Веганството - да споделим опит - 12

• 53 814
  • 744
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте! Един въпрос малко в страни от веганството - дъвчите ли дъвки? Намерили ли сте такива, в които няма аспартам?  newsm78

Това за дъвките е за нова тема. Освен аспартам , знам има и съставка , която разваля зъбите, говоря конкретно за орбит. Пишело си го на етикета със ситен шрифт, но за простолюдието като мен ,което не разбира ,си е просто надпис. Не ,че не го знам от дума на дума,на еди кой си , му го казал чичо му , който е зъболекар  newsm78 #Crazy но аспартама си е факт. Друг факт , че на пазара почти няма друга марка дъвки ,която да се купи . Това било  , защото маркетинга им бил вид монопол. Нещо от рода на "изкупували всички други дъвки ,които се внасяли и тн". Пък колко е вярно , може би някой знае повече. Едновремешните евтинджоси Турбо и др., май нямаха и сигурно ги има нейде в някое затънтено складче и магазинче , но не и в мас мрежата.

ЗаСлон, тези дъвки със сакъз и клей , то къде ги вземаш. Клея не оцветява ли зъбите, моите са си жълти . Парадонтозата не се лекува, клея само забавя процеса.

От на Стефи Божилова, новогодишното празненство , гледах много интересна рецепта. Млечна салата  , веган , като вместо мляко , накиснат и пасиран слънчоглед. Все си мисля , че с орехи ще е по-хубаво , но си взех слънчоглед да пробвам.

Последна редакция: ср, 08 яну 2014, 11:59 от adelinda

# 331
Има моменти, когато много ми се дъвче дъвка. Купувам си тази, за която е писала ЗаСлон. Продава се в аптеките, търсете я като медицинска дъвка или мастикс - първите две картинки. Отразява ми се добре на храносмилането. Вземам няколко топченца и ги смесвам с малко пчелен восък, за да омекотя, защото се получава много твърда дъвка. Но ако не ползвате никакви пчелни продукти, мисля че се свиква с твърдостта.
Преди време в темата за пазаруване от I Herb се коментираха някакви дъвки, дори си бях набелязала някои, но като се замислих реших, че не си струва да правя поръчка за 20 дъвки.
Обичам да правя балончета, с мастикс не стават.  smile3502

# 332
Купувала съм я , повече в козметиката се използва, много е твърда .

# 333
  • София
Мисля, че смесен ПРОПОЛИС (поправих думата Simple Smile) със сакъз се продава в гръцките магазини Каламата маркет (единият е срещу турскопо посолство, другият е в района на баня Мадара

Аз ги купувам от Цветана, тя ги прави, от проверени източници взима съставките (тюх, не се сещам третата съставка Simple Smile ) Ако някой иска ще дам телефона й на лични.

А за парадонтозата прави силен прополисов разтвор, който е лечебен. Дъвката е профилактична и лечебна за начална парадонтоза.

Последна редакция: ср, 08 яну 2014, 18:04 от ЗаСлон

# 334
Ракия с прополис има разтворени , после как третираш, гори това нещо , за гърло се жабуриш с него , много помогна.

# 335
  • София
Моят мъь дъжяи Орбит и все се разправям с него.Не можел без дъвки. Чудя се какъв заметител да му измисля. Био дъвките нещо не ми вдъхват доверие, а и са прекалено скъпи и не си заслужава.....

# 336
Аз купувам дъвки Kodent от Кауфланд, както и едни от Лидл в кутийки (не пакетче,а кутийка).
И двете нямат аспартам, по-меки са от орбита. Също Хуба Буба са със захар. Развалят зъбите, но са компромис за деца, които настояват.
Понякога дъвча и мед с восък.

# 337
  • София
 Hug Благодаря за предложенията!

# 338
  • София
Момичета, отдавна не съм се разписвала. Не остава време..... Blush
Живи и здрави в Новата Година!
Ние си хапваме все така. Вкусни неща изпробвам по някога. Добавям напоследък повечко белен коноп....
Да попитам няйкой купувал ли и в Бг мармите? Все още не съм срещала при нас, но нямам време да търся и проучвам.

# 339
Голям мерак имах да пробвам този marmite. Но така и не го осъществих Simple Smile Дори в нашия малък град намерих магазин, където го продават. Знам само, че е доста солено.

# 340
  • София
Marmite-какво е това?

# 341
# 342
  • София
Най-после отидох в Соул китчън. Аз не съм веган и рядко ям таратор (стандартен), защото някакси не ме влече.
Но в Соул китчън тараторът най-много ми хареса от всичко.
Може би е с мляко от кашу. Толкова не ми се е услаждал таратор през целия ми живот Simple Smile
Децата си взеха  голям сет суши ( с водорасли и с авокадо отгоре) и пица.

Разучихме голяма кутия с играчки. А след като хапнаха излязоха на двора, където изкараха остатъка от вечерта - на люлката , а едното дете на дърво Simple Smile))))))))))

ПП - Пицата я разкрихме с какво беше отгоре, подобно но пармиджано - стърготини бразилски орех - много вкусно!

# 343

Познавам една австралийка  , давала ми е да го опитвам . Там се казва Веджимейт, знам че тук го няма, защото като я попитах какво имат те там , а ние тук не , това беше единия продукт , а някаква шоколадова енергийна напитка , и с двете закусват ,другото. Не знам  за този продукт, тя живееше в Лондон и твърдеше , че там го няма, освен да не е знаела , че е същото . Яде се на препечена филийка , намазана с масло и това отгоре.Много е натрапчиво като вкус но пълно с витамини , от там и името . Това което тя ми показа , беше в туба като паста.

# 344
  • София
Просо с тиква на фурна (не се разбира, че е с просо, нито с тиква  Joy)

Просото се сварява с вода 1 : 1.5 (значи не напълно)
После в тава се разбърква с тиква настъргана, в равни пропорции горе-долу. Захар на вкус и някакво мляко (аз го ядох с краве), канела. Като е с ядково мляко може би малко мазинна да се сложи newsm78

Приятелка почерпи децата и никой не позна с какво е, дори и аз не разбрах за просото Simple Smile
Рецептата не е с точни мерки, но скоро ще я направя и ще пиша пак.

Общи условия

Активация на акаунт