Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІІ

• 46 427
  • 724
  •   1
Отговори
# 690
Ео, а готвиш ли без сол/ подправки или? И готвиш ли му отделно нещо или вече изцяло яде от вашата храна?

# 691
Аз никога, освен началните зеленчуци на пара, не съм му готвила отделно. Но като подправки по принцип слагам само зелени, тип магданоз и босилек, аз самата не обичам сол. Laughing

# 692
Уф, ние ядем солено... и черен пипер не слагаме само в сладкишите  Laughing Нищо, де, полека-лека ще се нагодим.

# 693
  • София
Уф как така готвите наведнъж за всички? Sad Аз готвя едва ли не за всички четирима отделно. Не винаги, но се е случвало да готвя за всеки отделно. За нас готвя солено и няма как на малката да й давам. За баткото понякога готвя отделно, а ако аз съм на диета - отделно и за мен. Направо ужас.

# 694
Аз съм зъл цербер, понеже съм вегетарианка. Готвя като за мен и който иска - яде. Който иска месо (ММ) си яде на обед, готви си го сам или си го поръчва. Аз жални животинчета не готвя  Blush
Обаче без месо, без сол, без пипер, а, а, страшни манджи са  Joy

# 695
  • Пловдив
И аз готвя според моя вкус, пък който иска - яде, който не - кара на каквото си намери(приготви).
Много рядко се случва да направя и нещо, което не обичам, но е за особени заслуги hahaha

Подправки слагам всякакви, без сол и люто Simple Smile Солта си я прибавяме допълнително, точно преди ядене, а за да наваксам с лютото (аз съм голям фен), си хапвам отделено чушлета Mr. Green

# 696
зЕЛЕНКОТО Е Зеленото човече Simple Smile а смесено хранене се има предвид сам да яде и ти да му даваш. Поне аз така го разбирам. Аз така правя, видях че понякога не иска сам и се радва даму давам аз парченцата.

Аз му готвя отделно засега, но и от наште манджи заделям без сол.

# 697
И аз месо не ям откакто родих. Не обичам. Не готвя такова. В началото какво ти готвене. Само зеленчуци или плодове на пара. После бисквитеноподобните работи. Чак сега на годинка вече почти всичко наше му даваме. Ние ядем доста безсолно. Не съм вкарала обаче подправките(освен магданоз и копър).

# 698
  • София
Язе съм зеленото  Peace В темата често пишат майки, които комбинират ЗВБ с пюрета или пък с хранене с лъжичка от страна на майката. Надявах се някой да се включи от първо лице. Може би в момента са по-малко Simple Smile

тонито7, добре дошла. Има още до 6-тия месец, вероятно ще ти поизкристализират нещата с напредването на четенето. Ако имаш време, може и някоя по-стара тема да прегледаш.

А ето и накратко малко от тук:

Цитат
Може ли да се комбира захранване, водено от бебето с пюрета?

Като родител може да изберета да комбиранате BLW с пюрета и има родители, които го правят, но това може да е малко объркващо за детето, поне в началото. Целта на захранване, водено от бебето е детенцето да има пълен контрол над това, с което се храни и право на избор за храните. Освен това то се учи и да дъвче и да преглъща от самото начало и да поднася само храната към устата си. При пюретата то чака храната да „пристигне“ в устата му наготово и да я преглътне направо без дъвчене – оттук и объркването.
Напоследък препоръките са, че може да се дава на детето да се храни „с пръсти“ още от 6-я месец (по-рано се препоръчваше това да стане от 7-я – 8-я месец, когато е по-развит пинсетния захват).
Нищо не пречи да опитате да дадете на детенцето си добре сварен морков или друга подходяща храна и да видите дали ще прояви интерес да се храни само. След няколко опита може евентуално да прецените дали да  предпочетете само един метод. Много бебета проявавят и жив интерес към самостоятелното хранене с лъжица още от самото начало. Дайте им лъжичка, за да играят и „тренират“ докато ги храните или пълнете лъжичката и им я подавайте, за да я поднесат сами към устата си.

Мога ли да комбинирам захранване, водено от бебето с педагогическо захранване?

Основните разлики с педагогическото захранване са, че при захранване, водено от бебето, бебето се храни само и не се дават микродози от храните, а то само определя какво да яде и в какво количество. Всъщност в началото докато се научат да дъвчат и преглъщат добре, мъниците приемат доста малки количества храна и при захранване, водено от бебето, но контролират самички целия процес на хранене.
Дали може да се комбинират двата вида захранване? Основната „пречка“ е всъщност, че бебето не може да си вземе „микродозата“ само и да я поднесе към устата си поне в началото, а и с малки парченца няма да се научи да отхапва и да дъвче. И така на практика вече не се храни напълно самостоятелно.

Няма ли опасност от задавяне и какво да направя ако бебето се задави?

На първо място запазете спокойствие! Обръщането с главата надолу, силното потупване по гърба и даването на течности не са никак препоръчителни, въпреки че са най-използвани като метод щом бебето се закашля. А закашлянето не означава задавяне. Обикновено ако детето, което се е задавило кашля, това значи, че поема въздух и ще се справи само с изхвърлянето на нежеланото парченце храна, без да има нужда от намеса.

