Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІІ

• 46 505
  • 724
  •   1
Отговори
# 180
И аз така мисля и заради това не давам  Simple Smile

# 181
...

А давате ли витамини на капки, освен витамин Д(аз инего не давам де...)?
Не бих си помислила да давам синтетични витамини на бебето и този въпрос искрено ме учуди, затова попитах на ЗВБ ли се дължи

Последна редакция: чт, 21 ное 2013, 09:47 от Бубу

# 182
В книгата имаше един абзац за витамините... Много ми беше странно и на мен. Може би там педиатрите препоръчват освен Д да се дават и други.

# 183
Мами, за 7-месечно бебе по ЗВБ става ли да се дават "банички" с купени кори? В смисъл плънка от нещо си, подходящо за бебето, завита и изпечена в тях?
Макар че аз вече давах - със спанак, жълтък, изкиснато сирене и зехтин. Добре се приеха, минимално количество е изядено все пак. Сега замислям с тиква и ябълка, че самите плодове нещо не ги харесва, особено тиквата.
Аз да си призная, че предлагам пюре с цел по-лесно пълнене на памперса  и някакво разнообразие откъм меса и вкусове, че съвсем ме няма в готвенето. Но не повече от 3-4 лъжички хапва младежът, иска да държи нещата в свои ръце Laughing

# 184
Месото, ако го предложиш като кебапче, сигурно ще го яде. Не от готовите, де  Crazy

# 185
  • София
Баничките понякога ги яде, друг път - не. Но дори и да не ги яде, на майка му се услаждат Simple Smile. Фен съм на плънката с варено просо. Към просото добавям нещо друго и да стане "солена" (без да слагате сол, де) - спанак или накълцани печени чушки, а може и сладка - ябълка, круша или тиква.

# 186
Момичета, а възможно ли е и удачно ли е да се комбинира захранването с твърда храна и това с пюрета? Притеснява ме това, че казвате ядат твърде малко с твърдата храна. Моето бебе е почти само на АМ, скоро съвсем само на АМ и не знам няма ли да е добре ако малко повечко яде от новите храни. Вие като кърмите е друго, но в случая се чудя. Четох в една от статиите, че бебета на АМ няма проблем да бъдат захранени по ЗВБ, но нещо ме зачовърка сега.

# 187
  • София
Pina, моят син беше само на АМ когато започнахме захранването. Наистина хапваше малко твърда храна, но той изцяло отказваше пюрета, та си карахме основно на АМ доста време. Като стана на десетина месеца почна по-добре да хапва, има дни в които си яде сериозни количества, в други е пак почти само на АМ. Не му се отразява зле, дори напротив - доста е висок, мнооого пъргав и енергичен.

Мен би ме притеснило евентуално задавяне, ако детето свикне с пюрета. Възможно е да се обърка и да опита да глътне и парче.

# 188
rositul, благодаря за коментара! Успокояващо звучи.

# 189
Пина, общо-взето навсякъде казват, че смесиш ли ЗВБ и пюрета, това си е традиционно захранване Simple Smile В което, разбира се, няма нищо лошо, просто се губи идеята и "духът" на ЗВБ  Mr. Green Детето ти може и да не поиска да се храни само, знам и за такива случаи. Така че пробвайте, както ти е удобно и спокойно  Peace Най-важното е на теб да ти е спокойно  Hug

# 190
Да, аз съм с нагласата да пробвам, точно така казвам, че ще пробвам, защото не знам дали ще се получи.

# 191
Да, аз съм с нагласата да пробвам, точно така казвам, че ще пробвам, защото не знам дали ще се получи.

Със сигурност няма да се получи за ден-два-три-седмица-месец дори. Не тръгвай с нагласата, че след 3 седмици ще изяжда х грама, а след 4 х+у грама. Гледай детето и се води по него.
До годинка млякото е основната храна на детето, твърдата храна е за запознаване с вкусове и консистенции, което при пюретата липсва, де.

# 192
Ние започнахме по ЗВБ, след това обаче, за мое съжаление, отказа да яде сам (освен плодове, хляб и бисквити) и сега се налага да го храня и с лъжица. Яде от нашите манджи вече (след 10 месечен някъде), а пюрета съм пробвала да давам няколко пъти в екстремни ситуации когато пътуваме и няма нищо за ядене след това и си е трагедия - повече от 1 лъжичка на пюре не иска да яде Simple Smile  Когато има достатъчно големи парчета, продължаваме да се опитваме по ЗВБ - грахчета, картофчета, морковчета, пресни домати, парчета домати, кашкавал се обират от табличката. Банички и кюфтета, когато е на кеф, яде сам и много радва околните Simple Smile Плодове никога не е ял като пюре или каша, винаги в натурален вид или печени. Обаче ми прави впечатление, че знае какво иска и винаги оглежда лъжицата, която му подавам, за да прецени дали да го яде или не - например супа не иска, но за кисело мляко умира и отваря голяма уста. Дори да редувам лъжичките, рядно успявам да го излъжа Simple Smile Количествата може да не изглеждат големи, но после памперса и гърнето показва друго Simple Smile

# 193
Днес в духа на ЗВБ предложих ориз със спанак, беше размазан и изяден с голям кеф и за двама ни. Голямо мазане падна и с десерта банан. Представям си как ще яде супа - основното ядене на баткото.
Само хвърлям пюретата, но понякога няма какво да предложа за ядене с пръсти. Забелязвам, че като му предложа парче с моята ръка, посяга първо да го лапне, а не да хване с ръка. Това вероятно е резултат от предлагането на храни с лъжица. Жълтък освен като съставка на банички, сандвичи, давам и с пръсти твърдо сварен, минимално количество, разбира се. Заради различния вкус и текстура. Харесва се. Предполагам, че може да се даде и цял жълтък по-нататък, да го хваща и хапва newsm78

# 194
Здравейте,
предварително се извинявам, че не съм изчела цялата тема назад. Харесва ми идеята на ЗБВ, запознах се с метода от блога на fata и от книгата на Рапли. Близнаците ми са на почти 6 месеца и съвсем скоро мисля да стартирам захранването по този метод. НО тази седмица съм на гости при родителите ми и съответно получавам известни провокации от майка ми, която няма търпение децата да бъдат захранени. В резултат едното бебче получи в устата първо тиква, която уж изплю, но после имаше следи в памперса. Това ок, обаче днес му дадохме парче варен картоф в ръката, което директно се озова в устата му, то отхапа малко и явно направи директно опит да глътне и може би се задейства защитния механизъм за предпазване от задавяне, защото повърна обилно количество мляко. Това нормално ли е? Случвало ли се е на някого и как се справихте със ситуацията? Като изключим бабата и дядото, които веднага заключиха, че внуците трябва да се захранят с пюре първо, аз също се стреснах от факта, защото от всичко което прочетох не очаквах това да се случи. Само да допълня, че и двамата проявяват всички признаци на готовност за захранване, въпреки че са на 6 реални и 5 коригирани месеца възраст, но стоят почти стабилно седнали, лапат всичко, което попадне в ръцете им и проявяват жив интерес към всичко на масата.
В случая бебето беше седнало на коленете ми и го държах с ръка на коремчето, но едва ли това е оказало влияние.
Благодаря ви за коментарите.

Общи условия

Активация на акаунт