Отговори
# 180
Здравейте мамчета, честито на обебилите се, да са живи и здрави малките им рожбички и много да ги радват. Няма да изброявам по именно за да не пропусна някой, а и във фейса може би съм честитила на повечето.

Аз да си споделя и тук вчерашният преглед. Първо на видеозона преглед, бебео е слезнал малко на долу, 3150 горе долу, не може да го хване добре. Напълно развит каза че е и когато и да реши да излиза няма да има проблеми. Мери главичката, каза че е 95мм, което мисля е добре. За нормално раждане каза като те прегледам след малко на магарето ще ти кажа. Води добре, за плацента нищо не спомена. И хоп на магарето и ме прегледа и се намръщи и каза че много трудна работа и от там бебето много трудно ще излезе. Не било слезнало в малкия таз (не е фиксирано), главичката му плавала отгоре или нещо такова. Не можело да се намести.
Та каза че можем да изчакаме до сряда  най късно и да кажем какво сме решили и в четвъртък секцио или да предизвикваме, което не било пък желателно в този случай. Че сега съм в чуденка какво решение да взема. Да си чакам ли, да лягам ли под ножа?

Извинявам се че се повтарям и тук и много благодаря отново на момичетата които ми отговориха във фейса и ме успокоиха.

# 181
Диадра, май си права!Никой друг не се отчете сутринта.Ще почакаме и ще видим.
В раждането чакането мисленето през това време е по гадно от самото раждане  ooooh!Веднъж всичко като почне нямаш веме да мислиш толкова, а и почне ли веднъж знаеш, че ще свърши аз така си давах кураж.Ама като незнаеш кога точно ще почне и като неможеш да спреш да мислиш се подлудяваш.И аз съм така особенно вечер #Crazy
За помпичката аз реших да не я нося, ако ми дотрябва ще ми я донесат.

# 182
Лулу, ако мислиш че е гладно не виждам проблем в това да даваш добавка след като е сукало от двете гърди каквото има. Те първите ден-два не ядат много, би трябвало и няколкото капки коластра да са достатъчни.

Аз си го оставях да суче, след това давах малко АМ колкото да издържи до следващото хранене, че там ги хранеха под час. На третия ден ми слезе доста кърма или по-скоро нещо преходно и вече нямаше нужда от АМ. Не виждам даването на адапте да е повлияло по някакъв начин на бебето, както и при момичетата от стаята с които бяхме заедно. Всички накрая си ги хранехме само от гърда, че и будихме неонантолозите да ни дават бебетата да ги кърмим, че се бяхме препълнили.

# 183
Здравейте,
Честито на новите мами пожелавам им бързо възстановяване и бързо приспособяване с бебчовците.
Да споделя и аз за епизотомията- не е нищо страшно почти не се усещат конците на мен ми изписаха един спрей - суспензия  казва се Неомицин. Използва се след измиване.

# 184
Малина, мерси за успокоението!

Сега му дадох малко от добавката, пак беше рев и дране, но най-накрая заспа в леглото си с биберон. Че вече ме разнасят тук всички как съм го "свикнала на ръце" (бебе на 30 часа Twisted Evil) Според педиатърката стомахчето му още не се е изчистило от мекониума и това го е тормозело и изнревяло. Пък и аз се чудех колко толкова да е гладно бебе на 1 ден, при положение, че поне коластра все пак има, изкарвам капки от гърдите.

Да се пробвам да разкажа и аз пак за моето раждане в подробности, да се надявам да не ми изчезне пак поста.

Та, след като цял ден имах контракции на 10 мин (но не особено болезнени), уж преносваща (казвам "уж", защото ако терминът беше изчислен спрямо овулация/зачеване, а не спрямо МЦ, щеше да е съвсем точен) и се оказа, че след тях няма и грам разкритие, а бебето е високо, се почувствах много тъпо и вечерта бях като смазана, легнах си рано, още към 9 часа.
Събудих се в 12.30 от някакво протичане - не  много, да кажем колкото да намокри дамска превръзка. Отивам в тоалетната - гледам, почва тапа да се точи. Почнаха контракции, малко по-силни, на 15 мин. Още 1-2 пъти изтече така, сметнах го за тапата, може би с част от водите. Контракциите след 2 часа станаха на 10 мин (колкото и безрезултатните от предишния ден) и аз съм взела, че съм заспала. Е, пробуждах се от контракциите, но между тях си спях. Към 6 без нещо една по-сериозна контракция вече ме разбуди, почнаха да зачестяват - засичам - на 7-8 минути. Изчаках да съм сигурна и писах на АГ-то. Това става около 6.30. Тя ми каза да тръгвам към болницата. Като станах от леглото, контракциите като че ли се засилиха. Докато се оправим, 7.45 бях пред болницата, вече ме сковаваха контракциите като дойдат. Процедури по приемане, тоалет,взимане на кръв, клизма, мен почва вече да ми чернее. Една леля ми задава разни въпроси, аз едва й отговоря на1-2 и "отлитам" в контракция. Мойта лекарка още я няма, а от всички сестри и акушерки наоколо видимо никоя не се усеща за исстинското положение ooooh! Казват ми - лягай за тонове, аз - абсурд. Та се сети едната да ме прегледа за разкритие преди тоновете и.... шаш и паника "Имаш пълно разкритие, тичай на магарето."Буквално да тичам ме накараха. Мойта лекарка още я няма, таткото и тойсе бавеше - беше отишъл да остави баткото на баба му. Бебето беше високо обаче и не ми даваха да напъвам (това беше доста гадно). За щастие, с няколко контракции слезе, в това време дойдоха и лекарката ми,и таткото. С още три контракции, в 9.07 бебчо излезе.

Не съм и мечтала, че ще родя толкова бързо и без никакви медикаменти - упойки, хапчета, окситоцин и т.н. Веднага след последния напън вече бях в пълно съзнание все едно не съм раждала Simple Smile

# 185
Честито Лулу Simple Smile, много хубав разказ. Да сте живи и здрави и ти и бебчо. Много се надявам и при мен нещата да си тръгнат нормално. И аз нз как ги изчисляват тези термини, имам една стара книга по нея излиза че трябва да родя чак октомври, а термина ми е утре. Знам си датата на зачеване, ама нз колко да добавя към нея Simple Smile.

# 186
Здравейте мамчета,нямам време за нет ,ние растем ,кърмя го малкия глезан с нетърпение чакам да отидем на 1 консултация.
Чесстито на всички обебили се,то май не останали preggo
хайде беб ма вика Grinning

# 187
Else , благодаря за отговорите. Бебка вчера изака доста зелено. Днес още нищо не е.... Само на кърма сме, никакви лекарства не сме пили. Днес забелязах и че венците й са побелели много...май са гъбички. Едва ли има връзка с акото, но да го спомена...утре ще ходим на педиатър да видим какво се случва, че много се разтревожих. Уж яде пък...само пиш излиза.

Dund1chk4, ще може ли да споделиш какво е мнението на педиатъра след прегледа?

Понякога се случва кърмените бебета да акат зелено, ако това е изключение не би трябвало да е проблем.

Постоянно зеленото ако обаче може да е сигнал за потенциален проблем с кърменето, който обаче не е трудно да се коригира. Ако бебчето ти ака само зелено, възможно е това да се дължи на нарушен баланс в приема на мляко. Кърмата в началото на кърменето и в края се различава. За това е много важно бебето даизсуче добре първата гърда. Статията  Първо довърши първата гърда ще ти помогне да разбереш защо нарушения баланс може да раздразни стомахчето на бебето и да бъде причина за болка и зелено ако.

Зеленото ако може да означава и чувствителност на бебето към нещо от диетата ти, примерно белтъка на кравето мляко. Имате ли в семейството алергии? Ако имате, добре е да се опиташ да промениш малко начина си на хранене и да видиш как ще се отрази това на бебчето.

Ако бебето скоро е приемало антибиотици, зеленото ако може да е знак за нарушена микрофлора.

# 188
Въпрос към ЛЛЛ:
Здравейте дъщеря ми е на 6 дена и ме притеснява броя хранения на ден. Вчера направихме 6 и така като гледам и днес толкова ще направи. Снощи последното й хранене беше към 22:30 и чак сега в 4:50. От болницата излязохме със 7, но в къщи прави много късно нощтното и понякога около 4ч между дневните хранения. Седи по 20-25 мин на гърда, според мен суче активно, поне първите 15 мин. След това винаги връща по малко, а доколкото знам това е признак че се храни. Вчера за 6 хранения има 4 наакани памперса. Не дава признаци, че е гладна, но не съм сигурна по колко суче. Трябва ли да се притеснявам?

