Предрасъдъците към деца от ромски произход

• 41 802
  • 92
  •   1
Отговори
# 60
Ауууу, Танюшка... !) Доста злобно! Да ти кажа сериозно, не съм запозната с това, за което пишеш, но не искам и да бъда. Не знам, защо ни занимаваш и нас - това си е спам и ще се радвам, ако решавате извънфорумните си отношения "на лични"... Благодаря ти предварително!

# 61
  • Колибите
.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2013, 20:11 от Розмариня

# 62

А , така ли newsm78  Слава богу,  че не си ти. Защото онова шантавото Розмари си имаше психиатрична диагноза и не знам как са му разрешили да осинови дете.
Ама се чудя как от ксенофобка изведнъж станах'' миличка'''.

С което приключвам с теб. Не ми отговаряй.

# 63
  • София
Танюшка, казват, че умните хора се познавали по това, че знаели кога да спрат. Ти имаш претенциите да си умна, поне така изглежда от това, което съм чела от тебе, затова спри! Колкото и да си гневна със жлъч и показна грубост нищо няма да постигнеш. Да не говорим, че темата на 100% е партенка - някой я е пуснал, за да ни гледа сеира, а може би и защото форума е леко умрял от доста време и се нуждае от раздвижване  или просто защото трябва да прави някакво проучване и това му е безплатния, при това съвсем автентичен извор на информация по темата.
Никой от редовно пишещите не е тука, за да се заяжда, да обижда или да натрива нечии носове, просто има различни мнения и е добре да се научим да не се дразним и обиждаме, когато нашето мнение не е споделено.
Хубав ден на всички пишещи и четящи в подфорума!  Simple Smile

# 64
Уф!... С тези ненужни подмятания и реплики тук започва да прилича на някакъв тинейджърски (под)форум.  Sad

Ама се чудя как от ксенофобка изведнъж станах'' миличка'''...

Танюшка, не се чуди.. - нали в крайна сметка се досещаш, че това "миличка" не е било онова "миличка" за което пишеш и се питаш "как така" - толкова е просто... Явно прехвърчаха искри, но както казва Алекс, нека намираме границата...  Peace

# 65
Шу-ши  Hug

Много се радвам, че сте добре, че момчето ти е намерило успокоение! Чуден ти е той!  Още помня клипчето, което пусна с този очарователен, креативен, бърз в реакциите и подвижен младеж  Grinning Hug

Като се спретнем на среща софийските мами ще ти пиша та да ги запознаем немирниците  Joy

# 66
Понякога не знам дали е добре да се разпъва границата на толерантността до безкрай...

# 67
Влизам за да ви кажа, че бившия ми е доста черен. Със сигурност не е осиновен, просто си е черен.
Целия е на майка си и баща си,нямам никакви съмнения. Абсолютен българин си е.
Не знам на кой се е метнал да е от "скъпата боя".
Лятото става като негър, без да преовеличавам.

Сина ни и той е тъмничък,не колкото него,но си е тъмен,и аз не съм от най-белите,
дето им се виждат капилярчетата и на плажа стават розовки.

Двете ми най-добри приятелки също са тъмни. Не са осиновени!

Досега един път са ме питали "Мъжа ти да не е циганин"
и едната ми приятелка също чух да я питат веднъж същото.

Някои хора просто си задават въпроси на глас....

Не знам ако сина ми беше осиновен,с този "тен" дето го има,
как щях да обяснявам и убеждавам че не е ром... не знам.
За повечето, осиновено и тъмно дете е равно само на едно...
Може би и за това повечето осиновители около мен си избират руси и синеоки деца.
Едни познати на родителите ми имат точно такова дете, а те и двамата са тъмни,
кожа,коси,очи... И много повече щеше да им "отива" да вземат дете от ромски произход,
защото щеше да прилича на тях на 100%.

# 68
Живея в малък град и съвсем близо до т.нар. циганска махала. Освен това преди години преподавах в гимназия с преобладаващо деца от ромски произход и това отчасти е причина никога да не съм имала предразсъдъци относно ромския етнос. Когато подавахме документи за осиновяване, нямахме никакви изисквания за етническия произход и може би това е причината да чакаме само няколко месеца. Детето, което ни предложиха е най-прекрасното създание на света. Беше на 1 година и 3 месеца, когато го доведохме в къщи и още от първите дни стана любимец на целия квартал. Една единствена жена подметнала нещо относно тена на детенцето, но с нея и без друго никой не общува и не я уважава, така че какво ме интересува нейното мнение. Всички други само му се радват, възхищават се на красивите му, големи черни очи с дълги мигли и си умират от умиление на неговите поздрави. Не съм и забелязала нотка на лицемерие в нито един от хората. Дори хора, с които преди рядко съм общувала или даже не съм познавала, ни поздравяват като тръгнем на разходка и му се радват.
А изказвания от сорта на това, че във възпитанието на дете от ромски произход, трябва да се положат по-големи усилия отколкото на такова от български, са ми меко казани смешни. Казвам го като учител, работил дълги години с деца и от двата вида - със сигурност няма разлика. Трудните деца не са тези от ромски произход, а тези, които не са били обичани. Етноса ни най-малко не е спънка нито за учене, нито за поддаване на възпитание, нито за каквото и да било друго нещо.

# 69
  • Вън от пространство и време
...
Може би и за това повечето осиновители около мен си избират руси и синеоки деца.
Едни познати на родителите ми имат точно такова дете, а те и двамата са тъмни,
кожа,коси,очи... И много повече щеше да им "отива" да вземат дете от ромски произход,
защото щеше да прилича на тях на 100%.

Е, "ромският произход" не предполага непременно мургава кожа и тъмни очи. Както сред неромите има блондини и брюнети, синеоки, пъстрооки и ваклооки, така и сред хората, определящи себе си като "роми" по етнически произход има всякакви. Та според настоящата процедура по осиновяване - каквото ти се падне, такова.

Аз си имам една тъмнокоса и тъмноока принцеса и един русоляв сивоок разбойник. Отдавна няма никакво значение като какви са се определили хората, които са ги създали физически и са се отказали от привилегията и безкрайното щастие да бъдат техни "мама" и "тате". Биологичният произход на моите деца касае само тесния ни семеен кръг.

# 70
Шу-ши  Hug

Много се радвам, че сте добре, че момчето ти е намерило успокоение! Чуден ти е той!  Още помня клипчето, което пусна с този очарователен, креативен, бърз в реакциите и подвижен младеж  Grinning Hug

Като се спретнем на среща софийските мами ще ти пиша та да ги запознаем немирниците  Joy

Мерси mama-Ira, с радост ще се включим:)

# 71
И ние сме сред чакащите детенце и също нямаме претенции към етноса. От месец очакваме ПИСМОТО  Simple Smile и имахме много резерви и добре обмислихме въпроса. От много познати чух - "Не, не взимайте ромче - нали знаете колко е важен гена". Аз обаче, не спирам да се питам - какво би порастнало едно българче, ако от бебе го отгледа ромско семейство в някое гето? Има ли някой който да си въобразява, че ще прилича на децата, които растат в приетите  за нормални семейства? С нетърпение очакваме сестричка за нашата дъщеря и сме абсолютно убедени, че ще бъде прекрасна независимо от това какъв е етноса й.

# 72
  • Западен парк
Снощи прочетох цялата тема и оттогава си мисля, че за да реагираме с такава енергия на една пързалка, може би има още какво да изговорим по въпроса. Първо по между си, като майки и после с децата от различен, нов ъгъл. Това към вече осиновилите и изговорилите с децата си деликатната тема.

А към още неказалите: Не губете нито секунда. Независимо от възрастта на детето ви, винаги има удобен момент и начин за разговор. Моето дете го осинових на годинка и половина и не го оставих да забрави от къде идва. При всеки намек за осиновяване, изоставяне, отглеждане в институция си припомняхме с него лелите, децата и играчките в дома. Едновременно с това се "упражнявах" да произнасям думите "осиновен, ромски произход, японска кръв...". Целта беше да ми "лежат" на езика, когато говоря по темата, да елиминирам вероятността да ме "изненада" с внезапен въпрос и да ме свари неподготвена.
Три години по-късно резултата ме удовлетворява напълно - сина ми дори води спорове по темата, а аргументацията удивява възрастните. За мен това е показател, че този етап го е обработил и засега сме в затишие.

Моят кошмар е въпросът:"Защо ме е оставила?"
Признавам си, че там още съм без никаква представа как да реагирам. А той расте и много скоро очаквам да ми го рекне от упор.

Къде трябва да следя за евентуална среща на софийските мами?

И специално за Танюшка: Ако не бяха майките от този форум, може би нямаше да имам малкия си син. Благодарила съм им многократно и не пропускам случай да продължавам да благодаря. Права си, че човек трябва да го има в себе си, за да му повлияе форума. Но при мен съставките се смесиха едва след катализатора "Осиновяване, осиновители". И много, много съжалявам, че все по-рядко срещам любимите аватари. Отгледах си детето с тях!

# 73
...
Къде трябва да следя за евентуална среща на софийските мами?
...

Здравей, радвам се и теб да прочета отново!

За срещата - софийските мами трябва просто да се договорим  Laughing

# 74
  • Западен парк
И не само тукашните осиновителки не споделят за проблеми. Сред реалните ми познати нито едни нямат конфликтни ситуации с околните по темата за ромския произход. Две от децата вече имат свои деца, но темата за произхода им е отшумяла далеч във времето непосредствено след осиновяването.

На мен също ми направи впечатление негативното отношение на осиновилите ромски деца към същия етнос, но реших, че съм твърде мнителна. Казах си: Хайде стига си се филмирала, кой не е казвал понякога "циганска му работа" ей-тъй, между другото. Но пък и не смея да разчитам на 100% на преценката си. Поради липса на интонация допускам, че може и да не се разберем правилно.

Общи условия

Активация на акаунт