ВМ-НВХ, част 64

• 38 063
  • 740
  •   1
Отговори
# 255
За цикъла искам да питам и аз нещо, дали имат резон следните неща:
1. за настъпване на овулация е добре първата половина на цикъла да се консумира повече вит. А (моркови и т.н.)
2. след това втората част на цикъла, трябва да се набляга на ядките за повече вит. Е
Питам тъй като не зная дали има медицинско основание горното, но го бях чела някъде като начин за хранене при дълъг и по-нередовен цикъл.

Аглика,аз като по-малка имах доста нередовен цикъл, не добро хранене е моят отговор, макар че може би е индивидуално. Може цикълът ти да не е редовен, но ако имаш овулация- би трябвало да е възможно да се забременее. Моята овулация е на 21-22ия ден например, като според някои пишещи в нета едва ли не не може да има овулация на 21-22ия ден,но ето че е индивидуално.

# 256
Аги, не е вярно, че е напълно невъзможно забременяването, но често е по-трудно, точно поради липса на овулация, а също знам, че и заради ниския прогестерон е възможно в някои случаи да се забремее, но да не може да се износи бременността. Но има доста жени, които са си нормализирали цикъла или с палео, или с НВ-ВМХ, и си забременяват. Отделно преди 20-30 години знам, че е било практика да се оперират жените със СПКЯ, което предполага "обелване" на яйчниците или нещо подобно, т.е. премахване на кистите, което, ако не се лъжа, оставя по-малка част от яйчника, но тогава повечето си възстановяват нормалния цикъл и нямат проблеми със забременяването. Проблемът е, че това е симптоматично лечение - отстранява проблема с цикъла, но не отстранява метаболитните особености, които са част от СПКЯ, поради което такива жени, ако не внимават с храненето, си имат повишен риск за диабет, сърдечносъдови проблеми и подобни, т.е. метаболитния синдром.

Моята баба е имала нещо като СПКЯ, но явно не точно същото, защото тя е била също много слаба, май дори е била с поднормено тегло като момиче и когато се е омъжила. Имала е много нередовен цикъл и малко по-трудно е забременяла с първото дете. След първото раждане й се нормализирал цикълът, после след 5 години родила майка ми, но наскоро разбрах, че е имала и 5 спонтанни аборта и така и не могла да роди трето дете. Не знам кога са били абортите - дали след второто раждане или между първото и второто, но по онова време явно не се е знаело нищо за тези неща или поне на нея никой нищо не й е обяснил, а вероятно се е приемало просто за особеност при някои жени да имат толкова спонтанни аборти. Но подозирам, че при мен влияе и този ген. Вярно е, че баба ми е много силна и здрава жена. В момента е на 93 (да е жива и здрава!) и не е страдала от много сериозни заболявания, макар че примерно си е имала и камъни в жлъчката, и високо кръвно, и някаква много силна алергия, заради която с месеци е била на много ограничителна диета. Но ето, че проблеми с кръвната захар или инсулина не изглежда да е имала newsm78 За сметка на това синът й сега е диабетик, а дъщеря й (моята майка) беше преди години на границата, но сега вече от 2 години се храни като мен и отслабна доста, а и кръвното й се нормализира и вече няма нужда от лекарства.

Искам да кажа, че явно има различни варианти и причини за симптомите на СПКЯ и затова или направо има основания да се говори за различни заболявания, или просто диагнозата не винаги се уцелва. Но явно нещата не са непоправими.

Но цикълът абсолютно може да се повлияе от храненето и начина на живот - класическият пример е точно недостатъчно хранене или прекалено бедно на хранителни вещества (а това са най-вече белтъчини и мазнини, и то животински, и мастноразтворимите витамини), друг вариант е прекалено усилено трениране (чела съм, че масово спира цикълът на професионалните спортистки) и причината Камелот я обясни - че в такива моменти организмът задейства механизма за самосъхранение, който дава приоритет на собственото оцеляване и оставя на заден план размножаването, защото евентуална бременност би застрашила майката, а вероятно и детето не би било здраво.

Да допълня по написаното от Лурдес, т.е. да коригирам: не е достатъчно да имаш овулация, ако после не се произвежда достатъчно прогестерон - в този случай настъпва оплождане на яйцеклетката, но не може да се задържи после бременността и завършва със спонтанен аборт. За тази цел може да се приема прогестерон за задържане, доколкото знам, т.е. стандартна практика е, ако е имало такъв случай преди това. А кратките цикли може да са си просто с по-ранна овулация и достатъчно прогестерон (и оттам достатъчно дълга лутеална фаза) - тогава няма проблеми. Но кратък цикъл може да означава и кратка лутеална фаза, а това вече говори за недостиг на прогестерон.

Последна редакция: пт, 20 сеп 2013, 09:23 от Cioccolata

# 257
Отделям в нов пост, защото темата е друга - нови разкрития от книгата на Гари Тобс Sunglasses

И той пише за експеримента на Вилялмур Стефансон и Карстен Андерсон през 1928 г. да се хранят една година само с месо. Преди това Стефансон (той е антрополог) е прекарал известно време (години) сред инуитите - те живеят в северна Канада, Аляска и на Гренландия, а Стефансон е живял сред тях в Канада и Аляска. И той, и други учени, които са ги изследвали, пишат, че инуитите ядат изключително месо - и от северни елени, и от тюлени, и бели мечки, и риба, и понякога яйца. Месото го ядат с прилежащата мазнина, не филета. А зеленчуците и плодовете ги подминават, защото смятат, че не са храна за хората Laughing И въпреки това са сред най-здравите популации на света (т.е. са били сред най-здравите, докато са се хранили по традиционния си начин, без Макдоналдс, сладко и т.н.). Самият Стефансон се храни като тях, докато живее там, и забелязва, че се чувства прекрасно. Това довежда и до експеримента през 1928 г., който е наблюдаван от десетина учени в Щатите и е документиран. Резултатът е, че за една година консумация само на месо (по около килограм на ден) нито един от двамата не развива никой от проблемите, които се очаква да настъпят (бъбречно увреждане, подагра, скорбут, повишаване на кръвното налягане, а също и калцият им не се понижава, въпреки че не приемат калциеви храни, а месото е киселинно и би трябвало да доведе до загуба на калций). Дори точно обратното - Андерсон има леко повишено кръвно преди експеримента (140/80), но го нормализира на 120/80, а Стефансон има леко възпаление на венците (гингивит), което изчезва. И заключението от този експеримент на един от учените е, че трябва да се променят постулатите в учебниците, защото не отразяват действителността. Но текстът в учебниците така и не е променен и досега Rolling Eyes

И друг интересен експеримент - в Дания. Пер Хансен лекува 21 пациенти със сериозно затлъстяване (някои са били толкова зле, че не са можели да се движат) в продължение на година с режим с 1850 ккал/дневно, включващ 450 ккал от въглехидрати (т.е. 112,5 грама), равни на близо 25% от дневните калории. В същото време почти 60% от калориите са от мазнини под формата на 65 грама сметана, 65 грама масло и 25 грама зехтин на ден. Освен това 2 яйца, сирене и щедра порция месо или риба. Пациентите не изпитват глад по време на тази диета - това съобщава Пер Хансен, а умората, която преди това са изпитвали, бързо изчезва - още преди да започне отслабването. Свалят средно по килограм на седмица.

Преди това в друга болница в Дания е проведен експеримент с нискокалорийна, но високовъглехидратна диета - 950 ккал/ден, от които над 50% от въглехидрати. Резултатите са същите. Но усещането за глад при двете диети със сигурност е било различно. А след като може да се консумират 1850 ккал и да се отслабва, защо да са принудени хората да се ограничават до 950 ккал, но с повече въглехидрати? Rolling Eyes

И още нещо интересно: в експерименти с животни е установено, че колкото по-нискобелтъчинна храна им дават, толкова повече напълняват. Оттам тръгва и концепцията за есенциалността на белтъчините - под въпрос е какво да се ограничи (въглехидратите или мазнините), но белтъчините са абсолютно задължителни. И дори има високобелтъчинни диети, които също са сравнително сполучливи, но все пак трябва да се внимава, защото е възможно да се постигне дисбаланс по този начин, ако се кара дълго на наистина много високи количества белтъчини и нисък дял мазнини.

Ох, преди да се гмурна в работата за деня, още нещо: напълно е възможно болестите от дефицит на определени витамини (като скорбут, берибери, пелагра) да са причинени от прекалена консумация на рафинирани въглехидрати, която от своя страна довежда до дефицит на съответния витамин. Специално за скорбута и вит. С нещата може да се обяснят така: наистина се лекува с увеличаване на приема на вит. С, но причината да възникне не е недостиг на вит. С, а е прием на прекалено много тестено и сладко. А молекулата на вит. С (и Роуздейл пише за това) има подобна структура на молекулата на глюкозата, така че двете се конкурират за усвояване. И когато човек поддържа по-висока захар, както например диабетиците, вит. С не може да проникне в клетките и се изхвърля. Също е доказано, че вливане на инсулин води до изхвърляне на вит. С. Изводът е, че поначало човекът няма нужда от кой знае какви количества вит. С. Нуждата възниква при консумация на повече рафинирани въглехидрати.

А витамините от Б-групата също било доказано, че се изхвърлят при консумация на въглехидрати - оттам и недоимък на Б-витамини.

И като цяло месото, яйцата и млечните продукти, т.е. животинските храни, съдържат всичко необходимо на човешкия организъм, без вит. С. Но вит. С явно поначало не е бил необходим, докато хората са се хранели с неголеми количества нерафинирани въглехидрати, а с повече животински храни. Wink

Последна редакция: пт, 20 сеп 2013, 09:31 от Cioccolata

# 258
Здравейте, дами,
позволете да се включа в темата:)

Храня се палео, около мен хората не ме разбират, а имам нужда да общувам с хора, които са със сходни разбирания Simple Smile

Имам автоимунен тиреоидит на Хашимото и твърдо вярвам, че трябва да изключа глутена и захарта от живота си, за да се чувствам добре. Килограми свалям много трудно, макар да имам доста в излишък, но съм сигурна, че ако правя каквото трябва, рано или късно тялото ми ще реагира.
От 3 седмици спрях да консумирам плодове и нещата се пораздвижиха, свалила съм около 3 кг и см от обиколките. Млечни продукти употребявам рядко и по малко - сметана и извара.

# 259
Лора_, много е хубаво, че се присъединяваш към нас! Hug А нисковъглехидратно палео ли спазваш? Евентуално такъв вариант (с ограничаване на въглехидратите включително от картофи, ориз и подобни неглутенови храни) може да доведе до по-голямо отслабване, макар че все пак зависи - Хашимотото явно затруднява доста нещата Embarassed

# 260
Лора_, добре дошла и браво за пораздвижването с килограмите Simple Smile
Cioccolata, благодаря ( на n-та степен) за информацията,която споделяш. HugМного е интересна. Мисля да си извадя всички такива мнения в един уърд документ, за да си ги имам на чисто.
Имам един леко странен въпрос Rolling Eyes От около 5 дни поддържам въглехидрати 30 гр като млчените ги консумирам много малко. Забелязах нещо странно последните 2 дни - ходя си с къси панталонки вкъщи и ...краката са ми топли...смисъл самата кожа като я пипнеш е топла.  Даже онзи ден майка ми докато седеше до мен и : Shocked ти знаеш ли,че от теб излиза топлина ? А времето беше доста хладно...  newsm78
 Embarassed Не знам - може и да е нормално , но ми се случва за първи път и ми стана интересно.

# 261
При Гала в момента има един д-р на име Хачатрян ( не съм запозната с него), който твърди , че рибата е изключително вредна заради паразитите, които съдържа и че термичната обработка  не убивала паразитите. Shocked  тъй като в днешно време почти на всякъде където виреят риби е адски мръсно - замърсяването и изхвърлянето на боклуци и т.н. в морета и океани.. Tired

Основната му теория е, че всички болести се дължат на такива паразити...ужасно ooooh!..

То реално погледнато , ако трябва да се слуша всеки излиза , че човек друго освен вода не трябва да приема ooooh!

# 262
Те и за водата ще намерят причини защо не трябва да се пие Joy Ако ги слуша човек постоянно ще си кара на фотосинтеза ( не че няма някакви...слънцеяди май бяха  Shocked ).

# 263
Те и за водата ще намерят причини защо не трябва да се пие Joy Ако ги слуша човек постоянно ще си кара на фотосинтеза ( не че няма някакви...слънцеяди май бяха  Shocked ).
Ами то и слънцето е вредно. hahaha

# 264
Шоки, ако имаш възможност откъм време, качвай тези откъси от Гари в блога ти, за да са на лесно

и само да добавя, някъде в една от книгите бях чела проучване за войници, поставени на нискокалоричен режим, един вид да участват в експеримент срещу това да ги изпратят на фронта
след няколко месеца имало масово самонаранявания за да се отърват
развили психози и какво ли не

Лора_ , поздравления

имам позната, на 19 и откриха СПКЯ, оперираха я тогава, обещаха и че никога няма да забременее, но ето че щерка и беше абитуриентка тази година
за съжаление наскоро и правиха нова операция
при първата операция тя си беше с нормално тегло, сега при втората е доста закръглена
аз се опитах да я убедя да даде шанс на режима, но е трудно с такъв върл почитател на италианската кухня

# 265
Лора_, много е хубаво, че се присъединяваш към нас! Hug А нисковъглехидратно палео ли спазваш? Евентуално такъв вариант (с ограничаване на въглехидратите включително от картофи, ориз и подобни неглутенови храни) може да доведе до по-голямо отслабване, макар че все пак зависи - Хашимотото явно затруднява доста нещата Embarassed
Hug
В общи линии ям яйца, месо - всякакво, риба, домати, пиперки, тиквички, домати, краставици, зеле, авокадо, масло, гъби, кокосово мляко.
До скоро хапвах доста плодове и ядки, явно и в тях е бил проблема. Менюто ми е малко еднообразно, но не чувствам, че нещо ми липсва.
През 2003 спрях да консумирам хляб. От около 2 години - ориз и картофи.
Баща ми често ми казва, че за това не ми действат добре-защото съм спряла да ги ям, и трябвало пак да почна.... отказала съм се да се боря на това поле.
От 3 седмици  въгл. ми са само от зеленчуци, засега върви добре.

# 266
Здравейте, да попитам кое е за предпочитане: тънкия пакетиран бекон, който след пържене става почти като пергамент, или "беконът", който се продава в месарниците - дебел, чисто месо със сланинка.
Определено второто на грил тиган или скара  Peace
И още нещо интересно: в експерименти с животни е установено, че колкото по-нискобелтъчинна храна им дават, толкова повече напълняват. Оттам тръгва и концепцията за есенциалността на белтъчините - под въпрос е какво да се ограничи (въглехидратите или мазнините), но белтъчините са абсолютно задължителни. И дори има високобелтъчинни диети, които също са сравнително сполучливи, но все пак трябва да се внимава, защото е възможно да се постигне дисбаланс по този начин, ако се кара дълго на наистина много високи количества белтъчини и нисък дял мазнини.
Възможно ли е белтъчините да са ми малко, че да качвам, вместо обратното? Вече почти стигнах кг, на които излезнах от родилния дом  Shocked Има ли и други, които в началото да са движели нагоре и ако да, кога се нормализираха нещата? Проблема принципно не е в това какво показва кантара, но и със см не са по-различни нещата. Нещо не правя както трябва...
Лилава_коса, само краката ли са топли? Наистина е странно.

# 267
Да, мисля да кача отделни откъси от Гари в блога Embarassed Така се надявам и да увелича шанса някое издателство да се заинтересува.

А Андреас Енфелт обявява, че е направен нов експертен анализ в Швеция на подходящите хранителни режими при затлъстяване (под заглавието "Хранене при затлъстяване") и до понеделник няма право да обяви резултатите, но казва да очакваме истинско земетресение в понеделник - толкова разтърсващи били новините. Ще видим Wink

За рибите и аз съм чувала такива неща, уви... Аз не че ям толкова много риба, ама все веднъж на 7-10 дни се случва да хапна. Жалко.

Лора_, дано скоро да се раздвижи по-съществено и теглото! Hug

Yoya, не знам какво е положението при теб Embarassed По принцип е възможно отначало да има покачване, ако преди това си била дълго време на много ограничаващи диети или пък на нискомазнинни - тогава ще се получи наваксване за известно време. Също е възможно наистина нещо да бъркаш. Например не е нужно да се набляга много на мазнините, а просто се използва достатъчно количество. Ако си опечеш пържола и си задушиш зеленчуци с масло, това обикновено е достатъчно и не е нужно да се слага и масло върху пържолата. Не знам, дай повече подробности.

# 268
Yoya , само краката и то точно в горната част, къде ми е целта за намаляване на сантиметрите.
 Joy току - виж нещо тръгнало да се топи най-накрая

# 269
по принцип на този режим доста се покачва вътр. темп
ако пробвате насред зимен мраз да закусите добре с бекон и яйца, после ще се учудите как излизате с тънко яке и го разкопчавате, докато всички наоколо са се увили и зъзнат
вече всяка зима се радвам на този феномен

Общи условия

Активация на акаунт