Отговори
# 210
Към ЛЛЛ
Моля ви помогнете ми да се измъкна от омагъосания кръг ,в който попаднах с моя малчуган.
След раждането-секцио се получиха усложнения при мен-повръщане последвано от обезводняване.Кърмата ми слезна почти веднага,но поради обезводняването не е достатъчна за малчо и се налага да дохранваме с АМ. Вече съм добре,възстанових се,храня се нормално,пия мноооого течности+лактагонене чай.Но все още кърмата си седи на същото количество и не му е достатъчно.Това,което правя е всеки път да го слагам и на двете гърди,след това изцеждам колкото мога.Пробвах и само да изцедя,за да видя контролно колко има-общо от двете докарвам най-много 40 мл.Какви ли не схме пробвам.На двете гърди+изцедена кърма.В резултат-след около час отново дава сигнали за глад-върти си главичката,лапа си пръстчетата,плаче.Единствения вариант при който остава видимо сит е като му додам АМ-40-50 мл и кърма-къде от гърда,къде изцедена.Това е един омагъосан кръг от който искам да се измъкнем и да мине само на кърма,но се оказва,че не мога да я увелича-максимума,който имам е 40-50 мл.Кажете ми как мога да се измъкна и да махна АМ.Иначе си пълни добре и редовно пампитата.Няма проблем със засукването,поне видимо изглежда,че си папка от гърда.
Ще бъда много благодарна,за работеща схема,която да следвам и да минем напълно на естествено хранене.

Sweetynel, честит ти Константин! Да бъде жив и здрав.

Как е организирано кърменето му в момента - колко хранения има за 24 часа?; на поискване ли се храни или на режим?; една или две гърди предлагаш на хранене?; на колко часа средно суче?; кърмиш ли го нощем?; даваш ли биберон-залъгалка?; приема ли нещо различно от кърма (адаптирано мляко, вода, сок, пюрета, каши) – какво, как го даваш и в какво количество за 24 часа?; как пишка и ака, колко често пълни пелените за едно денонощие? Също така искам да попитам какво е рожденото му тегло, най-ниското измерено тегло, колко е изписан и как наддава към момента, ако знаеш?

За кърмените бебчета е нормално да огладняват след час - час и половина от началото на предходното хранене. За да не се повтарям защо това е така и как би могла да организираш кърменето за да отпадне евентуално добавката, ще те помоля, ако не те затруднява да прочетеш отговорът, който писах на Lulu25.

АМ в повечето случаи съдържа краве мляко. В кравето мляко се съдържа казеин, който го има и в човешкото мляко с тази разлика, че в АМ е в по-голямо количество. Попаднал в стомаха на бебето той прави голяма жилава верига, с която бебешкия организъм се справя значително по-трудно сравнено с човешкото мляко. Именно поради това, че обработката на АМ е по-трудна за бебетата те правят по-големи паузи между отделните хранения  Peace

# 211
Здравей Else , много благодаря за отговора! Не знам колко  сънливо бебе е, като я нахраня се кокори около час и нещо, но не плаче седи си и си гледа, не издава много звуци, лапа ръчички понякога, заспива дълбоко час-час и половина преди следващото хранене,. Да будя я на 3ч днес, трудничко е, но успявам. После си засуква активно. Правя компресия да. Прави ми впечатление, че от лява гърда като суче се буди сама и е по неспокойна, но и по цеденето виждам, че лявата ми не произвежда толкова, колкото дясна. Мисля, че имаше още една напикана и после се изпишка и докато я къпехме. Тази сутрин я измерихме. Изписаха ни на 3ти ден 3,030 днес е 6ти ден и тази сутрин беше 3,200, според мен наддава добре. Утре пак ще я измеря. Правих и пробно кърмене на лява гърда и беше наддала 40грама след 30мин стоене на гърда, което според мен е малко. Имам и изцедена кърма и додавам, когато кърмя от лява гърда, но не винаги. Днес например нарочно я оставих да се събуди сама и да си поиска. Днес храненията ще станат 7 по мои сметки, но 8 не знам как ще ги натъкмя трябва да я будя на 2ч или въобще да не спи между храненията.

Sophie PP, не звучи като сънливо бебе  Grinning Мислиш ли, че преди да заспи след този час-час и половина будуване тя би била склонна да суче отново? Така биха могли да се вмъкнат няколко кърмения, ако разбира се тя иска да суче без да се налага да я будиш допълнително. Опитвала ли си в рамките на едно кърмене да предлагаш и двете гърди? Ако си предлагала какво се случва? Според написаното за 3 дни тя е наддала 170 гр., което по груби сметки би означавало около 400 гр на седмица с този темп, което от своя страна е едно отлично наддаване.

Повечето жени забелязват разлики в количеството кърма при изцеждане, при потичане на млякото и / или разлика в размера на гърдите. Както и с много други неща (размер на стъпалото, размер на пръстена, зрението и т.н.) асиметрия е нормална при хората. При някои жени разликата между гърдите е едва забележима, а в други разликата е видима.

Възможни причини за разлика между производството/ потичането на кърма на гърдите могат да бъдат:
- Нормалните анатомични различия. При повечето жени, едната гърда има повече работещи млечни канали и алвеолите сравнено с другата (обикновено лявата, но не е задължително). При някои жени има разлики между двете ареоли или зърната (вдлъбнати, плоски, с различна форма / размер), който разлики правят по-лесно за бебето да засуче едната гърда сравнено с другата.
- Предпочитание на бебето към едната гърда. Повечето бебета имат в известна степен предпочитание към някоя от гърдите. Възможно е бебето да се чувства по комфортно на нея и да суче по-ефективно или по-често.
- Предпочитание на майката към едната страна. Съзнателно или подсъзнателно кърмачката може да предлага едната гърда по-често от другата, защото тя се чувства по-комфортно като кърми от нея.
- Претърпяна операция на гърдата или нараняване. Ако едната гърда е била оперирана или засегната по някакъв начин, производството или потичането на кърма може да бъде засегнато.

До колкото разбирам разликата в количеството кърма те притеснява. Можеш да опиташ да увеличиш кърмата на гърдата, която произвежда по-малко. Важно е да бъдеш внимателна и да не пренебрегваш твърде много другата гърдата. Задържането на повече мляко в нея може да създаде предпоставки за запушени канали и мастит .

Ето някои неща, които могат да помогнат (не е нужно да се направи всяко едно от тях; може да започнеш с нещото, което ти изглежда най-подходящо):
- Предлагане на бебето да суче първо от гърдата с по-малко кърма на всяко хранене в продължение на няколко дни (обикновено бебето суче по-енергично на първата предложена гърда). След като изсуче първата се предлага и втората - с по-голямото производство.
- Кърмене от гърдата с по-малко продукция два пъти по-често. Например, ако кърмите от едната гърда на едно хранене, може да суче от по-малката гърда в продължение на две поредни хранения, а от по-голямата едно. Следващите две хранения са пак от по-малката и т.н.
- Изцеждане на гърдата с по-малко производство в продължение на 5-10 минути след хранене.
- Изцеждане единствено на гърдата с по-малко производство за 10-20 минути между храненията.

Ако гърдата с по-голямо производство се препълва може да се изцеди до толкова, че да се облекчи напрежението. При вземане на горните мерки,  повечето майки забелязват "изравняване" в известна степен в рамките на 3-5 дни. Повечето майки използва тези мерки за кратко време само - докато получат желания резултат, но други продължават по-дълго.

Надявам се информацията да ти помогне за да се справиш с проблема и ще се радвам да споделиш как се развива ситуацията.

# 212
Към ЛЛЛ
Моля ви помогнете ми да се измъкна от омагъосания кръг ,в който попаднах с моя малчуган.
След раждането-секцио се получиха усложнения при мен-повръщане последвано от обезводняване.Кърмата ми слезна почти веднага,но поради обезводняването не е достатъчна за малчо и се налага да дохранваме с АМ. Вече съм добре,възстанових се,храня се нормално,пия мноооого течности+лактагонене чай.Но все още кърмата си седи на същото количество и не му е достатъчно.Това,което правя е всеки път да го слагам и на двете гърди,след това изцеждам колкото мога.Пробвах и само да изцедя,за да видя контролно колко има-общо от двете докарвам най-много 40 мл.Какви ли не схме пробвам.На двете гърди+изцедена кърма.В резултат-след около час отново дава сигнали за глад-върти си главичката,лапа си пръстчетата,плаче.Единствения вариант при който остава видимо сит е като му додам АМ-40-50 мл и кърма-къде от гърда,къде изцедена.Това е един омагъосан кръг от който искам да се измъкнем и да мине само на кърма,но се оказва,че не мога да я увелича-максимума,който имам е 40-50 мл.Кажете ми как мога да се измъкна и да махна АМ.Иначе си пълни добре и редовно пампитата.Няма проблем със засукването,поне видимо изглежда,че си папка от гърда.
Ще бъда много благодарна,за работеща схема,която да следвам и да минем напълно на естествено хранене.

Sweetynel, честит ти Константин! Да бъде жив и здрав.

Как е организирано кърменето му в момента - колко хранения има за 24 часа?; на поискване ли се храни или на режим?; една или две гърди предлагаш на хранене?; на колко часа средно суче?; кърмиш ли го нощем?; даваш ли биберон-залъгалка?; приема ли нещо различно от кърма (адаптирано мляко, вода, сок, пюрета, каши) – какво, как го даваш и в какво количество за 24 часа?; как пишка и ака, колко често пълни пелените за едно денонощие? Също така искам да попитам какво е рожденото му тегло, най-ниското измерено тегло, колко е изписан и как наддава към момента, ако знаеш?

За кърмените бебчета е нормално да огладняват след час - час и половина от началото на предходното хранене. За да не се повтарям защо това е така и как би могла да организираш кърменето за да отпадне евентуално добавката, ще те помоля, ако не те затруднява да прочетеш отговорът, който писах на Lulu25.

АМ в повечето случаи съдържа краве мляко. В кравето мляко се съдържа казеин, който го има и в човешкото мляко с тази разлика, че в АМ е в по-голямо количество. Попаднал в стомаха на бебето той прави голяма жилава верига, с която бебешкия организъм се справя значително по-трудно сравнено с човешкото мляко. Именно поради това, че обработката на АМ е по-трудна за бебетата те правят по-големи паузи между отделните хранения  Peace

Здравей Else,
Да ти отговоря на въпросите
По повод храненията-те са приблизително на около 3 часа,като през нощта започна да прави 3 часови паузи,предходните дни имаше нощи с по 4-5-6 часови дневни и нощни паузи,но беше повече на АМ,отколкото кърма.От няколко дни храненето е по следния начин.Опитвам се на всяко хранене да му предлагам и двете гърди-суче приблизително около 15-20 мин на гърда.След това давам ако има изцедена кърма,която е не повече от 20-30 мл.И дохранвам с АМ-около 50-60 мл,в зависимост от това дали има изцедена кърма или не.Ако има давам по-малко АМ.От вчера започнах да се цедя на около 3 часа,понякога пропускам,особено следобяд-тогава май е доста оскъдно.
Понякога му давам биберон залъгалка,ако нервничи,но е след хранене и сам я пуска след време.Не съм забелязала да е "пристрастен"към нея,дори сам я отхвърля понякога.
Храненето с АМ е от шише.
По повод памперсите-пълни ги обикновено след около час-два след хранене,почти на всяко хранене.Напишканите също са доволно,както и извън памперс  Simple Smile
Единственото различно което давам е,чай от копър на Хип,по препоръка на педиатърката,като превантивна мярка срещу колики.Не бих казала,че го харесва особено-май по-скоро си изплаква устата и се мръщи.Спряхме да даваме преварена вода със захар,както правеха в болницата.
Относно кг-роди се 3,810 кг,изписаха ни 3,670 кг.В момента не знам колко е,няма как да го измерим.

# 213
Все чета колко е важно бебетата да изсуче първата гърда, но за месец и нещо така и не разбрах кога точно я е изсукала и дали въобще я е изсукала. Как може да се разбере това?

Здравей ku4o,
Мисля, че почти всяка майка си задава този въпрос. Реално гърдата никога не се изпразва било то със сукане или помпа на 100 %. Винаги остава някакво мляко.

В началото на кърменето бебето засуква на малки, бързи глътки, а след това започва да суче бавно и съсредоточено. Прави около десетина дълги засуквания и след това спира за да почине като не пуска гърдата. После отново се активира. Ако бебето суче доволно от едната гърда, може да бъде оставено на нея докато я пусне. Следващия път ще яде от другата. Или пък ако изглежда, че не се е нахранило от едната, тогава другата е готова.

Знам, че съм пускала тази статия на други майчета, но не знам дали на теб ти е попадала за четене Как се хранят бебетата. Мисля, че може да ти помогне.

# 214
Елсе, благодаря за отговора.   bouquet

Пак заповядай Hug

# 215
Здравей Else,
По повод храненията-те са приблизително на около 3 часа,като през нощта започна да прави 3 часови паузи,предходните дни имаше нощи с по 4-5-6 часови дневни и нощни паузи,но беше повече на АМ,отколкото кърма.От няколко дни храненето е по следния начин.Опитвам се на всяко хранене да му предлагам и двете гърди-суче приблизително около 15-20 мин на гърда.След това давам ако има изцедена кърма,която е не повече от 20-30 мл.И дохранвам с АМ-около 50-60 мл,в зависимост от това дали има изцедена кърма или не.Ако има давам по-малко АМ.От вчера започнах да се цедя на около 3 часа,понякога пропускам,особено следобяд-тогава май е доста оскъдно.
Понякога му давам биберон залъгалка,ако нервничи,но е след хранене и сам я пуска след време.Не съм забелязала да е "пристрастен"към нея,дори сам я отхвърля понякога.
По повод памперсите-пълни ги обикновено след около час-два след хранене,почти на всяко хранене.Напишканите също са доволно,както и извън памперс  Simple Smile
Единственото различно което давам е,чай от копър на Хип,по препоръка на педиатърката,като превантивна мярка срещу колики.Не бих казала,че го харесва особено-май по-скоро си изплаква устата и се мръщи.Спряхме да даваме преварена вода със захар,както правеха в болницата.
Относно кг-роди се 3,810 кг,изписаха ни 3,670 кг.В момента не знам колко е,няма как да го измерим.

Здравей отново, sweetynel Simple Smile
Това, че бебо е намалил интервалите между отделните кърмения е добре. Опитвала ли си да прилагаш компресия когато кърмиш? Също така дали си предлагала отново първата гърда след като пусне втората? Реално в рамките на едно кърмене гърдите могат да се сменят 2-3 пъти тъй като кърмата се произвежда и в процеса на самото кърмене.

Кърменето е на принципа на търсенето и предлагането – колкото повече се празни гърдата, толкова повече мляко ще прави тя. Принципът на действие може да се сравни с този на тоалетното казанче. Всяко казанче побира определено количество вода като различните модели побират различно количество, но това не им пречи да работят. Когато се пусне водата, тя бързо започва да се стича наново, за да го напълни, а поплавъкът контролира скоростта й. В организмът поплавъкът е инхибитор, чието натрупване подава сигнал на организма да спре да произвежда мляко. При казанчето броят пускания на водата за един ден определят общото количество вода, която ще премине през него. Да кажем, че обемът на казанчето е 5 литра и пуснем 10 пъти водата през деня, през казанчето ще преминат 50 литра вода, ако пуснем обаче 2 пъти казанчето от там ще мине 5 пъти по-малко - 10 литра. Това илюстрира, че по-честите кърмения означават по-голям обем мляко, направен за един ден, дори количеството мляко, поето на едно хранене или изцедено, да остава същото.

За да не настъпи объркване в засукването поради различния начин на сукане от гърда и пиене от шише, изцедената кърма може да се предлага с чашка, лъжичка, спринцовка без игла, дозатор, капкомер или друго. Наред с това предлагането на млякото с шише с биберон или ползването на биберон залъгалка при някои бебета довежда до задоволяване на сукателният им инстинкт и те не са активни на гърдата.

Как изцеждаш в момента - след кърмене или между кърменията? За стимулиране на гърдите някои майки изцеждат за по 5-10 минути всяка гърда след гърмене дори и при това изцеждане от гърдата да не тече кърма. Други изцеждат между храненията за 10-20 минути. Друг вариант, който майките ползват е при същата периодичност, но всяка гърдата се затопля и се прави масаж, след което 7 минути се изцежда, след това отново затопляне-масаж, 5 минути се изцежда, затопляне-масаж, 3 минути изцеждане. За спестяване на време гърдите могат да се изцеждат едновременно. Има изследвания, които показват, че масажа по време на изцеждане улеснява и е възможно да се изцеди повече кърма.

# 216
Здравей Else,

Здравей отново, sweetynel Simple Smile
Това, че бебо е намалил интервалите между отделните кърмения е добре. Опитвала ли си да прилагаш компресия когато кърмиш? Също така дали си предлагала отново първата гърда след като пусне втората? Реално в рамките на едно кърмене гърдите могат да се сменят 2-3 пъти тъй като кърмата се произвежда и в процеса на самото кърмене.

Кърменето е на принципа на търсенето и предлагането – колкото повече се празни гърдата, толкова повече мляко ще прави тя. Принципът на действие може да се сравни с този на тоалетното казанче. Всяко казанче побира определено количество вода като различните модели побират различно количество, но това не им пречи да работят. Когато се пусне водата, тя бързо започва да се стича наново, за да го напълни, а поплавъкът контролира скоростта й. В организмът поплавъкът е инхибитор, чието натрупване подава сигнал на организма да спре да произвежда мляко. При казанчето броят пускания на водата за един ден определят общото количество вода, която ще премине през него. Да кажем, че обемът на казанчето е 5 литра и пуснем 10 пъти водата през деня, през казанчето ще преминат 50 литра вода, ако пуснем обаче 2 пъти казанчето от там ще мине 5 пъти по-малко - 10 литра. Това илюстрира, че по-честите кърмения означават по-голям обем мляко, направен за един ден, дори количеството мляко, поето на едно хранене или изцедено, да остава същото.

За да не настъпи объркване в засукването поради различния начин на сукане от гърда и пиене от шише, изцедената кърма може да се предлага с чашка, лъжичка, спринцовка без игла, дозатор, капкомер или друго. Наред с това предлагането на млякото с шише с биберон или ползването на биберон залъгалка при някои бебета довежда до задоволяване на сукателният им инстинкт и те не са активни на гърдата.

Как изцеждаш в момента - след кърмене или между кърменията? За стимулиране на гърдите някои майки изцеждат за по 5-10 минути всяка гърда след гърмене дори и при това изцеждане от гърдата да не тече кърма. Други изцеждат между храненията за 10-20 минути. Друг вариант, който майките ползват е при същата периодичност, но всяка гърдата се затопля и се прави масаж, след което 7 минути се изцежда, след това отново затопляне-масаж, 5 минути се изцежда, затопляне-масаж, 3 минути изцеждане. За спестяване на време гърдите могат да се изцеждат едновременно. Има изследвания, които показват, че масажа по време на изцеждане улеснява и е възможно да се изцеди повече кърма.

Благодаря ти за бързия отговор  Simple Smile
Гледам да изцеждам около час преди следващо хранене.Малко ме успокои твоят пример с казанчето  Simple Smile Да разбирам,че в крайна сметка общото количество за денонощие е доволно.
Исках да те попитам има ли вариант да се избегне това постоянно цедене?Вече ме побърква този цикъл-кърмене-дохранване-цедене  Embarassed

# 217
Добро утро, момичета!Аз съм тук и с нетърпение очаквам сутрешния отчет.Как мина вечерта ви?Поспахте ли?Аз до 2ч.се разхождах после се вртях в леглото и накрая съм заспала.Приятна и спокойна събота от мен.

# 218
Добро утро на всички! След поредната безсънна нощ се включвам за да се запиша

Нямам с какво да се похваля, ще чакам добрите вести от вас!

Хубав и спокоен уикенд на всички мами желая!

# 219
  • До морето :)
Щъркелова новина от ФБ за mirencetoblg:
Момичетa, нaй-нaкрaя и aз се обебих. Вчерa 20.09.2013 в 20:50 чaсa се роди нaшaтa принцесa Виктория 3550гр/50см. Рaждaнето беше предизвикaно и нормaлно. Сегa мн ме боли дупето и нямaм силa, зaщото изгубих много кръв, но подробности тия дни ще дaм. Сегa съм много щaстливa, сaмо където още не съм я нaгушкaлa, тъй кaто съм със системи

# 220
Здравейте, радвам се на благополучното развитие при всички, особено бебенцето на Танище и операцията на Амейзинг.
Адаптацията при нас върви сравнително добре, баткото реагира чудесно, изкарваме много хубаво време у дома. Предстои ми, обаче, след седмица нова адаптация, защото тогава мъжът ми се връща на работа, а големият - на предучилищна. Ние излязохме на седмия ден навън, а на осмия отидохме на гости на родителите ми на 70 км и  обратно. Но не подстрекавам никого към това, просто на мен ми беше страшно стегната душата от стоенето вкъщи през последните 3 месеца, за съжаление бях в болничен и не се чувствах добре. Веселото, помня, че бебето ви се появи малко изненадващо рано, питала ли си педиатъра какво ще ви препоръча за разходките?
Аз усещам, че съм малко по-различна майка този път. Преди няколко вечери бебето успя да си извърти така главата, че отпи малко вода от коритото по време на баня и продължи пак да си търси и нервничи. После го гледам как всяка вечер упорито търси вода за пиене там и снощи му дадох 10 мл водичка от шише, противно на всичките ми разбирания и опит:).
За кърменето, както казаха и други майки, този път има бонус. Изобщо не усещам намравчване по каналчетата, докато слиза млякото. Всичко е толкова гладко, все едно не съм спирала да кърмя. И да се похваля, този път успях да закърмя бебето още в първия му час, в нечастна болница.
И в този ред на мисли, цеденето ми е напълно непонятно и чуждо, съвсем не разбирам защо се практикува, ако не се усеща дискомфорт.
Веселото, сохо, мислили ли сте да се опитате да върнете бебето на гърда, може би с помощта на консултант от ллл или напк? Вашето положение ми би било много мъчително и не знам дали бих издържала и десет дни, въпреки че вероятно съм рекордьорка по дълго кърмене с първото дете тук в темата.
Танище, удобно ли е да помоля да препоръчаш фотограф във Варна, искам тази есен да си направим  професионални семейни снимки?

# 221
  • София
Добро утро!  И аз съм тук Mr. Green
По-късно ще се включа с повече.

# 222
Бюти, бяхме почнали да те мислим вече Laughing

# 223
Здравейте, и аз съм тук. След изтощителните разходки аз пак съм бременна. Е няма край. Бюти, да не се разписваш от болницата? Освен да ви пожелая бебешка събота...друго незнам! Flutter

# 224
  • София
Каква ти болница, никакви признаци за раждане нямам  Crazy  Имам чувството, че ще изкарам до след термин, но понеже съм много недоверчива към подобни усещания, все пак се настройвам, че може да е всеки момент...
Лошото е, че и аз, и малката сме нещо леко болни Confused  Нищо сериозно засега, но със сигурност ми се иска да е минало преди да дойде бебето, което не знам дали ще стане...

Успех с кърменето пожелавам на всички.  След първите трудни моменти се превръща в едно чудесно изживяване и голямо облекчение за майката.  И наистина, момичетата, които цедят и дават от шише - опитайте да върнете бебетата на гърда, това си е инвестиция за повече почивка и сън в близките месеци Peace
Много се надявам да се справя и аз Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт