Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІІ

• 46 502
  • 724
  •   1
Отговори
# 165
Записвам се да ви следя, че вече ми е време да се ориентирам  Grinning

И няколко мнооого тъпи въпроса, за които се надявам да ми простите  Rolling Eyes

- Доколко е реалистично до годинка да съм успяла със захранването и да съм заместила дневните хранения? Ясно ми е, че всичко е индивидуално и зависи от детето, но аз ще трябва да се върна на работа (абсолютно неизбежно) и се чудя дали ще успеем.

- Колко време ви отнема храненето - и в началото, когато започвате и детето още се учи какво да прави, и по-нататък, когато гледам, че повечето приготвяте разни специално бебешки неща? За съжаление, питането ми е продиктувано отново от служебни ангажименти  Tired  тъй като към 6-ия месец някъде ще ми се наложи да започна да поработвам от вкъщи по някой и друг час.

Прочетох вече доста неща за ЗВБ (и продължавам), идеята ми харесва много... просто ми трябва малко окуражаване май, че ще се справим...

# 166
Нереално е заместването на дневните хранения, дори не е желателно да е заместено повече от 1, 80% от храненето на бебето до годинка трябва да е с мляко - кърма или АМ. Ако успее сама да замести 1 хранене, ще си е успех. Целта е тя да реши дали иска да замести или не, не как ти се иска на теб  Mr. Green Цялата цака тук е в желанието на бебето, не на майка му  Grinning
Колко време - различно. Като варях на пара - около 20 мин. е варенето и после различно, колкото му се мота на него да си рисува/опитва/играе с храната.
За 3-4 седмици стана професионалист, вече се научи да дъвче и гълта и повече се мъчи да яде, от колкото да рисува  Laughing Сега му давам направо от нашата храна, старая се да е сравнително бебесъобразна - без сол, захар, черен пипер. Яде пак различно, може би със сигурност едно половин час си отвисява на столчето, гонейки храната и ядейки каквото си е хванал.
Имай предвид, че ядат ужасно малко. Гледам ги моите априлки, изпозаместили вече по 3 хранения, той със сигурност не изяжда повече от количеството на 4-5 лъжички, ако храната му беше пюре. Освен банани, тях ги обожава, яде огромни количества.

# 167
Ще се справите, Джинджи, със сигурност.
За заместването на храненията до годинка не мога да ти дам съвет, но нищо не пречи да се кърмите преди работа и след работа колкото иска детето. Нощем така или иначе.
Колкото до готвенето, не е толкова време- и трудоемко колкото изглежда. И това ти го казва мързелива майка  Rolling Eyes В началото зеленчуците и някои плодове ги белиш, режеш и вариш или печеш. Това всъщност не се променя. Бисквитки и прочие аз бърках, но то наистина не отнемаше време: нещо + плод + мазнина, оформяш и печеш. Те не са някакви огромни количества, така че ставаше бързо.
Разбира се ако искаш може да правиш и по-засукани неща, но аз не го правех, вече си мина съвсем на нашата храна с много малки изключения (1г и 3м).
Наистина не е трудно, далеч по-лесно е отколкото предполага човек Simple Smile 

# 168
Ео, искам лична среща - да споделиш впечатления  Mr. Green

Ули, благодаря ти! Определено ми вдъхнахте и двете надежда!  Hug

# 169
Джинди, на мен приготвянето не ми отнема много време, но самото хранене си отнема. Аз предлагам по 3 пъти и понякога седи по половин час на столчето. Но точно това ми харесва. Аз си хапвам на спокойствие. Ние се захранваме от месец и половина и му правя много обикновени бисквитени неща - брашно + плод, в чопъраи после на хартия за печене във фурната. За заместването не знам. Но наистина ядат малки количества спрямо другите априлчета.

А давате ли витамини на капки, освен витамин Д(аз инего не давам де...)?

# 170

А давате ли витамини на капки, освен витамин Д(аз инего не давам де...)?
Аз давам само вит. Д Simple Smile
Не съм привърженик на мултивитамините, предпочитам да гледам да се набавя с храната каквото е възможно.

# 171
Джинджи, мога да ти споделя моя опит. Захраних по този метод и вървеше чудесно до към 10 месец. За мен лично е несъвместим с ходенето на работа поради една основна причина - който ще гледа бебето трябва да е голям ентусиаст, да има здрави нерви, да не се впечатлява, че яде малко, че храната ходи зян и че е яка цапаница, колкото и да минимизираме щетите (предполагам всеки разбира различно нещо под яка цапаница). След 10 месец започнах да вземам храна от детската кухня, той я харесва, но единственото нещо, което яде съвсем  сам е филийка, намазана с нещо, баница или нещо подобно. За останалите неща отваря уста и чака. А и със ЗБВ няма как да заместиш хранения толкова рано, аз заместих чак около годинката и то пак заради кухнята.

# 172
atallaya , аз до годинката ще съм си вкъщи, просто ще ми се налага да отделям по някой час да поработвам дистанционно. След това вече ще трябва трайно да се завърна в офиса...

Иска ми се да пробвам. Пък ще видим, де  Grinning

# 173
  • София
Джинджи,

Както се вижда моят дреб наближава годинка. От известно време се храни по-дълго време, защото яде по-голми количества. Едно хранене спокойно може да продължи 20 мин., че и повече, но пък аз не му давам зор. Хапва, спира, прави някакви дивотии, гледа котката, после пак продължава. Майка казва, чесъм била многотърпелива Simple Smile
С готвенето вече е супер, защото готвя едно ядене за всички (вметка - имам непретенциозен мъж) и оттам доста време се спестява. Печени зеленчуци според сезона, гъсти супи/ яхнии, паста, печена риба или месо (само за момчетата) - хем вкусно, хем полезно, че и не е ужасяващо времеемко Simple Smile
В началото най-много време отнемаше чистенето, миенето и прането, докато намриш най-оптималното за вас обличане/ приготвяне. Но бързичко ще се ориентираш кое е най-доброто за вас.

Методът се отблагодарява с течение на времето - и като развитие на човечето, и като комфорт на майката с домакинството. И още веднъж - с благодарност към Фата за популяризирането, както и къмдругите майки за споделянето Simple Smile

# 174
Джинджи, не се притеснявай . Аз се върнах на работа, когато сина ми беше на 1г и няколко дни и беше на ясла  Peace Кърмех сутрин преди да го заведа и вечер от като го вземех си беше само на кърма . Справяше се много добре с храната там,даже винаги са ми го хвалели  Crazy

# 175
Благодаря ви за окуражаването, момичета!

Ще ви следя във темата, пък след някой и друг месец се надявам да се включа по-активно  Grinning

# 176
И аз да се включа с два въпроса по темата - необходими ли са допълнителни витамини с този метод на захранване и като яденето ви трае по половин час, кога кърмите-преди или след него?

# 177
Не давам витамини, но като цяло не харесвам изкуствените витамини...
Кърмя и преди, и след, аз постоянно кърмя  Crazy Laughing Гледам да има половин час поне между кърмене и твърди храни. А след твърдата храна той сам си иска, предполагам, че се донаяжда.

# 178
Кърмя и преди, и след, аз постоянно кърмя  Crazy Laughing

Joy и ние сме така... Имаме блокове от ядене..

И аз бях питлаа за витамините, иначе и аз не давам.

# 179
А защо да се дават витамини ? По принцип или заради метода на захранване ? Ако е заради второто, не знам кое е притеснително . Със сигурност бебо ще си набави повече витамини от парче ябълка, морков и др. + кърмата , отколкото от 1/2 бурканче пюре ..........от него други работи ще си набави  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт