ВМ-НВХ, част 64

• 37 281
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
Момичета, това е моят опит. Ако кажете, ще го напиша и в рецептите.
Не знам защо, реших първият ми опит да е със свинска плешка (сега съм сложила контрафиле). 1,2 кг. беше месото, нарязох на 5 по-малки парчета. Понеже четох, че трябва да се отцежда месото, докато е в солта, си измислих приспособление. Имам една голяма купа-гевгир, с малки дупчици. Сложих вътре и листа от кухненска ролка, за да не изпадне солта през дупките, след това гевгира в друга купа, да се оттичат кръвта и останалите течности. Зарових месото в много сол в този гевгир и сложих в хладилника. Преди това го измих и оставих малко да се подсуши от водата. Държах го около 21-22 часа, достраша ме повече, за да не стане много солено. В долната купа под гевгира бяха изтекли течностите. Поизмих, отцедих и го овалях в подправки. Сложих и чесън на прах, но повече няма да правя подобна глупост, защото ми вмириса хладилника. Върху решетка и хартия от кухненска ролка наредих парчетата. Сменях хартията след овлажняването ѝ. На 10 ден започна дегустацията. Можеше още да съхне, но сърце юнашко не трае (става въпрос за мъжа ми). Понеже бях сложила месото в гевгир, всички течности бяха в долната купа. Самото месо се беше добре изпекло в солта и отцедило, тъй като нямаше застояла течност около него. Щях да претегля колко продукт се получи, ама забравих и взе, че свърши.

# 481
  • София
Гали, перфектно си се справила!
Обаче да ти кажа, ако заровиш две, три парчета в повече сол и по-голям съд - няма нужда да правиш гимнастиката с гевгира.
Аз слагам в голяма тава месото, заравям хубаво и от едната страна повдигам тавата отдолу с нещо. Така изтеклата вода се събира в долната част на тавата, но дори и месото да я достига - няма проблем, то пак достатъчно се стяга от солта.  Hug

Мързелът е двигател на прогреса, нали знаеш  hahaha

# 482
А, Виви, ще се усъвършенствам аз  Laughing Сега съм сложила и скумрия, та ще видим какво ще излезе.  Simple Smile
Мъжът ми дояждаше последното парче и пита, няма ли още. Казвам, след десетина дни.  Joy

# 483
  • София
Обезателно да кажеш за скумрията! Много добра идея, вярно  Heart Eyes

# 484
Ооооох, колко вкусно звучи! Днес ще се обядва по-рано май  Laughing
Аз, Слава Богу, нямам окосмяване по лицето, че и по тялото нямам много, но кожата ми последните няколко месеца се омазни повече от обичайното. А и една акнеична стана  Sad За сега с козметика се справям, но да видим до кога. Иначе и аз съм от януари що-годе без въглехидрати, но първо пробвах Дюкан до към март/- 2 кг, но те си се въртят при мен постоянно +-2/, после преминах към Зоната, но се чувствах постоянно гладна и това мерене ме побърка, така преминах на НВД, но чак към юли включих мазнините. Стартирах на 52 кг, сега съм 54  Rolling Eyes Но пък премина това с постоянния глад и претреперването за сладко. Чувствам се добре и енергична, та се надявам скоро и аз да отбелязвам минуси в см и кг.
О, не, отивам да хапна!

# 485
Ммм, Гали, Вивиан , мерси, ще се пробва   bouquet

За скумрията-ние я киснем в солена вода 24 часа, после я нареждаме в бурканчета с олио и лимонов сок +подправки. След 3 дни е готова и разкошна.
А бабчето правеше свинско контрафиле нарязано на "пържолки" и изтънено с чукче, после в буркан се нарежда ред месо,оваляно в сол и подправки(кимион, чер.пипер, чубрица и т.н.), залива се обилно с мазнина (баба с олио, ние пробвахме със зехтин) и така ред месо, "ред" мазнина до горе. Запечатва се буркана и седи в хладилник около седмица докато се маринова. Става нещо приказно.

Yoya, при мен също се съмняваха за ИР,през юни ми изследваха инсулин на гладно-еднократно, така каза ендокринолога,  и резултата беше  18,13 при реф.ст-сти  2,6-25,0.  На теб какво изследване ти правиха за ИР?
А относно кожата-ядеш ли много млечни продукти, ако да, пробвай без тях.

mis_val, надявам се всичко да е ок   bouquet

За тостестерона и аз ще чакам някой компетентен да се изкаже.
Когато четох The New Evolution Diet на Professor Arthur De Vany, 72 годишен е бил като я е писал, следва палео диета повече от 30 години, та направи ми впечатление, че той се похвали със стойностите на своя тостестерон, които са характерни за мъж между 20 и 30 години. Помня, че пишеше, че и при жените е важно да не е нисък, защото влияе на метаболизма и на композицията на тялото, води до високо кр.налягане, депресии, ниска енергия и липса на сила. Но май нямаше нищо писано ако е над границите newsm78

# 486
Антителата ми бяха завишене -едното 9 пъти, другото -3 пъти, ТСХ -в норма.

И аз съм така - ТСХ в норма, антителата в небесата - МАТ - 13 пъти над норма, ТАТ - 5 пъти над норма.

# 487
Yoya, сигурно е започнала промяната при теб, щом си преодоляла глада за сладко. Може би е било необходимо повече време.

А тестостеронът може да се повишава от повишен инсулин и да води и до нетипично окосмяване, и до омазняване на кожата и акне. И ако се понижи инсулинът, може да се понижи тестостеронът.

Отделно от тестостерона, повишеният инсулин стимулира инсулиноподобните растежни фактори, а те пък могат да предизвикат акне.

А между другото, сега се зачетох в скорошна публикация за акнето, ИР и храненето (http://www.ijdvl.com/article.asp?issn=0378-6323;year=2013;volume … 299;aulast=Kumari) и в нея се казва, че не само високогликемичното хранене (т.е. високовъглехидратно) влияе негативно, но и повишената консумация на млечни храни. Причината е, че млечните повишават инсулина и инсулиноподобния растежен фактор 1 в по-голяма степен от другите протеинови храни.

# 488
Краси, имам чувството, че търсиш себе си, надявам се не ми се сърдиш! Имам чувството, че съзнателно или подсъзнателно усещаш, че ВМ-НВХ е правилният начин (това обяснява и присъствието ти тук), но се опитваш съзнателно да извадиш нещо гнило от този режим, само и само да убедиш себе си в правилността на вегетарианството и полезността на умереното хранене и слушане на тялото.

Не се сърдя на никого.Както писах, и никой да не беше ме отразил, няма проблем.   Grinning
Търся, да.Но не себе си, а най-доброто от всяко нещо.
Да, ВМ НВХ е правилно хранене.Със или без месо.Вегетарианството няма връзка тук.
Не търся нещо гнило в режима, а това, което ще го отдалечи от понятието "диета".
Защото аз не търся диета, а доживотен начин на хранене.Именно затова не ограничавам драстично въглехидратите, защото това е ОГРАНИЧЕНИЕ, налагано от вид диета.
.А не мисля, че е възможно, нито е полезно цял живот човек да живее добре и здрав без въглехидрати или минимално количество такива.
Затова търся баланса между видовете вещества, който може да се поддържа лесно, без времеви ограничения, и същевременно да води до добро здраве.
А строго профилирани и медицински статии и материали вече избягвам, защото те в голямата си част са насочени основно към здравословни проблеми.А аз нито имам такива, нито ми се задълбава в строга медицинска терминология.Моя грешка, че питах за кетоза-кетоацидоза.    Simple Smile
За мен е важно да съм здрава, права и да се чувствам добре, пък как точно става това, тялото ми си "знае".
Благодаря за отговорите.    Simple Smile

# 489
...
А не мисля, че е възможно, нито е полезно цял живот човек да живее добре и здрав без въглехидрати или минимално количество такива.
Затова търся баланса между видовете вещества, който може да се поддържа лесно, без времеви ограничения, и същевременно да води до добро здраве.
...

и откъде го извади това  newsm78
кой тук се храни безвъглехидратно

а това какво ти смяташ за НВХ, отдавна разбрахме, че няма общо с действителността
никога не си го прилагала и нямаш на идея какво е

а и продължаваш да вярваш, че такъв тип режим е до време

твоя воля
продължавай да четеш между редовете и да пръстосмучеш

# 490
Добавям само, че коремни мазнини могат да се трупат и под влияние на стрес и/или завишен кортизон.  Peace
Снощи гледах много интересно предаване по актуална тема, която обсъждахте скоро. Показаха пациенти с множествена склероза, които са се хранили 6 месеца кетогенно, т.е. в случая 80% мазнини. Ядяха по-ограничено месо/яйца/нетлъста риба и неограничено мазни млечни/зехтин/масло/мазни риби/зеленчуци/ядки. Хора, които не са можели да държат химикалката, вече можеха дори да пишат. Другата група беше правила по 10 дни във всеки от тези 6 месеца гладуване, тъй като при него също се образуват кетони, както знаем. Там имаше също много добри резултати. Лекарят много добре обясни, че като се храним с въглехидрати някакви нерви се възпаляват и при такива пациенти е критично. Не мога да го обясня, защото не разбрах съвсем точно цялата терминология.  Embarassed Но когато горивото на организма са мазнини, тогава това възпаление не се получава. Хората бяха много доволни и видимо си бяха подобрили качеството на живот.  Peace Направи ми впечатление, че кисело и прясно мляко не се консумираха, а само сирене, кашкавал, моцарела, всякакви студено-пресовани олия, масло. Плодовете много ограничено - макс. 1-2 на ден, като да не са сладки. Зеленчусите не съдържаха скорбяла и избираха тези с по-малко въглехидрати. Лекарят каза, че трябва да се внимава с белтъчините и те да са в органичено количество, защото ако се прекалява с тях, може да има странични ефекти. Дори каза, че когато някой се храни така, но прекалява с месото примерно, не е изключено да качва вместо да сваля.  Wink Освен това целта е да си набавяме мазнини, а не да бомбардираме тялото си с белтъчини. И на края каза, че този тип хранене е вм-нвд.  Grinning

Последна редакция: ср, 25 сеп 2013, 14:13 от Jana Ina

# 491
  • София
На мен също започнаха да ми излизат пъпки, до преди месец - два нямах такъв проблем.
Но го отдавам по-скоро на повишеното ми хапване на въглехидрати напоследък.
Може пък да имам проблем с инсулина, за който не знам.
Ще видим, по-нататък, то само ще си покаже.

# 492
Краси, май наистина не си вникнала в същността на този начин на хранене. Зеленчуците съдържат предостатъчно въглехидрати, млечните също съдържат известен процент, а и не е казано, че не може да се хапва плод умерено или от време на време хляб, картофи, ориз или на който каквото му се случи или прииска. Но ако през повечето време основните източници на въглехидрати са зеленчуците и млечните, тогава просто съотношенията стават такива, че говорим за нисковъглехидратно хранене. И със сигурност това е начин на хранене, който може да се спазва дългосрочно. Ако човек има проблеми с емоционална зависимост от тестено, сладко, плодове, тогава сигурно ще бъде по-трудно, но при хранене с достатъчно белтъчини и мазнини и при целенасочено избягване на тестено, сладко и т.н. отключващи храни, е много по-лесно да се преодолее тази зависимост. И под зависимост имам предвид и чисто психологическото "Олеле, ама как ще живея, без всеки ден да си хапна поне веднъж плод?" Просто спира да ти се прияжда. Но за да спре, трябва да направиш първо крачката и известно време да се храниш по НВ-ВМХ, ама наистина, а не във вегетарианска високоплодова интерпретация, каквато ти правиш. Естествено, ти си имаш собствен живот и имаш право да решаваш как да се храниш. Просто ми се струва, че бъркаш концепциите.

Jana Ina, много интересни неща разказваш Simple Smile Да, има една лекарка (Terry Wahls), която стана известна с това, че самата тя е болна от доста напреднала множествена склероза - до такава степен се е била влошила (въпреки най-съвременното лечение), че вече дори не е можела да ползва обикновена инвалидна количка за седене, а е трябвало да ползва специална в легнало положение. Но започнала да чете и постепенно си създала начин на хранене на основата на палеото, който изключва всякакви зърнени и млечни, захар и царевичен сироп, омега-6 мазнини, както и всякакво месо от животни, хранени със зърно (т.е. включва се месо само от екологично гледани животни, хранени с трева), много риба, много зеленчуци плюс горски плодове (защото те са най-богати на антиоксиданти и на полезните вещества, които са й необходими), но като цяло сравнително нисковъглехидратно хранене. Картофи и ориз също отсъстват, а и от плодовете не се взимат всякакви, а само дребните плодчета с ярки цветове - боровинки, малини. Постигнала е страхотен успех - изправила се е на крака, започнала е да кара колело, върнала се е на работа. И сега разпространява този метод за лечение на МС.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2013, 14:39 от Cioccolata

# 493
Yoya, сигурно е започнала промяната при теб, щом си преодоляла глада за сладко. Може би е било необходимо повече време.

А тестостеронът може да се повишава от повишен инсулин и да води и до нетипично окосмяване, и до омазняване на кожата и акне. И ако се понижи инсулинът, може да се понижи тестостеронът.

Отделно от тестостерона, повишеният инсулин стимулира инсулиноподобните растежни фактори, а те пък могат да предизвикат акне.

А между другото, сега се зачетох в скорошна публикация за акнето, ИР и храненето (http://www.ijdvl.com/article.asp?issn=0378-6323;year=2013;volume … 299;aulast=Kumari) и в нея се казва, че не само високогликемичното хранене (т.е. високовъглехидратно) влияе негативно, но и повишената консумация на млечни храни. Причината е, че млечните повишават инсулина и инсулиноподобния растежен фактор 1 в по-голяма степен от другите протеинови храни.
Спрях ядките, намалих, даже почти спрях плодовете, но млечните са ми любими и все още не съм ги дори ограничила. Като се замисля всеки ден ям млечни под някаква форма. Ще се опитам да карам известно време без тях /дано успея/ и ще видим как ще е.
Yoya, при мен също се съмняваха за ИР,през юни ми изследваха инсулин на гладно-еднократно, така каза ендокринолога,  и резултата беше  18,13 при реф.ст-сти  2,6-25,0.  На теб какво изследване ти правиха за ИР?
А относно кожата-ядеш ли много млечни продукти, ако да, пробвай без тях.
Правят ми обременяване с глюкоза. На гладно инсулинът ми е ок, но не и след обременяването. На 120 мин е 40 при реф.ст-ти до 25,0. Миналата година беше 50 и ми изписаха Метфогама. Сега съм я спряла и се надявам да го вкарам в норма само с хранене.

# 494
Yoya , понеже си нова и явно не си видяла в предишните теми
ако си на режима, обременяване с глюкоза не се прави, защото резултатите са грешни
трябва да се храниш поне седмица стандартно, т.е. високовъгл., за да се активира глюкозният метаболизъм и тогава се прави това изследване
по време на режима само измерване на кр. захар без натоварване
Шоки, може би такава препоръка е добре да се сложи в първия пост, как мислиш?

за пъпките- да не консумирате твърде много омега6?  newsm78

Шоки, аман значи
то бива глупост и надменност, ама това тук ми идва в повече

Последна редакция: ср, 25 сеп 2013, 14:55 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт