За класните стаи

• 7 284
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
добре де, ако това със северните стаи е вярно, към кого се обръщаме? РИОКОЗ /или те се преименуваха/, инспекторат към столична община, към кой? Аз лично не съм сигурна, че не харесвам северното изложение на новата стая на сина ми, защото в старата слънцето като напечеше и той заспиваше, но така - да си знам.
Тези изисквания са на РИОКОЗ, те са контролния орган.

# 16
  • София
Нормативната уредба по темата училища е:

Училища. Норми за проектиране
ЕДИННИ СРЕДНИ ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ УЧИЛИЩА – I СТЕПЕН. НОРМИ ЗА ПРОЕКТИРАНЕ
СРЕДНИ ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИ УЧИЛИЩА. НОРМИ ЗА ПРОЕКТИРАНЕ. ЧАСТ I

Обаче не може да се свали от интернет. Аз поне не мога да я открия. Продава се в печатно издание.
Това въобще е някакъв цял наръч от норми за какво ли не, които по принцип са леко апокрифни (за откриване), но са със силата на закон.
И както виждам от съдържанието, си има глава
РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА УЧИЛИЩНИТЕ СГРАДИ И ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЕРЕНИТЕ
В офиса ги нямаме тези норми - проверих.

Отделно има наредба за компютърните зали и вече те трябва да са с изложение север. североизток или изток.

# 17
Класните стаи в нашето училище са на юг и югоизток. На север са тоалетни, коридори. В моето училище също беше така. На северната фасада са прозорците на тоалетните, коридорите и специализираните кабинети с хранилища - биология, история и т.н. Там, както казаха вече в темата, стоиш 1 учебен час и се връщаш в класната стая. Все пак зависи през коя година е строено училището, норми не е имало винаги. Предполагам, че това е споменато в някой нормативен документ. И аз ще се опитам да потърся днес, но не съм сигурна, че ще успея, защото нямаме специалност архитектура в офиса. Според мен не трябва да е северна стаята и не го намирам за родителски претенции.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2013, 06:39 от Cygnus

# 18
VІІ. ЖИЛИЩНИ И ОБЩЕСТВЕНООБСЛУЖВАЩИ СГРАДИ
1.3.(*) “Средни общообразователни училища. Норми за проектиране. Част I”, утвърдени със Заповед № РД-02-14-594 на министъра на териториалното развитие и строителството от 31.Х.1995 г. и Заповед № РД-14-107 на министъра на образованието, науката и технологиите от 15.ХІ.1995 г. (отпечатани в издание на Министерството на образованието, науката и технологиите - управление „Инвестиционна политика”, С.,    1996 г.)
 1.4.(*) “Единни средни политехнически училища. Норми за проектиране. Част първа „Единни средни политехнически училища I степен” (публ., БСА, кн. 7 от 1983 г.); отменени в частта за средните общообразователни училища със „Средни общообразователни училища. Норми за проектиране. Част I”
 1.5.(*) Норми за проектиране на детски и учебно-възпитателни заведения (публ., БСА, кн. 2 от 1988 г.)

http://hobbitcellar.blogspot.com/2008/03/blog-post.html - тук ги има нормите за детски градини и учебно-възпитателни заведения от 1 до 3 клас. За ЕСПУ и СОУ не намирам нормите в интернет, има ги на книжки, но ги нямаме. Ред, намери ли нещо? Но според мен предучилищната група влиза в цитираните.

Според тях:

Цитат
Чл. 18. (1) Светлата височина на помещенията е най-малко 2,6 м., а на класните стаи - 3,0 м.
(2) Ориентацията на прозорците на помещенията е:
1. за дневни, спални, учебни помещения-юг, изток, югоизток;
2. за физкултурно-музикалния салон и другите общи учебни помещения-всички посоки без север.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2013, 13:12 от Cygnus

# 19
  • Ямбол
Това, което цитирате засяга архитекти и проектанти, но не и директори, които след като имат вече сграда да разпределят стаите. Ако трябва да бъде някой санкциониран, това е онзи, който е проектирал.

# 20
  • София
Не е точно така, Лиляна.

Както казах не успях да намеря нормите, обаче оставам с впечатление, че в училищата може да има северни стаи за кабинети - както стана ясно такива се изискват за зали по информатика и е напълно възможно подобно условие да има и за кабинети по рисуване, както и въобще да се допуска изложение север за кабинет.

Работа на директора е дали би настанил подготвителна група или клас в стая, предвидена за кабинет.

Но за съжаление говоря малко наизуст без да съм прочела закона - да не се окаже, че се допускат стаи на север. Не би трябвало обаче, поне за начален курс.

Точно малките деца имат нужда от витамин Д, за да растат - сиреч от слънце.
За големите хора това не е така, и респективно законът допуска разполагане на офиси във всички посоки.

Иначе за жилищните сгради изобщо не се допуска апартамент обърнат изцяло на север, североизток или  северозапад.

# 21
Съгласна съм с Red. По проект това помещение може да има съвсем друго предназначение, особено, както писа авторката, че е с по-малки прозорци. Ако това не е класна стая не е правилно да се използва като класна стая.

# 22
  • София
Току що говорих с бившото РИОКОЗ, сега Столична РЗИ - няма нормативен документ, който да регламентира нищо за класните стаи - нито за минимална площ на ученик, нито за минимална осветеност, нито за изложение... Единствения документ, който регламентира нещо е вече цитирания - за проектиране на училища, за действащите училища няма нищо. Поради тази причина РЗИ не могат да вземат отношение по този въпрос, дори и да пусне човек жалба, те не могат да направят нищо по въпроса...

И съм учудена, и съм бясна - има изисквания за килиите в затворите, има изисквания за кочините на прасетата, за не знам какво си още и т.н., но за училищата няма изисквания... Пратиха ме да се оплача в Министерство на здравеопазването или Министерство на образованието, защото те имали законодателна инициатива и можели да инициират приемането на такъв норматив  ooooh!

Това е положението.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2013, 14:38 от Дзвер

# 23

Точно малките деца имат нужда от витамин Д, за да растат - сиреч от слънце.
За големите хора това не е така, и респективно законът допуска разполагане на офиси във всички посоки.

И южна да е стаята, и цял ден да грее слънце, щом лъчите минават през стъкло няма витамин Д.

# 24
Имам неприятен детски спомен от южните кабинети в училище. По мое време нямаше щори, а само пердета, окачени на триметровите тавани. Пердетата бяха на метални корнизи, а държачите непрекъснато се повреждаха - или пердето не можеше да се премести, или пък провисваше. Като опече слънце, ти разтапя мозъка, свети ти в очите, дъската лъщи и не се вижда написаното там. Ако случайно успеехме да наместим пердетата, то пък настъпваше мрак и се налагаше да се пуска осветлението /с една дума - пак си бяхме на тъмно/. Да не говорим за жегата и задуха, особено през зимните месеци - раадиаторите на парното нямаха врътки и не можеше да се спре топлото, ако пък се отвори прозорецът - тия, дето седяха откъм прозорците настиваха, защото все пак отвън навлизаше студен зимен въздух. Редичката откъм прозорците винаги бяха ощетени - или им блестеше и се потяха, или настиваха. Голяма борба беше да завземеш територия откъм вратата.
Такива ми ти работи.

# 25
  • София
Имам неприятен детски спомен от южните кабинети в училище. По мое време нямаше щори, а само пердета, окачени на триметровите тавани. Пердетата бяха на метални корнизи, а държачите непрекъснато се повреждаха - или пердето не можеше да се премести, или пък провисваше. Като опече слънце, ти разтапя мозъка, свети ти в очите, дъската лъщи и не се вижда написаното там. Ако случайно успеехме да наместим пердетата, то пък настъпваше мрак и се налагаше да се пуска осветлението /с една дума - пак си бяхме на тъмно/. Да не говорим за жегата и задуха, особено през зимните месеци - раадиаторите на парното нямаха врътки и не можеше да се спре топлото, ако пък се отвори прозорецът - тия, дето седяха откъм прозорците настиваха, защото все пак отвън навлизаше студен зимен въздух. Редичката откъм прозорците винаги бяха ощетени - или им блестеше и се потяха, или настиваха. Голяма борба беше да завземеш територия откъм вратата.
Такива ми ти работи.
Така е и сега, аз затова писах вече, че не ме притеснява северното изложение на класната им стая, въпреки че точно в момента в стаята е доста студено - вчера имахме родителска среща и всички родители останахме с якетата. Това което ме притеснява е, че е малка - чиновете са наблъскани един зад друг, вчера на родителската едвам се побрахме в тях, хем не бяхме всички родители, първите чинове на двете редички са точно до дъската, добре че учителката ни е слабичка, та може да се провре, за да пише на нея, ако беше по-пълна нямаше да може да влезе. Това катедра отпред, където да стои учителката - няма такова нещо, обърнала си е единия чин на последната редичка, която не е пред дъската и стои там, как виждат дъската обаче децата от първите чинове не ми е ясно... Това ме притеснява мен лично, но както вече писах - няма норматив, който да определя минимална квадратура на дете... за разлика от много други неща и животни, които имат такъв норматив...

# 26
Такива ми ти работи.

Върна ме години назад...  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт