ВМ-НВХ, част 64

• 38 052
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
  • Бургас
Леми,Тони,ходила съм при гастро,диагнозата е синдром на раздразненото дебело черво,колоноскопии и т.н. не са ми правени
Тогава открих специфичната въглехидратна,с която след 5 години е излекувано малко дете от Крон,та реших че щом с такова тежко заболяване с диета може да се излекува някой трябва и на мен да помогне.Всичко,с което се храна в този режим отговаря и на СВД,така че на този етап не смятам да се изследвам.Иначе когато имам финансова възможност или направление изследвам хормони,вит.Д и разни други неща,които ми се струват важни.

# 226

Имам една приятелка с СПКЯ, на която й дойде за първи път на 10 г., но тя беше с нормално тегло. Но ето на, от 5-6 години се бори с кистите.  ooooh!
Същата работа при мен + новопоявилите се болести.

Да пусна два линка за витамините и минералите на български. Не знам колко е вярно всичко написано, просто споделям.
Витамини
Минерали

# 227
  • SA
Да, Аги, определено има врьзка между растежа и МЦ при момичетата. Реално , след появата на МЦ при дадено дете, може да се очаква израстване на височина още 1-2 години след това и то с не много висок темп. Затова и ранното настьпване на пубертета не се отразява благоприятно вьрху крайния рьст.
Yoya , предполагам, че щом сте правили тези изследвания, сте ходили при детски ендокринолог. Защото при изоставане в костната вьзраст обикновено се правят някои хормонални изследвания , например на щитовидната жлеза. Важно е да се изключат някои хормонални проблеми при детето. Ако пьк е установено, че всичко е наред и диагнозата ви е конституционално ниськ рьст ( обикновено при него има и изоставане в костната вьзраст), то за такьв обикновено не се прилага лечение. Но мисля, че би било много добре да запишете детето на някакьв спорт - спортната активност и натоварвания са сьщо силен стимулатор за производството на растежен хормон. Сьщо така е важно да има пьлноценен нощен сьн, достатьчно дьльг.
Не мисля, че липсата на млечни в храната на детето е причина за изоставането му в рьста. Всьщност храната, която описваш, че приема, ми изглежда много добре. Може да  започнете да й давате рибено масло ( ако не е приемала).
А иначе крайният рьст е сьщо и величина, за която силно значение има и наследствения фактор. Ако вие с мьжа ти сте с по-ниськ рьст, то вероятно и детето няма да е много високо. Ендокринолозите имат таблици, по които могат да определят с приблизителност очаквания краен рьст при дете на базата някои данни.
gug40 , за меда- аз го считам просто за вид захар. Чак пьк кой знае какви полезности... Е, има разни витамини, минерали в малки количества, но нищо което да не можем да си набавим с останалата храна. Но пьк фруктозата в него е повече, отколкото в нормалната захар, та особено хората с високи триглицериди и подагра трябва много да внимават с нео.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2013, 12:38 от kameloth

# 228
Краси, ако водораслите са храна, то рибеното масло, маслото от вечерна иглика сьщо са такава.  Simple Smile
Не е точно така.    Simple Smile
Водораслите са вид морски зеленчук.Можеш да ги направиш на салата, да ги добавиш към супа, ястие, да направиш суши, т.е., да се наядеш с тях.
Колко капсули рибено масло трябва да погълнеш, за да се заситиш?   Simple Smile
В този ред на мисли:
лимонът е храна, но вит.С е добавка
сьомгата е храна, но Омега 3 е добавка
А и неслучайно на всички добавки винаги пише нещо подобно:"Внимание.Това не е хранителен продукт и не трябва да замества хранене."

Цитат
Краси, по принцип парацетамола и фервекса са едно и също.  Laughing Само че във фервекса са сложили малко вит. Ц, малко подсладител и лимонов аромат. Но сигурно твоята приятелка е била поизтощена и затова така е изкарала настинката. Иначе фервекса може човек да си го купи без рецепта и е бързодействащ. по-добре е таблетка парацетамол, но е по-скъп. Не мисля, че състоянието и има общо с ходенето на некадърен лекар или нещо подобно.

Не става дума за некадърен лекар, а за "ефективността" на стандартното лечение.   Simple Smile
Тя беше "въоръжена" с лекарствата по рецептата (дори не обърнах внимание какви са) + Фервекс и още някакви пакетчета, подобни на вид на Фервекса.Пиеше ги почти седмица, без особен ефект.А го дадох за пример, защото симптомите, които ми описа, бяха идентични с моите.

# 229
кам, благодаря за разясненията за растежния хормон
винаги съм смятала, че е на същия принцип, както инсулина, а то било наобратно  Embarassed

аз също съм имала такива кратки настинки още преди години, когато почнах режима
невероятно ми се струваше как настинка почва сутринта и следобед вече няма нищо  Shocked

а през последните 3 години ме съмнява, че съм карала разни такива на крак, с единствен симптом голяма умора без причина в рамките на ден-два и после пак съм си кукуряк

днес направих онази "майонеза" от масло и варени яйца и май-май ще се консумира с лъжицата на закуска вместо стандартните яйца с масло  Laughing

една готварска хватка от мен при приготвяне на бяла риба тип треска
най-вкусна е пържена в масло, ама след първия тиган няма изстъргване за следващите парчета
затова моето решение е на силна фурна, филетата обилно полети с разтопено масло (в горещото масло може да се сложат подправките) и поръсени с кристалчета морска сол

# 230
  • SA
Цитат
Водораслите са вид морски зеленчук.Можеш да ги направиш на салата, да ги добавиш към супа, ястие, да направиш суши, т.е., да се наядеш с тях.
Колко капсули рибено масло трябва да погълнеш, за да се заситиш?

Ами аз рибеното масло го пия направо от бутилката. Ако реша, и в салатата мога да го добавя. Сьщото важи и за маслото от пореч например и не виждам с какво те са по-различни от всички останали масла - това си е храна.
Пьк примерите с водорасли - суши, супа... че ти се наяждаш основно с рибата, ориза, зеленчуците и каквото има там в тази супа. Реално колко водорасли ( само) трябва да изядеш, за да се нахраниш? Като под нахранване разбирам приемането на достатьчно храна като енергия и градивни елементи за тялото, а не просто притьпяване на глада с повечко вода.  Peace

Последна редакция: чт, 19 сеп 2013, 13:58 от kameloth

# 231
kameloth   Hug
Скрит текст:
Изследвали сме FT4 и TSH и са в норма. Друго не е правено. За сега само следим. Ходи на танци и на плуване. Може и да е съвпадение, но откакто започна плуването - порасна с 3-4 см за около 5 месеца, а преди това максимум същите, но за година. Виж, нощния сън е проблем. Не знам защо, но трудно заспива, често се буди, понякога с часове е будна нощем. Нямаме очаквания за висок ръст. На възрастовата графика за височината се движи по най-долния персантил, а по тази за кг изостава значително. Но и двамата с баща й сме по "кинта и двайсет"  Laughing  и както се изразиха лекарите - "грацилни". Рибено масло давах, но не знам защо спрях  newsm78 Май пак ще започна. Само за дозировката не съм сигурна
Merelenda, линковете за витамините и минералите са много полезни, ще си ги копирам и препрочитам
Цикъл на 10?!? Ужас! Горките дечица. Голямата е на 9 и вече е с гърдички, за цикъл не знам, но догодина сутиен сигурно ще се купува  Shocked Преди време бях чела някъде за връзката м/у цикъла и кг или цикъла и височината, но не си спомням с кое точно от двете беше свързано и защо  Embarassed

# 232
Аз нямах 10, когато ми дойде цикълът Embarassed Гърди имах от първи клас. Наистина килограмите вероятно имат голямо значение.

# 233
  • SA
Аз сьщо имах цикьл на 10-11 годишна вьзраст и сьщо бях с наднормени килограми. А за врьзката между затльстяването и ранния пубертет - някои изследователи напоследьк, вкл. и R.Lustig смятат, че високите нива на лептина стимулират преждевременното полово развитие и всички негови негативни последици за организма. Ето една статия по вьпроса:
http://www.nature.com/ijo/journal/v27/n8/full/0802328a.html
Yoya , значи дьщеричката ви все пак не е извьн нормалните граници за рьст ( макар и да е на долна граница). Мисля, че не е случайно сьвпадение израстването й и плуването. Много хубаво, че спортува редовно! За теглото- не се тревожете толкова, щом е здрава, енергична и се храни добре. Рибено масло - има и детски сиропи - може от тях да й давате, ако решите.

# 234
  • София
Аз също бях с цикъл към 11 г. но не бях с наднормено тегло, нормално към слабо дете бях.
Гърдите обаче не помня кога са започнали да растат. Поликистозата вече беше на лице към 15-16. От тогава съм абонирана за гинеколога  Embarassed

А в класа на дъщеря ми миналата година (т.е. трети клас - 9-10 годишни) дойде първият цикъл на едно от момиченцата. За изненада на всички, детето е не просто слабо, а изключително слабо, крачетата му горе са с обиколка може би колкото бицепса ми. Кожа и кости. И не можем да си обясним защо й дойде цикъла на 9 години. В класа има доста по-пълнички момичета, но все още нямат цикъл (сега са 4ти клас, т. 10-11 годишни).

# 235
  • Бургас
Kalina Malina и тук да кажа,обожавах блогът ти  Hug  само дето кулинарния ми период се отрази не добре на здравето ми,но нищо  Grinning
Относно последно обсъжданото,аз бях изключително слаба и цикъл имах на около 16,да не беше и по-късно  newsm78
А аз съм пример за слаба със здравословни проблеми,които след 30+ и угощения излязоха на яве
И туй пусто масло май ще се окаже основната причина за качване на килограми(било то и от задържане на течности) и целулит
Относно това,което писа Вивиан аз мисля,че като всичко останало ще се окаже в основата на повечето проблеми високия прием на въглехидрати
Не знам това момиченце какво яде,но макар и слаба лично аз се изхранвах изключително на сладко и закуски.Хавах по един,два хамбургера в училище,като за десерт си взимах странджанка и това на едно ядене.Т.е обилното хранене не ми е от вчера и днес,но тогава не го осъзнавах,а и нали си бях слаба,на никой не му правеше впечатление,а и не знаеха как да ми помогнат,даже ме караха още повече да ям и аз нали си обичам храната  слушах и си хапвах  hahaha

Последна редакция: чт, 19 сеп 2013, 14:11 от mis_val

# 236
По отношение на поликистозата съм чела нещо, което в момента не си спомням точно какво беше, ще потърся, но ставаше въпрос, че често диагнозата не се поставя правилно и това са точно случаи на ниско (или дори поднормено) тегло, както може да бъде например при активни спортистки. Т.е. тогава става въпрос за друг тип аменорея, не поликистоза, докато типичната поликистоза е с изразено наднормено тегло.

Ето я статията: http://itsthewooo.blogspot.com/2013/01/fake-pcos-patients-ruining-everything.html

# 237
  • Бургас
Момичета,като четох написаното за вит.К  в линка от Merelenda,дали е възможно косопадът ми освен от липса на Магнезий,може и да е от недостиг на вит.К
"Болести при недостиг: Колит, псилоза (липса на косми) и др."  Освен,че имам косопад съм забелязала,че имам големи участъци без окосмяване по краката

# 238
  • SA
Вив, причини за преждевременен пубертет има различни, не е само затльстяването. Но за случаите, свьрзани сьс затльстяване- самото затльстяване аз мисля, че не е толкова пьрвопричина, колкото е още един симптом на други хормонални нарушения в организма. Просто в определен момент сериозното затльстяване сьщо се намесва в хормоналните нарушения, защото самата мастна тькан от своя страна е източник на разни хормони и активни вещества. И най-често вьзниква порочен крьг, от който трудно се излиза.
Като цяло обаче мисля, че отново всичко се свежда главно до инсулина, инсулиновата резистентност и неправилното хранене с неподходящи храни.
Коя е Kalina Malina?  newsm78

# 239
По отношение и на вит. Д, и на К (защото не четох другото много задълбочено) информацията е стара и недостатъчна. Хубаво посочват, че има различни видове К, но после слагат всичко в един кюп. Рядко може да има недостиг на К1, защото е много важен и организмът си има система дори да го рециклира при нужда. Недостиг на К2 обаче може да има и е доста често срещан, но източниците не са растения. Можеш да си приемаш вит. К и да видиш дали ще имаш разлика, но дали тази липса на косми по краката е признак точно за това... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт