Колко ви струва храната на месец у дома?

• 103 899
  • 1 880
  •   1
Отговори
# 1 455
Ето, ето аз съм просто разсипница!

# 1 456
  • Пловдив
Шарлан значи олио! Още преди години баба ми ползваше тази дума за олио и едва ли тогава шарлан е  означавало студено пресован зехтин или там каквото беше! Това е поредния търговски трик!
Шарлан е нерафинирано олио. Има много силно изразен вкус на слънчоглед и е леко горчив. Преди години ни бяха дали една туба от 10 литра истински шарлан от село, с доста зор го изядохме, заради горчивината. За сладкиши не става! Много е специфичен вкуса. Сега не знам какво се предлага и какво наричат шарлан БГ производителите.
ООоо да преди 30 години е имало студено нерафинирано олио!
Още вчера дадих линк към речник където се казва, че шарлан е старата дума за олио, думата е турска и на турски също означава олио!
Шарлан Е нерафинирано олио или орехово масло. По времето, когато у нас думата олио не се е употребявала, всичкото олио е било нерафинирано и мисля - студено пресовано.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2013, 10:24 от Оранжева мандаринка

# 1 457
  • Пловдив
Я, кажете колко да дадохте за храна събота и неделя?
Нула, ходихме на гости Simple Smile
С преспиване ли?
Естествено Simple Smile

# 1 458
А баня отделна имаше ли? Ти у вас имаш ли отделна за гости?
И с празни ръце ли отиде на гостито?

# 1 459

Шарлан Е нерафинирано олио - или орехово масло. По времето, когато у нас думата олио не се е употребявала, всичкото олио е било нерафинирано и вероятно - студено пресовано.

Хайде сега и орехово масло  Mr. Green Попитай един турско говорящ какво значи шарлан и дали това означава орехово масло, макар че дори на турски шарлан е остаряла форма на думата олио и в момента дори не я ползват!

# 1 460
  • Пловдив
Ходихме в Сопот, в апартамента където живеехме, 160 квадрата, три спални и две бани Simple Smile Свекърите ни изхранваха, живеят на долния етаж. Фамилна кооперация. Апартаментите са напълно самостоятелни, но ние сме изнесли хладилника временно в Пловдив докато си купим нов.  Mr. Green Дойде и майка ми на гости, донесе мед, плодове, две свински рибици за пържоли иииии не знам какво. За целия уикенд с мъжа сме платили само излизането си за две бири с две порции картофи със сирене Simple Smile

Не само ни изхраниха двете баби, свекърва и тъща, ами сме донесли и в Пловдив Simple Smile

# 1 461
Скрит текст:
*прясно зеле - 50 ст
* авокадо - 1.80 лв
* тиквички - 80 ст
* айсберг - 2.00 лв
* картофи - 1.50 лв
* 500 г лимец - 2.30 лв
* маслини 200 г 1.00 лв
* масло 250 г - 2.30 лв на промоция
* карначета  6.00 лв
* свинска плешка - 7.00 лв
* 1 кисело мляко - 1.10 лв
* заквасена сметана - 1.70 лв
* прясно мляко - 2.00 лв
* бакпулвер и ванилия - 30 ст

Това купих събота и неделя.
Останаха ми от зеленчуците, прясното мляко, маслото, лимеца.
Около 30 лв изхарчих - 3-ма човека.
А, и един черен шоколад купих за 1.45 лв.
Днес ще купя само месо.

# 1 462
Ходихме в Сопот, в апартамента където живеехме, 160 квадрата, три спални и две бани Simple Smile Свекърите ни изхранваха, живеят на долния етаж. Фамилна кооперация. Апартаментите са напълно самостоятелни, но ние сме изнесли хладилника временно в Пловдив докато си купим нов.  Mr. Green Дойде и майка ми на гости, донесе мед, плодове, две свински рибици за пържоли иииии не знам какво. За целия уикенд с мъжа сме платили само излизането си за две бири с две порции картофи със сирене Simple Smile

Не само ни изхраниха двете баби, свекърва и тъща, ами сме донесли и в Пловдив Simple Smile

А, ето  Peace
Пък и храната, гледам - е напълно в духа на традицията - да има, чедо, да има...

# 1 463
  • Пловдив
Обаче майка ми това го купува, тя не се занимава със земеделие. В смисъл не го е произвела тя.

# 1 464
Скрит текст:
*прясно зеле - 50 ст
* авокадо - 1.80 лв
* тиквички - 80 ст
* айсберг - 2.00 лв
* картофи - 1.50 лв
* 500 г лимец - 2.30 лв
* маслини 200 г 1.00 лв
* карначета  6.00 лв
* прясно мляко - 2.00 лв

Днес ще купя само месо.

За закуска плешката или карначетата?
Интересно ми е - как точно разпредели по три хранения на ден, два дена, плюс следобедна закуска, за 3ма човека?

# 1 465
Обаче майка ми това го купува, тя не се занимава със земеделие. В смисъл не го е произвела тя.

Именно, именно  Peace

Ама напиши това в темата за гости, защото там - като споделям наблюдения - първо се чете през пръсти и второ - пишат се глупости!

# 1 466
Имам една стара книга с рецепти и там в много рецепти се използва дървено масло. Тогава като проверих в интернет излезе, че дървено масло е зехтин. Дали е така - не знам.

А за шарлан излиза, че е: Шарлан - нерафинирано масло от студено пресовано слънчогледово семе.

И аз така знам , дървеното масло е зехтин , шарлана е нерафинирано олио цена 5-6 лв. в специализираните магазини съм го виждала. 

# 1 467
  • Пловдив

Хайде сега и орехово масло  Mr. Green Попитай един турско говорящ какво значи шарлан и дали това означава орехово масло, макар че дори на турски шарлан е остаряла форма на думата олио и в момента дори не я ползват!

Един случаен турскоговорещ знае точните значения на остарелите турски думи, колкото един случаен българоговорещ знае точните значения на остарелите български думи.
А иначе думата шарла(га)н е от персийски произход, тоест горе-долу толкова е турска, колкото и българска.
Така че питай някой българоговорещ какво е шарлан, или виж в някой свестен речник или в интернет дори.

# 1 468

Интересно ми е - как точно разпредели по три хранения на ден, два дена, плюс следобедна закуска, за 3ма човека?

У нас ядат по два пъти на ден събота и неделя. Какво е това 3 пъти, че и следобедна закуска.  Grinning

Моя пазар беше горе- долу като на цитирания и ми остана.

# 1 469
Скрит текст:
*прясно зеле - 50 ст
* авокадо - 1.80 лв
* тиквички - 80 ст
* айсберг - 2.00 лв
* картофи - 1.50 лв
* 500 г лимец - 2.30 лв
* маслини 200 г 1.00 лв
* карначета  6.00 лв
* прясно мляко - 2.00 лв

Днес ще купя само месо.

За закуска плешката или карначетата?
viliko, в събота само аз съм вкъщи. Сега се сетих, че съм пропуснала да добавя и 6 яйца към сметката за 1.30 лв. и 1 черен шоколад за 1.45 лв.
Моята закуска няма да описвам, че ще се почне колко ям, какво ям и какво не ям. В неделя направих банички за закуска. Не обядваме, а месото и зеленчуците са за вечеря.
Описах продуктите, за които съм дала пари на магазина.
Брашно, мая, козе сирене, масло, яйца за баничките.
Бялото брашно, маята, козето сирене ми носи свекъра. Купува го на едро и понеже не давам пари за него, не го слагам в сметката, а може би трябва.
От продуктите направих и кексчета, ако някой пожелае с кафето следобед, но принципно нямаме следобедна закуска.

Общи условия

Активация на акаунт