Отговори
# 165
Мацки, минавам да се разпиша, че вчера в 14.05 се роди вторият ми син - Степан. Тежи 3700, 51 см. Много е ревлив, постоянно му се виси на гърда. Аз съм добре, раждането мина сравнително леко, имам два малки шева.

# 166
Въпроси към ЛЛЛ:
Първо благодаря за предният отговор. Тогава се притеснявах, че бебка не яде, но вече го минахме и едва ли не само на цицката седи Simple Smile За информация, роди се 4.300 кг на 14 септември.

1. Грешно ли е, че давам на бебка да суче, когато започне да я боли коремчето от коликите? Средно на всеки час и половина си суче и то за не малко време. До сега не е повръщала и с нищо не е показала че преяжда, но...

2. На бебенцето много й къркори коремчето. Тъй като имам проблеми с кърменето (плоски и вече разранени зърна, много меки гърди...) се чудя дали от неправилното и проблемно кърмене поглъща повече въздух? Или коликите нямат връзка с това как се кърми?

3. Въпреки че доста често слагам на гърда, бебка пишка по 6-7 пъти обилно, а ака само по 1 максимум 2 пъти. Вчера се изака само веднъж - много зелено и полутечно. Днес още не е акала. Да ме притеснява ли това и ще се нормализира ли от самосебе си? Възможно ли е кърмата ми да не е "в ред" и да й е трудно да ака?

Dund1chk4, няма нищо грешно в това да предложиш да суче - възможно е болките да не са колики, а просто да е гладна. Времето необходимо на организмът на бебето напълно да обработи кърмата е 60-90 минути и след това е нормално отново да иска да суче. Ако бебето не иска да суче то си показва много красноречиво това.

Ще си позволя да цитирам отговор, който пусках до soho doll преди време, което мисля, че може да е от полза и на теб
Цитат
Дали си опитвала да оформиш зърно са помпа за изцеждане или специални приспособления за оформяне на зърно преди да предложиш да суче? Също така и гърдата може да се оформи когато бебето засуква. Много майки го правят инстинктивно независимо от това какви са има зърната. При това оформяне гърдата се притиска с пръсти като "сандвич" за да може да е по-удобно на бебето да я обхване и засуче. Бебетата реално не сучат зърното, а засукват и част от ареолата. Дали ти е попадала тази статия относно плоските зърна?

Неправилното позициониране и засукване на бебето често води до разраняване на гърдите на майката. При най-често използваната поза люлка ушенцето, рамото и таза  на бебето са в една линия, а коремчето му е обърнато към корема на майката. За да засуче правилно бебето трябва да отвори широко устичка, за да поеме добре освен зърното и по-голямата част от ареолата, а устничките са обърнати леко навън. Мога да ти предложа две клипчета, които показват поставяне на бебе на гърда - 1 и 2

При вече разранени зърна майките споделят, че чувстват облекчение, ако сменят позата. Така бебчето суче на различно място и това би могло да намали в известна степен болката. Стимулиране потичането на кърма чрез изцеждане (за предпочитане на ръка тъй като е възможно помпата допълнително да травмира гърдите) преди бебето да бъде поставено на гърдата би могло да намали болката. В каква поза или пози кърмиш обикновено? Опитвала ли си биологичната поза? Ако си опитвала откриваш ли някаква разлика?

Казваш, че бебка ака 1-2 пъти, а как е като количество изаканото? Акала ли е втори път зелено ако? Друго освен кърма даваш ли на бебка - вода, чай, АМ, медикаменти или друго?

# 167
Въпрос на ЛЛЛ:
Здравейте! Моята дъщеря е само на кърма, кърмим се на поискване, като тя сама си прави паузи от 3 часа, а вечер си пропуска едно хранене. Има 7 основни хранения на денонощие. Понякога обаче между храненията си проси някое и друго цокане. Къде от лиготия да я гушкам, къде за заспиване ме ползва. Иначе на всяко хранене сменям гърдите. Т.е. единия път яде от едната гърда, а другия път от другата. Проблеми с кърменето нямам. Въпросът ми е обаче точно за това цокане между храненията, от коя гърда да ѝ давам. От тази, където е яла предния път или от другата, от която ще е следващото хранене?

Лече-Буболече, не е необходимо да пазиш гърда за следващо хранене. Можеш да предложиш тази, която следва. Ако е сукала малко от нея, когато дойде храненето може отново да предложиш нея, а ако не е достатъчна да предложиш и втората. Ако е сукала повечко може да продължиш с редуването. Важно е и двете гърди да бъдат еднакво стимулирани.

# 168
Else , благодаря за отговорите. Бебка вчера изака доста зелено. Днес още нищо не е.... Само на кърма сме, никакви лекарства не сме пили. Днес забелязах и че венците й са побелели много...май са гъбички. Едва ли има връзка с акото, но да го спомена...утре ще ходим на педиатър да видим какво се случва, че много се разтревожих. Уж яде пък...само пиш излиза.

# 169
Лигла, честито детенце и на теб!Да ти е живо и здраво.Радвам се че и твоето раждане е минало леко.  bouquet

Така като чета и гледам няма никой от чакащите мами.Утре сутрин пак ще ви проверя Thinking
Лека от мен за сега Laughing

# 170
Добра нощ от мен.
Моята Александра за първи път направи 5 часова пауза между хранения. Доста бързо се нацоцка и сега си пъшка и се кокори в кошарата Grinning Дано само да не нададе вой, че в такава среднощна тишина предполагам, че ще я чуят и на съседната улица Simple Smile
Аз сега освен всичко останало и се цедих, че за 5 часа гърдите ми направо бяха "бухнали", като втасало тесто Grinning Grinning Grinning

Честит син на мама Лигла - да е жив и здрав, и да носи много радости на мама и тати!

Айде, момичета - на тези, които спят - приятни сънища, а на колежките ми по нощни хранения - дерзайте Simple Smile

# 171
  • София
Въпрос към ЛЛЛ:
Здравейте дъщеря ми е на 6 дена и ме притеснява броя хранения на ден. Вчера направихме 6 и така като гледам и днес толкова ще направи. Снощи последното й хранене беше към 22:30 и чак сега в 4:50. От болницата излязохме със 7, но в къщи прави много късно нощтното и понякога около 4ч между дневните хранения. Седи по 20-25 мин на гърда, според мен суче активно, поне първите 15 мин. След това винаги връща по малко, а доколкото знам това е признак че се храни. Вчера за 6 хранения има 4 наакани памперса. Не дава признаци, че е гладна, но не съм сигурна по колко суче. Трябва ли да се притеснявам?

Sleeping Beauty честит рожден ден на патерица!
Lulu, Лигла честити бебчета

# 172
Добро,  утро от мен! Да се отчета и чакаме днешните бебоци.Лек и безпроблемен ден на всички.

# 173
Имам въпрос към ЛЛЛ и към който може да даде съвет
Моето дете се роди вчера сутрин - наобяд засука, после спа, после пак сука. Все още имам само коластра и то едва ли в кой знае какви количества. Вечерта обаче - дали изнервен или гладен, вися по мен 19-20 до към 0-1ч. - не мога да преброя брой хранения. През нощта поспа така до мен и от 5-6 сутринта пак сме така, в общи линии.

С баткото бях влязла така в един порочен кръг, където изобщо не ми беше възможно да преценя кога и по колко се храни - яде, после уж се одремва, като го оставя се събужда, помрънква, пак го слагам на гърда, малко сукне и се унесе и така денонощно. Поне обаче имаше няколко дни като новороден, когато беше по-спокоен. Малкият още не е направил 24 часа, откакто се  е родил, а вече е така.

Да му давам ли сега добавката, която му предлагат в болницата? Дали е вероятно да е гладен, и затова да нервничи? Или тъпо и упорито да си се храним с коластрата, докато тръгне кърма? И другото, дали да опитвам да въвеждам ред в храненията му? Ако му давам добавка, дали ще имаме проблем в последствие с кърмата?
(Иначе добре засуква, гълта активно каквото има)

А, да, и нагоре имаше един въпрос - може ли да се счита, че като връща му е достатъчно?

Последна редакция: пт, 20 сеп 2013, 08:49 от Lulu25

# 174
Честито на мамите Лулу и Лигла! Да са ви живи и здрави рожбите!

Ема само ние ли си останахме чакащите? Никой ли не остана за края на септември?

Аз съм ок, ще се отчета след визитата при доктора

Контракции - никакви - нито болезнени, нито безболезнени???

Лулу - късметлиика си, че не си усетила епизотомията, Лигла - добронамерено завидях за лекото раждане

Аз продължавам да се страхувам и да не спя нощем
----------------

ПС Сетих се какво исках да ви питам - т.е въпросите ми са няколко
1. В какво "опаковахте" помпата за кърма след стерилизиране - за багажа за болницата
2. Кога започнахте цеденето - преди коластра/кърма или след като започна - за стимулиране на лактацията
3. Колко често ползвате помпите - между всяко хранене на бебо или как?

Благодаря предварително на мамите, които ще успеят да се включат с отговори

Последна редакция: пт, 20 сеп 2013, 09:35 от Diadra356

# 175
Лулу, не знам колко ще съм полезна, но в болницата на моето изобщо не му стигаше коластрата и много плачеше, защото беше гладен. Понеже съм кърмила първото си дете дълго и горе-долу имам представа, се изпокарах с педиатрите да ми дадат добавка докато ми слезе кърмата. Дадоха ми /но пак не на време/ като през цялото време детето ми беше на гърдите. Бях си взела рицинус комунис /хомеопатично/ и с негова помощ /може би и следствие на сукането/, кърмата ми тръгна на 3-4 ден след раждането. Едва тогава разбрах наистина, че детето е било гладно, защото започна да пълни памперсите /за мен това е показателно, а не връщането на мляко/ и да спи по 3-4 часа след хранене . Също така и контролните мерения не са показателни. Едва ли с няколко пъти добавка, ще го отбиеш или ще го научиш да чака да му се стича млякото.
Иначе епизотомия и аз разбрах, че са ми правили от епикризата  Crazy. Дано всички родят леко и бързо.

# 176
Диадра, аз за втори път се убеждавам, че епизотомията е най-малкият проблем на едно раждане Simple Smile Е,ако я нямаше, сега вече нямаше да имам никакъв дискомфорт,но и в момента си седя без проблем, само усещам конците. Няма какво да се страхуваш - то няма и къде да избягаш Simple Smile

Помпата си я нося в една кутия - ако се наложи,ще дам тук да ми я стерилизират. Коластра няма да изцеждам, защото пък ме е страх като дойде кърмата да не се препълня и запуша.

elena_d, мерси за споделения опит. Виждам го и аз, че е гладен, плези езичето и търси да засуче, поискала съм и добавка, ама през нощта и нея ми отказа ...

# 177
много ме е страх мен от тази епизотомия хахах
Лулу, ти поне си активна - разкажи си историята като имаш възможност
-------
За помпата - незнаех, че в болницата може също да стерилизират.

# 178
Lulu25 , Лигла, Силви и всички мамита, които тодиха малки мишонци - Честито!!! Живи и здрави да са ви малките бебчета и много да ви радват!!!
Sleeping beauty Честит рожден ден със закъснение! Много обичана и обгрижвана мама и жена да си и скоро с прекрасен подарък!
Ние сме добре, въртим се в омагьосън кръг с това нощно ядене, и спане през деня, но се напасваме, само спокойствие да има:)
На останалите чакащи бременни коремчета - очакваме ви скоро с малките бебоци да се похвалите  Hug
Хубав ден  bouquet

# 179
Диадра, изобщо няма да забележиш какво става. Те са бързи и ако я правят, я правят професионално. Да, шевовете опъват, но отварата от смрадлика доста намалява опъването.
Мен ме беше страх от клизмата, а се оказа, че изобщо не е страшно, а точно обратното - чустваш се "изчистен" от шлака  Grinning. С второто нямаха време за клизма даже и ме беше малко яд.

Общи условия

Активация на акаунт