ВМ-НВХ, част 63

  • 49 671
  • 745
  •   1
Отговори
# 510
  • Бургас
  • Мнения: 255
Merelenda,д-р Папазова преди препоръчваше хранене в Зоната и имаше книга преведена за Зоната придружена с рецепти,там много се набляга на високи дози пречистено Омега 3,като д-р Сиърс основателя на това хранене има доста наблюдения относно съчетание на хранителния режим,който той предлага +Омега 3
ето два линка за Зоната
http://www.vzonata.com/
http://www.bg-zonata.com/forum/post/1705385?currentPage=2
Относно ПМС +1 за отсъствие на болка от както съм на режима,а преди съм стигала и до инжекции,е когато имам цикъл де  Laughing ,че за тази година ми се е случвало 3-пъти  Rolling Eyes

# 511
  • София
  • Мнения: 488
Момичета, чета ви и продължавате да ме вдъхновявате! Благодаря ви за смислените и образователни постове   bouquet

Влизам набързо, за да ви кажа, че от днес в Лидл има Азиатска седмица и продават кокосово мляко - 400 мл - 2,49 лв.

Хубава и успешна седмица!

# 512
  • Мнения: 12 741
В наши дни се смята, че е добре ако успяваме да поддьржаме сьотношение поне 1:4 в полза на омега-6 - това, както е описано и в статията, посочена от Шоки, намалявало общата смьртност сьс 70%.

Две форумки, които имат заболяване на щитовидната и са били на лекциите споделиха инфото. В първия момент се замислих, дали не е казала докторката обратното, а именно 4:1 Омега 6 към Омега 3, но го чух с ушите си по ТВ като беше гост в предаване и обясняваше кога и в кои градове ще са лекциите. Вече дали е възможно, как става и дали са подложени пациенти на някакво експериментално лечение - нямам идея.
Благодаря на всички за споделената информация.  bouquet
Цитат
Най-новите проучвания показват, че най-обещаващите ефекти на основните мастни киселини върху здравето се постигат чрез правилен баланс на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Специалистите съветват да се стремите към съотношение от около 4 части омега-3 към една част омега-6 мастни киселини.

Казват, че повечето от нас дори не се доближават до тези стойности.

В диетата на средностатистическия човек съотношението е около 20 към 1 – 20 части омега-6 към 1 част омега три, и това е проблем. И докато намаляването на приема на омега-6 мастни киселини може да бъде полезно, още по-добре е да си набавяте по-голямо количество омега-3 мастни киселини с храната.
Ей това като напишат - най-нови проучвания... ами да цитират източници!  Simple Smile
http://dietichno.com/%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B8- … 0%BA%D1%82%D0%B8/

Последна редакция: пн, 09 сеп 2013, 12:23 от Merelenda

# 513
  • Мнения: 6 425
Ех, Merelenda, разбира се, че тя е казала и сигурно е била убедена, че така трябва, а и ти можеш да опиташ, но просто това начинание е много нереалистично Hug Непременно трябва да записваш храните в някой сайт, който ти показва съдържанието на омегите. Дано да успееш и най-важното - да имаш подобрение на симптомите! Hug

# 514
  • Мнения: 12 741
Разбира се, Cioccolata!  Hug Затова задавам и толкова въпроси, защото сте като енциклопедии.
Предполагам, че звучи, а и е нереалистично, щом казваш. Иначе, благодаря за идеята за записване на храните. Ще потърся за такъв сайт.
Още веднъж, благодаря! Hug

# 515
  • Мнения: 6 425
Ами, като имаш предвид, че в повечето храни наистина се съдържа многократно повече омега-6, е трудно да стане Wink Но планирай меню за няколко дни, въведи в сайт. Фитдей не става, защото той групира заедно всички полиненаситени, а не ги разграничава, но този става: http://nutritiondata.self.com/). Ето пример за бадеми (избрах този вариант като най-общ, защото другите бяха или бланширани, или печени):

http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3085/2 - вижда се, че има разбивка за омега-3 и омега-6

Ето и за варено яйце: http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/117/2

# 516
  • Мнения: 12 741
Ами, като имаш предвид, че в повечето храни наистина се съдържа многократно повече омега-6, е трудно да стане Wink Но планирай меню за няколко дни, въведи в сайт. Фитдей не става, защото той групира заедно всички полиненаситени, а не ги разграничава, но този става: http://nutritiondata.self.com/). Ето пример за бадеми (избрах този вариант като най-общ, защото другите бяха или бланширани, или печени):

http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3085/2 - вижда се, че има разбивка за омега-3 и омега-6

Ето и за варено яйце: http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/117/2
Много, много ти благодаря!
Да, видях разбивките.   bouquet
Ще опитам и ще видим. Като не стане - не стане. Поне ще съм опитала. Hug
Но като гледам ще трябва да ям само риба май. То в едно яйце има 10 пъти повече омега 6, отколкото омега 3.
По-скоро да успея да постигна нещо без глутен и млечни, отколкото с омегите.

