Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІІ

• 46 471
  • 724
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Благодаря за отговора, fata. Аз не спирам да предлагам храна за самостоятелно хранене.  Peace Малко ми омръзна да готвя и да хвърлям, но не се отказвам лесно.  Simple Smile

Май наистина е период, защото вчера щом се "оплаках" тук и тя взе че яде варен картоф. Днес обаче пак не искаше . Най-интересното е, че тръгва да хапне като й предложа, но като види, че е зеленчук (или  в случая днес кюфтета с ориз,пиле и тиквичка) и го плюе. Т. е не е проблема формата и консистенцията, а вкуса. Ще й мине скоро сигурно. Поне се надявам.

А от кога започнаха вашите деца да се справят сами с  лъжицата. Моята изобщо не вдява какво да я прави - просто я използва за чесане на зъби и я размахва наляво-надясно с храната в нея. Sick

# 631
Предложих след 2 седм. пак броколи, но пак се погнуси Simple Smile Иначе съм сигурна, че не се е задавил, защото го извадих от столчето и както уж му се повръщаше, така започна да се хили. Но той от 1 седм. се прави, че кашля като мрънкоти, та явно ще бъде някакъв симулант  Laughing

М/у др. за меда-уж можело и преди 1год. стига да не е суров.

И аз да попитам-спанак с ориз може ли на 6 месечни и половина? До сега зеленолистните ги давах на картофени кюфтенца, но ми се иска да разнообразя.

# 632
  • Пловдив
А от кога започнаха вашите деца да се справят сами с  лъжицата. Моята изобщо не вдява какво да я прави - просто я използва за чесане на зъби и я размахва наляво-надясно с храната в нея. Sick
баткото някъде от десетия си месец започна с опитите, на годинка вече се справяше чудесно.
Малката едва сега прояви интерес към лъжицата Whistling

# 633
  • София
А какво давате за закуска и следобедна закуска, но имайки предвид, че не съм въвела яйце и мляко? Направо нямам никаква идея за закуски за самостоятелно ядене, различни от плодове.

# 634
  • Пловдив
хумус/пастет от авокадо и сирене намазани на филийка; "палачинки" от брашно от елда и кърма; паста с меко сирене и малко масълце; принцеса с кашкавал

# 635
  • София
Благодаря sweet_maniche.  bouquet Палачинките от елда как ги правиш? Ако е на тиган не ели малко нездравословно?
Авокадо не давам, защото в началото се обрина от него. Кашкавал още не съм въвела. А за цяла филия мисля, че ни е рано (9 м.).

# 636
  • Северозапада
 Home raider , понеже храниш и с лъжица, аз правя на моята щерка и макарони, в които аз слагам готово плодово пюре, защото и аз не съм давала млечни, но предполагам и с пасиран плод може. А понеже децата са ни на еднаква възраст, аз и давам лъжица от самото начало. Сега се мъчи да загребва и изкарва половината храна от купата на табличката, че и настрани хвърчи. Ако успее да загребе, не я поднася към устата, а я изсипва на пода  ooooh! Иначе мен се опитва да храни и много се забавлява.
Бубу, да не му мирише гадно броколито. То има един такъв аромат на .................. Sick 
При нас няма никакъв напредък към самостоятелно хранене с ръка, имам си готованка май  Confused, а винаги съм се възмущавала на големи деца, които не се хранят сами. Чакам само периода "аз сама", че да и връча приборите  Praynig

# 637
Макароните по-лесно се хапват с вилица от моя опит. Хем сами хем имат чувство за успех Simple Smile
Като цяло при моето дете вилицата е много по-лесна за употреба, то ясно, де. Но аз не упорствам за лъжицата честно казано, давам, опитва се, хапва каквото успее, ако прецени, че иска повече да хапне сам ми подава лъжицата, да му давам аз.

Home Raider, не разбрах съвсем за цялата филия, но то не е нужно детето да я изяде цялата.  Rolling Eyes Съжалявам, ако нещо не съм разбрала.

# 638
  • София
Цяла филия имам предвид не като количество, а заради меката  част и набухвателя в хляба.

# 639
  • Пловдив
Благодаря sweet_maniche.  bouquet Палачинките от елда как ги правиш? Ако е на тиган не ели малко нездравословно?
Брашното разреждам с кърма до подходяща консистенция и слагам в тиган (тефлонов или керамичен), без мазнина Peace

# 640
Бубу, да не му мирише гадно броколито. То има един такъв аромат на .................. Sick 
МОже   ooooh!

На мен елдените палачинки нещо не ми се получиха, но аз ги пекох и в тава..
Аз му правя царевични с авокадо+банан/ябълка и много ги обича. Ще пробвам пак с елдените  Rolling Eyes

# 641
  • София
Забърках следната Елдена "гозба", която се прие много добре:

2 с.л. елдено брашно
1 парченце тиква
1/4 ябълка
масло безсолно, колкото лешник (може и без него)
малко кърма

Сварих тиквата и ябълката на пара и след това ги намачках с вилица. Добавих 2 с.л. брашно от елда и малко кърма.  Стана като лепкаво тесто. Разтлах го на хартия за печене и във фурната на 180 градуса за 20 мин.
Мисля, че това ще стане в комбинация с различни зеленчуци/плодове.

Ето и нагледно:
Скрит текст:

# 642
  • София
Някои видове паста са супер удобни и за хващане с ръка  Peace

# 643
  • София
Фузилите (спиралите) са супер за хващане. Още повече, че в тях се набива и сосчето. Но в началото не и се радваше особено на пастата, може би защото все ал-денте я докарвах  Embarassed

# 644
Спретнах едни бисквитки, но са за по-големи деца:
1 яйце
1 чаша бадемово брашно
1 чаша кокосови стърготини
1 ч.л. сода
2 банана
2 щедри с. л. кокосово масло
малко стафиди

Разбих яйцето, бананите и кокосовото масло, добавих брашното и кокосовите стърготини и накрая стафидите, оформих бисквитки и сега ги пека.

Общи условия

Активация на акаунт