ВМ-НВХ, част 64

• 38 040
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
За малко да забравя да честитя на Шоки за наградата!  Шоки, bouquet

# 196
joya ,
причината да не се дават имуностимулатори при Хашимото е че става дума за автоимунно заболяване . А Ехинацеята стимулира имунитета . При доста хора напоследък имунитета е загубил вярна ориентация - насочил се е срещу собствени клетки . Така че в тези случаи използването им е забранено ( пише си го и в листовките всъщност ) .

Cioccolata   bouquet Поздравления със закъснение и от мен !

По въпроса за добавките...може би малко вит . С и вит Д няма да са ми излишни...нещо не мога да се преборя с есенния грип...за мой срам .

# 197
И аз мисля, че е по добре да си се пише всичко тук, а не в скрит текст. Ето вчера си казах, че за К2 нищо не знам... Шоки го обясни, а аз после заинтересована ,прочетох още 2 статии в нета,които си намерих...сега вече знам!  Ако беше по скрити текстове, я прочела, я не прочела....
А за меда специално , знам, че не е за НВ ВМХ, но от друга страна е много полезен... от време на време по малко, едва ли ще е пръчка в колелото, особенно ако си настинал...? / лично мнение! Laughing/
В режима не трябва да се стига до фанатизъм...това не е режим за 2-3 седмици, а хранене за цял живот.. все ще ни се случи да хапмен понякога нещо, което е по въглехидратно, въпроса е да не е всеки ден.. Grinning

# 198
Момичета,  Hug  bouquet

Аз приключих снощи лекцията на Роуздейл, трябва да я огледам пак и да я кача в блога. Много е богата на информация, но си личи, че е записан текст на лекция, а не е написано като статия - да не се учудите. Освен това той изказва личното си становище по някои въпроси и може да прозвучи странно на моменти. Например казва, че на хора, целящи намаляване на теглото, той препоръчва да приемат минимално количество наситени мазнини, защото в процеса на намаляване на инсулина (заради нисковъглехидратното хранене) и освобождаване и оползотворяване на телесни мазнини за енергия, тези мазнини, които ще се освобождават от мастните клетки, ще бъдат наситени и по този начин човекът ще си има достатъчно наситени мазнини. И затова според Роуздейл е правилно през този процес да се внасят най-вече мононенаситени и полиненаситени мазнини с храната (за полиненаситените, т.е. специално за омега-3, той казва, че ако даденият човек не обича риба и не яде често морски храни, спокойно може да ги приема на добавки, а и по принцип той като лекар е твърдо "за" прием на всякакви необходими добавки в името на постигането на целта - нормализиране на кръвната захар и инсулина и превключване на метаболизма на режим изгаряне на мазнини, така че предписва и хром, и други добавки на пациентите си.)

Иначе си чета и Гарито ( Laughing) Снощи започнах главата, в която разяснява връзката между законите на термодинамиката и човешкия метаболизъм. Сигурно знаете, винаги се казва, че никой не може да наруши първия закон на термодинамиката, че енергията не се губи. Оттам винаги извеждат като извод, че ако се приемат повече калории от нужното или пък ако се изразходват по-малко, тогава излишъкът се натрупва като телесни мазнини и/или мускулна маса. Да, но Тобс (а той е физик по образование) казва, че в закона никъде няма сложена стрелка, която да показва посока на причинно-следствена връзка. Така че де факто този закон не казва нищо за причината за създаването на положителен енергиен баланс и 1) дали всъщност първо имаме прием на много калории плюс разход на малко и оттам да следва положителен баланс, или пък 2) първо по някаква причина се получава положителен енергиен баланс (напр. по хормонални причини) и оттам следва повишаване на глада и на приема на калории и съответно понижаване на физ. активност, защото организмът си ги иска тези калории, понеже се намира в състояние на складиране на енергия. Като пример и той, и Питър Атия посочват растежа на децата: когато растат интензивно, тогава огладняват повече и съответно ядат повече. Но причинно-следствената връзка не е повече ядене и оттам повече растеж, а е обратното: в организма започват да текат хормонални процеси, които го карат да расте, затова, за да се задоволят нуждите на този растеж, т.е. да се осигури материал за изграждане, се увеличава гладът и поетото количество храна. Така че според него това е обяснението и за "нарастването на ширина", т.е. натрупването на мастна тъкан: първо по някаква причина организмът се настройва да натрупва повече, отколкото изразходва, и после, за да се задоволи тази потребност, се повишава евентуално и поеманата храна. А причината според него вероятно е нарушаването на инсулиновата чувствителност заради достатъчно продължителна консумация на рафинирани въглехидрати.

# 199
По въпроса за добавките...може би малко вит . С и вит Д няма да са ми излишни...нещо не мога да се преборя с есенния грип...
Това ме подсеща.....
Миналата седмица, събота-неделя, тук в Пв захладня.И дали защото у дома все още е отворено навсякъде и става течение, или пък някой болен ми се изкиха/изкашля в лицето по магазините, не знам, но в неделя ми стана зле.Почна да ми се гади, заболя ме главата, очните дъна като при настинка, имах чувството, че вдигам и температура, гласа ми се смени......Решението:по един парацетамол в неделя наобяд и вечерта,  чаша горещ чай, краката в гореща вода с морска сол и мъжа ми ме разтри с ракия.В понеделник сутринта бях кукуряк, нищо ми нямаше.    Laughing
Във вторник следобед се чувам с позната.Тя е малко хипохондричка, само да я заболи лявото пръстче на десния крак и тича на доктор....    Simple Smile   Та, миналата седмица във вторник и при нея-същите симптоми.Разликата:тя веднага на доктор.Въоръжена с рецепта + всякакви прахчета от рода на Фервекс, пие по схема, брои часове (да я питаш защо, след като не е антибиотик), цяла седмица след това все още болна-киха, кашля, смърка......А не е от хората, които често боледуват, поне аз не знам .
Е, кажете ми как после да се доверявам на лекарите ?Особено за неща, които се оправят в пъти по-бързо с народни средства....

Скрит текст:
Аз лично, почти цяла зима, вместо да пия синтетични витамини, наблягам на ябълки, портокали, мандарини......Ефект има.За последните две зими съм изкарала по една настинка на крак, като гореописаната.Няма грип, няма вируси, няма епидемии.Не се ваксинирам.

# 200
Не съм останала с впечатление, че темата е тема за добавки. Във веганската тема се пише за спирулина, за водорасли,вит. В 12 и т.н. ...

шшштттт
не им разваляй ореола
те толкова се гордеят, че умеят да синтезират какво  ли не почти от въздуха

Шоки, и Андреас беше писал нещо подобно
че хората с проблем с теглото пълнеят и са гладни именно защото са спрели да растат на височина и са почнали на ширина
т.е. че първопричината е хормонът на растежа, който ги кара да се хранят повече и ги вкарва в порочен кръг

Краси, и аз не пия нищо (омега3 и вит.Д взимах преди 3год, сега пусти мързел, нищо  Embarassed) и не съм боледувала с години
даже и хремите ме подминават
единствено хрема хващам лятото в София, но тя е на алергична основа

Последна редакция: чт, 19 сеп 2013, 10:33 от Анонимен

# 201
  • София
Момичета,  Hug  bouquet

Аз приключих снощи лекцията на Роуздейл, трябва да я огледам пак и да я кача в блога. Много е богата на информация, но си личи, че е записан текст на лекция, а не е написано като статия - да не се учудите. Освен това той изказва личното си становище по някои въпроси и може да прозвучи странно на моменти. Например казва, че на хора, целящи намаляване на теглото, той препоръчва да приемат минимално количество наситени мазнини, защото в процеса на намаляване на инсулина (заради нисковъглехидратното хранене) и освобождаване и оползотворяване на телесни мазнини за енергия, тези мазнини, които ще се освобождават от мастните клетки, ще бъдат наситени и по този начин човекът ще си има достатъчно наситени мазнини. И затова според Роуздейл е правилно през този процес да се внасят най-вече мононенаситени и полиненаситени мазнини с храната (за полиненаситените, т.е. специално за омега-3, той казва, че ако даденият човек не обича риба и не яде често морски храни, спокойно може да ги приема на добавки, а и по принцип той като лекар е твърдо "за" прием на всякакви необходими добавки в името на постигането на целта - нормализиране на кръвната захар и инсулина и превключване на метаболизма на режим изгаряне на мазнини, така че предписва и хром, и други добавки на пациентите си.)