Страхът от задавяне е наистина голям за всеки родител, от друга страна в повечето случаи децата контролират най-добре процеса на преглъщане и евентуално изхвърляне на храната. За много родители (и присъстващи) не е лесно, но наистина е изключително важно, в подобни моменти да се запази самообладание и да не се действа прибързано. Основно правило при евентуално задавяне е да не се потупва детето по гърба или да се разтърсва, защото това само може да изпрати храната още по-надолу в трахеята. Ако детенцето кашля, оставете го да изкара парченцето храна само. Ако родителят иска да извади по-голямо парче от устата, това се прави само с един пръст пъхнат назад покрай вътрешната част на бузката, след това пръста се свива зад парчето и то се измъква напред. С това се цели да не се избута храната още по-надолу в гърлото.

По-сериозна намеса е необходимо само ако детето видимо не успява да поеме въздух и не кашля. Тогава се действа както в долните клипчета. Лично аз досега не съм чувала за родител, на който му се е налагало да прибягва до подобни мерки при захранване, водено от бебето.

Задавяне при бебета: http://www.youtube.com/watch?v=ZUmwAz-ypiY

Задавяне при по-големите деца, процедурата е различна: http://www.youtube.com/watch?v=_0jaHSs2K-g

В клипчетата от галерията на българските BLW бебета, може да видите и нагледно леко „задавяне“ и съвсем успешно справяне от страна на две бебета : http://zabliznacite.wordpress.com/2011/02/15/balgarskite-blw-bebeta/

# 699
Здравейте,
Да се включа и аз в темичката, тъй като моя син вече е на 9 месеца, отказа категорично да яде пюрета (приготвени от мен, не съм си и помисляла да купувам нещо готово). Може да се каже, че сме на смесено хранене, тъй като сам яде домати, краставици, авокадо, корички хляб, но след обяд давам нещо като кашичка с лъжица. Проблема при нас е акането, което се случва веднъж седмично с Лактулоза, тъй като сам държи да не ака повече от 9 дни:(. Забравих да добавя, че сме на кърма на поискване от раждането и вече е 11кг., т.е момчето си расте повече от добре.
Лекарката обясни, че нямало реално какво да ака малкия човек и защото не яде пюрета и организма му обработва всичко, а сам поема много малко твърда храна.

Дали някоя от вас мами се е сблъсквал с подобрен проблем? Ще съм благодарна за споделен опит!

# 700
Ами не знам дали е така, моят точно като започнахме със захранването си оправи коремчето.
Иначе при него, когато беше на кърма, акането беше през 3-4 дни, а понякога и над седмица нямаше. След захранването стана първо през ден, а напоследък и всеки ден. Също не яде много твърда храна. newsm78

# 701
Здравейте  Simple Smile
живот и здраве след 2 месеца смятам да захранвам и много ми хареса ЗВБ.зеленкото ми каза,че тук доста мами захранват смесено. В какво точно се изразява то? Нещо средно между пюре и сварен зеленчук ли-леко намачкан примерно? Аз след като прочетох една статия,която зеленкото публикува за готовите пюрета-тотално се отказах от тях.
Как протича като цяло захранването? Малко ме е страх от задавяне с някое голямо парче. Поне имам още време и ще се ограмотявам усилено за захранването,изобщо като цяло,защото ми е първо.

Ето ме Simple Smile Аз май съм от мамите със смесено захранване. Или не точно. Започнахме ЗВБ и бяхме на самостоятелно хранене, до 4тия месец на захранването - т.е. докато синът ми не стана на 10 месеца.
Първият месец беше опознавателен - храната беше играчка.
Вторият изненадващ - той осъзна, че варените на пара неща се хапват и са вкусни!
Третият феноменален - ядеше сам закуските си - винаги различни плодове, сам обедите си - варени зеленчуци, банички с варива и злене неща, и разни разнообразни вегетариански крокети на фурна.
Но когато синът ми беше на 10 започнах да изнемогвам, защото освен че сме вегетарианци и ядем предимно чиста, разнообразна и здравословно приготвена храна, не смятах за редно да му давам храна от предния ден и готвех по 4 неща всяка сутрин, домакинствах, помагах на близък мой на легло и след това излизах с детето в опит да прекраме късните пролетни дни навън.
     В един момент ми се струваше, че нещата, които може да хапва с ръчички са твърде сухи, имахме лош опит с неакане с дни и започнах да му правя супички и бульончета - част от нещата на пара, други варени на слаб огън, беше бързо, лесно и водно. Малчо беше малък да се храни с лъжичка, а се наслаждаваше на храната си, защото тя вече стваше все по-разнообразна. Аз давах супички и бульончета на обяд и вечеря с 2 лъжички - за него и мен + коричка от домашен хляб в него, а той сам ядеше закуските си.

Сега детето ми е на 1г. 9м. Резултатите са : Храни се превъзходно сам с лъжичка и виличка и с двете ръце Simple Smile . Невероятно самостоятелно дете е във всяка сфера от живота си. /Все още кърмя и спи при мен, но през останалата част от деня, той може и сам  Heart Eyes да играе, да радва мама, да бъде край мен, но със себе си/. Яде колосални количества плодове и зеленчуци от всякакъв вид. Обожаваме да хапваме зелена салата с авокадо за вечеря. Ако храната му е по-рядка или бързаме му помагам с лъжичка. Оставям минимум 2 пъти на ден детето ми да се храни само, не само, защото му харесва, а защото тогава, готвя, чистя и оправям Simple Smile Най-често сутрин. Всяка сутрин благославям Фата, когато детето ми е щастливо закусило само, а домът ми е чист и подреден Simple Smile

Смятам, че ако искате да използвате ЗВБ трябва да повярвате в него и в детето си. Ако се бях изкушила да взема инициативата, преди да стана свидетел поне 10 пъти на това как оправя по 1 купа с макарони с паста от лапад сам, нямаше да е ЗВБ, а ЗВБ със силна майчина намеса с оглед "помощ". ЗВБ не е просто начин на хранене. То дава на детето много повече.

Аз също готвя за малкия - здравословно, супички, домашни неща - от хляба, до бисквитите и солетите, много питки с много хубави неща. Баща му обича суха храна, а от супите избира само някои. Но това, че имаме дете и аз съм твърдо решена да възпитам култура на хранене у него, промени много и нашето хранене. Направи животът ни по-добър и смятам, че трябва да се нагодим към по-доброто, а не да нагодим по-доброто към нас  Wink Ако е сол - нека е хималайска. Черният пипер в големи количества вреди... Много.

След началото на 2рия месец на захранването и нашето рядко ходене до тоалетната беше минало. Но синът ми си хапваше... и акаше каквото хапва. Докато беше предимно на кърма не пълнехме памперса много, а кантара беше + кг минимум всеки месец.

# 702
Благодаря много за отговорите Simple Smile . Като цяло съм решила да започнем с зеленчуци. Обаче имам следните питанки:кога да предлагам- преди или след кърмене? Въвеждам докато изместя цяло хранене,но как да разбера,че е готов за това?
Второ:т.к. смятам да предлагам само сезонни продукти. Кога е удачно да започна да предлагам и плодове. Имам предвид колко време след като съм започнала със зеленчуците? И като започна и тях,те на следобедно хранене ли се предлагат,ако зеленчуците са на обед.
Рецептите на първата страница се предлагат само след въвеждането на всички продукти ли? Напр. някакви банички...глутена не беше ли след  10 мес.  newsm78
А ...и т.к. не видях  динята сред плодовете. Тя след каква възраст може да се предлага?

Мерси

# 703
Привет, аз съвсем накратко, но тук има доста запознати, които ще обеснят подробно.
Борис е на 19 м. и все още ака нередовно. Супи не яде или хапва много рядко. Глутен дадох шести или седми месец, но не съм давала еди колко си време всеки ден. Предлагах храна всеки път когато и аз ям. Сега вече като е гладен директно отива да си търси. Моят син е изключително самостоятелен по отношение на храненето и винаги е бил такъв. На    десет месеца ядеше сам супа с лъжичка и не обича да му се помага. То май не само с яденето е такъв де Wink. Диня също дадох рано, тя е от плодовете, които не поемат пестициди. За кърменето - Борис никога не е имал режим за нищо. Яде, когато е гладен,  суче, когато му се суче и спи, когато му се спи. Ако точно преди ядене поиска да суче, мен това не ме притеснява, после дали ще яде не е важно. Важното е да не е гладно детето. За заместеното хранене никога не ми е било ясно по същата причина. Ако сте по ЗВБ няма как ти да му заместиш храненето. Предвид, че по света майчинството е най-много година и то не навсякъде, но все пак много майки избират този начин на захранване, значи е възможно на година детето да бъде оставено в ясла за няколко часа, в които да преживее без кърма Wink

# 704
Как давате изварата? Аз самата не я ползвам, но поне дребния да опита. Вчера му дадох една лъжичка колкото да видя ще има ли реакция към нея.

В случаите, когато давам с лъжица, процедираме по следния начин - аз давам пълна и вземам от него празната. Или си я изсипва в устата, или я смуче, или с пръсти взема съдържанието й, или просто я изсипва на табличката Mr. Green Пробвах да сложа купичката пред него, но съдържанието й се изсипва на таблата и пода и бива игнорирано тотално, а той си играе с купичката  hahaha

Храна предлагам винаги, когато седнем на маса, или когато другите деца в парка ядат и той ги гледа с жаден поглед, без оглед на кърменето. Имало е случаи, когато не е кърмен скоро и не иска да яде и такива, в които веднага след като се е наял с мляко омита половин голям банан и две оризови бисквити (примерно)  Mr. Green

Зеленчуците и плодовете ще ги предлагам според това кои са сезонни. По тази причина съм въвела за един месец само ябълка, тиква, картоф, червена чушка - защото имах домашни. Всичко останало ще въведа съобразно схемата по месеци.

Общи условия

Активация на акаунт