Да преправим старите мебели с любов - тема 24

• 88 476
  • 784
  •   1
Отговори
# 705

Няма да му паднат на никой ръцете да отговори с едно просто изречение. Примерно "използвай еди какъв си препарат и шкурка". Не всеки има време да чете, дори и да иска. Прочитането на една цяла тема отнема часове, а да не говорим, че по-голямата част от темата са "запис", картинки от нета или не по същество много на темата.

Не можеш да изискваш от хората да ти отговарят, при положение, че точно този въпрос поне в тази тема е най-малко 5 пъти обсъждан, има го на първа страница, има таблици и уточнения.
Ами един сърч пуснете поне! #Cussing out
Затова читавите съфорумци все по-рядко пишат.
Уважавайте труда на другите!
Значи някой може да чете от години, да запаметява информацията, да ви дава насоки, а вие едно малко усилие да не направите да се върнете малко назад...

# 706
  • В градината...
mamicata, уау  Peace

# 707
Здравейте момичета. Ще ви споделя моя опит с чугунени радиатори ( нищо, че не е мебел - на някой може да му е полезна информацията Simple Smile)
Преди около 10-тина дни питах тук и някои от вас споделиха, че си боядисват радиаторите с латекс или с акрилна боя. Благодаря ви за информацията  bouquet
Та започнах и аз - остъргах с телена четка и шпатула каквото можах и в събота мацнах една ръка акрилна боя на Лакпром. В неделя сутринта навивам ръкави - ще нанасям втора ръка. И какво да видя Shocked избили петна ръжда върху боята #Cussing out
http://prikachi.com/images.php?images/911/6724911E.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/912/6724912L.jpg
 #Crazy
Мдам, това са остатъци от стара алкидна боя (отгоре, където е по-бяло), акрилната - с която намазах и избилите петна ръжда Confused
Наново изтърках с телената четка колкото можах и намазах с алкидна колкото и да не ми се искаше.
http://prikachi.com/images.php?images/924/6724924j.jpg
Тук е остърган - преди алкидната боя.
Още един - него поне не го мазах с акрилна . Ето го остърган доколкото успях
http://prikachi.com/images.php?images/929/6724929N.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/927/6724927c.jpg
В много окаяно състояние са. Сега през уикенда ще мина втора ръка и ще ви ги покажа.
Дано не избие пак ръждата, но смятам, че я активирах с водоразтворимата боя.
Може би тези от вас, които боядисват с акрилна или латекс нямат ръжда и затова се получава добро покритие. При мен обаче не стана Rolling Eyes

# 708
didida, нашите радиатори съм ги боядисала с бял емайл лак и станаха като нови. Според мен няма да успееш с тази боя.

# 709
dafinov list, сега с блажната (алкидна) се получиха добре - една ръка, за два дни не са избили ръждиви петна. Емайл лака нали и той е алкиден? Rolling Eyes През уикенда ще мацна и втора ръка, за да изравня цвета и ще покажа снимки. Но моя извод е: Където има ръжда, водоразтворимата боя не е удачен вариант за обновяване  Laughing

# 710
Ако има ръжда или дори само съмнение за наличие на ръжда, е добре да се грундира преди боята с ръждопреобразувател за метал. Продава се по всички железарии.
Нашите радиатори са боядисани с латекса, с който е покрита и стената.
Когато се боядисват радиатори е хубаво да се обърне внимание на вида на боята - някои бои, при нагряването на радиаторите,  изпускат неприятен /отровен/ мирис, независимо колко време е минало от боядисването. В този смисъл водоразтворимите бои /в това число и латексите/ са особено подходящи, защото всички те съхнат без остатъчна миризма.

# 711
 Shocked леле, baibibi ти направо ме порази като гръм  Laughing с този отровен мирис ooooh!
В голямо приключение се хвърлих с тези радиатори. По-добре да си ги бях оставила ръждиви Joy
Довечера ще я видя каква точно беше и ще пиша. Обаче ако е от отровните.....то при свършен факт..... ooooh!
Да питам друго сега, че ако ми остане време и него ще поччвам, та да не стане ито "при свършен факт" Laughing
Това е долната част от старо соц портманто.
http://prikachi.com/images.php?images/62/6725062R.jpg
Не съм сигурна дали ще го оставя в коридора или ще иде в стаята на дъщеря ми, но при всички случаи ще го боядосам бяло и отгоре ще има възглавнички. Ще изпълнява функцията на пейка за сядане.
На много места обаче канта е обелен
http://prikachi.com/images.php?images/63/6725063P.jpg
и на страниците фурнира е изхабен и отлепен
http://prikachi.com/images.php?images/66/6725066W.jpg
Отделно някои ръбчета са отчупени - трябва и тях да оформя някак с кит - да си станат пак ръбчета.
Въпросите ми са:
Фурнира да го отчупя до където е здрав ли? После кит за дърво - за изравняване. Ако е това процедурата - какъв кит да си купя, че четох че имало на водна основа, двукомпонентни, обикновени....
Относно канта - да се опитам да го махна целия ли? После с ютия ли да лепя нов?
Извинете за многото въпроси и дългите постове и благодаря Embarassed  bouquet

# 712
  • София

Няма да му паднат на никой ръцете да отговори с едно просто изречение. Примерно "използвай еди какъв си препарат и шкурка". Не всеки има време да чете, дори и да иска. Прочитането на една цяла тема отнема часове, а да не говорим, че по-голямата част от темата са "запис", картинки от нета или не по същество много на темата.

Не можеш да изискваш от хората да ти отговарят, при положение, че точно този въпрос поне в тази тема е най-малко 5 пъти обсъждан, има го на първа страница, има таблици и уточнения.
Ами един сърч пуснете поне! #Cussing out
Затова читавите съфорумци все по-рядко пишат.
Уважавайте труда на другите!
Значи някой може да чете от години, да запаметява информацията, да ви дава насоки, а вие едно малко усилие да не направите да се върнете малко назад...

Извинявам се, но това е грубо.

Има много причини да не се търси назад.
На мен ми е приятно някой лично да ми каже кое как да го направя. Други пък не знаят как да търсят.Трети са го чели, но не са запомнили, защото не им е трябвало.
Прави ли ни това нечитави?

Колелото се върти, идват и нови, неопитни мацки и питат. Какво му е лошото? Не е ли целта да си помагаме и да си даваме идеи? Е, и да си се похвалим какви сме майсторки.

# 713
Пфу, Така ме амбицирахте, че взех и боядисах стария вграден гардероб в коридора с латекс и минах отгоре с лак, но.... пусто като ми е премиера, та сега ми светна, че не искам да слагам старите дръжки, които са с 2 дупки и то криви повечето от тях  Laughing Едва ли ще намеря подходящи нови, които да скриват и двете дупки, та въпросът ми е: Късно ли е вече за запълване на дупките и ако не е, то какъв кит трябва да купя, че сега прочетох, че имало различни видове ooooh!

# 714
  • София
Нашите радиатори ги боядисахме с Протекта. Изкараха вече един отоплителен сезон и нямаме проблеми. Лошото е, че боята се измирисва много бавно.

# 715
  • Бургас
Пфу, Така ме амбицирахте, че взех и боядисах стария вграден гардероб в коридора с латекс и минах отгоре с лак, но.... пусто като ми е премиера, та сега ми светна, че не искам да слагам старите дръжки, които са с 2 дупки и то криви повечето от тях  Laughing Едва ли ще намеря подходящи нови, които да скриват и двете дупки, та въпросът ми е: Късно ли е вече за запълване на дупките и ако не е, то какъв кит трябва да купя, че сега прочетох, че имало различни видове ooooh!

Може да запълниш дупките с кит за дърво и да боядисаш или със старите дръжки отиваш в магазина и търсиш със същото разстояние на дупките /поне аз така направих/

# 716
Едва ли ще намеря подходящи нови, които да скриват и двете дупки, та въпросът ми е: Късно ли е вече за запълване на дупките и ако не е, то какъв кит трябва да купя, че сега прочетох, че имало различни видове ooooh!
Първо, не бъди предварително сигурна, че няма да намериш подходящи. Второ, може да направиш както аз, изпадайки в безизходица при една старинна мебел /съответно със старинна дръжка с размери, каквито вече не се произвеждат/. Просто бучнах една до друга /в двете дупки/ две единични дръжчици. Не е неприятно, даже стана доста .... абе, дизайнерско /хи-хи/!
За кит не мога да дам съвет, защото нямам опит с подобен материал.

didida, обели целия кант. Аз дори бих боядисала направо върху това, което е отдолу. Хем ще хване по-яко боята - с няколко ръце неразредена боя ще си стане супер.

# 717

Може да запълниш дупките с кит за дърво и да боядисаш или със старите дръжки отиваш в магазина и търсиш със същото разстояние на дупките /поне аз така направих/

Вече ходих в няколко магазина с една от старите дръжки, но.... да намеря нови със същото р-ние между дупките, нещо не ме устройва, защото самите дупки на вратите не са направени правилно. Незнам как да го обясня, но вместо да са вертикално разположени, то те са под някакъв си ъгъл, т.е. под наклон, който на всяка една врата е различен  Shocked
Все пак имам надежда, че ще открия дръжка, която при поставянето си да ползва само една от старите дупки и да скрие втората, но..... няма да ми е лесно, защото не ми се дават по 5 лв. за 1 бр.  ooooh! ooooh!

А аковсе пак стигна до китосване, то после ще хване ли отново латекс върху лака (поне около петното)?

# 718
С кит аз доста се поизмъчих, купих нещо, което се нанася с пистолет, акрилен кит, съхна над седмица и така и не изсъхна съвсем, като гума стои, при шкурене падаше както си поиска, нещо не се справих като за първи опит. После познати ме посъветваха за дърво да ползвам автомобилен кит.

С Протекта съм боядисвала ръждасали порта и ограда - чудесно се държи.
Леко поръждясала метална етажерка минах с Боро контакт и отгоре с акрилен лак, но е съвсем скоро боядисвана, не знам дали след година няма да избие ръжда.

За кит - полиуретановият двукомпонентен сякаш е по-добър, става твърд, но аз тогава не намерих подходящ цвят.

Последна редакция: вт, 05 ное 2013, 16:44 от нова

# 719
  • Бургас

Вече ходих в няколко магазина с една от старите дръжки, но.... да намеря нови със същото р-ние между дупките, нещо не ме устройва, защото самите дупки на вратите не са направени правилно. Незнам как да го обясня, но вместо да са вертикално разположени, то те са под някакъв си ъгъл, т.е. под наклон, който на всяка една врата е различен  Shocked
Все пак имам надежда, че ще открия дръжка, която при поставянето си да ползва само една от старите дупки и да скрие втората, но..... няма да ми е лесно, защото не ми се дават по 5 лв. за 1 бр.  ooooh! ooooh!

А аковсе пак стигна до китосване, то после ще хване ли отново латекс върху лака (поне около петното)?

В краен случай китосай само едната дупка. Има кит малък грамаж /цвят чам и бял/ той съхне 24 часа, другия кит за дърво е голям грамаж струва около 5-6лв по-хубав, по гладък и съхне за 1 час. След като изсъхне шкуркай ако се наложи, забърши с влажен парцал и боядисай с каквото искаш, ще хване. Усех!

Общи условия

Активация на акаунт