Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІІ

• 46 453
  • 724
  •   1
Отговори
# 15
  • София
titolino, какви са тези макарони с варена тиква? Никога не съм попадала на такива.
Иначе мъфините са добра идея, тъкмо и баткото може да си взима за училище Simple Smile

# 16
Ами аз вместо сирене, понякога ги правя с тиква - сварявам тиквата много хубаво, намачквам я и смесвам със сварените макарони.  И като си взема макарончета, покрай тях забърсва и по малко тиква Simple Smile

# 17
  • София
ясно, мерси Simple Smile Може да опитам, макар че той не е голям фен на тиквата

# 18
Шанти, благодаря за рецептата  Hug

Тиква в банички много обичаме. Макарони съм давала и с риба тон и авокадо, сирене, доматен сос и босилек.

# 19
За закуска аз често правя фини овесени ядки, нарязан плод и кисело мляко.

Надето все така хвърля по пода голяма част от храната и вече се чудя как да я науча да не хвърля, защото ми идва множко на моменти чистенето. Идеи?

# 20
Никакви Фрийд и Виктория още маже навсякъде. Решила съм да следвам естествения континуум и да я оставя сама да се оправя. В крайна сметка едва ли до края на живота си ще яде така  Grinning

# 21
Здравейте Simple Smile

Бебо е на 5м и сме избрали ЗВБ. Изчетох и тази книжка: "Baby-led Weaning: Helping Your Baby to Love Good Food" и съм категорично убедена, че това е нашият начин. Малкият е изключително кърмен и планирам доста време още да кърмя, не ми пречи и след годинка да заместим хранене, т.е. не бързам за никъде.

Обаче от известно време насам започна да мрънка винаги като вечеряме, и като го взема в мен, млъква, гледа съсредоточено и примлясква. Дотук добре, но започна и да посяга към масата и да ми бърка в чинията. Дадохме парченце храна, за да си докажем, че още му е рано за захранване и интересът му не е породен от това, но той без никакво колебание я сложи в устата и започна да си смуче и джвака. Парченцата плюе. Държа го изправен в мен, тъй като още не може да седи сам. И сега имам лека дилема какво да правя Simple Smile От една страна знам, че не е хубаво да се почва преди 6м и най-вече преди бебето да седи самостоятелно, от друга обаче опитите да му пробутвам неговите играчки на вечеря не сработват и се сърди и вика. Определено се радва, като му даваме парченца храна. Под даваме, имам предвид, че слагам в пластмасова чинийка парченца с форма на пръчици и след като разгледа чинийката, си взима сам от нея парчета и в повечето случаи ги поднася към устата. Понякога и хвърля на земята, де. Не бих казала, че изяжда нещо, но самото дъвчене и смучене много го радва... Досега винаги сме се водили от детето, т.е. караме по най-малкия път на съпротивление  Rolling Eyes И сега наистина се чудя, дали е ок да продължаваме да му даваме, или 1м още да ядем на смени и единият да го разсейва. И най-вече доколко това пък поведение ще е наистина водено от бебето Sad

Какво бихте направили вие? Много благодаря на всички Simple Smile

Връщам се да поизчета предната тема. Ако не сега, то за след месец ще ни е нужна Simple Smile

# 22
Запис и аз, макар че нашият иска само да пипа и въобще не се сеща даже да опита, но имаме още време  Grinning, тъкмо да прочета всичко.

# 23
Sylvana, Надето, като хвърля храна, понякога ме гледа настойчиво и предизвикателно - имам усещането, че ме предизвиква да й кажа, че не искам да хвърля, и че за нея това е наша игра. Та май трябва да спра да реагирам и аз.

Ada_smiles, не съм изобщо спец, затова ще си напиша моите си разсъждения. Знам, че за стомахчето на детето е добре да се изчака до навършване на 6 месеца. От друга страна, ако му се откаже, когато то иска, може да доведе до нежелание да яде после. Аз като че ли бих се водила по детето си.

# 24
Sylvana, Надето, като хвърля храна, понякога ме гледа настойчиво и предизвикателно - имам усещането, че ме предизвиква да й кажа, че не искам да хвърля, и че за нея това е наша игра. Та май трябва да спра да реагирам и аз.
Freed, а като се нахрани ли почва да хвърля или просто те предизвиква по някое време. Защото при нас хвърлянето започва, когато се е нахранил и аз по това се ориентирам, че повече няма да яде поне храната, която лети към пода.
Ако го прави преди да се е нахранила, явно наистина търси твоята реакция и го смята за забавление, та и аз май бих пробвала друг подход като го прави. Явно обяснението не я убеждава, че не добре да се прави така, пробвай например да я караш да ти я дава на теб, вместо да я пуска на земята или да я слага на друго място, в друг съд или на масата, ако сте с табла на столчето. Не ми хрумват в момента други варианти, но ако се сетя, ще ти предложа. Просто идеята ми е, да промениш играта за нея, т.е. храната да отива  на друго място, а не на пода.
Спомням си, че Фата беше писала, че тя вади децата от стола и ги слага на дивана, когато започват да си играят с храната.

ada_smiles, аз не бих давала храна още, все пак готовността за хранене е съвкупност от фактори и това да прояви интерес към храната е само един от тях. На тази възраст най-нормалното нещо е да се сложи всичко в устата, все пак това им е основният сетивен орган, така че не бих го приемала непременно като готовност да се започне с храненето.

# 25
Няма разлика между содата Simple Smile Имала съм предвид оцет, но писах късно. ч л сода, една оцет. По-пухкави стават и с оцет. Сега готвих булгур със зеленчуци - малкия мн го обича.  И ние сме само на тесто и то солено, овесени ядки не иска и да види, а преди мн хапваше. Затова въртя солен кекс, питки, банички, кифлички, филийки - все от различни брашна. И вчера поръчвах брашна ... Ябълка и тесто + фреш от моркови и цвекло - това яде моя бъник за закуска. Плодовете останаха за следобед.

# 26
Да се запиша и аз в темата Simple Smile и да похваля моята госпожица, която вече доста добре се справя с вилицата и лъжицата. При това цапа минимално, освен ако не реши да храни намиращите се на около играчки, та понякога и индивидите, които в момента излъчват по телевизията.

# 27
  • София
Надето все така хвърля по пода голяма част от храната и вече се чудя как да я науча да не хвърля, защото ми идва множко на моменти чистенето. Идеи?

При нас просто в един момент се оказа, че редовно постиланите около столчето на момата вестници са съвсем чисти. Правя забележка като видя, че хвърля, но друго специално май не се сещам да съм предприемала... Чела съм, че някои деца хвърлят от скука. Или пък като знак, че са се нахранили. При нас това не се е случвало - като е готова, хваща чинията и ми я подава или, ако масата й е близо - слага я на масата...

ada_smiles, бебетата са различни... Виждам, че добре си се подготвила за захранването. Ти си човекът, който най-добре познава детето си и може да прецени дали повечето признаци, показващи готовност за захранване, са налице. Вярвам, че ще вземеш точното за вас решение  Peace

За всички новодошли
: добре заварили   bouquet Вероятно вече сте попадали на ТОЗИ раздел за ЗВБ от блога на Фата. Ако не сте, препоръчвам ви го като добре оформен, структуриран и удобен за четене и запознаване с метода източник. Форумските теми са също извор на много информация, tips&tricks, но понякога са малко трудни за изчитане накуп  Peace

# 28
Благодаря на всички, които изразиха мнение по нашия "казус". Поизчетох още някои неща, обсъдихме и с половинката, и решихме, че най-добре да изчакаме за активното захранване докато малкият стане на 6м и се научи да сяда. Междувременно ще го взимаме на масата само, ако настоява. за да не го дразним излишно, и ще опитаме да му представим останалите предмети на масата - лъжици, съдове (особено тези, които смятаме той да ползва е началото) и т.н. Simple Smile Така ще използваме времето и любопитството му да опознае по-добре обстановката и да не му е ново после. Ако много настоява в краен случай ще му даваме все пак и парченце от нещо, което вече е опитвал, за да не се чувства пренебрегнат и да не си разваля добрите впечатления от масата. Simple Smile

# 29
ada_smiles ти и парченца може да му даваш, не е проблем. Шест месеца е ориентировъчно, защото тогава повечето признаци за захранване са на лице. Ако му дадеш парченце, той го лапне, сдъвче и преглътне, това означава, че вече сте готови за захранване  Peace

Общи условия

Активация на акаунт