# 517
  • SA
  • Мнения: 3 349
Аз пьк мисля, че това сьотношение в полза на омега-3 е просто някаква техническа грешка при превод на някаква статия. Дори Бари Сиьрс препорьчва при хора с вьзпалителни заболявания 10 гр. рибено масло дневно. При това положение за да бьдат омега-6  4 пьти по-малко, те трябва да се сведат до 2-3 грама, което практически е невьзможно, ако се яде месо, яйца, мляко.

# 518
  • Пловдив
  • Мнения: 1 764
Здравейте,момичета!Преди известно време,провокирана от нещо прочетено тук,се разрових из нета и разбрах,че може би имам доминация на естрогена за сметка на прогестерона.Разбира се човек не може да си поставя така диагнози по интернет,но наистина имам 7-8 от изброените симптоми.Нещата се подобриха доста откакто съм на режима,но не и напълно.Понеже знам,че тук пишат лекари,а и други,които разбират се питах какво бихте ме посъветвали.Исками се да опитам с добавки да си подобря състоянието.Четох,че хубаво да се приемат омега-3,вит.Б комплекс,вит.Ц,див Ям,фитоестрогени.

# 519
  • Мнения: 213
Здравейте,момичета!Преди известно време,провокирана от нещо прочетено тук,се разрових из нета и разбрах,че може би имам доминация на естрогена за сметка на прогестерона.Разбира се човек не може да си поставя така диагнози по интернет,но наистина имам 7-8 от изброените симптоми.Нещата се подобриха доста откакто съм на режима,но не и напълно.Понеже знам,че тук пишат лекари,а и други,които разбират се питах какво бихте ме посъветвали.Исками се да опитам с добавки да си подобря състоянието.Четох,че хубаво да се приемат омега-3,вит.Б комплекс,вит.Ц,див Ям,фитоестрогени.


Жижи..и аз съм като теб с естрогенова доминация и това се опитвам да разбера в момента дали вм нвх е подходящ режим за този тип хормонални проблем... Tired...


# 520
  • Мнения: 6 425
Този режим е най-подходящият Simple Smile

По отношение на фитоестрогените - не разбирам защо трябва да се приемат, след като се подозира естрогенова доминация Embarassed

# 521
  • SA
  • Мнения: 3 349
Жижи, при синдрома на естрогеновата доминация се препорьчва по-скоро добавяне на допьлнителен прогестерон - най-често под формата на крем, или гел - има такива и от натурални източници ( мисля че Аквасорс имаха подобен). И другото е намаляване до минимум на естрогеноподобните субстанции от вьншната среда- разни пластмаси най-вече.
А нашият режим си е подходящ при тазкива случаи, защото с него се постига добьр хормонален баланс. И двата хормона - естроген и прогестерон се синтезират от холестерол.
Трябва да се има предвид, че естрогеново доминиране се получава много често при жени в пременопауза- даже години преди нея- просто синтезата на прогестерон в тялото нормално намалява по-бьрзо от синтезата на естрогена и това води до дисбаланс между двата хормона. .

# 522
  • Мнения: X
Нарушеният баланс между естрогени и прогестерон води до състояние, известно като естрогенно доминиране. Симптомите на това доминиране включват: отоци, подуване на гърдите, фиброкистоза на гърдите, предменструално потиснато настроение и депресия, загуба на сексуална активност, тежкопротичащ и нередовен мензис, миома на матката, повишено желание за консумация на сладкиши, натрупване на мазнини по краката и бедрата. Естрогените се метаболизират в тялото до различни субстанции. Две от тях са определени като добри и лоши естрогени. Лошите естрогени - 16-alpha-hydroxy-estrone благоприятстват развитието на рак на гърдата. Предполага се, че някои химикали стимулират продукцията на този естроген. Неотдавнашни проучвания показват, че някои химикали, които са чужди за тялото, могат да действат като естрогени. Тези субстанции са наречени ксеноестрогени и наподобяват действието на естрогените. Някои ксеноестрогени могат да намалят естрогенния ефект. Тези субстанции, които бързо се разграждат в тялото, обикновено се съдържат в растителни храни, като соеви продукти, цветно зеле и броколи. Ксеноестрогените предпазват от развитието на рак на гърдата. Други ксеноестрогени - обикновено синтетични, засилват ефекта на естрогените и играят голяма роля в развитието на заболяването.

