Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІІ

• 46 427
  • 724
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Общо взето изварата я давам като заместител на сиренето. Правих картофени кюфтета с извара, баничка с извара, пърленка с извара.

# 706
Общо взето изварата я давам като заместител на сиренето. Правих картофени кюфтета с извара, баничка с извара, пърленка с извара.

Ще споделиш ли картофените кюфтета и пърленката как ги правиш?   bouquet

# 707
  • София
Ще споделиш ли картофените кюфтета и пърленката как ги правиш?   bouquet

Картофените кюфтета сварявам предварително 1-2 картофа с кората, но не напълно готови, а леко да са твърдички. Оставям ги да изстинат и след това ги обелвам. Намачквам ги с пресата за картофи или вилица и добавям малко масло. Добавям след това ок. 1 с.л. лук нарязан на много ситно на блендера. След което добавям извара  1-2 супени лъжици и 1 жълтък. Ако сместа ти стане много водна може да се добави малко брашно. Оформям на кюфтенца, овалвам в брашно и ги пека във фурната върху хартия за печене на 180 градуса за ок. 20 мин.

Пърленките - разточвам готово тесто и го поръсвам с масло и извара. Правих ги в 2 варианта - печена на котлона в тефлонов тиган (стават по-мекички), но понеже реших, че не е много здравословно ги правих и печени на фурна, но станаха по-твърди.
Ето тук  съм дала рецептата.
Тестото го правя в къщи в машината за хляб - тесто за пица (вода, брашно, зехтин, мая).

# 708
  • sofia
Проблема при нас е акането, което се случва веднъж седмично с Лактулоза

Здравей, не бива да се оставя детето без изхождане. Ние имахме също голям проблем, докато не ми казаха много лесен начин за справяне с това. Купуваш от най-малките 2мл спринцовки и течен глицерин. Пълниш спринцовката съвсем малко - 1 пръст че и по-малко, другото допълваш с вода и впръскваш в дупето. Изхожда се веднага. Течния глицерин предизвиква леки спазми и червата се изпразват, освен това акито изсъхва в най-долната си част и се запъва, а това го размеква и веднага се плъзга надолу. При нас освен стомаха, проблем беше и някакво болезнено изхождане което беше запомнил и се стискаше. Няма никакъв проблем това да се ползва всекидневно и за дълъг период от време. Изпробвала съм го при нас.

# 709
Home raider   bouquet

# 710
Днес претърпях неуспех с една баница, преди си ги хапваше...Сега я разчопка на съвсем малки парчета и си поиска лъжица. Та греба в баницата с лъжицата и ми даваше на мен  Crazy Мисля, че само ако си на 1 годинка, може да ти хрумне да се пробваш с лъжица да ядеш баница... Crazy

# 711
  • София
Еовин,щом така му е било вкусно, значи всичко си е наред.  Laughing Те децата си знаят най-добре.

newradost, аз хич не мога да се съглася с теб, че подобна интервенция е безобидна. Аз съм на мнение, че тези принудителни методи за изхождане не са полезни. Според мен това са естествени неща и трябва да се регулират по естествен път, най-вече с храна,която разхлабва. При моето дете действа крушата, овесените ядки и колкото и странно да е - изварата. Това е мое лично мнение.  Peace

# 712
  • sofia
При нас тази "интервенция" беше по-безобидна от крушата и овесените ядки тъй като имаше постоянно възпалени черва поради дегранулация на мастоцитите - mast cell activation disorder. Така, че нямах много избор. Естестено всеки сам си решава, важното според мен е да имаш опции и да ги знаеш

# 713
  • София
Явно не само при нас има проблем със запека. Доста е гадно и мисля, че акането се е превърнало в нещо като травма за човечето ми.
Не мога да се справя с начина на хранене, защото не винаги яде това, което разхлабва. И въобще един път яде нещо, а после му се муси - така е с крушите, овесените ядки, супите, сушените плодове, зелениите и тиквичките. Все вълшебности за стомаха. Яде малки количества твърда храна. Количеството вода също е малко, което пие и може би и това оказва влияние. Кърмя го доста, но това не го разхлабва. Чакам истинските плодове, които мога и да решат проблема и да се научи да пие човешки. Ако не - вече и аз не знам...
Този метод с глицерина, ух, ами не знам. Страшничко ми изглежда.

# 714
А колко разнообразно ви е менюто? Rolling Eyes
Повтаряте ли предложеното ядене на обяд и вечер или готвите както в ДК-за всяко ядене различна манджа? А закуските и следобедните? newsm78

# 715
  • София
На мен ми е много трудно  с измислянето  на менюто. Още повече, че тя спря да яде много от нещата. Общо взето аз правя - тя не яде, но гледам да предлагам разнообразни неща. В един и същи ден не предлагам една и съща храна, но 2 поредни дни давам едно и също.

# 716
А, да, бе, 100 пъти ще готвя...Но аз съм от мързеливите... Blush
Готвя една манджа и ако с баща му я ядем 2 пъти, и той я яде 2 пъти...колкото я яде въобще, де Laughing
Хич не се втелясвам да има различни манджи всеки ден, кухнята не ми е любимо място.
Сега например ще яде няколко дни спанак, защото го продаваха в чувал в нашия магазин и трябва да го сготвя...Вчера баница, днес супа, утре спанак с ориз.  Crazy

# 717
  • София
Еовин, пак си е разнообразие. Не яде едно и  също ядене няколко пъти подред. Wink

# 718
А колко разнообразно ви е менюто? Rolling Eyes
Повтаряте ли предложеното ядене на обяд и вечер или готвите както в ДК-за всяко ядене различна манджа? А закуските и следобедните? newsm78

Аз готвя по 2 основни през ден. За двата дни. Всеки ден правя по един плодов и един зеленчуков сок, сутрешна и следобедна закуска. Домашни печива и гризинки с безглутенови брашна и лимец сутрин, и плодове със сок за следобед + нещо от сутринта, ако е било питчица или нещо със суперхрани.
   Почти всеки ден малкия яде салата за вечеря, мин 5 пъти седмично. Разнообразявам с пресни плодове и зеленчуци, на парченца и в соковете но той обича някои неща и ги иска всеки ден - моркови и сок от моркови всеки ден, ако не му дам си ги търси Simple Smile и иска. Ябълки също гризка всеки ден, а краставицата е задължителна... Сега пробутвам и авокадо с нея Simple Smile в овкусена салата. Старая се да не ядем нищо, готвено преди повече от 36 часа.

# 719
Гледам, че започват да излизат на пазара сезонните ягоди и се чудя - да предложа ли или не? В семейството нямаме хранителни алергии, малката досега също (да чукна на дърво) не е реагирала...

Общи условия

Активация на акаунт