Висок пролактин и аденом на хипофизата - 6

• 109 734
  • 759
  •   1
Отговори
# 360
Днес ще си чакам ЯМР-то, дано да се получи този път и исках консулт с д-р Енчев, но казаха след като ми видят резултатите от резонанса. По принцип е правилно, но след резонанса ме изписват, къде ще го търсят Енчев.....Аз не съм от Варна, от Шумен съм и мисля да си избера едно "светило" от София и да отида на консулт (четох добри итзиви за проф, Маринов), въпреки, че както Дорис писа всеки неврохирург ще каже да се оперирам при него. Проучвам за турската клиника Аджъбадем, където ги премахвали с кибер нож, без операция, около 7000 евро струвала интервенцията. Взех номерата на консултантските им бюра в София и Пловдив и ще се обадя другата седмица да проверя как стоят нещата. Ще си пусна и сама по-голям пакет хормони-хипофизни, щитовидни, надбъбречни и полови -всички те имат комплексно действие и са свързани с функцията на хипофизата, няма да стане само с един гол пролактин Simple Smile

# 361
  • Варна
Днес ще си чакам ЯМР-то, дано да се получи този път и исках консулт с д-р Енчев, но казаха след като ми видят резултатите от резонанса. По принцип е правилно, но след резонанса ме изписват, къде ще го търсят Енчев.....Аз не съм от Варна, от Шумен съм и мисля да си избера едно "светило" от София и да отида на консулт (четох добри итзиви за проф, Маринов), въпреки, че както Дорис писа всеки неврохирург ще каже да се оперирам при него. Проучвам за турската клиника Аджъбадем, където ги премахвали с кибер нож, без операция, около 7000 евро струвала интервенцията. Взех номерата на консултантските им бюра в София и Пловдив и ще се обадя другата седмица да проверя как стоят нещата. Ще си пусна и сама по-голям пакет хормони-хипофизни, щитовидни, надбъбречни и полови -всички те имат комплексно действие и са свързани с функцията на хипофизата, няма да стане само с един гол пролактин Simple Smile
Мисля, че няма да се спре до 7000 евро, те ще искат да се направят при тях и изследванията, а те не са много евтини. Моето мнение, а и на ендокриноложката ми е, че пролактиноми не се оперират, а се лекуват медикаментозно. За хормоните съм за - хипофизата е генералът на жлезите Simple Smile

п.п. Аз проучвах в Турция Джон Хопкинс, пращаш изследвания и те ти правят оферта, но в моя случай аденома беше над границата за кибернож и добре, че не съм дръннала 10000евро Simple Smile

# 362
  • София
Доколкото разбрах,момичето няма пролактином. Както и при мен, аз ако пия достинекс,пролактина ми ще падне на нула сигурно. С главоболията е малко сложно да се определи точно ....

# 363
  • Варна
Доколкото разбрах,момичето няма пролактином. Както и при мен, аз ако пия достинекс,пролактина ми ще падне на нула сигурно. С главоболията е малко сложно да се определи точно ....

Ох да, сори не съм дочела, че пролактина е в норма. А изследван ли е хормона на растежа? В болницата имаше две жени с такъв аденом, едно момиче на 23 и жена на 75.
Макар да четох някъде, че и за нехормоносекретиращи аденоми прилагат достинекс, но ще потърся. Наистина следва да се изясни на какво се дължи главоболието, възможно е пък да не е от аденома?

# 364
Да, при условие, че пролактинът ми е в норми, май няма друга алтернатива. Защо да го чакам да видя ще порастне ли или не, и без това не е много малък. Четох, че аденоми над 2см често давали рецидиви. Нямам проблеми с очите, все това ме питат и казват ако съм вземела да виждам като "в тунел" тогава да се оперирам Simple Smile
 Да, в Турция сигурно ше се заформи сума от  порядъка на 10000 евро, но малко ме е страх от нашите хирурзи да ми ровят в главата, ако ще и през носа Simple Smile Успяват ли да "изчегъркат" всичко, или другата крайност-да не ми "изчегъркат" и част от жлезата. Ох, незнам, само се губя в догадки и предположения и се лутам насам-натам. Надявам се другата седмица след като си пусна хормоните и се обадя в този офис да си изясня поне част от това какво да правя. И консулт с наш неврохирург разбира се.

# 365
Заедно сме писали Simple Smile. Ще си го изследвам този хормон ще си го пусна като ме изпишат. А за главоболието незнам вече какви други изследвания да си пусна....И аз срещнах някъде, че са пили Достинекс и са го поддържали под долната граница при не хормоноактивен аденом. Обаче сега не мога да го намеря.

# 366
  • Варна
Заедно сме писали Simple Smile. Ще си го изследвам този хормон ще си го пусна като ме изпишат. А за главоболието незнам вече какви други изследвания да си пусна....И аз срещнах някъде, че са пили Достинекс и са го поддържали под долната граница при не хормоноактивен аденом. Обаче сега не мога да го намеря.
Да и също адренокортикотропен хормон (на надбъречните жлези) си пусни, понякога и той предизвиква аденоми.
http://www.arsmedica.bg/aktualno/tumori-na-hipofizata
Цитат
Кои са по-честите тумори на хипофизната жлеза?
Тумор, секретиращ пролактин.
Хормонът пролактин при жените е свързан с продукцията на кърма и стимулирането на млечните жлези за нейното отделяне. Когато се развие тумор в областта на хипофизата, свързана с продукцията на пролактин неговото количество расте и млечните жлези нарастват. Това се наблюдава както при жените, така и при мъжете. Може да има още и отделяне на млекоподобен секрет от гърдите. Този вид тумори имат способността да придобиват много големи размери и да притискат различни мозъчни структури.

Тумор, секретиращ адренокортикотропен хормон.
Този хормон, контролира дейността на надбъбречните жлези. При повишената продукция на адренокортикотропен хормон в резултат на развитието на тумор в тази област настъпва дисбаланс в регулацията на надбъбречната жлеза и расте количеството на половите хормони – основно мъжките полови хормони – тестостерон и като цяло се нарушава хормоналния баланс на организма

Тумор, секретиращ растежен хормон.
Познат е още под наименованието еозинофилен аденом. Ако този тумор се наблю дава при деца и подрастващи води до гигантизъм и децата достигат много висок  краен ръст. Ако обаче туморът се развие при възрастни хора, които са приключили своя растеж се развива състоянието акромегалия. При него се наблюдава увеличаване на рамерите на ръцете, черепа, челюстта и като цяло тялото придобива несъразмерен вид.

Тумор, който не води до повишена секреция на хормони.
Известен е още като хормонално неактивен хипофизен тумор. При този вид тумор няма повишена продукция на хормони и много често състоянието дълго време протича безсимптомно и по принцип туморът се открива инцидентно.

# 367
  • София
hera, според мен избързваш с мислите за Турция, операция и т.н. На моя позната майка й е с 11мм от години, няма проблеми, периметриите й са наред, пролактин и др хормони - в норма.
Моето главоболие засега уж не е от аденома, май ще излезе,че имам дископатия на шийни прешлени, при тях смотаното е,че болката се разнася по нервите и засяга повече главата отгоре, челото и т.н. Операцията е много крайно начинание. А и е кофти да се оперираш и после да попаднеш сред 67-те процента на пациенти с рецидив. Няма смисъл просто...но това си е лично мнение.
Освен неврохирург може да се консултираш и с някой кадърен ендокринолог, например тези в УСБАЛЕ (старата ендокринология в Майчин дом)

# 368
  • Варна
Подкрепям! Все пак е интервенция и то в мозъка. При киберножа за операции в главата затова има ограничение в размера - при стопяването получената течност трябва да се резорбира, а това става по трудно в сравнение с тумори разположени в други части на тялото. При нормална операция рисковете можете да предположите. Толкова се страхувах дали ще съм нормален човек след нея, аз лично отчитам като грешка.

# 369
Момичета след колко хапчета достинекс пролактина влезна в норма Thinking важно ми е ..

# 370
  • Варна
Момичета след колко хапчета достинекс пролактина влезна в норма Thinking важно ми е ..
При мен много бързо се получи, при изключително високи нива след месец бях вече в норма. Но  моите резултати бяха над горната граница, която може да измери лабораторията, а при по-ниски предполагам и по-бързо.

# 371
Здравейте! Изписаха ме от ендокринологията и днес съм на работа. На ЯМР-то ми излезе формация с неясни очертания с размери 4,3 мм. Това е доста по-малко от 10-те мм, които ми излязоха на скенера и да се надяваме, че ЯМР-то е по-точно  Simple Smile Лекарите казаха, че колкото и милиметра да е - не е причина да ме боли главата постоянно. Но така и не знаят каква е причината, де  Simple Smile. Пролактинът, адренокортокотропният хормон и кортизолът са ми в норма, трябвало само след 1 година да си направя пак резонанс, консулт  с неврохирург нямах, за операция-ако съм искала да се оперирам. И това е.  По принцип съм съгласна, но главата продължава да ме боли постоянно - слабо или по-силно и да ми се вие свят и да ми се гади от време на време. Сега ще си пусна сама някои надбъбречни хормони и ИР и ще отида на очен, въпреки, че септември ходих и нямах проблеми.

# 372
Хормони казвате, не знам какви са ми пускали на мен  newsm78

Нямам някакви особени оплаквания, освен, че пълнея от въздуха направо, често главоболие и имам засилен косопад /точно той беше причината да открия пролактинома, тъй като нямах никакви други симптоми/. Кои хормони би било добре да се изследват?

Още нещо щях да питам- непрекъснато ми "играе" едното око, въможно ли е да има връзка с пролактинома? Каква може да е причината, ужасно ме дразни вече Cry

# 373
  • София
Hera, моят Пролактином в началото беше 4,5 мм. Всички доктори казаха, че такъв не се оперира. Откриха ми повишения пролактин заради проблеми със забременяването, никакви оплаквания не съм имала. После на ЯМР се видя и аденомът. ЯМР със сигурност е по-точно изследване от скенера. Невролозите би трябвало да предположат и други заболявания, които се свързват с главоболие, световъртеж, гадене.....

# 374
Hera, моят Пролактином в началото беше 4,5 мм.

Какво стана с него- изчезна или порасна?
Моят уж е по- малък  Confused

Общи условия

Активация на акаунт