Това ме заинтригува много.
Най-голямото ми изкушение (вече) са мазните, препечени ребра.
Оказва се, че трябва да ги ограничавам и да мина на бут и плешка и котлет?  Tired

# 202
че хората с проблем с теглото пълнеят и са гладни именно защото са спрели да растат на височина и са почнали на ширина
т.е. че първопричината е растителният хормон....
Кой е този хормон?
А това за порастването на ширина, съм го чела във връзка с млечните.
Млякото е храна за бебетата, т.е. има необходимите съставки, за да расте и да се развива правилно и бързо едно бебе.Обаче, човек не може да расте на височина до безкрай.И продължавайки да яде млечни в зряла възраст, той започва да расте на ширина.
Намирам логика в това.

Скрит текст:
Във веганските се пише за спирулина, хлорела, водорасли, но това са Храни.
Добавките не са.    Simple Smile

# 203
Вив, не съм казала такова нещо Wink За мен това е леко странно, като се има предвид, че е доказано вече неколкократно, че наситените мазнини не са в никакъв случай вредни - в най-лошия случай са просто неутрални, а дори има учени, които смятат, че ако целим кетоза, трябва да наблягаме точно на наситените, защото при преработката им е по-лесно да се произведат кетони. Така че в никакъв случай не казвам да се ограничават ребра, пържоли, масло.

А има и друго, и съм го писала много пъти: и в свинското и агнешкото, и в свинската мас, и в яйцата най-големият процент мазнини са мононенаситените - те съставляват 51% от всички мазнини в месото, маста и яйцата. След това, с около 42%, са наситените. И остават полиненаситените - най-малкият дял. Така че пържолата е на първо място източник на мононенаситени мазнини - точно препоръчваните от Роуздейл.

Но пак казвам - това си е мнение на Роуздейл, което той обосновава по споменатия начин. Но всички, които ядат много масло и яйца, а въпреки това свалят по 20 - 30 - 40 или повече килограма, явно не биха се съгласили с него Wink

Краси, има се предвид хормон на растежа/растежен хормон, а не растителен - просто грешчица Wink

Спирулина, водорасли и тем подобни може да се водят храни, но това, което аз съм виждала по биомагазините, са някакви изсушени като билки за чай едва ли не, така че вече са се отдалечили от нормалната храна. Освен това колко хора в ежедневието си ядат спирулина, водорасли, акаи бери, годжи бери и т.н. със същата честота, с която ядат домати, краставици, сирене, кисело мляко и други храни? И колко въобще биха се сетили да ядат такива неща, ако не са прочели в някое списание, че са супер храни и са едва ли не жизненоважни? Така че не можем да ги приравняваме с храни според мен, дори и формално да са такива. Точно са си еквивалентни на добавки.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2013, 10:38 от Cioccolata

# 204
инсулин, Краси
той е хормон на растежа
колкото повече се приемат храни, които дигат нивата му, толкова повече се расте на височина при децата или на ширина при възрастните

именно затова не се препоръчва стриктен ВМ НВХ при деца, защото може да останат ниски

Шоки, мерси  Embarassed
отивам да се поправя
усетох се, че нещо не звучи както трябва, ама ...

# 205
Няма нищо лошо децата да се хранят по ВМ-НВХ, дори съвсем стриктно. Няма да останат ниски, т.е. растежът на децата на височина и изобщо израстването и формирането на организма не зависят от повишаването на инсулина чрез въглехидратите. Няма страшно. Но пък наистина на повечето деца не е необходимо чак толкова стриктно спазване на ВМ-НВХ, а по-скоро хранене в стила на палеото - това е оптималното.

# 206
От вчера сте ги метнали тези добавки и не ги оставяте на мира.  Laughing
Пиша-трия, пак пиша и трия... та ще бъда кратка.
- Ако съм здрава и се чувствам добре в тялото си, храня се разнообразно, спортувам- не бих пила никакви добавки.
- Болна съм, пия лекарства, старая се да се храня по режима, като се старая въглехидратите ми да не надвишават 100 г дневно. Добавките ми се отразяват добре. През първата година след като ми откриха заболяването си пиех само основните лекарства. С времето се появиха болки тук и там, стигна се до добавките, които конкретно помагат относно заболяванията ми и се чувствам много по-добре с тях. Преди да ми открият заболяванията не съм пила нищо.
- Ако имах само наднормено тегло без да имам други заболявания, бих останала само на НВ-ВМХ без добавки.
- Доколкото съм чела за режима ( изключвам блога на Шоки и публикациите ѝ тук), почти навсякъде се въртят едни Омеги, витамин Д и т.н.
И пак казвам за себе си - ако се чувствам ок не бих пила нищо. Излишни пари нямам за добавки. Но в случая със заболяванията се чувствам ок като приемам някои от тях.

Момичета, един може би глупав въпрос, но...
Относно въглехидратите - гледам на опаковката колко съдържа в 100 г продукт ( примерно леща) и така разпределям храната, а не вече да тегля сварена леща, нали? Embarassed

И да се редактирам - аз изобщо не консумирам рибни продукти. В най-добрия случай - веднъж, два пъти на година и то минимално количество, а за заболяването ми трябва да консумирам повече риба, което ме навежда на мисълта, че трябва да купувам Омега 3 - май!

# 207
Merelenda, ако не гониш свръхстриктност и точно определени количества, си карай така, както си писала - по опаковката. Ако искаш да бъдеш много стриктна, тогава мери от сварената или от суровата. Във Фитдей се разграничава сурово месо от готвено, сурови картофи от варени и от печени и т.н. Аз нямам кухненска везна и много би ме потискало да имам Embarassed А и в крайна сметка не ядеш леща всеки ден, та да са необходими много тънки сметки, за да не надвишиш примерно 100 грама въглехидрати за деня. Хапни си нормално количество от нея, без да мериш.

# 208
  • SA
По повод на инфекциите- от вирусни инфекции най-много сьм боледувала по времето, когато наблягах предимно на плодове. Всяка зима редовно изкарвах по 2-3-4 инфекции, които най-често започваха с хрема, толкова тежка, че трудно дишах през носа, след 2-3 дни това преминаваше в кашлица + синузит и кьм 7-8 ден често ми се появяваше и херпес на носната преграда и вьрха на носа. Този сценарий толкова пьти се е повтарял, че от всеки признак на започваща хрема, направо ми призляваше като си представех какво следва.
Е, тези боледувания престанаха откакто отрязах плодовете и вьглехидратите от храната си и започнах да се храня ВМ-НВ. Да чукна на дьрво, от години не сьм боледувала от вирусни инфекции. Няколко пьти сьм усещала как вируси се опитват да ме нападнат, но просто усещам как организмьт ми се справя с тях, без да е нужно да пия каквото и да било. Имаше един случай, в който направо се изумих чак. Една вечер се бяхме сьбрали с компания в дома на едни приятели и аз цяла вечер седях до един мой колега, с който си обсьждахме разни неща разпалено. На следващата сутрин се сьбудих  с някаква водниста секреция от носа ми и неспирни кихавици. Помислих си - "айдеее, пак се почва".  Simple Smile Кьм обяд почувствах , че ми става леко студено, като някакви трьпки по цялото тяло и се оказа, че леко сьм повишила температура- кьм 37,5 гр. - това продьлжи няколко часа. До вечерта всичко премина и на следващата сутрин си бях напьлно здрава, без дори признаци на хрема. Оказа се, че колегата ми  е бил с начални признаци на вирусно заболяване, когато бяхме заедно. През следващите дни обаче той се влоши, та чак и в болнични излезе.
Та, с две думи - смятам, че твьрдението, че плодовете предпазвали от вируси е просто поредния мит, който хората си повтарят, без дори да се замислят. Може би единствената полза от това да се ядат плодове, когато човек е болен , е че обикновено в такьв период липсва апетит и плодовете с повечкото си захар биха го повишили.
Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 8 нови отговора.
Лелеее, ще дописвам!  Simple Smile

Краси, ако водораслите са храна, то рибеното масло, маслото от вечерна иглика сьщо са такава.  Simple Smile
А с понятието растежен хормон обикновено се означава самият растежен хормон- синтезиран в хипофизата.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2013, 11:05 от kameloth

# 209
Merelenda, ако не гониш свръхстриктност и точно определени количества, си карай така, както си писала - по опаковката. Ако искаш да бъдеш много стриктна, тогава мери от сварената или от суровата. Във Фитдей се разграничава сурово месо от готвено, сурови картофи от варени и от печени и т.н. Аз нямам кухненска везна и много би ме потискало да имам Embarassed А и в крайна сметка не ядеш леща всеки ден, та да са необходими много тънки сметки, за да не надвишиш примерно 100 грама въглехидрати за деня. Хапни си нормално количество от нея, без да мериш.
О, аз везната я ползвам всекидневно и изобщо не ме тормози да меря, но си права - не ям всеки ден леща. Laughing
Мерси за съветите, Шоки. Hug

Общи условия

Активация на акаунт