Задължително лягане следобяд в детските градини!

• 18 053
  • 397
  •   1
Отговори
# 135
Marry Djane   bouquet не те разбрах, защото цитираш диалог, в който съфорумка ми казва да обясня на детето си как трябвало да спи следобед, докато междувременно на останалите деца трябва да им се позволяват занимания във времето за следобеден сън.

Вместо родителите на неспящите деца да им обясняват за правилата за спане, аз ще обяснявам на моето, че видите ли другите могат да си играят, а то трябва да спи... Не се превземам, наистина ме изумява тази логика.

детето ти е на 3, ще видим какви ще ги мислиш, като стане на 6  Mr. Green

моето е на 5 и половина и си спи без проблеми

# 136
Здравейте Скъпи мами,
искам да ви попитам,някой има ли информация за някакви наредби или правилници,които да задължават децата ни да спят следобяд!

Като гледам референдумът е проведен, чакаме да се внесе в Народното събрание.

# 137
  • пак там
Моят син е от тези, на които, ако им разрешат – няма да спят на обяд с огромно удоволствие. Обаче! Ако не си е взел следобедния сън – към 17 часа вече става непоносим – капризен, раздразнителен, изобщо нетърпим при цялото слонско търпение, което изграждам в себе си последните пет години покрай него. Отделно в подобни случаи заспиването вечер се превръща в ужасна мъка, стигало е и до 3 часа.

Така че си спестявам и на себе си, и на него много неприятни емоции, като го карам да спи на обяд.

И много интересно, при мен и едната баба (държаща на правилата като мен) детето рядко има проблем със заспиването на обяд – обикновено докато се оплаче как не му се спи и как няма да заспи никога-никога-никога, и вече е заспал. При другата баба обаче, за която знае, че може да я работи – редовно не спи на обяд.

Същото е и при госпожите: едната държи на правилата малко повече, при нея заспива от раз. Другата и до ден-днешен от време на време си има проблем да го накара да заспи, но тя и не настоява. Както казах – настоявам аз, защото вечерта си нося последствията на едно неотпочинало изнервено петгодишно торнадо.

Относно правилата и принципите в градината, както и на което и да било друго обществено място, сборно за много и различни хора: моето мнение е, че трябва да се спазват. Не виждам какво страшно има в това? Да, всяко дете е различно. То ще бъде също толкова различно и в училище, и в университета, и на работното си място. Обаче ако деликатно не започнат да се поставят някакви граници, а само „слушаме детето” (да, съгласна съм, че това е печеливша стратегия, докато е бебе, но то не може цял живот да е бебе), как ще му обясним в по-късен етап кое може и кое не може? В смисъл – защо в единия колектив сме го оставили да си прави каквото си поиска и да се качва на главите на отговорниците, а в другия – не може? И изобщо – след като за него правите изключение от правилата за нормално държане в колектив, как очаквате то да си ги изработи само? Казвате – то ще порасне и ще започне да разбира? Да разбира какво? Правилата и необходимостта от спазването им (тук между другото слагам и законите)? Или фактът, че ако приреве на мама, мама все ще намери начин да го измъкне?

# 138
  • София
Честно казано, ако правилата са абсурдни, бих се гордяла с детето си повече, ако намери начин да работи за промяната им, отколкото ако безропотно им се подчинява. Сляпото подчиняване на каквито и да било правила, без оглед на тяхната адекватност, за мен не е качество. Не ме разбирайте погрешно - не съм бунтарка и не възнамерявам да отглеждам бунтарка, която се противопоставя винаги на всичко. Съгласна съм, че правилата трябва да се спазват - но не на всяка цена, както писах и по-напред.

В духа на конкретната тема - аз продължавам да не намирам написано правило, че в детските заведения следобедният сън е задължителен. Вече казах, че в правилника и режима на нашето ОДЗ пише, че не е. Ако другаде пише, че е (наредба, правилник, каквото и да е) - моля, дайте ми линк, за да прочета.

# 139
Казвате – то ще порасне и ще започне да разбира? Да разбира какво? Правилата и необходимостта от спазването им (тук между другото слагам и законите)? Или фактът, че ако приреве на мама, мама все ще намери начин да го измъкне?

Не си много права,поне според мен.Излиза че само в градината може да се научи на правила.Аз имам 4 ма познати за които се сещам на мига,хора над 30г възраст които не са ходили на градина.Тримата са супер контактни,имат собствен проспериращ бизнес,умни са и хич не са разюздани като не са били на градина с нейните казармени правила...4я ми познат е супер свестен и нормален човек.Но пък имам и доста познати които въпреки градината,спазването на казармения режим са станали лигльовци,несериозници и неуспели в живота хора.Така че хайде да не отдаваме чак толкова голямо значение на градинските правила и норми защото там не се подготвят гении,въпреки грижите на персонала Peace Малките изключения само и единствено ще улеснят живота на част от децата.

# 140
  • София - Рим и обратно
Aз не мога да разбера за какво подскачат толкова мамчетата на спящите "без проблеми" дечица. Реално, именно те би трябвало да са доволни да се отделят отцепниците от следобедния сън в друго помещение и да не пречат на техните деца.
Защо пък моето дете да е длъжно да си наляга парцалите и да пази дисциплината на спане на другото, вместо да се занимава с нещо по-смислено за нея? Нали те си спели "без проблем"?!
Аз примерно, държа тя да си ляга вечер навреме, а с това натискане за сън следобед й се обърква целият режим. Ами поговорете ВИЕ с децата си и им обяснете защо трябва да спят следобед! Защо аз да обяснявам на моето нещо, което не му е нужно?!

# 141
Честно казано, ако правилата са абсурдни, бих се гордяла с детето си повече, ако намери начин да работи за промяната им, отколкото ако безропотно им се подчинява. Сляпото подчиняване на каквито и да било правила, без оглед на тяхната адекватност, за мен не е качество. Не ме разбирайте погрешно - не съм бунтарка и не възнамерявам да отглеждам бунтарка, която се противопоставя винаги на всичко. Съгласна съм, че правилата трябва да се спазват - но не на всяка цена, както писах и по-напред.

В духа на конкретната тема - аз продължавам да не намирам написано правило, че в детските заведения следобедният сън е задължителен. Вече казах, че в правилника и режима на нашето ОДЗ пише, че не е. Ако другаде пише, че е (наредба, правилник, каквото и да е) - моля, дайте ми линк, за да прочета.
По принцип правилата се правят точно така върху масовката а не върху изключенията.И изключенията си намират вратички да се справят.А не да променят правилата за останалите 80-90 % на които са удобни.Напр:В света повечето хора използват дясната си ръка като водеща.И вещите са направени да се ползват с дясна ръка.А тези които работят с лявата си намират начина сами.Колкото и да е неприятно.

# 142
Aз не мога да разбера за какво подскачат толкова мамчетата на спящите "без проблеми" дечица. Реално, именно те би трябвало да са доволни да се отделят отцепниците от следобедния сън в друго помещение и да не пречат на техните деца.
Защо пък моето дете да е длъжно да си наляга парцалите и да пази дисциплината на спане на другото, вместо да се занимава с нещо по-смислено за нея? Нали те си спели "без проблем"?!
Аз примерно, държа тя да си ляга вечер навреме, а с това натискане за сън следобед й се обърква целият режим. Ами поговорете ВИЕ с децата си и им обяснете защо трябва да спят следобед! Защо аз да обяснявам на моето нещо, което не му е нужно?!
Моето спи след обед и не разбрах какво да му обясня ?И аз нямам проблем с установения ред защо да ходя да казвам да изместят твоето в друга стая защото го карат да спи ?????

# 143
  • София
Ами ето, изключенията се опитват да си намерят адекватен начин за справяне - не да държим всички будни, ами да намерим начин едните да спят на спокойствие, а другите да будуват на спокойствие - без да са принудени да лежат неподвиждно и да гледат в една точка. Ама не става.

По отношение на примера - има доволно много вещи, които имат вариант за леворъки хора, за да не се мъчат с тези, създадени за десноръки. Ако има желание, винаги има начин да се удовлетворят нечии индивидуални потребности без това да е в ущърб на мнозинството.

# 144
  • София - Рим и обратно
И аз нямам проблем с установения ред защо да ходя да казвам да изместят твоето в друга стая защото го карат да спи ?????
Сакън, не искам нищо никъде да казваш или правиш, моля ти се Grinning! Но не разбирам защо АЗ да съм длъжна да насилвам детето ми да спи с твоето следобед, за да не се изкушавало твоето да не спи! Извинявай, ако сама не успяваш да го убедиш, никой не е и длъжен. Просто не виждам защо се противите на евентуално отделяне на спящи и неспящи.

# 145
  • София
И аз нямам проблем с установения ред защо да ходя да казвам да изместят твоето в друга стая защото го карат да спи ?????
Просто не виждам защо се противите на евентуално отделяне на спящи и неспящи.

И аз това се опитвам да разбера... А, между другото - моето дете спи следобед. Поне засега.

# 146
  • София
По принцип правилата се правят точно така върху масовката а не върху изключенията.И изключенията си намират вратички да се справят.А не да променят правилата за останалите 80-90 % на които са удобни.Напр:В света повечето хора използват дясната си ръка като водеща.И вещите са направени да се ползват с дясна ръка.А тези които работят с лявата си намират начина сами.Колкото и да е неприятно.
принципно в 4-та група 80-90% от децата не спят  Peace

# 147
  • София - Рим и обратно

А, между другото - моето дете спи следобед. Поне засега.
Това го разбрахме.

# 148
Айде сега разлистването на книга в леглото ще пречи Laughing Щом децата заспиват без проблем при положение, че в студените месеци винаги поне няколко деца кашлят и подсмърчат, съмнявам се разлистването да ги заглуши. А неспящите деца най-малко със ставането си поне по веднъж до WC и пускането на водата създават повече шум. Дай и това да забраним, че да не се пречи на спящите.

# 149
Ами ето, изключенията се опитват да си намерят адекватен начин за справяне - не да държим всички будни, ами да намерим начин едните да спят на спокойствие, а другите да будуват на спокойствие - без да са принудени да лежат неподвиждно и да гледат в една точка. Ама не става.

По отношение на примера - има доволно много вещи, които имат вариант за леворъки хора, за да не мъчат с тези, създадени за десноръки. Ако има желание, винаги има начин да се удовлетворят нечии индивидуални потребности.
Е аз поне за 4 път питам като някой се оплака на директорката ,госпожата и т,н какво стана ????Как си реши проблема.Защото ние тука само коментираме.Защо никоя майка не написа
Говорих с Директорката и тя каза.....
Понеже в градината ми отказа аз реших да напусна работа....
Намерих гледачка....
Платих на директорката и та каза че моето няма да спи.....
Това питам.Какво направихте вие за вашите деца да не се чувстват зле в градината като спят.

Общи условия

Активация на акаунт