151 американски богини на мира и разбирателството

• 46 044
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
цялото охлузено, ожулено, мърляво  Sad

Е, моето ако дойдат да го вземат от парка, точно по същия начин ще изглежда.

# 631
 голяма мизерия, не знам кака триабва да се мотивират  да пускат децатат на училище, хем ще са на топло, хем нахранени и трябва да завършват гимназия, за да могат да си намират работа и пак ще им е трудно, защото не са много фирмите които наемат цигани за нормална рабоота. В момента положението го виждам параграф 22, всичко трябва да започне с образованието.

# 632
цялото охлузено, ожулено, мърляво  Sad

Е, моето ако дойдат да го вземат от парка, точно по същия начин ще изглежда.

Laughing Джу

Много тъжна история и такава помия се изсипва в социалните медии, че...не ми се говори.

Не знам, Фей. Аз съм говорила с ромка, която е омъжена от 12 годишна. Беше на 24 и щеше става баба... За тях единствената цел в живота е да се оженят и да имат деца. Образованието не било за тях.
Преди си мислех, че само БГ ромите са така, но гледах по ТЛС My big fat gypsy wedding в UK. Полицаите ги гонеха от един SRV паркинг, защото крадяха ток... Гледах един епизод и за американските джипсита...пак така. Септември има една седмица в която идват във Вегас. Всички казина знаят, че се започва ядене for free, откраднати чанти и тн.

ПП. Румка, имаш много тежка работа и дано намираш време да презареждаш батериите  Hug

# 633
Не знам, Фей. Аз съм говорила с ромка, която е омъжена от 12 годишна. Беше на 24 и щеше става баба... За тях единствената цел в живота е да се оженят и да имат деца. Образованието не било за тях.

Без да твърдя, че това е лесноразрешим проблем, мисля, че това все пак се оправя именно чрез образование, модели, показване на други възможности. Последния път като се прибирах, седях в кафе до бургаския Механотехникум до група млади циганки, очевидно ученички в някой от техникумите наоколо, които обсъждаха точно коя колко ще чака, преди да се омъжи (да, подслушвах ги, страшно ми беше любопитно). Момичетата си говореха колко е важно да си завършат образованието преди да раждат, една от тях искаше да ходи в университет. Сред младите циганки в селото на баба ми няма и помен от такива мисли, защото те през живота си не са виждали циганин с диплома. На училище ходят то четвърти клас, толкова им се предлага, за прогимназия трябва да пътуват до съседен град и естествено никоя не го прави. На дванайсет вече са омъжени, с деца. На хората хоризонтите им зависят от това, какво виждат около себе си. Хоризонти се разширяват, стига да има подходяща информация, поднесена по подходящ начин.

# 634
Жената на бившия ми шеф направи документален филм за ромското образование в румънско село. Едно от момичетата почти беше завършило гимназия и работеше като помощничка на семейство от селото, когато се залюби с един младеж. Родителите й казаха "като се харесвате, ще се взимате," тоест вариант да са гаджета и да внимават не съществуваше. След сватбата казаха "много е срамно омъжена жена да ходи на училище, няма да ходиш повече" и това беше.

След две-три години, когато вече има две деца, я интервюират отново и тя казва "искаше ми се да си бях взела дипломата." :/

# 635
На хората хоризонтите им зависят от това, какво виждат около себе си. Хоризонти се разширяват, стига да има подходяща информация, поднесена по подходящ начин.

Именно!

Аз като малка ясно помня, че като изчистим гардеробите с татко отивахме и занасяхме старите дрехи във Филиповци. Майка ми събираше неизползваните за годината зимнини, компоти и консерви. Като спре колата и ставаше панаир, деца подскачат, ромки ни благославят... Имам познат, който има ресторант. Всеки ден от седмицата храни едно семейство. В един ден от седмицата в ресторанта идва оркестър, който свири класическа ромска музика и БГ народна музика и им плаща.

# 636

Без да твърдя, че това е лесноразрешим проблем, мисля, че това все пак се оправя именно чрез образование, модели, показване на други възможности
точно, моде и счупване на стереотипа.

# 637
Сега чух по новините, че Русеви не били цигани, а се самоопределяли като "турци".

# 638
Сега чух по новините, че Русеви не били цигани, а се самоопределяли като "турци".

Защото носи по-малка стигма.

# 639

Защото носи по-малка стигма.
Съгласна...

Ето едно момче, което учеше в училището, което преподавах.
Ето и интервю с една успяла жена със същия произход.

Друга такава ми беше колежка в общината - завършил дипломиран юрист.
Стереотипи се разчупват.
А ние хората сме продукт на възпитанието и средата си. Докато едните плашат децата си с "циганката с чувала" а другите твърдят, че "образованието не е за тях" обаче нещата ще се движат бавно.

# 640
Така е. Образованието трябва да е двустранно. Докато "белите" българи отказват да влязат в един басейн с цигани и смятат това за съвършено нормално, усилията на тази шепа деца, които са се образовали и работят, ще си остават капка в морето.

Скрит текст:
Аз си спомням как в пети клас четяхме Чичо Томовата колиба в училище и учителката не можеше и не можеше да ни обясни що е то расизъм по начин, по който да го разберем, а в същото време единственото циганче в класа ни седеше сама на последния чин, никой не говореше и не дружеше с нея, просто не я забелязвахме. Какво ли му е било на това дете да е невидимо и само с години... А иначе се тупахме в гърдите как в България никога не е имало робство и как всички сме равни.

# 641
Добър ден.

Виждам, че прекъсвам потока на разговор, и то с тъп въпрос, ама нищо, форум е.
Та. Ако имате само 1 ден за шопинг в Ню Йорк, къде (по-напред), аджеба, бихте отишли.

Мерси.

# 642
Алиса, какво искаш да пазаруваш? Предполагам дрехи/обувки/аксесоари от така зададения въпрос. В коя ценова категория?

# 643
Така е. Образованието трябва да е двустранно. Докато "белите" българи отказват да влязат в един басейн с цигани и смятат това за съвършено нормално, усилията на тази шепа деца, които са се образовали и работят, ще си остават капка в морето.
Абсолютно подкрепям.

И ние имахме едно момиче-циганче в нашия клас (5-ти и 6-ти), Запряна се казваше. Ох, милата... Сега, като се сетя как се отнасяхме към нея, срам ме хваща. Ама навремето изобщо не се обсъждаха тези теми, камо ли пък с положителен знак.

Аз в НЙ на шопинг не бих отишла, така че не мога да помогна със съвет.

# 644
Solley, да. Wink

Фея Кръстница, имам път по работа, шопингът е просто ей така, да поддържам хамериканската икономика.

Но пусто времето е малко, та трябва организация. (Последният път си спомням как например се мотах сума ти време из проливен дъжд в търсене на (фалиралия и затворен) FAO Schwarz.)

Общи условия

Активация на акаунт