Колко ви струва храната на месец у дома?

• 105 755
  • 1 880
  •   1
Отговори
# 900
Голям фен съм на Краси. Стига да не прокламира особено яростно вредността от цигарите и от месото. Ако се абстрахирам от тези й особености, то ястията й изглеждат съвършени, вкусни, атрактивни и любопитни.
Ако не бях такъв мързел и ако не мразех толкова готвенето, щях да пробвам рецептите.
От ядене на торта веднъж седмично още никой не е погинал. Дори не се е разболял. Все пак не става дума за ежедневие, при това плющене на корем, нали? И по-добре парче домашна торта, отколкото каквато и да е купешка, или пък вафли, бисквитки и всякакви десертчета от магазина /пакетирани/.
Аз много обичам Баунти и Морени. С кеф ям веднъж годишно. За сладко определено се ограничавам. Но не защото е вредно за здравето, а защото ми се отразява на килограмите. Пък съм вече дърта и трудно свалям. И не спортувам /въпреки че търча като гламава по цял ден по задачи и, тъй като времето все не ми достига, се движа почти на бегом/.

# 901
Самата дума "лакомство" ми е толкова противна  Confused  В детската градина на сина ми една госпожа я употребяваше, ауууу, с какъв патос, с една лигня - лааакоомствооо, направо да потънеш в лецитин, хидрогенирани мазнини и тункван кувертюр...

# 902
От цялата тая тема поне за мен произтече един положителен ефект - от 1. октомври почвам да събирам всички касови бележки, за да тегля чертата в края на месеца и да видя какво-що. А оттам - евентуално и да видя как мога да озаптя бюджета, че последните месеци никак не ми харесаха в това отношение.
Не живея в България, но ако след месец темата още е активна (а аз се надявам да не е), ще споделя сумата, обърната в лева (за един човек в столица на централноевропейска държава).
Иначе купувам основно малко месо (предпочитам да се лиша от количество, но да не давам пари за мазнотии, които и без това ще изрежа, защото ми се повдига от тях), плодове, зеленчуци, подправки, грах и царевица (консерви), замразени моркови и спанак, яйца, масло, сметана. Рядко кисело мляко и едамер, бутилка вино и бутилка олио веднъж в месеца (също и 1-2 кутийки чай). Продукти като сол, захар и брашно ме изкарват по повече от месец. Кафе не пия, твърд алкохол - само по събирания и по малко, много рядко се храня навън, така че "сметката" ще е максимално чиста.

Но. Едно голямо но, от което смятам да режа, след като тегля чертата. Редовно купувам газирано (от тая година ме прихвана, преди изобщо не пиех  Shocked) и още по-редовно купувам шоколад, разни кексчета, десертчета, подобни глупости, дето уж не са скъпи, но като се натрупа количество (както се случва при мен), натежава на фигурата и бюджета. Така че тази тема ми е много полезна именно с осъзнаването на количествените измерения на тоя навик.  ooooh!  

# 903
  • в рока
Цитат
Не живея в България, но ако след месец темата още е активна (а аз се надявам да не е), ще споделя сумата, обърната в лева (за един човек в столица на централноевропейска държава).

Е защо ще я пишеш в лева сумата?

# 904
Цитат

Е защо ще я пишеш в лева сумата?

Контеса също пише за лв. , а не е в БГ ? Thinking

# 905
Ами за да може да се направи просто сравнение (плюс ще напиша и какъв процент е това от средната работна заплата за страната). Иначе като я напиша в местната валута, все ще се намери някой да полюбопитства колко е равностойността й в лева, което е нормално, та така ще спестя ровенето в нета за валутни конвертори.

Като цяло, подобно упражнение е лишено от смисъл, защото човек наистина знае 2 и 200 и се простира според чергата и/или приоритетите си. Аз написах по-горе каква е моята полза от темата - да седна най-сетне и да си калкулирам разходите, за да видя и как мога да ги оптимизирам. Все пак храната (поне при мен) е най-голямото перо в бюджета след наем+режийни (при мен са заедно и сумата е твърда всеки месец).

# 906
Не живея с родителите си, свекър и свекърва си нямам, живея с бащата на децата и не го крия, напротив гордея се с това ТОЙ е моята по добра половина. Уважавам хора със семейства. Обкръжението ми е от щастливи семейни хора с дечица. Не всеки има възможност да си купи свой дом, ако аз трябва да деля покрив с други хора ще деля и хляба си тях /образно казано/. А по хубаво от това да живееш близко до хората дали ти живот, отгледали те с обич, и направилите човек няма. /поне за мен/
Между другото съм пробвала с жена. Първата идваше рано сутрин, злоупотребяваше със сумите за пазар, и приготвяше от сутринта ястието за вечеря /готвено напр. пълнени чушки с ориз, кюфтета със сос , разни варива и супи / за обедно меню о.к. ама за вечеря манджа не благодаря. Втората едва не ни умори със здравословните си гозби и при все че бе наета да домакинства си позволяваше да прави забележки ни в клин ни в ръкав.
Сега ползвам помощ за хигиената и то не за всичко.
Ако в даден момент ни се види нанагорно имаме на съседната пряка малко жилище около 70 кв. м. и може да си наемем семейство да ни помага и да живее там. Но това по натам.
За сладките неща бонбони и бисквити купуваме  в промишлени количества. Аз винаги предлагам на гостите с кафе, чай, сок, вода. Някак не си представям да държа гост на празна маса /независимо дали е шеф, подчинен, роднина, приятел, съсед/
И да вечер се събираме у нас защото макар и да не сме с най-голямато жилище, когато правихме вътрешния интериор държах на голяма трапезна и холна маси   и дансинг в дневния тракт, както и на хубави тераси  подходящи за вечеря под открито небе. Гостите не си носят храна от вкъщи.
Случвало се само веднъж на погачата на малкия син една дама от провинцията донесе домашно направен кекс защо в нейния край такъв бил обичаят.

# 907
  • Пловдив
........каквото всъщност означава нелепото изречение "не се пълнее от количество, а от некачествена храна"?
Ами, ако изяждаш на ден по 2 пакетчета солети или кубети, и 2-3 морени.
Това със сигурност не е голямо количество, но ако ядеш подобни неща по-дълго време, със сигурност ще започнеш да качваш.
Ето как от малко количество некачествена храна се пълнее.

Дано съм уцелила чий е цитатът. Wink
Ами не е така, пробвай. С 2 пакета солети и 2 морени ще пълнееш толкова, колкото с пълнозърнест хляб вместо солетите и мед и плодове вместо морените - примерно - със същата калорийна стойност. Много е вероятно дори да започнеш да отслабваш, именно защото количеството е малко.

# 908
Не живея с родителите си, свекър и свекърва си нямам, живея с бащата на децата и не го крия, напротив гордея се с това ТОЙ е моята по добра половина. Уважавам хора със семейства. Обкръжението ми е от щастливи семейни хора с дечица. Не всеки има възможност да си купи свой дом, ако аз трябва да деля покрив с други хора ще деля и хляба си тях /образно казано/. А по хубаво от това да живееш близко до хората дали ти живот, отгледали те с обич, и направилите човек няма. /поне за мен/
Между другото съм пробвала с жена. Първата идваше рано сутрин, злоупотребяваше със сумите за пазар, и приготвяше от сутринта ястието за вечеря /готвено напр. пълнени чушки с ориз, кюфтета със сос , разни варива и супи / за обедно меню о.к. ама за вечеря манджа не благодаря. Втората едва не ни умори със здравословните си гозби и при все че бе наета да домакинства си позволяваше да прави забележки ни в клин ни в ръкав.
Ако в даден момент ни се види нанагорно имаме на съседната пряка малко жилище около 70 кв. м. и може да си наемем семейство да ни помага и да живее там. Но това по натам.
За сладките неща бонбони и бисквити купуваме  в промишлени количества. Аз винаги предлагам на гостите с кафе, чай, сок, вода. Някак не си представям да държа гост на празна маса /независимо дали е шеф, подчинен, роднина, приятел, съсед/
И да вечер се събираме у нас защото макар и да не сме с най-голямато жилище, когато правихме вътрешния интериор държах на голяма трапезна и холна маси   и дансинг в дневния тракт, както и на хубави тераси  подходящи за вечеря под открито небе. Гостите не си носят храна от вкъщи.
Случвало се само веднъж на погачата на малкия син една дама от провинцията донесе домашно направен кекс защо в нейния край такъв бил обичаят.

Ок, ама аз само май не разбрах, след като не готви6 /сори, не знам къде ми е въпросната буква/, от къде аджеба се взема храната, която раздава6 на бабите пред блока за да ти вардят децата? И нали прекарва6 всичкото си време с тях и само с тях...6то ти е нужна помо6та им? И тая пък от провинцията...донесла кекс, а вие си денсите в дневната..айсиктир

# 909
........каквото всъщност означава нелепото изречение "не се пълнее от количество, а от некачествена храна"?
Ами, ако изяждаш на ден по 2 пакетчета солети или кубети, и 2-3 морени.
Това със сигурност не е голямо количество, но ако ядеш подобни неща по-дълго време, със сигурност ще започнеш да качваш.
Ето как от малко количество некачествена храна се пълнее.

Дано съм уцелила чий е цитатът. Wink
Ами не е така, пробвай. С 2 пакета солети и 2 морени ще пълнееш толкова, колкото с пълнозърнест хляб вместо солетите и мед и плодове вместо морените - примерно - със същата калорийна стойност. Много е вероятно дори да започнеш да отслабваш, именно защото количеството е малко.

То това, че е със същите калории, не значи, че има същата хранителна стойност. В пълнозърнестият хляб ще има поне фибри, които карат човек да се чувства сит. Плодовете също са с много по-висока хранителна стойност от колкото морените. Алкохолът също има калории, но от него не можем да се наядем Grinning .
Да не говоря, че има храни в който умишлено се слагат съставки целящи да предизвикат още глад, а тези храни са най-често сладки.

# 910
  • Пловдив
СлънцеЛуна, написаното от теб няма отношение към въпроса за пълнеенето. Условието е, че изяждаш 2 пакета солети и 2 морени, а не че от глад след това продължаваш да ядеш. Wink Съдържанието на полезни вещества също няма отношение към въпроса.

# 911
В темата вече всеки си излива, каквото му е на душата Simple Smile)))
Кой не можел да спре сладкото, кой газираното...
Кой да си похвали къщата с дансинга  и балконите...
Кой да се изтъкне, че бяло брашно не е виждал от 1946та...

# 912
В темата вече всеки си излива, каквото му е на душата Simple Smile)))
Кой не можел да спре сладкото, кой газираното...
Кой да си похвали къщата с дансинга  и балконите...
Кой да се изтъкне, че бяло брашно не е виждал от 1946та...

...защото иначе всяка тема в Клюкарника около 60-та страница е съставена само и единствено от отговори по зададената в първото мнение тема...  Whistling

# 913
  • София

Ок, ама аз само май не разбрах, след като не готви6 /сори, не знам къде ми е въпросната буква/, от къде аджеба се взема храната, която раздава6 на бабите пред блока за да ти вардят децата? И нали прекарва6 всичкото си време с тях и само с тях...6то ти е нужна помо6та им? И тая пък от провинцията...донесла кекс, а вие си денсите в дневната..айсиктир
hahahaОт половин час се хиля с хаотичните откровения и с тая от провинцията и кекса.
Не е истина просто. Joy

# 914
  • София
Стигате де!  Wink Постът е писан в 11 вечерта. Съвсем в духа на форума е да е леко несвързан и около него да кръжат винарки (по кака Сийка)  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт