Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІІ

• 46 471
  • 724
  •   1
Отговори
# 615
По скоро искам да избегна бялото брашно. Аз съм давала корички хляб и не е имало проблем с глутена.

# 616
Моето мнение е, че глутенът трябва да се въвежда системно, както препоръчват педиатрите. Аз го въвеждах месец всеки ден.  Peace

п.с. лимецът май беше без глутен

# 617
Попадали ли сте на рецепти с брашно от лимец, но без да се добавя пшенично брашно. Искам да забъркам някакви бисквитки или хляб, но без пшенично брашно. Моля ако някой е правил нещо подобно да сподели рецепта Simple Smile

Здравей и поздрави за добрия порив с лимеца  Heart Eyes Много обичам да готвя с него Simple Smile Хапчици здраве му казвам аз Simple Smile
Лимецът съдържа глутен, но се понася по-добре от организма, затова може да се започне с тест с него и след това, ако искате разбира се, с по-лоша форма на глутенови култури.

Хубава статия за плюсовете на лимеца http://www.bb-team.org/articles/4082_limec

Аз си купувам пълнозърнесто брашно от лимец и го ползвам изцяло без бяло брашно за хляб, мини палачинки, содени питчици, соленки най-различни. Най-често ги правя с кисело мляко, сода и извара или домашно прясно сирене/моцарела, добавям смлени семена от чия, лен и сусам, понякога овесени ядки. Ако имаш рецепти с брашно можеш спокойно да ги правиш с лимец, вкусът е различен, но на нас вкъщи ни допада Simple Smile Експериментирай, но не прави нещата твърде големи - питките например, за да не стават татливи, или твърде малки, защто остават мн твърди Simple Smile   chef

# 618
# 619
Благодаря Шанти. Ще опитам на първо време бисквитки с настъргана ябълка например, но се чудя редно ли е да използвам набухвател (сода например) като бебока ми е на 6 м и половина. Може би е по-удачно с брашно от елда.

# 620
Би могла да пропуснеш содата, аз съм ползвала, но много малко количество - на върха на лъжицата.

# 621
  • София
И какво казвате, ако спанакът се даде на листенца сварен няма проблем от задавяне? Аз се чудех дали да го дам като пюре, намазано върху коричка хляб.

# 622
Понеже аз писах, че съм предлагала на листа - при нас поне нямаше проблем, не се е давила изобщо от него. Но идеята за пюре върху коричка хляб ми звучи чудесно  Peace

# 623
  • София
Пасиран като сос на добре сварена паста също е идея за спанака, само че е малко по-хлъзгаво. Ако сте въвели млечни, с извара си е направо гурме Wink

# 624
  • София
Детето ми спря да яде зеленчуци. Както хубаво си ядеше варени зеленчуци и кюфтенца с месо и зеленчуци, сега от 5 дни отказва. Давах цели парчета сварени, на кюфтета, намачкани между пръстите, на пюре с лъжица, върху сухар...и не иска и не иска. Яде и не отказва само закуските и следобедните закуски (ядки, каши, грис със сирене или с някакъв плод), които обаче принципно й ги давам с лъжица. Имам чувството, че от както й дадох да опита коричка хляб и бисквити, ги предпочита тях, вместо зеленчуци.
Има и зъб сега, но тя яде избирателно, не е отказала всякаква твърда храна.
Давайте идея какво да й давам да яде? Почвам да се чувствам виновно, че я храня с лъжица и загърбихме предишния напредък.

# 625
  • София
Спанак с ориз е добра комбинация.

# 626
Да, наистина, малката яде спанак с ориз с най-голям апетит. Може и да пробваш да правиш зеленчуците с масълце на фурна, по-вкусни стават.

# 627
Детето ми спря да яде зеленчуци. Както хубаво си ядеше варени зеленчуци и кюфтенца с месо и зеленчуци, сега от 5 дни отказва. Давах цели парчета сварени, на кюфтета, намачкани между пръстите, на пюре с лъжица, върху сухар...и не иска и не иска. Яде и не отказва само закуските и следобедните закуски (ядки, каши, грис със сирене или с някакъв плод), които обаче принципно й ги давам с лъжица. Имам чувството, че от както й дадох да опита коричка хляб и бисквити, ги предпочита тях, вместо зеленчуци.
Има и зъб сега, но тя яде избирателно, не е отказала всякаква твърда храна.
Давайте идея какво да й давам да яде? Почвам да се чувствам виновно, че я храня с лъжица и загърбихме предишния напредък.

Не спирай да и предлагаш, децата имат такива периоди. Вики по едно време отказа плодовете така. Явно в момента има нужда да наблегне на друг вид храна  Hug

# 628

fata ® , можеш ли да ми обясниш този феномен - първата ни предложена храна бяха броколи, но в момента, в който ги хвана (за розичките) получи позив за повръщане  Laughing В началото се стреснах кога е успял да отхапе нещо и да се задави, но не ги беше доближил до устата си. После започна да се тресе все едно го бие ток  Laughing Определено не му се харесаха, но не знаех, че бебетата могат да "симулират" повръщане  Mr. Green

Пропуснала съм  Blush Честно казано ми звучи странно. Дали детенцето не се е задавило със слюнка, например, в този момент или просто да се е закашляло? След като дори не е отхапал ли приближил до устата броколите, не виждам как може да има позиви за повръщането от самите тях.  Thinking Опитвала ли си да предложиш отново?

И какво казвате, ако спанакът се даде на листенца сварен няма проблем от задавяне? Аз се чудех дали да го дам като пюре, намазано върху коричка хляб.

Спанакът сварен на практика става като пюре и много мек,  не виждам опасност от задавяне.   Simple Smile

Home raider , аз също мисля, че е период, но наистина не спирай да предлагаш и за самостоятелно хранене. Понякога децата отказват храни, когато им никнат зъбки, например. Може би в този период при вас, бисквитките и хлябът, като по-твърдички, са по-приятни за ядене.  Иначе бебетата си набавят достатъчно калории и с кърмата, не е нужно да им даваме с лъжичка, за да сме сигурни, че "ядат достатъчно". Още повече, че по този начин се объркват - в единия случай гълтат наготово, а в другия трябва да дъвчат самички.  Peace

# 629
  • Пловдив
Отдавна не съм се разписвала, но да си покажа диването, което докопа царевицата на брат и, докато ние се бяхме забляли някъде...
Скрит текст:

Иначе от месец някъде започна да си хапва стабилно, вече се пробва и с лъжицата, но е далеч от успеха hahaha Май няма нещо, което да не е опитвала (мед не съм и давала всъщност под никаква форма) Simple Smile Постоянно посяга към нашите чинии (и тази на баткото, естествено - тя е най-желаната)и не иска изобщо да стои в столчето newsm78 #Crazy Затова и храненето и става или на пода до масата, или на стола, който е пред бюрото Joy

Общи условия

Активация на акаунт