Отговори
# 150

Здравей, Nadiva! Честито бебенце, да е здрава и щастлива!
Мога ли да попитам, колко често суче бебето сега, колко пъти в денонощие? Казваш, че момиченцето ти не суче много ефективно, опитвала ли си да стимулираш гърдите с изцеждане след това и колко често? Едната или двете гърди предлагаш на едно кърмене?

Според теб бебето ти сънливо ли е или по-скоро активно? Случва ли се да проспива по-големи интервали от 3 часа и да се буди трудно за хранене? Би ли споделила с какво и колко като количество дохранваш? ........

ЛЛЛ много благодаря за изчерпателният отговор. Клипчетата, статиите и съветите вярвам че ще са полезни и на други майчета в подобно положение.

Преминавам към въпросите, които сте ми задали.

...колко често суче бебето сега, колко пъти в денонощие...

От както сме си в къщи се опитвам да слагам бебето на гърда колкото по-често мога. Понеже се опитвам да намаля добавката и тя постоянно е гладна и мрънка. Може да се каже през час, дори и през нощта.

...опитвала ли си да стимулираш гърдите с изцеждане след това и колко често... 

Пробвах да цедя и предните дни, но почти нищо на капваше. Едва снощи успях да ицедя по десетина грамчета от всяка гърда.

...Едната или двете гърди предлагаш на едно кърмене?...     

Предлагам и  двете гърди.

...Според теб бебето ти сънливо ли е или по-скоро активно? Случва ли се да проспива по-големи интервали от 3 часа и да се буди трудно за хранене? ...     

Въпреки че се унася и заспива докато е на гърдата не бих казала че е сънлива. Може би защото през повечето време е гладна и постоянно мрънка, върти главичка, размахва ръчички и се опитва да ги вкара в устата. Когато дохранвам с АМ спи за около 3-4 часа. През останалото време докато се лъжем на гърда се унася за не повече от час и започва да си търси млякото.

...Би ли споделила с какво и колко като количество дохранваш? ...   

Дохранвам с Novalac premium. Това ми предписа педиатърката от родилното. (живея в чужбина и не знам дали и в Бг се ползва това АМ)
 Дохранвам когато вече видя че не мога по друг начин да се справя с плачещото бебе. Може би 3-4-5 пъти с по 1-2 дозички, 30 и 60 гр. съответно.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2013, 17:46 от Nadiva

# 151
Въпроси към ЛЛЛ:
Първо благодаря за предният отговор. Тогава се притеснявах, че бебка не яде, но вече го минахме и едва ли не само на цицката седи Simple Smile За информация, роди се 4.300 кг на 14 септември.

1. Грешно ли е, че давам на бебка да суче, когато започне да я боли коремчето от коликите? Средно на всеки час и половина си суче и то за не малко време. До сега не е повръщала и с нищо не е показала че преяжда, но...

2. На бебенцето много й къркори коремчето. Тъй като имам проблеми с кърменето (плоски и вече разранени зърна, много меки гърди...) се чудя дали от неправилното и проблемно кърмене поглъща повече въздух? Или коликите нямат връзка с това как се кърми?

3. Въпреки че доста често слагам на гърда, бебка пишка по 6-7 пъти обилно, а ака само по 1 максимум 2 пъти. Вчера се изака само веднъж - много зелено и полутечно. Днес още не е акала. Да ме притеснява ли това и ще се нормализира ли от самосебе си? Възможно ли е кърмата ми да не е "в ред" и да й е трудно да ака?

# 152
Sleeping Beauty - честит празник, пожелавам ти леко и безболезнено доколкото е възможно раждане, а най- хубавия подарък ще държиш само след броени дни!

Много полезни съвети са дали от ЛЛЛ, все още не съм на тази вълна, но попивам всичко, дано остане в главата за когато му дойде времето!!!

Хайде днес бебчета няма ли?

# 153
  • София
Има, има, но никой още не е пренесъл вестта от ФБ:

Щъркелови вести от мама Lulu25:
"Борис се роди на 19.9. 2013 г., в 9.07 ч. , 3570гр и 53 см. След вчерашните "фалшиви" контракции, днес пък се оказа, че съм чакала твърде дълго. Докато ме сложат да слушат тонове и се оказа, че раждането е почнало... Не беше безболезнено, но от влизане в болницата в 7ч., родих в 9ч. - съответно без упойки, окситоцини и други екстри, само епизиотомия все пак се е наложила (добре, че ми казаха, защото аз не разбрах Simple Smile ) Аз вече се чувствам прекрасно, само ме боли дупето, разбира се, а малката мишка зацока успешно (не знам дали имаше какво да цока, но той упорито преглъщаше Simple Smile )"

Много се радвам, че си имаме бебче и на "моя" ден newsm44

Последна редакция: чт, 19 сеп 2013, 15:34 от Sleeping Beauty

# 154
Ех,тъкмо написах един дълъг и обстоен разказ за раждането и той изчезна.

Sleeping Beauty, Честит рожден ден! Твоят празник става вече и наш празник Simple Smile

Ще пробвам пак да напиша просторното описание, но в следващ пост, че да не изчезне Simple Smile

# 155
  • София
Sleeping Beautynewsm59 Бъди здрава, леко раждане ти пожелавам и много щастие занапред!

Честит син на мама Лулу!Нека Борис расте здрав и много усмихнат!

# 156
Честито бебче, Лулу!Да ви е живо и здраво!Ето, че и при теб всичко мина - бързо да се възстановяваш Hug  bouquet

Редиците за вечерната проверка съвсем оредяха Laughing Както е тръгнал този ден да не си я правя само аз  newsm78, че и без друго съм на опашката Joy Joy Joy

# 157
  • До морето :)
Честито на Силви и Лулу! Живи и здрави да съм им мъжете!

Sleeping Beauty, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! Да си жива и здрава, а тези дни и един подарък!

За нас - днес заведохме все пак Калина на лекар. Добре е, хрема е само. Не е слязло надолу, и ушите са добре. Ще пръскам с Тетрисал, малко Осцилококцинум и вит. С. Така е явно, щом едното се разболее, и другото да не остане по-назад.

За обличането - зависи от времето. Сега е боди къс ръкав и гащеризон.

Въпрос на ЛЛЛ:
Здравейте! Моята дъщеря е само на кърма, кърмим се на поискване, като тя сама си прави паузи от 3 часа, а вечер си пропуска едно хранене. Има 7 основни хранения на денонощие. Понякога обаче между храненията си проси някое и друго цокане. Къде от лиготия да я гушкам, къде за заспиване ме ползва. Иначе на всяко хранене сменям гърдите. Т.е. единия път яде от едната гърда, а другия път от другата. Проблеми с кърменето нямам. Въпросът ми е обаче точно за това цокане между храненията, от коя гърда да ѝ давам. От тази, където е яла предния път или от другата, от която ще е следващото хранене?

# 158
Честити бебенце на Лулу и Силви   bouquet Да бъдат здрави и послушни!

Честит рожден ден  Sleeping Beauty newsm59

Веселото, благодаря ти за инфото за помпата. После ще се вържа на "агрегата" да видим каква ще я свърша.  Simple Smile

Момичетата, които кърмят засичали ли са с изцеждане на кърма по колко грама ядат бебешорите?
Питам, защото с ММ трябва да отсъстваме 1 ден в края на другата седмица и смятам от утре да започна да цедя. Свекърва ми ще дойде да гледа малката, но не знам по колко грама в шише да й оставям за едно хранене  newsm78
Иначе за себе си ще си взема ръчната помпа и през деня ще цедя, и за жалост ще хвърлям кърмата, защото няма как на всеки 3 часа тази помпа да я стерилизирам. А и тук ми изкача друг въпрос - трябва ли да се цедя на всеки 3 часа, че пък ако не го направя да не вземат циците ми да си помислят, че няма "търсене"  #Crazy

# 159
 Chochka, бебка яде по 90 мл. кърма на хранене. Моята помпа я стерилизирам веднъж дневно. През останалото време мия с топла вода. Ако можеш да съхраниш кърмата не я изхвърляй.
 Лулу, честито бебенце!
 Слипинг бюти, честит рожден ден!

# 160
  • До морето :)
Choch_ka, направи сега едно пробно ядене. Изцеди се и ѝ дай от шишето. Но това пак не е гаранция, т.е. може да изяде и по-малко, може и повече. Зависи колко е гладна. Но някъде около 100-120 мл трябва да изяждат, но пак си е до дете. Ако не ѝ стигне на малката, свекърва ти може да дохранва с АМ. А ти ще трябва да се цедиш на всеки 3 часа, иначе ще се препълниш. Все едно кърмиш бебка. Simple Smile

# 161
Благодаря за бързият отговор! Преди цедях по 100 - 110 преди всяко хранене, 6-7 пъти. Имах и за повече, но нарочно не изцеждах цялото количество, а само необходимото. Сега е 50 - 60 - 70мл., което е недостатъчно, затова цедя колкото мога , след 30мин. пак и пак докато се събере. Неудобно е, защото с тези колики постоянно я разнасям напред - назад и нямам време за цедене и сутринта прибягнах до АМ. Ще пробвам с масажа. Имам и друг въпрос- възможно ли е в едната гърда млякото да не е толкова концентрирано? От лявата, която по-принцип пуска по-малко  Mr. Green имам чувството, че тече вода, почти безцветна е кърмата, поне така я виждам през помпата.

Здравей soho doll,
При изключително кърмените бебета, приемът на мляко се увеличава бързо през първите няколко седмици от живота им, след което остава постоянен между един и шест месеца (въпреки че има вероятност да се увеличи за кратко през периодите на усилен растеж). Бебетата на възраст 1 седмица изяждат средно между 300 и 600 мл кърма на ден като стомахчето непрекъснато расте и между 2 и 3 седмица количеството се увеличава на 450-750 мл на ден. Според изследванията изключително кърмените бебета на възраст между 1 и 6 месеца поемат средно около 750 мл на ден. Различните бебета приемат различно количество мляко като типичните граници на количеството прието мляко са 570-900 мл на ден. Както и възрастните така и децата не ядат еднакви количества храна на всяко ядене.