Здавей Sophie PP,
Освен четирите наакани пелени колко напишкани има? Би ли я определила като сънливо бебе?

Мислиш ли, че е възможно да вмъкнеш допълнителни 2-3 хранения? При новородените е важно да имат поне 8-12 кърмения за 24 часа като за денонощието се прави не повече от една 4 часова пауза. Възможно е в следствие от жълтеница или медикаменти използвани при раждането бебетата да са по-сънливи. Тогава за тях е още по-важно да се хранят редовно - на всеки 2-2,5 часа.

Опитвала ли си да я будиш за хранене и дали се получава? Дали си опитвала след като тя спре да суче активно на гърдата да приложиш компресия? След като спре да гълта с компресията да предложиш втората гърда и с нея да приложиш същото. Смяната на гърдите в рамките на едно кърмене може да се направи 2-3 пъти тъй като организма започва да произвежда кърма след като гърдата се изпразни. Ако след това бебето продължава да изглежда гладно може да му се предложи добавка - изцедена кърма, размразена кърма или АМ. За да се избегне евентуално объркване на засукването добавката може да се предложи по алтернативен начин - чашка, лъжичка, дозатор, капкомер или друго.

# 189
Привет момичета и от нас вече у дома
Да честитя на всички мами,които вече са се срещнали с бебоците,а на останалите кураж-още малко остана
По повод раждането-честно казано не знам дали да споделям детайли,не беше леко,макар и да се говори,че секциото е нещо супер рутинно.Забравих за всичко,в момента,в който видях и чух ,че малкия е добре,всичко останало беше без значение.Получих усложнения след упойката на 3-тия ден.До тогава всичко вървеше много добре.Усложнението беше сериозно повръщане,не можех дори вода да пия без да...обезводняване...изписаха ме в такова състояние...Вечерта се върнахме все пак в болницата и ми пуснаха бърза система.Едва днес вече се чувствам човек.Не знам доколко някой вярва в разни лоши очи и така нататък..Свекърва ми направи някакъв ритуал и не,че съм суеверна,но след него започнах да се оправям.Сега тези неща са зад гърба ни и не мисля повече за тях
С малкия Константин вече се гледаме и се напасваме един друг.Много е послушен, пробваме да се кърмим Много е сладък когато се опитва да намери и се дразни,че не може да го поеме веднага.Като типична девичка обича да му е чисто и си бърше устенцата след ядене,не търпи пампито да е наакано
Щастлива съм  Two Hearts

Към ЛЛЛ
Моля ви помогнете ми да се измъкна от омагъосания кръг ,в който попаднах с моя малчуган.
След раждането-секцио се получиха усложнения при мен-повръщане последвано от обезводняване.Кърмата ми слезна почти веднага,но поради обезводняването не е достатъчна за малчо и се налага да дохранваме с АМ. Вече съм добре,възстанових се,храня се нормално,пия мноооого течности+лактагонене чай.Но все още кърмата си седи на същото количество и не му е достатъчно.Това,което правя е всеки път да го слагам и на двете гърди,след това изцеждам колкото мога.Пробвах и само да изцедя,за да видя контролно колко има-общо от двете докарвам най-много 40 мл.Какви ли не схме пробвам.На двете гърди+изцедена кърма.В резултат-след около час отново дава сигнали за глад-върти си главичката,лапа си пръстчетата,плаче.Единствения вариант при който остава видимо сит е като му додам АМ-40-50 мл и кърма-къде от гърда,къде изцедена.Това е един омагъосан кръг от който искам да се измъкнем и да мине само на кърма,но се оказва,че не мога да я увелича-максимума,който имам е 40-50 мл.Кажете ми как мога да се измъкна и да махна АМ.Иначе си пълни добре и редовно пампитата.Няма проблем със засукването,поне видимо изглежда,че си папка от гърда.
Ще бъда много благодарна,за работеща схема,която да следвам и да минем напълно на естествено хранене.

# 190
  • София
Въпрос към ЛЛЛ:
Здравейте дъщеря ми е на 6 дена и ме притеснява броя хранения на ден. Вчера направихме 6 и така като гледам и днес толкова ще направи. Снощи последното й хранене беше към 22:30 и чак сега в 4:50. От болницата излязохме със 7, но в къщи прави много късно нощтното и понякога около 4ч между дневните хранения. Седи по 20-25 мин на гърда, според мен суче активно, поне първите 15 мин. След това винаги връща по малко, а доколкото знам това е признак че се храни. Вчера за 6 хранения има 4 наакани памперса. Не дава признаци, че е гладна, но не съм сигурна по колко суче. Трябва ли да се притеснявам?

Здавей Sophie PP,
Освен четирите наакани пелени колко напишкани има? Би ли я определила като сънливо бебе?

Мислиш ли, че е възможно да вмъкнеш допълнителни 2-3 хранения? При новородените е важно да имат поне 8-12 кърмения за 24 часа като за денонощието се прави не повече от една 4 часова пауза. Възможно е в следствие от жълтеница или медикаменти използвани при раждането бебетата да са по-сънливи. Тогава за тях е още по-важно да се хранят редовно - на всеки 2-2,5 часа.

Опитвала ли си да я будиш за хранене и дали се получава? Дали си опитвала след като тя спре да суче активно на гърдата да приложиш компресия? След като спре да гълта с компресията да предложиш втората гърда и с нея да приложиш същото. Смяната на гърдите в рамките на едно кърмене може да се направи 2-3 пъти тъй като организма започва да произвежда кърма след като гърдата се изпразни. Ако след това бебето продължава да изглежда гладно може да му се предложи добавка - изцедена кърма, размразена кърма или АМ. За да се избегне евентуално объркване на засукването добавката може да се предложи по алтернативен начин - чашка, лъжичка, дозатор, капкомер или друго.

Здравей Else , много благодаря за отговора! Не знам колко  сънливо бебе е, като я нахраня се кокори около час и нещо, но не плаче седи си и си гледа, не издава много звуци, лапа ръчички понякога, заспива дълбоко час-час и половина преди следващото хранене,. Да будя я на 3ч днес, трудничко е, но успявам. После си засуква активно. Правя компресия да. Прави ми впечатление, че от лява гърда като суче се буди сама и е по неспокойна, но и по цеденето виждам, че лявата ми не произвежда толкова, колкото дясна. Мисля, че имаше още една напикана и после се изпишка и докато я къпехме. Тази сутрин я измерихме. Изписаха ни на 3ти ден 3,030 днес е 6ти ден и тази сутрин беше 3,200, според мен наддава добре. Утре пак ще я измеря. Правих и пробно кърмене на лява гърда и беше наддала 40грама след 30мин стоене на гърда, което според мен е малко. Имам и изцедена кърма и додавам, когато кърмя от лява гърда, но не винаги. Днес например нарочно я оставих да се събуди сама и да си поиска. Днес храненията ще станат 7 по мои сметки, но 8 не знам как ще ги натъкмя трябва да я будя на 2ч или въобще да не спи между храненията.

# 191
Имам въпрос към ЛЛЛ и към който може да даде съвет
Моето дете се роди вчера сутрин - наобяд засука, после спа, после пак сука. Все още имам само коластра и то едва ли в кой знае какви количества. Вечерта обаче - дали изнервен или гладен, вися по мен 19-20 до към 0-1ч. - не мога да преброя брой хранения. През нощта поспа така до мен и от 5-6 сутринта пак сме така, в общи линии.

С баткото бях влязла така в един порочен кръг, където изобщо не ми беше възможно да преценя кога и по колко се храни - яде, после уж се одремва, като го оставя се събужда, помрънква, пак го слагам на гърда, малко сукне и се унесе и така денонощно. Поне обаче имаше няколко дни като новороден, когато беше по-спокоен. Малкият още не е направил 24 часа, откакто се  е родил, а вече е така.

Да му давам ли сега добавката, която му предлагат в болницата? Дали е вероятно да е гладен, и затова да нервничи? Или тъпо и упорито да си се храним с коластрата, докато тръгне кърма? И другото, дали да опитвам да въвеждам ред в храненията му? Ако му давам добавка, дали ще имаме проблем в последствие с кърмата?
(Иначе добре засуква, гълта активно каквото има)

А, да, и нагоре имаше един въпрос - може ли да се счита, че като връща му е достатъчно?

Честито бебче, Lulu25! Да ти е жив и здрав!

Честото поставяне на бебето на гърдата колкото може по-скоро след раждането помага на кърменето да започне успешно. Стимулирането на гърдата както и изпразването й са важни за производството на кърма. Това, че предлагаш на бебо да суче тогава, когато той покаже, че има нужда от това е чудесно. Неспокойно въртене, сумтене, лапане на ръцете и "търсене" с отворена уста са ранните признаци на глад и вероятно си ги виждала и при баткото.

През първите 3 дни след раждането се образува коластрата. Между втория и шестия ден след раждането млякото започва постепенно да се променя от коластра в зряло мляко и към 10-12 дена след раждането тялото на майката прави вече зряла майчина кърма. Количеството му плавно нараства, тъй като бебешкото стомахче започва да поема повече.

Стомахчето на новородено бебе на 1 ден събира 5-7 мл и с времето нараства. При бебе на 3 дни обемът ми е 22-27 мл; на 1 седмица – 30-59 мл, а бебето изяжда 300-600 мл на ден; на 2-3 седмица – 59-89 мл (450-750 мл на ден); на 1-6 месецa – 89-148 мл (750-1035мл на ден). Времето необходимо за обработката на кърмата от бебето е около 60-90 минути. Кърмата е видовоспецифична за човешките бебета и за това се усвоява толкова бързо за разлика от адаптираните млека за кърмачета. Така, че е нормално интервалът между отделните кърмения да е кратък и новороденото да суче 10-12 или повече пъти за 24 часа с не повече от една 4-часова пауза. С времето този интервал ще се увеличи и времето за което бебето изсуква необходимата му кърма ще се скъси.

След като приключи със сукането от гърдата бебо изглежда ли гладен? Когато бебето суче е важно да изсуче добре първата гърда. След като спре да суче активно, на гърдата може да се приложи компресия за да се улесни бебeто и то да поеме повече мляко. След ката спре да преглъща и след компресията може да се предложи и втората гърда. Ако бебето е все още гладно е много вероятно да засуче. В рамките на едно кърмене гърдите могат да се сменят 2-3 пъти. Това е така защото организмът ни започва да произвежда кърма след като гърдата се изпразни и тази кърма слиза на порции през определен интервал от време. Ако след това бебето продължава да изглежда гладно може да му се предложи добавка - изцедена кърма, размразена кърма или АМ. За да се избегне евентуално объркване на засукването добавката може да се предложи по алтернативен начин - чашка, лъжичка, дозатор, капкомер или друго.

Това, което може да те ориентира дали кърмата е достатъчна (ако бебето не приема нищо друго освен нея) са мръсните пелени на бебето - това, което излиза преди това трябва да е влязло Wink Мокрите пелени обичайно са 1-2 в първите дни, а след идването на зрялото мляко, трябва да са 5-6 на ден. Мръсните пелени в първите дни са с мекониум, катраненочерните първи изпражнения на бебето. От 3 до 5 ден цветът се променя от черно към жълтеникаво (цвят на горчица), и след идването на зрялото мляко обичайно бебето ще има 3-4 изхождания на ден, като едно изхождане е с размер не по-малък от този на монета от 1 лев. След първите 6 седмици (но не преди това) броят изхождания може да се разреди до веднъж на няколко дена, но да е по-обилен и ако бебето е иначе здраво и наддава добре, обичайно не е проблем.

Статията Как се хранят бебетата също може да ти е от помощ за да разбереш поведението на бебето по време на сукане.

Относно повръщането искам да предложа на теб и Sophie PP, както и други, които могат да се интересуват от темата, статията Повръщане и рефлукс при кърменото бебе  Peace

# 192
Хей, Ема, Диадра, тук съм милички. Не съм ви оставила  Grinning Обикалях града, катерих калдъръми, друсах се в рейс, направих си топла вана.... ама пак съм 2в1. ММ настоява в понеделник да вляза в болница за наблюдение, а аз съм против. Нервно ми е и той ми е виновен. И аз не спя нощем, всичко ме боли и ми е напрегнато.Не искам нещата да стават насила. Ако знаех, че ще стигна до тук и ще е толкова тежко, щях да си насроча секцио и вече да е минало.

# 193
  • Gone with the wind
Все чета колко е важно бебетата да изсуче първата гърда, но за месец и нещо така и не разбрах кога точно я е изсукала и дали въобще я е изсукала. Как може да се разбере това?

Мая, Ема, Диадра, Бюти - желая ви скорошно раждане и дано ражданията ви да са мноооооооого леки и ухилени  Heart Eyes

# 194
  bouquet Мерси, Кучо.

Общи условия

Активация на акаунт