ВМ-НВХ, част 63

• 49 691
  • 745
  •   1
Отговори
# 495
Assos, все пак си бременна Hug Нормално е да качиш килограми, т.е. не само теглото на бебето. Но съм сигурна, че с този начин на хранене няма да имаш проблеми.

О, а вчера в магазина станах свидетел на хем много симпатична, хем подтикваща към размисъл сцена: баща отишъл да напазарува заедно със сина си - хлапе на 5-6 години, доста закръгленко, макар и не чак прекалено пълно, но явно с наднормено тегло. Хлапето не спря да подскача и да го врънка ту за едно, ту за друго. Явно бащата удържа на натиска до касата, но там са подредени всякакви дъвки Twisted Evil И хлапето натисна за поредна атака - можело ли да си вземе не знам каква дъвка, тези му били любими. И бащата каза: Нали едни други ти бяха любими? И хлапето отговори: На мен всички са ми любими без лютите Laughing На таткото му стана неудобно, че детето подскача толкова и говори така високо и май му взе дъвките в крайна сметка, а го чух и че му направи забележка да стои мирен. Явно не му беше много приятно. Но това дете е изпуснато по този начин - угаждано му е за сладки неща, а в бъдеще ще става все по-трудно да го овладеят.

Вижте каква публикация качи на страницата си във ФБ д-р Тери Уолс: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23674795 - призив да се преосмислят препоръките по отношение на храненето, защото ако някога е имало съвсем слаби данни за вредността на наситените мазнини и за ролята им за сърдечносъдовите заболявания, сега вече има доказателства, че всъщност наситените мазнини нямат връзка със ССЗ и дори могат да подобрят здравето. От друга страна полиненаситените омега-6 способстват за възпалителни процеси, а простите въглехидрати, особено когато наситените мазнини се заместят с прости въглехидрати, способстват за развитието на затлъстяване и здравословни проблеми.

Хо-хо, още добри новини: Стокхолмското диабетично дружество организира курсове по НВ-ВМХ за диабетици с двата типа диабет - и първи, и втори: http://www.kostdoktorn.se/diabetesforening-ordnar-lchf-kurser-i-stockholm

Последна редакция: пн, 09 сеп 2013, 08:52 от Cioccolata

# 496
За бременните - май голяма част от жените след като забременеят започват да се тъпчат, не заради бебето въпреки, че с него се оправдават, а защото половината живот са спазвали диети и/или ограничения и знаят, че сега им е позволено.  ooooh!
Абсолютно, и моите наблюдения са такива.
Това със зверския апетит при бременните е поредния мит.Жена, която "има зверски апетит" като бременна, го има и през останалото време.Просто преди да забременее се е ограничавала, за да не дебелее, а като бременна е решила да му отпусне края, нали е бременна, "храни двама души", пък после ще му мисли.

По повод изкушенията по касите:Мисля , преди месец се отбихме в Кауфланд, и за пръв път видях, че над касите пишеше:каса без сладки изкушения, или нещо подобно.И се огледахме, на касите около нас наистина нямаше нищо сладко, бяха махнали всички дъвки, бонбонки, кексчета, Марс-чета и подобни.Не знам дали е било инцидентно, и на всички каси, повече не съм ходила, но ако е а постоянно, е за похвала.Така родителите, пазаруващи с деца, могат да изберат каса без боклуци.

# 497
Цитат
По повод изкушенията по касите:Мисля , преди месец се отбихме в Кауфланд, и за пръв път видях, че над касите пишеше:каса без сладки изкушения, или нещо подобно.И се огледахме, на касите около нас наистина нямаше нищо сладко, бяха махнали всички дъвки, бонбонки, кексчета, Марс-чета и подобни.Не знам дали е било инцидентно, и на всички каси, повече не съм ходила, но ако е а постоянно, е за похвала.Така родителите, пазаруващи с деца, могат да изберат каса без боклуци.

Това е наистина похвално, но засега не се е случило в никой от магазините, където пазарувам (не съм стъпвала в Кауфланд, защото наблизо няма). Дано повече магазини да възприемат идеята.

# 498
Е, завърнах се най-после.  Grinning
Да не повярва човек - със запазени килограми. Laughing

Цитат
От друга страна полиненаситените омега-6 способстват за възпалителни процеси
Ей това, което коментирах по-назад в темата, че професор Папазова спомена на лекции за болести на щитовидната. Да се ограничат за сметка на Омега 3 при болни от автоимунно заболяване на щитовидната.

И относно коментарите за чията - кокошките да я хапвали и т.н., просто споделих какво са казали на лекциите, не е нужно да определяме кой какъв е според храната, която яде. Нека сме по-толерантни.  Simple Smile
Аз не знам какво представлява чията. Не съм виждала, не съм се интересувала, нито съм чела.

# 499
По начало за човешкия организъм е оптимално омега-6 да не са в прекомерно количество (т.е. повече от максимум 1:4), без значение дали има автоимунни заболявания Peace И се смята, че нарушението на баланса в полза на омега-6 (когато наистина има сериозен превес, както се получава при употреба на слънчогледово олио за всякакви цели) създава условия за възникване на възпалителни процеси, едната проява на които са автоимунните болести, друга проява са онкологичните заболявания, трета проява са сърдечносъдовите. И съответно се смята, че ако се коригира съотношението към по-нормално, тогава ще се създадат и условия за оптимална работа на организма. Това не значи, че само толкова е достатъчно, за да се излекува едно автоимунно или онкологично заболяване, но е важна стъпка в правилната посока. Обаче целта е да се постигнат нормалните съотношения, а не да се търси превес на омега-3. То няма и как да постигнеш превес на омега-3 над омега-6, защото омега-6 са буквално навсякъде и по много - месо, яйца, зеленчуци, плодове, ядки и семена, млечни - всичките съдържат големи количества омега-6. Но ако поне не се използват богати на омега-6 мазнини и не се прекалява с ядките и семената, тогава има шанс да се постигне правилно съотношение. А да се постигне превес на омега-3 би било страшно трудно и не знам дали може да стане без огромни дози рибено масло (само от много ядене на скумрия и сьомга сигурно няма да стане, а от лена и чия също не се усвоява достатъчно омега-3). Освен това не се знае как би се отразил такъв превес на омега-3 над омега-6 на човешкия организъм, защото това също не е нормално и оптимално положение. Така че затова мисля, че Папазова не ги е осмислила добре нещата, въпреки че явно се интересува, чела е, но препоръката й е доста непрактична.

# 500
За бременните - май голяма част от жените след като забременеят започват да се тъпчат, не заради бебето въпреки, че с него се оправдават, а защото половината живот са спазвали диети и/или ограничения и знаят, че сега им е позволено.  ooooh!
Абсолютно, и моите наблюдения са такива.
Това със зверския апетит при бременните е поредния мит.Жена, която "има зверски апетит" като бременна, го има и през останалото време.Просто преди да забременее се е ограничавала, за да не дебелее, а като бременна е решила да му отпусне края, нали е бременна, "храни двама души", пък после ще му мисли.

И аз така мисля за бременните. Просто мисълта, че могат да се хранят най-накрая нормално и няма смисъл да се лишават от нищо довежда в обратната посока. Освен това, човек хранил се с джънк независимо какви калории, винаги има проблем с апетита и самоконтрола. Просто джънка е празни калории, които обаче въздействат върху центровете за удоволствие в мозъка и довеждат до автоматично преяждане, пристрастяване и търсене на същия отговор от мозъка.

Има и нещо друго. Интересно е, че всички боклуци имат няколко общи съставки, които ги обедиянват, независимо дали сладки или солени, сандвичи или пици, МкДоналдс или КФЦ, и това е, че във всички ги има пристрастяващите съставки захар под някаква форма и мононатриев глутамат + сол, омега6, и скрити глутен и соя. Цялата тази комбинация е просто покъртителна, а освен това тези съставки почти винаги са в комбинация. Установено е например, че глутамата всъщност е производно на една маинокиселина в месото, обаче има една врътка. Двете си приличат като вкус, само че месото е истинска храна с комбинация от много аминокиселини, докато глутамата е изкуствено в-во, наподобяващо само по вкус месото. Т.е. то подлъгва мозъка, че ядете месо, а в действителност поемате просто въглехидрати с глутамат, които знаете какво правят с кръвната захар и ситостта. Да не говорим какво се случва, когато към това нещо има и захар или подсладител, както и омега 6 - направо е бавна смърт за целия организъм.

Това е и причината, поради която човек не може да преяде с животински храни, но преяжда спокойно с комбинацията много хляб, малко животинска и сос Маги примерно (там има глутамат).

Шоки, това за Швеция е супер! Дано оттам тръгне модата и към БЪлгария, но като знам нашето общество колко е консервативно! При нас сега са на мода неща, които са били на Запад преди 30 години.  #Crazy

Не съм виждала такава каса в Кауфланд, като отида следващия път, мога да проверя.  Grinning

# 501
Здравейте момичета Peace

Търся информация по един въпрос дали ще можете да ме ''светнете'', та.....
Тъй като смятам скоро да правя изследвания за холестерол и триглицериди увеличих в последно време мазнините и спрях фрешовете и виното ( признавам си че си прегрешавах с фреш и вино Embarassed), но веднага почнаха ПМС болежки- та имам предвид още снощи зверските  болки от овулацията.....посред нощта се събудих, беше ужасно. ooooh!

Дали увеличението на мазнините има връзка newsm78....
До преди това абсолютно никакви болки не съм имала - нито от овулация, нито при идването на цикъла...Това е при нормално нв хранене, защото дори и да съм пила фреш, пак съм се придържала към този ми режим на хранене.....

Нещото, което ме притеснява е  индикациите, които дава тялото- щом те боли нещо, то не е наред newsm78...

Може би звучи малко глупаво, но ще съм благодарна на коментар. Hug

# 502
Не съм съгласна,аз никога не съм се тъпкала и не съм приемала храната като източник на удоволствие,а по скоро като потрбност,като водата-ноооооо това се промени по време на втората ми бременност просто изпитвах глад за калории Confused по всяко време,опитвах се да се ограничавам,боклуци не съм яла никога и качих 20 кг ,ако не се бях съобразявала щяха да са 40 сигурна съм.

# 503
.....Да допълня...в периодите, които съм била абсолютно стриктна пак съм имала тези ужасни болки.....

Сега прочетох едно мнение по въпроса от Спайдърспортьгласящо: ''....естрогена , който обича да натрупва мазнини, се оказва  подтиснат от начина на хранене''....

Как мислите???

# 504
Аз лично си представям, че при мен болките са от кистите Peace При теб не знам какво е положението, а и това е само моя теория, но така си го обяснявам при мен.

Няма как да се потиска естрогенът - не и под нормалните нива Rolling Eyes Когато има прекалено високо производство на естроген, тогава може да намалее, предполагам, но това ще бъде регулиране в посока към нормалното състояние, а не спад под нормалното. Може би да е възможно да се "потисне" при състояние, граничещо с анорексия или направо анорексия (т.е. прием на прекалено малко храна по принцип и/или много намалени телесни мазнини). А иначе може да се потисне при хормонални проблеми, но те няма да са от храненето.

# 505
Това не значи, че само толкова е достатъчно, за да се излекува едно автоимунно или онкологично заболяване, но е важна стъпка в правилната посока. Обаче целта е да се постигнат нормалните съотношения, а не да се търси превес на омега-3. То няма и как да постигнеш превес на омега-3 над омега-6, защото омега-6 са буквално навсякъде и по много - месо, яйца, зеленчуци, плодове, ядки и семена, млечни - всичките съдържат големи количества омега-6. Но ако поне не се използват богати на омега-6 мазнини и не се прекалява с ядките и семената, тогава има шанс да се постигне правилно съотношение. А да се постигне превес на омега-3 би било страшно трудно и не знам дали може да стане без огромни дози рибено масло (само от много ядене на скумрия и сьомга сигурно няма да стане, а от лена и чия също не се усвоява достатъчно омега-3). Освен това не се знае как би се отразил такъв превес на омега-3 над омега-6 на човешкия организъм, защото това също не е нормално и оптимално положение. Така че затова мисля, че Папазова не ги е осмислила добре нещата, въпреки че явно се интересува, чела е, но препоръката й е доста непрактична.

