Задължително лягане следобяд в детските градини!

• 18 088
  • 397
  •   1
Отговори
# 120
Ако има алтернатива, с всеки изминал ден все повече деца ще искат да играят/рисуват, вместо да спят - защото ще им е любопитно какво правят другарчетата и за да не "изпуснат" нещо, а не защото не им се спи.

А какъв е проблемът да обясниш на детето си, че ти не позволяваш, защото според теб следобед трябва да спи? По същия начин, по който се обяснява защо няма същата играчка като приятелчето или защо няма да го пуснеш на летен лагер, пък друг го пускат.
и аз това се чудех какъв е проблема да се обясни на детето? до един извод съм стигнала , имали разединение на родители-учители детето е изтървано от всякъде ...

тоест вие се чудите защо ние, родителите на спящите деца, не обясним на своите деца, че е нормално да се правят изключения за вашите деца, които искат да нарушават правилника за следобедния сън, отдавайки се на други занимания ??? ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! не вярвам на очите си...

# 121
Ама какво примиряване, записването в общинска ДГ е напълно съзнателен избор! Laughing
Нали разбираш, че ако имаше толкова много хора, които виждат проблем в задължителното лягане следобяд в градините, които не одобряват реда и организацията там, нямаше да има такъв наплив за записване...
Аха, напълно съзнателния и леснодостъпен за всеки българин избор да не работиш или да извадиш от джоба си 500-1000 лева месечно (за едно дете... ами ако са 2?). Аз съм направила единия от тези два избора - но който не може... си наляга парцалите и се утешава с "не виждам проблем, не виждам проблем".
Аз пък виждам доста проблеми Grinning И не се смущавам да ги коментирам, дори с риск леко да попаря нечии илюзии.

# 122
Някой успя ли все пак да извоюва на детето си да играе след обед или сме на вълна"днес ми дойде цикала с кого да се заяждам".Защото само да се обяснява тука че системата е такава и трябва де се промени (ама ако маже аз да не правя нищо) не звучи сериозно.
И може ли някой от родителите които са против спазването на общоприетите правила да смени разписанието на автобус номер 71 че нещо не ми отърва ,а на мен не ми се отдава.Ако на някой друг не му отърва ще видим как ще се комбинираме..

# 123
И може ли някой от родителите които са против спазването на общоприетите правила да смени разписанието на автобус номер 71 че нещо не ми отърва ,а на мен не ми се отдава.Ако на някой друг не му отърва ще видим как ще се комбинираме..

Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy

# 124
Doro, не се превземай толкова. В темата си говорим с аргументи "за" и "против". Мисля, че беше ясно, че ставаше въпрос за ситуация, в която задължителното спане, не е задължително. Което все още е хипотетично.

Все още никой не е обяснил на какво учи правилото за неподвижно лежане, което не може да се научи с най-обикновените градински дейности. Аз само за казарма и гвардейска смяна се сещам. Може пък и да пропускам нещо.

# 125
Doro, не се превземай толкова. В темата си говорим с аргументи "за" и "против". Мисля, че беше ясно, че ставаше въпрос за ситуация, в която задължителното спане, не е задължително. Което все още е хипотетично.

Все още никой не е обяснил на какво учи правилото за неподвижно лежане, което не може да се научи с най-обикновените градински дейности. Аз само за казарма и гвардейска смяна се сещам. Може пък и да пропускам нещо.
Хайде без такива крайности....Аз пък не виждам нищо лошо в казармата и ми е много тъжно че я няма, защото определено има крещяща нужда от нея в момента. Човек цял живот трябва да се съобразява с режими - за училище, работа, децата си един ден. А чували ли сте израза за първите 7? Тук не говорим за казарми, неподвижно лежане и т.н. Ако детето ви е добре възпитано да се съобразява с обстановката - че другите спят, че трябва да се пази тишина (защото, повярвайте ми, това е напълно възможно), не виждам защо вдигате такива панаири. С други думи, на който не му понася режима в градината, да си търси индивидуално решение. desitkata, много хубаво го е написала.

# 126
Ако има алтернатива, с всеки изминал ден все повече деца ще искат да играят/рисуват, вместо да спят - защото ще им е любопитно какво правят другарчетата и за да не "изпуснат" нещо, а не защото не им се спи.

А какъв е проблемът да обясниш на детето си, че ти не позволяваш, защото според теб следобед трябва да спи? По същия начин, по който се обяснява защо няма същата играчка като приятелчето или защо няма да го пуснеш на летен лагер, пък друг го пускат.
и аз това се чудех какъв е проблема да се обясни на детето? до един извод съм стигнала , имали разединение на родители-учители детето е изтървано от всякъде ...

тоест вие се чудите защо ние, родителите на спящите деца, не обясним на своите деца, че е нормално да се правят изключения за вашите деца, които искат да нарушават правилника за следобедния сън, отдавайки се на други занимания ??? ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! не вярвам на очите си...
Май Доро не е разбрала замисъла ми , аз съм родител на спящо дете и съм за този режим на задължително спане !

# 127
Marry Djane   bouquet не те разбрах, защото цитираш диалог, в който съфорумка ми казва да обясня на детето си как трябвало да спи следобед, докато междувременно на останалите деца трябва да им се позволяват занимания във времето за следобеден сън.

Вместо родителите на неспящите деца да им обясняват за правилата за спане, аз ще обяснявам на моето, че видите ли другите могат да си играят, а то трябва да спи... Не се превземам, наистина ме изумява тази логика.

# 128
  • София
Marry Djane   bouquet не те разбрах, защото цитираш диалог, в който съфорумка ми казва да обясня на детето си как трябвало да спи следобед, докато междувременно на останалите деца трябва да им се позволяват занимания във времето за следобеден сън.

Вместо родителите на неспящите деца да им обясняват за правилата за спане, аз ще обяснявам на моето, че видите ли другите могат да си играят, а то трябва да спи... Не се превземам, наистина ме изумява тази логика.

детето ти е на 3, ще видим какви ще ги мислиш, като стане на 6  Mr. Green

# 129

Правилото за неподвижното лежане учи да не мърдаш като лежиш.И не зная друга дейност с която се учи това защото през останалото време ги карат да мърдат/играят,рисуват,хранят се/.Аз не знам обаче да има такова правило.Ставаше въпрос за спането.А ползата от него е всеизвестна.
И искам да попитам кое дете може да изкара 3 часа на едно място тихо с книга в ръка.И каква е ползата.Ще се научи да чете ли?И това дето 3 часа тихо ще пише нещо ,ще се научи да пише ли?Защото ако това е ползата аз ще помоля и моето да не спи и лелките от кухнята да му дадат един нож защото аз искам да стане хирург.
И в казармата войниците най- са обичали да си лежат то е всеизвестно.Относно режима там е задължителен.Защото тези хора са обучавани да пазят Родината.И няма как едни да се учат да стрелят ,а другите да ядат вафли отстрани ,защото не им харесва. 

# 130
Вие съвсем на казарма го обърнахте. Представете си 30 и повече деца /да, знам че има изключения с по-малко деца все още из родината/, на които в 12 им е сервирано яденето, в най-добрия случай. Те застават на опашка на 4-5 мивки да измият ръцете и да се обършат, което трае поне 10 минути в най-добрия случай. След това сядат по масичките, вече е 12.10 в най-добрия случай, до 12.15 са се настанили всички по местата си и само за 15 минути са се наяли, измили са се отново и са по леглата. Е, аз не мога да си го представя. Обяда обикновено продължава поне до 13 ч. След това започва измиването, ходенето до тоалетна и лягането. Ама преди да легнат децата се събличат, сами. Госпожите помагат и учат тези, които не могат, даже се случва да помагат и на 5 годишни. Децата не са роботи докато се обличат си приказват, закачат се, та самото събличане и обличане на пижамите е с продължителност около половин час. След като всички вече са по леглата госпожата им чете приказка. Самата приказка ако е от по-кратките 15 минути. И в сметката какво излиза, че спането реално не започва преди 14 ч. 

Питайте  хора как се случват нещата на практика, не си правете заключения на база чуто недоразбрано.
Така,аз съм 100% сигурна защото го видях с очите си че  обяда протича между 11.30-12.00.Чак след това се приготвят за спането,а в 12.40 вече са с пижамките,като почти всички деца са по леглата.Понеже моята щерка си я вземах в 12.30,това го видях лично!А втория път като отидох в 11.25,учителката каза че вече обяда е започнал...

# 131
детето ти е на 3, ще видим какви ще ги мислиш, като стане на 6  Mr. Green
[/quote]

вероятно, но тогава нали ще е на предучилищна  Wink

А и, както писах, проблемът с неспящите го имахме още в яслата. Така че дали на 2 или на 6, някои палавници сън не ги лови  Laughing

За часовете са такива и моите наблюдения - изтеглят програмата напред, обядът е по-рано, съответно спането е по-рано, аз също не съм фен да спят от преди един часа и в три вече всички са кукуряци. По-добре щеше да бъде от 13.30-14 до 16 ч., но не би.

Сигурно от градина до градина има разлика, затова са и различни мненията.  Peace

# 132
  • в здрача
Не е от градина до градина, а от група до група, т.е. от възрастта, а мисля тук си говорехме за 5 годишни. За 3-те градини, за които имам близък достъп през годините режима е един и същ, с малки разлики във времето по простата причина, че те всички имаха 1 лелка за 2 групи. Една жена трябва да сервира и отсервира, да изчисти на 2 групи, да помогне на децата с тоалетната и миенето. Винаги по-малките са първи, по-големите могат да изчакат. При по-малките нещата се случват и много по-бавно.
Макар закуската да е обявена за 8.30 по това време водя малката, сега на 5 винаги засичаме малките 3 годишни да се мият. Тяхната закуска вече е сервирана и някои са по масичките, други още в тоалетната с лелката. А нашата група - в салона на гимнастика. След като измие всички малки деца и ги прати в групата при госпожата чак тогава се заема със сервирането на закуската на по-големите. Съответно и с разтребването е така. Затова и диапазона на реалното хоризонтиране на всички деца в градината варира във времето. Обявен е обаче приблизителен час, защото са длъжни да го направят. Реалното заспиване обаче е съвсем друга бира горски.

# 133
Ставаше въпрос за спането.А ползата от него е всеизвестна.
И искам да попитам кое дете може да изкара 3 часа на едно място тихо с книга в ръка.И каква е ползата.Ще се научи да чете ли?И това дето 3 часа тихо ще пише нещо ,ще се научи да пише ли?Защото ако това е ползата аз ще помоля и моето да не спи и лелките от кухнята да му дадат един нож защото аз искам да стане хирург.
И в казармата войниците най- са обичали да си лежат то е всеизвестно.Относно режима там е задължителен.Защото тези хора са обучавани да пазят Родината.И няма как едни да се учат да стрелят ,а другите да ядат вафли отстрани ,защото не им харесва. 

Спането е полезно ако имаш нужда от него. Моето дете може да изкара 2 часа преспокойно в леглото с някоя книжка или играчка и както написах по-рано вкъщи прави точно така. Не може да чете, картинките са достатъчни. Аз никъде не съм отричала ползата от почивката и дори вкъщи събота и неделя между 2 и 4 е време за почивка. Разликата е, че не гледа в една точка, а си ангажира вниманието с нещо. Твърдението, че дете, което не може 2 часа да не прави нищо и затова не се съобразява, е невъзпитано, няма да го коментирам.

# 134
Е аз мисля че го изкоментира все пак но...Засега се оказа че само едно дете може да стои кротко 2 часа и да разгръща безшумно листи.../Моето не може и 15 минути да стои на едно място/.Характери.Обаче ако на повечето майки на които децата не спят и не могат да стоят на едно място 2-3 часа и да разлистват над 100 пъти книжка с 16 листа и така да си почиват...защото се оказа че всички отчетоха нуждата от почивка/дори без сън/...Тогава какво

Общи условия

Активация на акаунт