От написаното разбирам, че преди си изцеждала по 600-770 мл на ден. С междинните изцеждания, които си вмъкнала успяваш ли да постигнеш това количество или е по-малко? 6-7 изцеждания са изцеждане на всеки 3.5-4 часа. Дали си опитвала да изцеждаш не през половин час, а на по-кратък интервал от време - да речем на всеки 2-2.5 часа и така да с съберат 10-11 изцеждания за 24 часа. Така дори и да изцеждаш по 60 мл средно би могла да получиш отново 600-660 мл за 24 часа, което от своя страна влиза в границите на типичния прием - 570-900 мл.

В организмът ни няма две абсолютно еднакви неща - колкото и да си приличат често едната ни ръка е по-силна от другата, едното стъпало малко по-голямо от другото и т.н. Нормално е и гърдите ни да не произвеждат еднакво количество мляко. Понякога знаейки, че едната гърда произвежда повече мляко несъзнателно или съзнателно изцеждаме от нея повече и по-дълго и така я стимулираме повече сравнено с другата. Може ли да снимаш и да ми изпратиш снимка на кърмата от едната и другата гърда? Кърмата се изменя като състав, но обикновено тази промяна не е толкова видима.

# 162
  Ееее как се радвам ,Лулу   bouquet Казах ли ти, че имам предчувствие. Хайде дано всички родим толкова бързо Simple Smile Пожелавам ви всичко най-най-хубаво!!!
  Седмаче очакваме включване  Peace
  Диадра, споко , мила, и аз съм 2в1 още. Не стига, че чистих цял ден, просках, разхождах се... грам болезнени контракции. Утре  съм намислила да хайманосвам улиците, пък дано бебчо се реши.
  Слипинг, Честит Рожден Ден!!! Ама че хубава дата си избрала. И аз ти пожелавам скорощно щастливо и леко събитие. Много радост и здраве !
  И аз искам пък бебе днес!!!

# 163
Честито на обебилите се мами в последните дни!

Лулу, и твоето най-после се реши, а? Като е разбрало, че сте му приготвили и легълце се появи  Mr. Green

Sleeping beauty Честит рожден ден, скоро да дойде и най-желания подарък  Simple Smile

Ние се прибрахме вчера от болницата. Малкото се очертава да е също толкова неспокоен и неспящ като каката  Crazy Цяла нощ рева - слагам го на гърда, сукне, успи се и аха да го преместя в легълцето или количката и се ококорва и рев... Един, два пъти го прилъгах, спа половин час, събуди се и пак истерии.
Почти заспах докато го гушках, накрая го оставих до мен на леглото, укроти се и заспа. И днес пак така. Докато не го оставя на нашето легло и да легна до него не кротва  Shocked А толкова не ми се ще да го свиквам да спи при нас, много ни е тясно леглото, моя хърка като дъскорезница, не мога изобщо да се наспя. С каката изобщо не можем да спим заедно, тя се върти постоянно.

За кърменето - яде като невиждал. Аз традиционно се запуших - като текна оная кърма... Правят му контролни тегления - по 100гр. си папка човека и то само на 4 дни. Прибрахме се, аз го изтеглих - пак така. Поне има бонус от каката - много кърма, течаща здраво без усилие. С нея такова цедене падна.

Това засега от мен, че отиваме да ги къпем по ред  Mr. Green

# 164
На мама Силви- честито бебенце!
 Шаманката , пъпката беше на два сантиметра странично от бучката. В момента няма гной . Вчера се консултирах с АГ, която ми каза да продължавам да цедя и при нужда да отида да ме видят. Бучката спада след компрес и цедене, но след няколко часа пак се увеличава.

Веселото, надявам се да отшумява постепенно напрежението и бучката. Ако няма подобрение или се чувстваш зле, наистине не е лоша идея да се видите с АГ отново. Може да е работеща стратегия ако цедиш тази гърда често, когато усетиш бучката или напрежение, но може да не е докрай, а само докато леко отпусне. Това първоначално може да става много пъти, с лек масаж на мястото на бучката.

Nadiva, чудесно е, че изцеждането дава резултат. 10 мл. звучат не особено много, но утре може да са повече и постепенно да се увеличават. Чудесно е, че бебето суче често, а надявам се идеите да помогнат да суче още по-активно и ефективно. Наистина добавката кара бебетата да спят много по-дълго, отколкото когато се хранят с кърма. Тежкия белтък на АМ кара бебетата да преработват много по-дълго храната. Вариант ли е да се опиташ така да разпределиш добавката, че да не е в твърде големи количества и да се избегнат по-големи периоди на сън за бебето, не по-големи от 3 ч. Е, може една 4ч. пауза да има, но ако е често, това може да окаже негативно влияние на стимулацията на гърдите.

Ако искаш, пиши ми къде си в чужбина (може и на лични) и мога да потърся дали има ЛЛЛ група при вас. Ако идеята за Система за дохранване на гърда ти допада, може при вас да се предлага също и готов вариант. Ще се радвам ако мога да съм полезна с още нещо Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт