Веганството - да споделим опит - 12

• 53 813
  • 744
  •   1
Отговори
# 540
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
дженовезето е със сирене вътре  Peace
ааа ти си писала постно.... ясно.

аз го правя качамака с наситнени сушени домати.
не ми е любимо ястие. Blush

# 541
Знам , че е със сирене . Графа ли кой бях гледала да прави в едно предаване , та авокадо , босилек , кашу пасирано , зехтин и може да го издокара постно , но аз не съм пробвала. Едно лято се мъчих да правя дженовезе, толкова скъпо ми излезе и то с наш си босилек , че се отказах , а и не стана по- хубаво от купешкото .

# 542
Понеже днес детето е болно и изпълнявам всякакви желания, съм натоварена със задачата да правя пица. чудя се какво да и слагам отгоре. До тук измислих маслини. Тофу не ядем. Други идеи?

# 543
Тесто , малко мазнинка отгоре , домати от консерва или не , риган или чубрица върху тях , царевичка, грах , морков , чушка . Кашкавала няма заместител , но пак става прилично. Можеш да я направиш затворена .

# 544
някой беше споменал преди, че вместо пармезан може да се сложи настърган бразилски орех (или друга ядка беше  Thinking)
патладжани може да сложиш, домати, грах, царевица, гъби...

# 545
Врътнах аз една  питка. Тесто с май и малко олио /така се запазва по дълго мекичко/. Задушен праз, царевица ,грах и моркови , домат малко от консерва и 2 суп. лъжици булгур ситен да събере водата. Тестото разделих на 5 , разточих 1 см. вътре плънката, затворих и във фурната. Поднесено с шарена сол. хареса се много . После се сетих , че може и маслина и гъби да се добавят. Ала веган пица калцоне стана  Wink.

# 546
  • на острова на мечтите
. Едно лято се мъчих да правя дженовезе, толкова скъпо ми излезе и то с наш си босилек , че се отказах , а и не стана по- хубаво от купешкото .
 newsm78 Правенето на песто е много лесно. Листата на босилека от Генуа или Лигуриа(т.е. тези които се използват за този вид песто) са продълговати. Не се мият а се бършат с мека кърпа. В хаван се счуква чесън с едра сол. Когато стане на крем се добавят листата и се чука докато се получи песто. Ето и снимки.
Дано са се закачили.
Зехтин и сирене се добавят накрая.
Когато правя качамак го ям със салата от пресни домати, или доматен сос.
Може да се препече на грил. Приготвеният предварително качамак се изсипва в продълговата тортена форма, предварително намазана с олио, и се оставая да престои, докато изстине. После се изсипва върху дъска за рязане и се нарязва на филийки,които се препичат на грил. Ядат се със сирене, но понеже са пости,според мен и само с доматен сос са много вкусни. Ще трябва да напавя малко качамак. В къщи го ям само аз Laughing Подобно на качамак на грил, вместо царевично брашно, може да направите подобна вкусотия с брашно от нахут. Оригиналната рецепта е да се изпуржат нарязаните филийки. Аз ги правя в керамичен тиган, докато порозовеят.

# 547
  • София
danilu, добре си описала процеса, а след като пестото стане готово залива ли се със зехтин? питам от гл.т. консервация - в смисъл слагам го в бурканче и доливам до горе със зехтин и в хладилника? или задължително трябва веднага да се консумира?

# 548
  • София
здравейте, записвам се при вас, защото много харесвам веган ястия, за съжаление все още не съм преминала съвсем на веган хранене, но кой знае, някой ден.. Simple Smile

# 549
  • Sofia
много хубаво песто ми се получи от босилек,левурда, орехи,сол,лим.сок и зехтин

# 550
орехи, магданоз, сол, чесън и зехтин - разкошно песто, не мога да спра да го ям!

# 551
  • Sofia
май от всяка зеленийка става

# 552
аз имам още от миналата година от левурда - много е вкусно на печена филийка или със спагети (ама не е веганско  Blush)

# 553
  • на острова на мечтите
danilu, добре си описала процеса, а след като пестото стане готово залива ли се със зехтин? питам от гл.т. консервация - в смисъл слагам го в бурканче и доливам до горе със зехтин и в хладилника? или задължително трябва веднага да се консумира?
Точно така-залива се със зехтин,който запечатва,т.е. не допуска кислород до сместта. Тук добавят и семена от шишарка,т.нар."pinoli",ама са толкова скъпи,и има защо,добиват се с голям труд,та аз добавям сурово кашу. За да запазите зеленият цвят на босилека, непременно използвайте едра сол.
Както ви бях споменала, изрових аз една рецепта за шницели от соя.Изпробвах ги и  на вкус се получи доста добре.Хубавото е, че могат да се замразят и да се пекнат в подходящ момент,когато летя из кухнята  chef Ето и съставките, за който има желание да се поизцапа в кухнята:
< соя 200гр-накисната за едно денонощие( аз понеже нямах време да се заема с обработката й след указаното време я оставих да престои докато й дойде времето Mr. Green)
< една лъжичка едра сол
< една лъжичка кориандър
< една лъжичка куркума
< нарязан на ситно магданоз
< 80гр. зехтин
< 60 гр. нахутено брашно
Соята се изплаква добре и се сварява за около час. Аз изплакнах още веднъж. Отливате от водата и смилате с всички подправки.Разделяте на осем части, оформяте шницели, овалвате в галета. Могат да се замразят увити в леко намазана с олио прозрачна хартия за домакински нужди. Или в найлонов плик.
Аз ги замразих във фризера върху домакинска оризова хартия и после ги наредих в плика,за да не се залепят  помежду си.

# 554
  • София
Благодаря за насоките, danilu!

Общи условия

Активация на акаунт