Ами никъде не е споменато, че ще се излекува заболяването. Говори се за поддържане на възпаленията в щитовидната жлеза при превес на Омега 6.

А защо да не се знае как би се отразил превесът на Омега 3? Вероятно са направени такива проучвания и изследвания, за да се препоръчва - просто предполагам. Реално не сме го изпитали на себе си и не знам дали е нормално и оптимално положение, но се надявам доктори, професори и т.н. да са направили това. Ние само четем и черпим инфо.
Според мен не става въпрос Папазова да е осмислила добре нещата, а вероятно ни предлага начин на хранене базиран не само на някакви нейни проучвания. Съмнявам се да е "открила топлата вода". Вие повече четете, знаете чужди езици и споделяте много неща. Ще се радвам ако някой намери някакво инфо за хранене, лечение с преобладаваща консумация на Омега 3 - така да го наречем.
Да, Папазова е споменала без млечни, повече океанска риба, малко плодове - повече зеленчуци спрямо плодовете. Кокосово масло, зехтин и т.н. За консумация на ядки не се споменава.
Все някъде трябва да има инфо, едва ли тя е направила тези открития само на теория, без да са направени наблюдения върху болни.

# 506
Ами, предполагам, че все пак става въпрос за теоретизиране на базата на четени данни за правилните съотношения между омегите Wink Просто на практика е много трудно да имаш превес на омега-3 над омега-6 - и заради нормалното им съдържание в храните, и заради това, че е трудно все пак да знаеш с точност коя храна колко съдържа. Но опитай на практика дали ще се получи - според мен ще бъде трудно.

Наистина има някои проучвания, но те са все за близки съотношения до естественото, т.е. никога повече омега-3 от омега-6: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909

# 507
  • Пловдив
*Semora*, при мен лично се получава така в период, в който съм имала увеличена консумация на въглехидрати за известно време, след което съм си станала режимна. Ако цял месец съм режимна, не се получава така, а няма ПМС, няма болка, няма нищо. Също и при леки възпаления, които отминават от само себе си.

# 508
кам, мерси за книгите  Hug
аз имам първата на хартия, но така ще е по-лесна за четене от таблета
макар че сякаш тази електронната ми се вижда нещо много малка, само 270стр, а моята хартиената е огромна тухла
ще я погледна колко стр е

# 509
  • SA
По отношение на сьотношението омега-3/омега-6 - смята се, че в храната на праисторическите хора то е било 1:1, но достигането му днес е доста трудно, да не кажа невьзможно за дьлго време ( освен ако не се приема рибено масло в големи количества ежедневно). За сьотношение пьк 4:1 в полза на омега 3  Shocked... предполагам може да се получи само при някакви експериментални условия и то за кратко време. Сьмнявам се, че д-р Папазова е провела подобни проучвания и то точно с хора сьс заболявания на щитовидната жлеза. За ревматоиден артрит например се смята добре, ако се постигне сьотношение 1:2,5 ( 3). Всьщност тези две групи мастни киселини са предшественици в синтезата на биологично-активни вещества, наречени айкозаноиди (цялата теория за Зоната е изградена вьрху тях), които са отговорни за много процеси в организма- не само за вьзпаленията. Айкозаноидите, образувани от омега-3 най-често са с противоположно действие на тези, произлизащи от омега-6, и най-оптимално е те да бьдат в равновесие. В наши дни се смята, че е добре ако успяваме да поддьржаме сьотношение поне 1:4 в полза на омега-6 - това, както е описано и в статията, посочена от Шоки, намалявало общата смьртност сьс 70%.
*Semora*, аз откакто сьм на режима, нямам ПМС, а преди това се е случвало да колабирам от болки през пьрвия ден от цикьла. Но овулацията винаги я усещам леко болезнено - обикновено болката продьлжава няколко часа. Не сьм тьрсила обяснения на какво точно се дьлжи, но причината не е в ниськ естроген, то няма да има и овулация, ако е ниськ.

Общи условия

Активация на акаунт