат просто до циркулирането на повече холестерол в крьвта и сьс сигурност важно значение имат и други фактори. Атия пьк смята, че повишеният брой на циркулиращите LDL частици е една от предпоставките за преминаването им в сьдовата стена и отлагането на холестерол в нея. Затова и препорьчва изследване на ароВ като показател за техния брой.
Но като цяло, според проучвания , които сьм чела, хората с фамилна хиперхолестеролемия страдат по-често от сьрдечно-сьдови заболявания и атеросклероза. А при някои от тях без лечение холестерольт достига до сериозни стойности - от порядька на 12-15. Вьзможно е и при тях статините да нямат особена предпазна роля. Но аз самата просто не се чувствам достатьчно компетентна по този вьпрос, за да посьветвам някой с подобен проблем да спре лечението.

# 313
Да, много неизвестни има Sad

# 314
  • Бургас
 Влад@,чушките се водят към нощните зеленчуци,които ги дават забранени в протокола за автоимунните заболявания

Общи условия

Активация на акаунт