Висок пролактин и аденом на хипофизата - 6

• 109 729
  • 759
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Момичета, извинявам се предварително,че може би ще задам глупав въпрос...но от много четене и мед.термини вече ми бръмна главата.
При наличие на аденом на хипофизна жлеза само пролактинът ли е завишен? Има ли вариант за наличие на образувание при други завишени/понижени хормони?

# 211
  • Варна
Момичета, извинявам се предварително,че може би ще задам глупав въпрос...но от много четене и мед.термини вече ми бръмна главата.
При наличие на аденом на хипофизна жлеза само пролактинът ли е завишен? Има ли вариант за наличие на образувание при други завишени/понижени хормони?
Да, възможно е и соматотропина (хормона на разстежа) да е завишен, Проявява се в нарастване на крайни части на тялото (длани, стъпала, пръсти, нос, челюсти), смущения в зрението.

# 212
  • София
Вече съм крайно озадачена. Днес на ЯМР ми откриха аденом в хипофизата - 4мм. Пролактина ми е в норма, не е завишен или на горна граница, дребничка съм и определено нямам проблем с пропорциите и размерите на тялото (освен 20-те кг в плюс за последната година)  Thinking  Thinking  Thinking
Ами сега? Консултацията с док ми е чак на 18-ти юни Cry

# 213
  • Варна
Вече съм крайно озадачена. Днес на ЯМР ми откриха аденом в хипофизата - 4мм. Пролактина ми е в норма, не е завишен или на горна граница, дребничка съм и определено нямам проблем с пропорциите и размерите на тялото (освен 20-те кг в плюс за последната година)  Thinking  Thinking  Thinking
Ами сега? Консултацията с док ми е чак на 18-ти юни Cry

Не е задължително аденома да е свързан с повишено секретиране на някакъв хормон, тогава е нехормоносекретиращ.
Тогава мисля само се наблюдава и не се прилага медикаментозно лечение, защото лекарствата са насочени именно към овладяване на повишените нива на даден хормон, но не съм сигурна.

# 214
  • София
На мен тестостерон,дхеас,17ох прогестерона са ми завишени ,като първите два са доста...и ендкриноложката беше почти убедена че говорим за синдром на кушинг...ама на,надбъбреците ми са идеални.

# 215
Здравейте на всички Simple Smile
Много ама много отдавна не съм влизала в темичката,но сега един въпрос ми се мотка из главата.
Аз успях да забременея-почи 4 месец съм и бих искала да попитам  секциото задължително ли е при аденом?
Моя е 2,6 мм и до последно пролактина ми беше в норма без да пия лекарства.
Моля споделете при вас как е било секцио или нормално?

# 216
здравейте от мен може ли да попитам относно магнинтния резонанс как мога да се сдобия с направление за него знам , че трудно се дават , но какъв лекар трябва да посетя

Последна редакция: вт, 01 юли 2014, 16:10 от turbulentno

# 217
На мен ми го е издавал ендокринолог и се внася в здравната каса, но се чака.Успех!

# 218
благодаря ти trada за отговора

# 219
здравейте, много ни замря темата.При мен си появи и хашимото вече.Вие имате ли проблеми освен с аденома и с щитовидната жлеза?

# 220
  • Пловдив
здравейте, много ни замря темата.При мен си появи и хашимото вече.Вие имате ли проблеми освен с аденома и с щитовидната жлеза?

Аз да. вече ми се появяват и възли на жлезата, но пък аденомът е в застой, слава Богу.

# 221
Здравейте,

2004 г. ми откриха микроаденом 4 мм, след като родих (преди това идея си нямах,че ТО съществува),имах редовен ,но обилен цикъл преди бременността,след нея си остана същото Simple Smile Секрет от гърдите никога не съм имала,дори кърма нямах,като се замисля. 1 година се лекувах първо с Бромокриптин,но после минах на Парлодел,който значително ми намали границите на пролактина (още 1 година). Малко след това го спряха,като лекарство на българския пазар,аз се изнервих и повече не пих никакви хапчета. Минавах си на контролните изследвания,всичко си беше в норма. 2011г. направих първия и последен скенер (снимките преди това бяха на ЯМР,докато не получих клаустрофобия от апарата) ,след като доктора видя резултата ми каза :" Аденома е изчезнал,но ти си следи пролактина". Та,от тогава до ден днешен изследване не си направих-страх ме е,толкова се зарадвах,че вече го няма,а и се чувствах чудесно! Напоследък обаче главоболията зачестиха и се чудя дали е защото от скоро живея в блок на който има 2 антени на мобилните оператори,а аз съм 2 етажа под тях или Аденомчо е отново на линия... Някой знае ли дали въпросните антени могат да окажат влияние?

Друг въпрос,който живо ме интересува е дали има някакъв шанс детето ми да го е наследило?Според лекарите моя аденом се е появил  в последствие от удар в главата,когато съм била дете,май няма много логика да го има и малчо?

Благодаря ви предварително,че ми четохте глупостите и за евентуалните отговори Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Успех на всички мами в борбата с Аденомчо Пролактинов !

# 222
Здравейте,
надявам се приемате нови членове в групата  Twisted Evil
Да се запиша и аз тук.

12 години след операцията, май отивам към рецидив
пролактина ми за 2 седмици от 798 се качи на 1600
та ще видим какво се случва.
В момента съм процес на изясняване на ситуацията и предстояща борба със Здравната каса за ЯМР

лек и усмихнат ден на всички   newsm51

# 223
    sun4e, защо са те оперира ли?След операцията приема ли бромо или достинекс?Разкажи малко, моля.

# 224
   sun4e, защо са те оперира ли?След операцията приема ли бромо или достинекс?Разкажи малко, моля.

Оперирах се 2002г за аденом на хипофизата.
Нито преди, нито след това съм пила каквото и да било, освен витамини след операцията за по бързо възстановяване.
Тогава единствения избор преди да легна под ножа беше бромокриптин. Отказах категорично да го пия заради страничните му ефекти. Изправи ми се косата когато прочетох листовката.
Дори не се и замислих, а направо отидох в болницата и казах, искам операция!Аз тези отрови няма да пия.
По онова време нямаше толкова информация по темата, нямаше и навсякъде интернет, за да получа по точно представа какво ме чака.
Тогава казаха че трябва да се следя всяка година, защото имало вероятност до осмата година да има рецидив. Но... до сега (вече 12 години) нямаше. Правила съм контролни изследвания на всяка година и половина горе долу, заради трудното уреждане на ЯМР по здравна каса.
И сега не мога да кажа дали съм с рецидив, докато не направя  ЯМР.

Интересното в случая ми беше че имам 2 деца преди операцията, и всички доктори бяха в шок как съм забременяла.А при мен проблема тогава беше не как да забременея, а как да се предпазя да не забременея.
Но сега като чета тук темата разбирам защо имах проблем с кърменето и защо съм нямала кърма.

И така. Това е моята история накратко.
Ако има питанки, питайте.
Стига да мога, ще отговарям Simple Smile

п.п. Дано не съм ви оттегчила с дългите писания

Хубав и слънчев ден на всички!   newsm51

Общи условия

Активация на акаунт