Ние живеем в ерата на петролохимията

Тя датира от четиридесетте години на миналия век, като резултат от техническия напредък в добива на петрол и преработването му. В 1940 г. са произведени един милиард паунда синтетични химикали. До 1950 г. количеството им нараства до 50 милиарда и в края на 80-те се произвеждат 500 милиарда годишно. Много от тези производства са токсични, мутагенни и канцерогенни. Повечето от тях не са тествани адекватно за токсичност и за влиянието им върху околната среда. За около 600 химикала е установено, че са канцерогенни в добре проведени и контролирани експериментални проучвания върху животни. В научните среди съществува консенсус по отношение на разбирането, че канцерогенните химикали за животните са също туморообразуващи и за хората. В обширни епидемиологични проучвания сред хората е доказано, че около 25 химикала са канцерогенни за хората. Някои от тези химикали, като пестициди, горива и пластмаси, функционират като ксеноестрогени. Те могат да правят това по различни начини. Някои от тях засилват продукцията на т.нар. лоши естрогени. Други се свързват с естрогенните рецептори, предизвиквайки с това сигнали за повишен клетъчен растеж. Ксеноестрогените могат да попаднат в тялото чрез животинските мазнини, които имат тенденция да се натрупват в мазнините на тялото.

Качественото хранене намалява с 40% риска от развитие на карцином

Храненето има централна роля за поддържане на здравословното състояние. Множество научни проучвания доказват връзката между храненето и риска от заболяване. Употребата на храни, богати на животински мазнини, бяло брашно, захар, химични консерванти и пестициди, са в основата на завишен риск от редица хронични заболявания, някои от които са водеща причина за смъртност. Хронични страдания с доказани рискови хранителни фактори, като атеросклероза, сърдечно-съдови болести, диабет, инсулт и онкологични заболявания са отговорни за повече от 2/3 от смъртните случаи.

Американският институт за ракови проучвания въз основа на изследователски проект, изследващ влиянието на храненето и стила на живот върху раковата заболяемост, установява, че при здравословен начин на живот и използване на качествени храни възможността за възникване на туморно заболяване намалява с 30%-40%, а при непушачите шансът за възникване на нови тумори намалява с 60%-70%.

# 523
  • SA
  • Мнения: 3 349
Животинските мазнини ги наредили пак до пестицидите.  ooooh!

# 524
  • Мнения: 6 425
Краси, нека не разчитаме за информация на псевдонаучни източници.

Да споделя нещо любопитно, което прочетох снощи у Гари: един учен, който се занимавал с изследване на триглицеридите, взел кръв от един и същи човек, но при две различни диети - едната високовъглехидратна, другата високомазнинна. При високовъглехидратната серумът бил млечнобял, а при високомазнинната - бистър. Този млечнобелият е пример за това, което тогава (през 50-те) са наричали carbohydrate-induced (hyper)lipemia, т.е. причинена от въглехидрати (хипер)липемия (високо съдържание на мазнини в кръвта). Wink И друг пример от същия учен: от взети проби от 15 души установил, че само при двама триглицеридите се повишават от високомазнинна/нисковъглехидратна диета - при останалите 13 било обратното: повишение от високовъглехидратна, понижение от високомазнинна. Така че препоръките да се спазват нискомазнинни диети от всички, за да понижат или да избегнат високи триглицериди, явно не са правилни. Rolling Eyes

Също тогава установили, че при нискомазнинна диета LDL действително се понижава, но за сметка на това опасно се повишава VLDL - липопротеинът, който пренася повечето триглицериди. Така че заключението на този учен е, че не трябва да се препоръчва нискомазнинно хранене на хора с повишен LDL, защото то ще означава повишение на въглехидратите, а така ще се нанесе повече вреда и ще се повиши рискът повече.

И тези неща са установени още през 50-те, но след това са пренебрегнати и забравени, защото за учените било непонятно как е възможно един от компонентите на холестерола да се повишава от мазнини, а друг компонент - да се понижава. И след като въглехидратите са препоръчителни, как така повишават риска - това също не можели да разберат Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт