Изследване на ХОРМОНИ – 7 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 84 621
  • 759
  •   1
Отговори
# 495
Темата е за изследвания на хормоните - имам въпрос. Ако е спам моля да ме извините . Момичетата с по - висок мъжки хормон - как се справят с регулирането му? Опитах  с диета , анти бебе хапчета - не става  и не става.

# 496
Денис ще те помоля за коментар на изследванията ми на 3-ти ден. В четвъртък съм на лекар. Само да припомня, че антителата на ЩЖ бяха доста над нормата и пия селен, ако това има някакво значение. Този цикъл беше предизвикан с Оргаметрил след 10 дневен прием по 1 таблетка дневно, като ми беше 78 дни дълъг.

Estradiol        97.0           Фол. фаза   9.0 - 175.0 pg/m

FSH             3.4                FOLICULER    3.0   - 12.0     mIU/l                                 

PROLACTIN   14.8            ЖЕНИ              1.2  -   19.5   ng/

LH                  6.3              FOLIKULER       0.5  -  10.5   mIU/l                                         

Testosteron    1.2                ЖЕНИ             0.2 -   0.95   ng/ml

Тестостеронът е висок, може той да е причина за пробемите с О.
Трябва да изследваш още Андростендион, ДХЕА и 17ОН Прогестерон / на 3 ден от МЦ/

ЛХ е завишен, може да показва или по-ранна О. или ПКЯ - проследи О. / поне с тестове за О. + БТ/

Ще чакам да пишеш какъв е коментара на лекаря

Денис Днес бях на преглед. Аг-то каза,че не е нормално на 3-ти ден да ми е толкова високо ЛХ-то, което говерело за ПКЯ и толкова ниско ФСХ.След УЗ се установи, че и двата ми яйчника са цеееелите в кисти. За тестостерона каза, че е много малко над референтните, което не било проблем. Предположи, че 6-7 месеца съм нямала О. а преди това бях на противозачатъчни, каза, че може би месеца след спирането съм имала 1. В момента нямам нито един фоликул, нито в единия, нито в другия яйчник и каза, че се налага стимулация, само така ще можем да направим фоликули. Вика ме на 2-ри ден от МЦ,тогава ще започнем с инжекциите за стимулация (каза,че има и хапчета, но препоръчва инжекции,защото хапчетата изтънявали или удебелявали лигавицата не запомних добре), като на този ден преди това иска да се увери и че СГ на ММ е добра. Единственото нещо, което ме притесни при неговото решение е стимулация без предварителна ЦС, каза, че засега няма смисъл. Смятам да му се доверя. За този цикъл ми изписа Дуфастон от 16-ти ден. Този месец е отписан. Другия вече си очаквам чудото! Ти какво мислиш за решението му, интересно ми е твоето мнение? Благодаря ти, още веднъж за вниманието!

# 497
Innocent Beauty

ЛХ, ФСХ и Е2  не са константи и в повечето случаи варират, повече или по-малко - повече ако има някакъв проблем, напр. ПКЯ.

Съотношението ЛХ и ФСХ сега е друго и показва, че ФСХ малко се е форсирал, но най-вероятно ще има О.

ДХЕА е висок, каква е причината?- да не приемаш някаква ДХЕА добавка?

Ако си със ПКЯ - според мен, като цяло изследванията са добре / без ДХЕА/
При ПКЯ един МЦ може да има О. и хормоните да са Ок., а 2-3 и повече МЦ да има промлем с О. / респ. хормонален дисбаланс/

Денис, благодаря за поредния отговор!   bouquet
При първите изследвания (при предната аг), док твърдеше, че съм с доста сериозна ПК (след УЗИ)  и било нормално ЛХ-то в такава ситуация. Заради високото ДХЕА ( на което аз и обърнах внимание) ми изписа да започвам веднага добавка DHEA-B на Биогейм (?!!). След мое зачудване и консулт с теб (  Hug ), смених аг-то. Новият док ми назначи наново изследванията (на нов цикъл) и излязоха горните. Каза, че имам слабо изразена ПК само на единия яйчник и видя, че скоро е минала О(пак след УЗИ). Но понеже освен тези хормони, пуснахме още страшно много изследвания, от които излязоха изненадващи и неприятни неща, все още не сме стигнали до коментар на тези, че фокусът е другаде за момента  Sad Иначе пиех само ФК, абсолютно нищо друго. Като дойдат и тези на дневен ред, ще ти пиша какъв му е бил коментара (като гледам, май ще се наложи пак да си пускам, те нали са цикъл за цикъл, не са константни).
Благодаря ти за вниманието!  bouquet

# 498
  • В сърцето на любимия човек
darkangel-Ели - за мен стимулация без проверка на тръбите е меко казано несериозно. Най-малкото трябва да се направи хидротубация иначе се действа на сляпо. Преди малко повече от година бях в подобно на твоето положение - предложиха ми Клостилбегит без СГ и изследване за проходимост - и съм благодарна на момичетата във форума, които ме посъветваха да откажа. Оказа се, че при нас имаше проблеми както при мъжа ми , така и при мен (полип, който ми е запушвал едната тръба). Потърси още едно мнение в специализирана репродуктивна клиника, не си губи времето при лекари, които не са специалисти по АРТ.

Последна редакция: пт, 21 фев 2014, 11:46 от пънче-мънче

# 499
  • София
darkangel-Ели - за мен стимулация без проверка на тръбите е меко казано несериозно. Най-малкото трябва да се направи хидротубация иначе се действа на сляпо. Преди малко повече от година бях в подобно на твоето положение - предложиха ми Клостилбегит без СГ и изследване за проходимост - и съм благодарна на момичетата във форума, които ме посъветваха да откажа. Оказа се, че при нас имаше проблеми както при мъжа ми , така и при мен (полип, който ми е запушвал едната тръба). Потърси още едно мнение в специализирана репродуктивна клиника, на си губи времето при лекари, които не са специалисти по АРТ.
Подкрепям напълно  Peace

# 500
  • София
Innocent Beauty
ЛХ, ФСХ и Е2 , както и Прогестерона може да са различни всеки МЦ, особено при ПКЯ  Peace

# 501
  • София
Темата е за изследвания на хормоните - имам въпрос. Ако е спам моля да ме извините . Момичетата с по - висок мъжки хормон - как се справят с регулирането му? Опитах  с диета , анти бебе хапчета - не става  и не става.
Трябва да ти се назначи терапия
Посети клиника по стерилитет  Peace - защото там са най-добрите специалисти

# 502
Денис, днес си пуснах поргестерон, но после видях че съм на 17 ден, а доктора ми е писал между 18 и 20 ден.В понеделник пак ще направя, но все пак  резултата е 12,38 при реф- 10,62-81,30 /след 21 ден/.
Кой ден да го направя на 20-ти или след 21-ви, както е упоменато в лабораторията.

# 503
darkangel-Ели - за мен стимулация без проверка на тръбите е меко казано несериозно. Най-малкото трябва да се направи хидротубация иначе се действа на сляпо. Преди малко повече от година бях в подобно на твоето положение - предложиха ми Клостилбегит без СГ и изследване за проходимост - и съм благодарна на момичетата във форума, които ме посъветваха да откажа. Оказа се, че при нас имаше проблеми както при мъжа ми , така и при мен (полип, който ми е запушвал едната тръба). Потърси още едно мнение в специализирана репродуктивна клиника, не си губи времето при лекари, които не са специалисти по АРТ.
Пънче За СГ съм писала, че ще се прави преди стумулацията, дори каза, че няма да направи стимулация без СГ, че трябва да знае какво е положението при ММ задължително. Иска и СГ да е при тях за да е сигурен в качеството на изработване, да не я пускам в обикновена лаборатория, защото може да не е обективна. За ЦС ми обясни, след като ме разпитва хиляди въпроси, че съм на 22 г и според него сега няма смисъл от тази снимка. Относно стимулацията ми обясни, че ще е с инжекции. Това всичко го правя в специализирана репродуктивна клиника.

# 504
  • София
darkangel-Ели
ЦС или Хидротубация е задължителна преди Стимулация  - това е само в твоя полза, защото Стимулация може да се прави само 6 пъти в живота на жената /2х3 МЦ/
Иначе е стреляне на сляпо. 
Дори да има леки сраствания на тръбите, самата процедура /ЦС или Хидротубация/  може да ги отстрани.
И след като си само на 22 г / което не е извинение, нито гаранция, че не може да имаш такива проблеми/ и се предприема такъв подход, трябва да се вземат всички превантивни мерки, това да е една успешна процедура.

# 505
  • София
Денис, днес си пуснах поргестерон, но после видях че съм на 17 ден, а доктора ми е писал между 18 и 20 ден.В понеделник пак ще направя, но все пак  резултата е 12,38 при реф- 10,62-81,30 /след 21 ден/.
Кой ден да го направя на 20-ти или след 21-ви, както е упоменато в лабораторията.
Тази стойност не показва да е имало О.
Прогестерон се изследва точно на 7 ден след О.

# 506
Годините нямат никакво касателство за проходимостта на тръбите  ooooh! Възпаления и запушване на тръби може да се получат в следствие на:
- вирусни полови инфекции ( хламидия и др.);
- предишни коремни операции, включително и лапароскопски;
- полипи (които много често не се виждат добре на ехограф). Както казах - аз се оказах с полип 6мм на входа на едната тръба и при хистероскопията са открили още един, по-малък, който не се е виждал.

Преди започване на стимулацията назначиха ли ти АМХ и Инхибин Б?

ПП: Денис ме е изпреварила  Peace

# 507
Годините нямат никакво касателство за проходимостта на тръбите  ooooh! Възпаления и запушване на тръби може да се получат в следствие на:
- вирусни полови инфекции ( хламидия и др.);
- предишни коремни операции, включително и лапароскопски;
- полипи (които много често не се виждат добре на ехограф). Както казах - аз се оказах с полип 6мм на входа на едната тръба и при хистероскопията са открили още един, по-малък, който не се е виждал.

Преди започване на стимулацията назначиха ли ти АМХ и Инхибин Б?
Пънче След като казах, че съм чела, че е задължително ЦС или Хидротубация. Той ме пита хиляди въпроси от сорта на това, което си писала и ти:
-дали съм имала хламидия или други полови инфекции някога - не  (изледвам се на всеки 6 м. и сега пуснахме МБ за уреаплазми,хламидии и още много други които не запомних дори)
-дали съм имала коремни операции, лапарскопии и т.н. - не
-дали съм имала неуспешни бременности - не
Не знам,  ooooh! другия път като отида пак ще настоявам за мое успокоение да направим една ЦС или Хидротубация, но той на този етап защо ми каза тогава, че няма смисъл. Притеснява ме много този факт, а наистина специалиста е доказал се и не съм попадала на друг такъв, който да ми вдъхне толкова доверия, само тази ЦС м**** му защо не я направихме всичко да е сигурно. newsm78

# 508
darkangel-Ели Аз съм на 26, също нямах никакви индикации за проблем с тръбите, никога съм нямала бременности, операции, хламидии или други сериозни инфекции, имала съм само гъбички и коки, които съм лекувала веднага като съм усетила симптоми. Очаквах цветната снимка да е перфектна, но тръбите ми се оказаха силно нагънати, но пропускливи слава богу. Доста ме боля по време на снимката. Не съжалявам, че я направих, може да е помогнало и ако е имало леко запушване да се е отстранило със снимката.

# 509
darkangel-Ели - просто при следващата среща му кажи, че не си съгласна да те стимулира без ЦС/хидротубация. Това е твоето тяло и твоето здраве и имаш право да изискваш лечение, с което си съгласна. По-добре едно излишно изследване, отколкото стимулация на вятъра и недай си Боже усложнения.
В крайна сметка ти ще решиш как да постъпиш, дали да се довериш или не, ние сме длъжни да те предупредим.

Само за сравнение мога да ти кажа, че моята лекарка пристъпи към инсеминация след като бяхме направили:
- спермограми - първа с морфология по Крюгер + втора - разширена с биологична преживяемост (тук се установи по-ниска преживяемост и съответно инсеминация само при спукан фоликул и назначи консултация с андролог);
- базови хормони на 3-ти ден + АМХ и Инхибин Б + броене на антрални фоликули (така се реши дали и каква стимулация е необходима);
- МАР-тест за имунологична съвместимост и да се изключи наличието на антиспермални тела;
- хистероскопия за премахване на полип и оглеждане на матката и входовете на тръбите;
- хидротубация след хистероскопията (за потвърждение, че всичко е наред);
- фоликулометрия;

Единствено за АМХ и Инхибин Б съм настоявала, защото лекарката ми забеляза намален размер на яйчниците и на броя антрални фоликули, които с ФСХ за нея показваха достатъчно ясно тенденцията, но за да съм спокойна аз - ми ги назначи.
Може някои от тези изследвания да са били излишни, според някой друг лекар, но според мен това е правилният подход.

Общи условия

Активация на акаунт